EUROLYGA 2023

Sportas ir sveikata: smegenų sukrėtimus patyrę NHL žaidėjai kreipėsi į teismą

Nacionalinė ledo ritulio lyga (NHL) – teisme. Dešimt buvusių lygos narių, tarp jų - „Visų žvaigždžių“ ekipos narys, pateikė bendrą ieškinį, kuriame kaltina NHL nesiėmus pakankamai veiksmų, siekiant apsaugoti sportininkus nuo smegenų sukrėtimų.

NHL žaidėjai nuolat patiria traumas - galvos sužeidims ir smegenų sukrėtimas - ne toks retas dalykas.<br>AP nuotr.
NHL žaidėjai nuolat patiria traumas - galvos sužeidims ir smegenų sukrėtimas - ne toks retas dalykas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Nov 26, 2013, 5:19 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:32 AM

Visi bendrą ieškinį pateikę sportininkai karjerą baigė vasario 14 dieną arba anksčiau ir patyrė tokią traumą.

Ieškinys pateiktas praėjus trims mėnesiams po to, kai Nacionalinė (amerikietiškojo) futbolo lyga sutiko sumokėti 765 milijonus JAV dolerių tūkstančiams buvusių žaidėjų, kurie kreipėsi į teismą po to, kai jiems išsivystė silpnaprotystė ar kitos su smegenų sukrėtimu susijusios ligos.

Pateikiame keletą buvusių NHL žaidėjų ieškinyje pateiktų punktų:

NHL žinojo arba turėjo žinoti apie mokslinius įrodymus, kad pakartotines galvų traumas patyrusiems žaidėjams ženkliai padidėja rizika susirgti ar tapti neįgaliais per savo karjeros metus arba vėlesniame gyvenime.

Netgi kai NHL 1997 metais sukūrė smegenų sukrėtimo apsaugos programą, kurioje buvo tiriami traumas patyrusių NHL žaidėjų sužeidimai, lyga nesiėmė jokių veiksmų, kad sumažintų smegenų sukrėtimo skaičių 1997-2004 metų – tiriamuoju – laikotarpiu.

Lyga nepadarė nieko, kad apsaugotų sportininkus nuo nereikalingų sužeidimų iki 2010 metų, kuomet paskelbė, kad už pataikymą į galvą skiriama bauda.

Ieškinyje tvirtinama, kad lyga dar šiandieną skatina traumas, nepritardama siūlymui uždrausti galingus smūgius į varžovus. Taip jie tvirtina, kad lyga palaiko klubų strategiją, pagal kurią šie perka „muštukus“, kurių pagrindinis darbas – muštis su varžovais arba galingais smūgiais lyderius pritrėkšti prie bortų.

Sportininkai kaltina lygą smurto kultūros skatinimu bei atmosferos, kurioje žaidėjai garbinami dėl gebėjimų muštis, sukūrimu.

Gary Leemanas, anksčiau žaidęs „Toronto Maple Leafs“, „Calgary Flames“ ir kituose klubuose, daugybę kartų per karjerą patyrė smegenų sukrėtimą ir jautė to padarinius. Jis – vienas iš ieškinį pateikusių sportininkų.

Iki savo karjeros pabaigos jis kentėjo nuo potrauminio galvos sindromo, galvos skausmų. Jam atsirado atminties spragos, kartais spengdavo ausyse.

Rickas Vaive, dar vienas iš dešimties sportininkų, padavusių ieškinį, teigė, kad informacija apie smegenų sukrėtimą, galimas galvos traumas ir padarinius buvo slepiama nuo buvusių ledo ritulininkų.

Anksčiau šiais metais NHL komisaras Gary Bettmanas yra pareiškęs, kad lyga išleido didžiulius pinigus, siekiant užtikrinti žaidėjų saugumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.