EUROLYGA

R.Meilutytės ir J.Jefimovos kova papuoš plaukimo čempionatą

Jei Rūtos Meilutytės ir Julijos Jefimovos dvikova bus bent panaši į tą, kuri vasarą vyko Barselonoje, šiandien Europos plaukimo čempionate Herninge (Danija) jau pirmąjį vakarą laukia nuostabus reginys, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“. 

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Dec 12, 2013, 8:49 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:03 PM

Europos čempionatas Danijoje negali tikėtis geresnės premjeros. Herningo arenoje įmontuotame trumpajame (25 metrų) baseine pirmenybės vyks keturias dienas ir jau pirmąją žiūrovai išvys trijų pasaulio rekordininkių lenktynes.

R.Meilutytė, rusė J.Jefimova ir danė Rikke Møller Pedersen šiandien varžysis 50 metrų krūtine rungtyje.

R.Møller Pedersen galingesnė plaukdama ilgus nuotolius, o 16-metė lietuvė ir už ją penkeriais metais vyresnė rusė yra rekordiškai greitos sprinto rungtyje.

Pasaulio čempionate olimpiniame (50 metrų) baseine Barselonoje liepos mėnesį jų dvikova 50 metrų rungtyje buvo nepakartojama.

Atrankos varžybose J.Jefimova pasiekė pasaulio rekordą, kurį po pusdienio pusfinalyje dar 0,3 sek. pagerino R.Meilutytė.

Finale Rusijos plaukikė buvo 0,07 sek. greitesnė už lietuvę, bet su sidabru šioje distancijoje likusios R.Meilutytės rekordas (29,48 sek.) 50 metrų baseine liko nepajudintas.

Tai buvo vasarą. Rudenį abi plaukikės neplaukė vietoje.

Spalį skrosdama Maskvos baseino vandenis pasaulio taurės varžybose R.Meilutytė pagerino 100 metrų krūtine planetos rekordą trumpajame baseine.

Maskvoje lietuvė dusyk įveikė savo pagrindinę varžovę J.Jefimovą, sumaniai paskirsčiusi jėgas: nors atrankos varžybose greitesnė buvo rusė, finale laimėjo R.Meilutytė.

Tačiau prieš mėnesį varžybose Tokijuje (Japonija), kur R.Meilutytė nestartavo, J.Jefimova pasiekė pasaulio rekordą plaukdama 50 metrų krūtine trumpajame baseine.

Šiandien Herninge, kur iš tribūnų plaukimo varžybas ketina stebėti Danijos karūnuotoji princesė Mary, vėl laukia intriga.

„Man malonu susitikti ir lenktyniauti su visomis puikiomis plaukikėmis“, – komentare Europos čempionato svetainėje varžovių neišskyrė R.Meilutytė.

Lietuvos plaukimo princesė Herninge planuoja varžytis keturiose rungtyse – ji plauks 50 ir 100 metrų krūtine, 50 metrų laisvuoju stiliumi ir 100 metrų kompleksiniu būdu.

„Svarbiausi mano tikslai yra plaukiant krūtine, nes tai mano stipriausia rungtis, – priminė R.Meilutytė. – Bet tikiuosi gerai pasirodyti ir kitose varžybose.“

Olimpinė pasaulio čempionė į Daniją iš Anglijos atvyko antradienį kartu su savo treneriu Jonu Ruddu.

Su šiuo Anglijos plaukimo specialistu „Lietuvos rytas“ kalbėjosi apie R.Meilutytės sportinę formą, nuotykius Brazilijoje vykusiose moksleivių varžybose ir, žinoma, apie šios dienos dvikovą su J.Jefimova.

– Šį mėnesį R.Meilutytė dalyvavo mokyklų pirmenybėse Brazilijoje, paskui regioninėse varžybose Anglijoje. Kodėl pasirinkote tiek daug startų prieš Europos pirmenybes? – „Lietuvos rytas“ paklausė J.Ruddo.

– Norėjome išbandyti, kaip veikia kitokia mūsų pasirengimo sistema. Šįkart varžybomis naudojomės vietoj treniruočių. Brazilijoje ir Anglijoje Rūta turėjo sunkias pratybas. Tik tarp rungčių buvo lengvos treniruotės.

Likus pustrečių metų iki olimpinių žaidynių norime daugiau sužinoti apie jos kūną, organizmą, apie tai, kaip jis prisitaiko prie pokyčių. Tai eksperimentas ir šią savaitę mes sužinosime jo rezultatus.

