EUROLYGA 2023

Pagrindinis R.Meilutytės ginklas - universalumas

Triskart ant garbės pakylos Europos čempionate kopusi Rūta Meilutytė dar kartą patvirtino savo universalumą. Danijoje ji triumfavo ne tik 100 m krūtine, bet ir 100 m kompleksinio plaukimo varžybose.

Sekmadienį R.Meilutytė iškovojo antrąjį Europos čempionės titulą, plaukdama 100 m krūtine.<br>AP
Sekmadienį R.Meilutytė iškovojo antrąjį Europos čempionės titulą, plaukdama 100 m krūtine.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

Dec 16, 2013, 12:43 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 7:37 PM

Prieš televizijos kameras Herningo baseine R.Meilutytė dar šeštadienio vakarą pirmiausiai pirštu bakstelėjo į užrašą LTU, kai po pergalingo finišo nuo galvos nusitraukė žalią plaukimo kepuraitę.

Sekmadienį antrą kartą užlipusi ant aukščiausio garbės pakylos laiptelio Rūta vėl stebėjo, kaip Danijos miesto arenoje į viršų jos garbei antrąsyk kyla trispalvė ir aidi "Tautiška giesmė".

Anglijoje besitreniruojanti 16-etė kaunietė dar kartą perrašė Lietuvos sporto metraštį.

Londono olimpinė čempionė šį savaitgalį iškovojo pirmuosius Lietuvos plaukikų aukso medalius Europos pirmenybėse trumpajame 25 baseine po to, kai dar 1990-aisiais buvo atkurta šalies nepriklausomybė.

Vakar po beprotiškai įtemptos kovos R.Meilutytė triumfavo 100 m krūtine varžybose, finale 0,04 sekundės aplenkusi pagrindinę savo varžovę rusę Juliją Jefimovą.

„Per paskutiniuosius 25 metrus jaučiau vien tik skausmą. Aš mačiau, kad ji (J.Jefimova)vejasi, bet esu labai laiminga, jog šį kartą paskutinį grybšnį atlikau tinkamai ir nesugadinau finišo“, - prisipažino R.Meilutytė.

Šeštadienio vakarą Herningo baseine R.Meilutytė laimėjo ir 100 m kompleksinio plaukimo varžybas, pasiekusi naują Europos čempionatų rekordą – 57,68 sek.

„Man labai patinka ši rungtis“, - po pirmosios pergalės šypsojosi Rūta.

Dar ketvirtadienį per pirmąją čempionato dieną R.Meilutytė iškovojo pirmąjį sidabro medalį, plaukdama 50 m krūtine.

Iki tol lietuviai iš svarbiausių žemyno žiemos varžybų buvo parvežę 8 sidabro ir 6 bronzos medalius.

Lėmė paskutinis grybšnis

R.Meilutytės veidą vakar nušvietė šypsena, kai Herningo arenos švieslentėje pasirodė 100 m krūtine finalo rezultatai.

Lietuvos plaukimo žvaigždei pavyko įrodyti, kad ji išlieka stipriausia savo mėgstamiausioje rungtyje, kuri jai padovanojo olimpinį auksą.

Rūta kelis kartus iš laimės rankomis tekštelėjo į vandenį, supratusi, jog vėl nugalėjo -- vakar įveikusi distanciją per 1 min. 2,92 sek. ji paskutiniuoju grybšniu pirmoji pasiekė baseino sienelę, 0,04 sek.aplenkdama J.Jefimovą.

„Buvo karšta, ar ne? Bet antrą kartą finiše jau neturėjom problemų, - prisimindamas rusei pralaimėtą 50 m finalą džiaugėsi treneris Jonas Ruddas. - Aš labiausiai džiaugiuosi, kad ji nepasimetė, jausdama varžovę ant sprando. Išlaikė savo tempą ir ritmą, kai net daugelis iš pačių geriausių negalėtų to padaryti. Ji tokia jauna, bet šį kartą plaukė labai brandžiai“.

Paskutinę Europos čempionato dieną R.Meilutytė atsirevanšavo rusei už pralaimėjimą 50 m krūtine varžybose, kai nuo pergalės dvigubai trumpesnėje distancijoje ketvirtadienį ją skyrė vos 0,06 sek.

Sekmadienį lietuvė pagaliau išnaudojo vieną svarbiausių savo kozirių – galingą startą.

Ji pirmosi įkrito į vandenį nuo bokštelio, per 0,57 sek. sureagavusi į starto šūvį (J.Jefimova – 0,70 sek.) ir 0,30 sek. pirmavo prieš pagrindinę varžovę po pirmųjų 50 metrų. Nors po trečiojo posūkio rusei pavyko atsigriebti ir paskutiniuosius 50 m nuplaukti 0,26 sek. greičiau, dramatiškame finiše sėkmė nusišypsojo lietuvei.

