EUROLYGA 2023

Ledo šokėjams I.Tobias ir D.Stagniūnui – lemtinga diena

Deividas Stagniūnas jau du kartus pats iškovojo bilietą į olimpines žaidynes, bet jo karjeros likimas vėl priklauso tik nuo Lietuvos valdžios malonės. Pilietybės reikalų komisija šiandien svarstys, ar suteikti Lietuvos pilietybę ledo šokėjo partnerei amerikietei Isabellai Tobias, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

I.Tobias ir D.Stagniūnas greičiausiai jau nedalyvaus 2014-ųjų Europos pirmenybėse, jeigu amerikietė negaus Lietuvos pilietybės.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
I.Tobias ir D.Stagniūnas greičiausiai jau nedalyvaus 2014-ųjų Europos pirmenybėse, jeigu amerikietė negaus Lietuvos pilietybės.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

Dec 2, 2013, 7:20 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:14 AM

D.Stagniūnas ir I.Tobias jau įprato slėpti emocijas, laukdami teisėjų įvertinimo po savo šokių pasaulio ar Europos pirmenybėse.

Bet Lietuvos ledo šokėjų pora dar tikrai niekuomet per dailiojo čiuožimo varžybas nesijaudino taip, kaip prieš lemtingą Lietuvos valdininkų sprendimą.

Pilietybės reikalų komisija šiandien dar kartą svarstys, ar suteikti Lietuvos pilietybę 28-erių kauniečio partnerei 22-ejų amerikietei I.Tobias.

Devyni Pilietybės reikalų komisijos nariai – Rasa Svetikaitė, Indrė Pukanasytė, Rasa Jablonskytė-Barbuškienė, Darius Raulušaitis, Eglė Bagdžiūnaitė, Andrius Pulokas, Almantas Gavėnas, Daiva Vežikauskaitė ir savo tapatybę slepiantis Valstybės saugumo departamento atstovas – priims sprendimą, kuris šios ledo šokėjų poros karjerai bus svarbesnis už visus iki šiol girdėtus teisėjų įvertinimus dailiojo čiuožimo varžybose.

Nors D.Stagniūnas ir I.Tobias dar 2013-ųjų kovą per pasaulio pirmenybes Kanadoje iškovojo kelialapį į olimpines žiemos žaidynes, jų likimas dabar atsidūrė šalies valdininkų rankose.

Pilietybės reikalų komisijos rekomendacija nulems, ar šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė išimties tvarka suteiks I.Tobias Lietuvos pilietybę.

Jeigu D.Stagniūno partnerė iki Sočio žaidynių pradžios negaus mūsų šalies paso, Lietuvos ledo šokėjų pora praras teisę pasirodyti ant olimpinio ledo.

„Aišku, tai bus dar ne galutinis sprendimas, nes pilietybę gali suteikti tik šalies prezidentė. Bet abejoju, ar ji pasielgs kitaip, nei dabar pasiūlys Pilietybės komisija“, - „Lietuvos rytui“ vakar pripažino Lietuvos čiuožimo federacijos (LČF) prezidentė Lilija Vanagienė.

Antrasis amerikietės bandymas

Lapkričio pabaigoje I.Tobias pateikė jau antrąjį prašymą suteikti jai Lietuvos pilietybę. Pirmąsyk D.Stagniūno partnerė kreipėsi į Lietuvos prezidentę lygiai prieš metus.

Bet dar 2013-ųjų sausį apsvarsčiusi šį prašymą Pilietybės reikalų komisija pasiūlė amerikietei neišduoti lietuviško paso, o D.Grybauskaitė vasarį pritarė šiai rekomendacijai.

Kokie nauji argumentai šiandien turėtų suminkštinti devynių Lietuvos valdininkų širdis?

„Pagrindinis argumentas – mūsų poros iškovotas olimpinis kelialapis. Dabar Lietuva pateko tarp 15 pasaulio valstybių, kurių atstovai iškovojo teisę Sočyje pasirodyti ledo šokių varžybose, - skaičiavo L.Vanagienė, prisimindama buvusias diskusijas prezidentūroje.

- Mums pirmąsyk tos komisijos atstovai sakė: būtų Isabella kaip Rūta Meilutytė – tai viskas būtų aišku, nes niekas neabejotų dėl jos nuopelnų. Tai leiskite jiems nors į vieną olimpiadą išvažiuoti, galbūt kitose žaidynėse jie jau ir ant garbės pjedestalo užkoptų.

Labai blogai, kad iki šiol nėra įstatymuose nėra sukonkretinta, kas yra tie nuopelnai Lietuvai. Bet pakliūti mūsų šaliai tarp 15 elitinių valstybių tikrai yra milžiniškas pasiekimas“.

Treniruoja lietuvių vaikus

Nors D.Grybauskaitė atmetė pirmąjį I.Tobias prašymą, šalies prezidentė sulaukė ledo šokėjų porą palaikančios peticijos su keliasdešimt tūkstančių parašų ir po to specialiai kreipėsi į Konstitucinį teismą, prašydama išaiškinti kai kurias pilietybės suteikimo atskirais atvejais sąlygas.

„Dabar Isabellos situacija visiškai atitinka tą Konstitucinio teismo išaiškinimą, - įsitikinusi L.Vanagienė. -- Per pastaruosius metus Isabella labai patobulino lietuvių kalbos žinias. Tai dar vienas labai stiprus mūsų argumentas.

Ji taip pat aktyviai dalyvauja lietuvių bendruomenės JAV veikloje. Kartu su Deividu ji treniruoja Amerikos lietuvių vaikučius.