– Kokia po kelionių yra Rūtos sportinė forma?

– Gruodį plaukikai nebūna geriausios sportinės formos.

Nuo rugsėjo dauguma treniravosi lengvesniu režimu.

Taip pat ir Rūta, kuri turėjo poilsio po rugpjūčio pabaigoje vykusio pasaulio jaunių plaukimo čempionato Dubajuje.

Šios pirmenybės yra geriausias būdas jau sezono pradžioje pasitikrinti rezultatus.

– Kuo šis Europos čempionatas trumpajame 25 metrų baseine Rūtai skirsis nuo plaukimo olimpiniame 50 metrų baseine?

– Plaukiant krūtine trumpajame baseine labai svarbu pataikyti grybšnius prieš paliečiant baseino sienelę.

Taip pat svarbu greiti posūkiai, atsispyrimas ir iškart laukiantis plaukimas po vandeniu.

Trumpajame baseine būna mažiau plaukimo, daugiau posūkių. Kadangi Rūta gerai atlieka posūkius, tikiuosi, kad šią savaitę ji pasinaudos šiais savo pranašumais.

– Danijoje laukia nuostabi dvikova tarp R.Meilutytės ir J.Jefimovos. Kaip vertinate Rūtos galimybes aplenkti Rusijos plaukikę?

– Rūta padarys viską, kad tik plauktų kuo greičiau. Jei tądien Rūta bus geresnė už kitas atletes, ji laimės. O jei tądien bus greitesnių – nelaimės.

Taip buvo pasaulio čempionate Barselonoje. Vieną dieną ten buvo stipresnė Rūta, kitą dieną – J.Jefimova. Mums svarbiausia – susitelkti į savo plaukimą, nes kitų plaukikių pasirodymo paveikti negalime.

– Kuo labiausiai skiriasi R.Meilutytės ir J.Jefimovos plaukimo technika ir fizinės savybės?

– Rūta geriau startuoja ir geriau atlieka posūkius. Ji greitesnė plaukdama po vandeniu. Rūta taip pat turi geresnį prigimtinį greitį.

Bet J.Jefimova turi puikius pasirengimo plaukti ilgesnį nuotolį pagrindus, nes varžosi ir 200 metrų rungtyje. Ji visada galingai pasirodo antrojoje plaukimo dalyje.

Taigi jos yra visiškai skirtingos. Be to, Rūta vis dar mokosi. J.Jefimova yra labiau patyrusi, nes vyresnė.

Žinoma, laukia įdomios lenktynės. Jose bus stipri danė R.Møller Pedersen, kuri šiemet Barselonoje pagerino 200 metrų krūtine pasaulio rekordą. Ji turės dėl ko stengtis, nes varžysis namie.

Krūtine plaukiančioms atletėms Europos pirmenybės bus kaip pasaulio čempionatas, nes visos stipriausios plaukikės yra iš Europos.

– Ar Rūtai naudingiau varžytis, kai šalia plaukia tokios stiprios varžovės kaip J.Jefimova ir R.Møller Pedersen?

– Kai Rūta yra pasiryžusi padaryti ką nors išskirtinio, nesvarbu, kas dar plaukia tame pačiame baseine.

Manau, atstovaudama savo šaliai Europos čempionate ji bus tinkamai nusiteikusi ir nekreips dėmesio, kurios varžovės plaukia su ja finale. Ji tiesiog plauks taip greitai, kaip gali.

– Brazilijoje Rūta bandė plaukti 200 metrų krūtine, bet finišuojant buvo diskvalifikuota. Kodėl?

– Mano nuomone, ji taisyklių nepažeidė. Esu įsitikinęs, kad varžybų teisėjai nesuprato taisyklių ir neteisingai diskvalifikavo.

Teisėjai kalbėjo tik portugališkai, tad man buvo sunku išdėstyti savo poziciją.

Galiausiai nusprendėme neprotestuoti, nes jie vargu ar būtų pakeitę sprendimą.

– Svarbiausiose varžybose Rūta iki šiol nė karto nebuvo diskvalifikuota. Kokia tikimybė pažeisti taisykles plaukiant krūtine?

– Visada yra tikimybė suklysti. Sportininkas nėra mašina. Klaidų pasitaiko. Net ir labiausiai patyrę pasaulio plaukikai kartais diskvalifikuojami dėl skirtingų priežasčių.