Ruošdamasi lemiamai akistatai su J.Jefimova R.Meilutytė vakar net nepasirodė rytinėse varžybose, kuriose turėjo plaukti 50 m laisvu stiliumi atrankoje.

Šeštadienį antrankos plaukime Rūta (1 min. 4,71 sek.) buvo antra, o pusfinalio plaukime (1 min. 5,13 sek.) parodė trečiąjį rezultatą, bet stengėsi neišnaudoti visų jėgų, nes po to jos dar laukė 100 m kompleksiniu būdu plaukimo finalas.

R.Meilutytei priklauso 100 m krūtine rungties pasaulio rekordas (1 min. 2,36 sek.), kurį ji pasiekė spalį Maskvoje ne tik įveikusi J.Jefimovą, bet ir pagerinusi amerikietės Rebeccos Soni rezultatą.

Triumfavo kitoje rungtyje

Pirmasis Europos čempionės titulas dar kartą patvirtino unikalų R.Meilutytės talentą.

Nuo triumfo Londono žaidynėse iki šiol visas skambiausias pergales suaugusiųjų varžybose iškovojusi plaukdama krūtine Lietuvos plaukimo princesė vis labiau atskleidžia savo universalumą.

Keturių plaukimo būdų (nugara, peteliške, krūtine ir laisvuoju stiliumi) varžybų finale Herningo baseine R.Meilutytė dar kartą aplenkė ryškiausią šios rungties žvaigždę Katinką Hosszu.

„Didžiuojuosi Rūta. Ji parodė ne tik antrą greičiausią rezultatą per visą plaukimo istoriją, bet ir įveikė pačią geriausią šios rungties plaukikę“, - neatsitiktinai šeštadienio pergale ypač džiaugėsi J.Ruddas.

Gruodžio pradžioje K.Hosszu buvo pripažinta geriausia 2013-ųjų Europos plaukike, o Herninge prieš tai laimėjo auksą 200 m kompleksinio plaukimo finale.

Savo vyro Shane'o Tusupo treniruojamai 24-erių vengrei priklauso 100 m kompleksinio plaukimo pasaulio rekordas (57,46 sek.), bet ji jau antrąsyk nesugebėjo atsilaikyti prieš aštuoneriais metais jaunesnę lietuvę.

R.Meilutytė pirmą kartą šioje distancijoje įveikė tituluotą varžovę dar spalio mėnesį per Maskvoje vykusias pasaulio taurės varžybas.

„Žinoma, aš nesu patenkinta. Turėjau problemų plaukdama krūtine. Kai Rūta mane aplenkė, mano technika galutinai subyrėjo“, - po pralaimėjimo šeštadienį pripažino nusivylusi K.Hosszu.

Treneris skatina universalumą

Vis geresni R.Meilutytės rezultatai kitose rungtyse lyg ant mielių augina Lietuvos plaukimo gerbėjų viltis.

Ar 2016-ųjų Rio de Žaneiro žaidynėse lietuvė jau galės varžytis dėl aukso ne tik plaukdama savo mėgstamiausią 100 m krūtine distanciją, bet ir kompleksinio plaukimo varžybose?

„Svarbiausi mano tikslai yra plaukiant krūtine, nes tai stipriausia mano rungtis, -- dar prieš startus Europos pirmenybėse priminė R.Meilutytė. - Bet tikiuosi gerai pasirodyti ir kitose varžybose“.

„Likus pustrečių metų iki olimpinių žaidynių norime daugiau sužinoti apie jos kūną, organizmą, apie tai, kaip jis prisitaiko prie pokyčių. Tai eksperimentas“, - „Lietuvos rytui“ neslėpė J.Ruddas.

Plymute R.Meilutytę treniruojantis britas sąmoningai įtraukė į jos treniruočių programą plaukimus kitais stiliais, kai pamatė, jog jo auklėtinė plaukdama krūtine kartais neišlaiko gero ritmo ir pavyzdingos technikos.

„Laisvasis stilius, plaukimas nugara ir peteliške priklauso tai pačiai šeimai, bet plaukimas krūtine yra išskirtinis vienintelis vaikas, - aiškino treneris. - Prireiks daug laiko, kantrybės ir kasdienių pastangų, kad atsisakytum kai kurių blogų įpročių“.