Kai neseniai buvau Deitroite per „Skate America“ varžybas, prie manęs lyg tyčia priėjo viena lietuvė su dviem savo mergaitėmis ir padėkojo už Isabellos treniruotes“.

Palaiko olimpiniai čempionai

Mėgindami įveikti biurokratines Lietuvos įstatymų kliūtis, ledo šokėjai atliko namų darbus ne tik ant ledo kurdami naujas olimpinio sezono programas.

„Mieli Lietuvos žmonės, noriu pasakyti „ačiū“ už mano ir Deivido palaikymą. (...) Man miela, kad esu jūsų mintyse. Tikiuosi, galėsiu Lietuvą vadinti sava“, – lietuviškai prabilo I.Tobias, kai internete buvo išplatintas jau antrasis amerikietės kreipimąsis į ledo poros gerbėjus.

Penktadienį Lietuvos prezidentei dėl pilietybės suteikimo amerikietei buvo išsiųstas atviras laiškas, kurį kartu su kitais šalies sporto bendruomenės atstovais pasirašė septyni olimpiniai čempionai: Daina Gudzinevičiūtė, Lina Kačiušytė, Vida Vencienė, Darius Kasparaitis, Šarūnas Marčiulionis, Modestas Paulauskas ir Algimantas Šalna.

Seimo narys Remigijus Šimašius kartu su savo bendraminčiais įregistravo Pilietybės įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siūloma įteisinti naują sąvoką – „Lietuvos vardo garsinimas“.

Nors šis projektas sukėlė diskusijų tarp Konstitucinės teisės ekspertų ir ilgai klaidžiojo Seimo koridoriuose, šią savaitę jis jau turėtų būti pateiktas svarstymui plenariniame Seimo posėdyje.

„Ši iniciatyva tiesiogiai susiejusi su Lietuvos ledo šokėjų pora, bet ji tikrai reikalinga ne tik dėl šio konkretaus atvejo, – neslėpė buvęs Teisingumo ministras R.Šimašius.

Už D.Stagniūno ir I.Tobias teisę pasirodyti Sočio žaidynėse internete taip pat pateikta nauja peticija, kurią jau pasirašė per pora tūkstančių ledo poros gerbėjų.

„Padarėme tikrai viską, kas nuo mūsų priklausė. Tikiuosi, kad Pilietybės komisija neprivers Deivido anksčiau laiko baigti karjeros“, - vylėsi V.Vanagienė.

LČF prezidentė priminė, kad D.Stagniūnas dar nuo 2012-ųjų pabaigos gauna valstybinę stipendiją. Kartu su tik dviem žiemos sporto atstovais (čiuožėja Agne Sereikaite ir biatlonininke Diana Rasimovičiūte) Lietuvos olimpinis centras ledo šokėjui kas mėnesį moka po 1500 litų.

JAV ruošiasi varžyboms

Likus 67 dienoms iki žiemos žaidynių atidarymo D.Stagniūnas ir I.Tobias už Atlanto šlifuoja naujuosius olimpinio sezono šokius.

2014-ųjų sausio 11-oji yra paskutinė diena, iki kurios jie dar gali suspėti į olimpinį traukinį.

Kartu su treneriu Igoriu Špilbandu savo trumpajai programai Lietuvos pora pasirinko fokstrotą („A Fine Romance“) ir kvikstepą („Diamonds Are a Girl's Best Friends“) pagal Merilyn Monroe dainas, o laisvajai programai – Jameso Bondo temą pagal kino filmo „Skyfall“ garso takelį.

Vien už geriausiu šokių ant ledo treneriu pasaulyje vadinamo trenerio paslaugas ir ledą nuomą čiuožėjai sumoka apie 10 tūkst. JAV dolerių per mėnesį.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, I.Tobias šeima Lietuvos ledo poros pasirengimui varžyboms nuo 2009-ųjų jau išleido beveik 0,5 mln. JAV dolerių.

Teisę startuoti Sočio olimpiados šokių ant ledo varžybose iškovojo 24 poros. 10 iš jų yra mišrios.

I.Tobias ir D. Stagniūnas gruodžio 5-8 dienomis turėtų dalyvauti tarptautinėse varžybose Zagrebe (Kroatija), o sausio 13-19 dienomis – Europos čempionate Budapešte (Vengrija).

„Negaliu kalbėti už Deividą, bet manau, kad jis tikrai iš karto baigs karjerą, jeigu jau antrą kartą praras galimybę dalyvauti žaidynėse“, - neslėpė L.Vanagienė.

***

Peticija. Interneto peticijoje galite prisidėti prie kreipimosi į prezidentę Dalią Grybauskaitę. Tai padaryti galite čia.

Indėlis. I.Tobias tėvai poros pasirengimui varžyboms jau išleido apie 0,5 mln. JAV dolerių.

Pilietybės reikalų komisija

Indrė Pukanasytė, Lietuvos Respublikos prezidentės patarėja.

Rasa Svetikaitė, Lietuvos Respublikos prezidentės patarėja teisės klausimais.

Rasa Jablonskytė-Barbuškienė, Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos Teisės grupės vyriausioji specialistė pilietybės klausimams.

Andrius Pulokas, Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos Konsulinio departamento direktorius.

Darius Raulušaitis, Lietuvos Respublikos generalinio prokuroro pavaduotojas.

Eglė Bagdžiūnaitė, Lietuvos Respublikos teisingumo ministro patarėja.

Almantas Gavėnas, Migracijos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos direktorius.

Daiva Vežikauskaitė, Migracijos departamento Pilietybės reikalų skyriaus vedėja.

Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamento atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.