Viskas, ką mes galime padaryti, – pasirūpinti, kad klaidų tikimybė būtų kuo mažesnė. Dėl to ir dirbame per treniruotes ir varžybas. Žinoma, kuo varžybos svarbesnės ir įtampa didesnė, tuo didesnė galimybė suklysti.

– Brazilijoje Rūta dėl ligos nestartavo vieną dieną. Ką galite pasakyti apie Rūtos sveikatą dirbdamas su ja ketverius metus?

– Apskritai Rūta serga retai, bet Brazilijoje buvo apsinuodijusi maistu. Pietų Amerikoje tai pasitaiko ne taip jau retai.

Todėl antrąją varžybų dieną ji liko kambaryje, kur ją aplankė gydytojas. Įsitikinome, kad viskas yra gerai, ir Rūta vėl startavo.

Tai buvo geras išbandymas, nes 2016 metais per olimpines žaidynes vėl turėsime reikalų Brazilijoje.

Buvo naudinga pamatyti šalies kultūrą, maistą, plaukimo sąlygas. Dabar ji geriau supranta, kad reikia atidžiau rinktis maistą. Geriau tai patirti dabar, o ne per 2016 metų olimpiadą.

– Brazilijoje varžybos vyko atvirajame baseine, šalia jo šmirinėjo dideli tarakonai, autobusas į varžybas ne kartą vėlavo. Kokių nuotykių dar patyrėte?

– Jei autobusas vėluoja, jis vėluoja ir nieko negali padaryti. Visi patiria tų pačių bėdų.

Aukšto lygio varžybose reikia mokėti įveikti problemas. Jei problemos sujaukia tavo pusiausvyrą, galima prarasti medalį.

Brazilijoje organizaciniai reikalai nebuvo labai gero lygio, bet šios varžybos Rūtai nebuvo svarbios, tad tai buvo naudinga patirtis.

Svarbiose varžybose ji jau mokės pasirinkti strategiją, kaip susidoroti su nesklandumais. Dabar ji truputį daugiau žinos, ko laukti Brazilijoje.

Jeigu olimpinėse žaidynėse viskas vyksta gerai, kaip kad buvo pernai Londone, tai bus tik privalumas. Bet jei bus problemų, mes būsime pasirengę, nes tai jau esame patyrę.

– Kokios sąlygos yra Danijoje?

– Varžybos vyks uždarajame baseine, tad viskas daug paprasčiau. Danai rūpinasi, kad jos būtų surengtos reikiamu lygiu. Manau, bus lengviau nei Brazilijoje.

– Ar nustebsite, jei Rūta Danijoje pasieks dar vieną pasaulio rekordą?

– Nustembu kiekvieną kartą, kai ji pasiekia pasaulio rekordą. Rūta moka pažerti staigmenų. Šįkart irgi būsiu nustebęs, jei tai jai vėl pavyktų.

Ir drauge nebūčiau nustebęs, jei pasaulio rekordo nebūtų, nes vis tiek žinau, kad ji plauks visu greičiu.

Lietuvos plaukimo rinktinė

Europos čempionate gruodžio 12–15 d. trumpajame baseine varžys 11 Lietuvos plaukikų.

20-metis Simonas Bilis (50, 100 ir 200 m laisvuoju stiliumi), 19-metis Tadas Duškinas (50 ir 100 m peteliške ir 100 m kompleksiniu plaukimu), 21 metų Igoris Kozlovskis (50, 100 ir 200 m krūtine, 100 ir 200 kompleksiniu plaukimu), 18-metis Deividas Margevičius (50, 100 ir 200 m peteliške ir 200 m laisvuoju stiliumi), 16-metė Ugnė Mažutaitytė (50, 100 ir 200 m nugara), 18-metis Danas Rapšys (200 m laisvuoju stiliumi, 50, 100 ir 200 m nugara), 17-metis Jevgenijus Rogožinas (50 ir 100 m laisvuoju stiliumi, 50 m peteliške, 100 m kompleksiniu plaukimu), 23 metų Mindaugas Sadauskas (50 ir 100 m laisvuoju stiliumi, 50 m peteliške, 100 m kompleksiniu plaukimu), 17-metis Povilas Strazdas (100, 200 ir 400 m laisvuoju stiliumi, 200 m peteliške, 200 m kompleksiniu plaukimu), 24 metų Giedrius Titenis (50, 100 ir 200 m krūtine).

Lietuvos vyrų rinktinė turėtų startuoti estafetėse 4x50 m laisvuoju stiliumi ir 4x50 m kompleksiniu plaukimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.