Rusė gerino rekordus

Herningo baseine įspūdingą sportinę formą demonstravusi J.Jefimova neslėpė ambicijų tapti vienvalde plaukimo krūtine karaliene, bet dvikovą su R.Meilutyte ji baigė 1:1.

Plaukdama 50 m, 100 m ir 200 m krūtine 21-erių rusė laimėjo du čempionės titulus ir sidabro medalį, o 200 m distancijoje dar pasiekė ir naują pasaulio rekordą (2 min. 14,39 sek.), kuris iki tol priklausė danei Rikke Pedersen.

„Pagaliau aš įgyvendinau savo svajonę apie pasaulio rekordą 200 m distancijoje. O tai vis iki tol buvo tik 50 ir 50 metrų. Labai supykau, kai išvakarėse (plaukiant 50 m krūtine – Red.) nesugebėjau pasiekti rekordo, -- Rusijos žiniasklaidai prisipažino J.Jefimova. -- Dar ir treneris pagaliau į Daniją atvažiavo. Tai suteikė man papildomų jėgų. Jo buvimas čia labai svarbus. Jis taip pasitiki manimi! Net aš savimi taip netikiu (juokiasi). Todėl kartu su juo man daug ramiau“.

J.Jefimova pastaruosius kelis sezonus treniruojasi JAV, prižiūrima amerikiečio Dave'o Salo.

„Julija neįtikėtinai atgimė. Ji sukaupė labai daug patirties, tačiau per pastaruosius porą sezonų iš esmės pakeitė savo plaukimo stilių, - pastebėjo J.Ruddas. - 2010-ųjų Europos čempionate Budapešte ji sukeldavo žymiai daugiau bangų, o dabar tiesiog skrenda vandeniu. Ji tarsi iš naujo atrado save ir dabar plaukia žymiai plokščiau“.

Iš Danijos J.Jefimova namo parsivežė 3 aukso medalius, nes su Rusijos komanda dar triumfavo ir mišrios estafetės 4x50 m varžybose, kuriose taip pat svariai prisidėjo prie naujo pasaulio rekordo.

Varžovė pakeitė techniką

Dar prieš dvikovą su R.Meilutyte 100 m krūtine finale rusė patvirtino, jog dabar vėl mėgina keisti savo plaukimo techniką.

„Kol kas viskas sekasi neblogai. Dabar mėginu 100 m plaukti taip pat kaip ir 200 metrų, bet dar pridėti daugiau tempo, - aiškino J.Jefimova. - Dar prieš Europos čempionatą treneris kiek pakeitė mano techniką. Juk 50 m turi plaukti viena technika, o 200 m -- jau kita. Plaukdama 100 m noriu suderinti abu būdus. Kol kas nesiseka tai padaryti, bet kai treniruotėse kelis kartus tai pavyko, plaukiau ypač greitai“.

Kaip ir R.Meilutytė rusė Europos čempionate dar dalyvavo ir kompleksinio plaukimo varžybose. Tiesa, keturiais stiliais ji plaukė dvigubai ilgesnę distanciją nei lietuvė, ir 200 m distancijoje liko penkta (2 min. 06,90 sek.).

„Šiuo rezultatu aš labai patenkinta, nes pasiekiau Rusijos rekordą! Tai nemažiau svarbu už pergalę! – tvirtino J.Jefimova. - Na ir kas, kad buvau pirma 50 m krūtine varžybose? Na, dar sykį laimėjau savo pagrindinio stiliaus rungtį ir pagerinau Europos čempionatų rekordą. Nieko naujo. Bet užimti penktąją vietą 200 m kompleksiniame plaukime, kuris nėra mano specializacija ir dar pasiekti Rusijos rekordą – tai labai įdomu“.

R.Meilutytės rezultatai Europos čempionate

100 m krūtine. Finalas. 1. R.Meilutytė – 1 min. 2,92 sek. (Europos čempionatų rekordas), 2. J.Jefimova (Rusija) – 1 min.2,96 sek., 3. R.M.Pedersen (Danija) – 1 min. 4, XX sek.

Pusfinalis: 1.J.Jefimova – 1 min. 3,27 sek., 2. R.M.Pedersen – 1 min. 4,10 sek., 3. R.Meilutytė (1 min. 5,13 sek.). Atranka: 2. R.Meilutytė (1 min. 4,71 sek.). Startavo 56 dalyvės.

100 m kompleksinis plaukimas. Finalas. 1. R. Meilutytė - 57,68 sek. (Europos čempionatų rekordas), 2. K.Hosszu (Vengrija) – 57,96 sek., 3. S.-M. O'Connor (Didžioji Britanija) – 58,26 sek.Pusfinalis: 2. R.Meilutytė (58,78 sek.). Atranka: 5. R.Meilutytė (1 min. 0,13 sek.). Startavo 38 dalyvės.

50 m krūtine. Finalas. J.Jefimova (Rusija) – 29,04 sek. (Europos čempionatų rekordas), 2. R.Meilutytė – 29,10 sek., 3. M.Nijhuis (Olandija) – 29,79 sek. Pusfinalis: 2.R.Meilutytė (29,41 sek.), Atranka: 2. R.Meilutytė (29,94 sek.).

11 Lietuvos rekordų

Kartu su aukščiausiu R.Meilutytės rezultatu 100 m kompleksiniame plaukime Herningo baseine Lietuvos plaukikai pagerino 11 šalies rekordų trumpajame 25 m baseine.

Danas Rapšys du kartus (atrankoje ir finale) atnaujino geriausią šalies rezultatą plaukiant 200 m nugara. Iš pradžių 18-metis panevėžietis 2,2 sek. pataisė Vytauto Janušaičio dar 2004-aisiais pasiektą rekordą, o po to dar 0,55 sek. pagerino ir savo paties rezultatą – 1 min. 52,53 sek.

Du kartus šalies rekordą 50 m krūtine distancijoje taisė Giedrius Titenis. 24-erių panevėžietis atrankos varžybose 0,01 sek. geriausią savo rezultatą, o per papildomą atranką dėl teisės varžytis pusfinalyje plaukė dar 0,54 sek. greičiau – 26,91 sek.

Povilas Strazdas pasiekė naują šalies rekordą 400 m laisvu stiliumi rungtyje. Atrankos varžybose 17-metis plaukikas šią distanciją įveikė per 3 min. 49,96 sek. ir 2,01 sek. pagerino nuo 2004-ųjų užsilaikiusį dar vieną V.Janušaičio rekordą.

Deividas Margevičius įrašė savo pavardę į 200 m peteliške rungties rekordų lentelę. Atrankos varžybose 18-metis lietuvis šią distanciją nuplaukė per 1 min. 57,37 sek. ir 1,94 sek. pagerino 2008-aisiais pasiektą Edvino Dautarto rezultatą.

Vakar Tadas Duškinas ir Mindaugas Sadauskas vienas po kito atnaujino Lietuvos rekordą plaukdami 50 m peteliške. Atrankos varžybose iš pradžių 19-metis T.Duškinas (23,43 sek.) 0,02 sek. pagerino V.Janušaičio 2009-ųjų rezultatą, bet iš karto po to kitame plaukime 23-ejų M.Sadauskas plaukė 0,10 sek. greičiau – 23,33 sek.

Du kartus rekordiškai greitai plaukė ir vyrai, dalyvavę kombinuotos estafetės 4x50 m varžybose. Lietuvos rinktinė, kurią sudarė M.Sadauskas, G.Titenis, T.Duškinas ir S.Bilis, finale 200 m įveikė per 1 min. 35,26 sek. ir 0,55 sek. pagerino šalies rekordą, kurį patys pasiekė atrankos varžybose.

Europos pirmenybėse lietuviai taip pat dar pagerino ir 18 asmeninių rekordų.

Pavėlavo į finalą

Europos čempionate Mindaugas Sadauskas pasiekė ne tik naują Lietuvos rekordą, bet ir pramiegojo vieną lemiamą startą.

Šeštadienio vakarą prieš 50 m laisvu stiliumi finalą 23-ejų panevėžietis nepasirodė laukiamajame kambaryje, todėl buvo diskvalifikuotas, o jo vieną užėmė atsarginiu buvęs Lenkijos plaukikas.

Pusfinalyje M.Sadauskas pasiekė asmeninį rekordą (47,57 sek.) ir buvo aštuntas tarp visų dalyvių. Jam pritrūko vos 0,03 sek. iki vieno seniausių Lietuvos rekordų, kuris dar nuo 1994-ųjų priklauso Raimundui Mažuoliui.

Kurioziškos nesėkmės M.Sadauską persekiojo ir 2013-ųjų pasaulio pirmenybėse Barselonoje. Tuomet per 100 m laisvuoju stiliumi atrankos varžybas prieš pat startą jam lūžo akiniai. Nors nesutrikęs lietuvis greitai pasiskolino juos iš prieš tai varžybas baigusių ir iš baseino išlipančių kolegų, įšokus į vandenį svetimi akiniai buvo per platūs ir čia pat nusmuko. Be kepurėlės plaukęs M.Sadauskas savo atrankos plaukime liko ketvirtas ir užėmė galutinę 31-ą vietą tarp 87 dalyvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.