EUROLYGA 2023

Už Lietuvos rekordus plaukikams – tūkstančiai litų

Per šalies čempionatą iš savo kišenės premijoms išleidęs apie 30 tūkstančių litų LPF prezidentas Tomas Kučinskas pažadėjo plaukikams, kad tęs skatinimo politiką iki pat Rio de Žaneiro žaidynių.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

Dec 23, 2013, 12:53 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:27 PM

Švenčių išvakarėse geriausi Lietuvos plaukikai jau sutiko dosnų Kalėdų Senelį, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Šį savaitgalį po savo pergalių šalies plaukimo čempionato trumpajame 25 m baseine jie ne tik pasipuošė aukso medaliais, bet ir gavo solidžias pinigines premijas.

Dar prieš paskutines sezono varžybas Anykščių baseine Lietuvos plaukimo federacijos (LPF) prezidentas T.Kučinskas buvo pažadėjęs iš savo kišenės skirti po tūkstantį litų kiekvienam, kuris pasieks Lietuvos rekordą.

500 litų premija buvo pažadėta ir rekordininkų treneriams, o dar 500 litų tiems, kurie Lietuvos čempionate parodys rezultatą, viršijantį 800 taškų pagal Tarptautinės plaukimo federacijos (FINA) reitingo skaičiavimo sistemą.

„Aš tikrai nieko nepraradau. Džiaugiuosi, kad turėjau galimybę pasveikinti mūsų sportininkus pasiekus puikių rezultatų“, – „Lietuvos rytui“ vakar tvirtino T.Kučinskas, paklaustas, ar dabar nesigaili, kad prieš Kalėdas suplonėjo jo piniginė.

Pasak LPF prezidento, „iš viso investavome apie 30 tūkst. litų į premijas už metų startus“.

Anykščiuose – rekordų lietus

Dar niekuomet per Lietuvos čempionatą nebuvo tokio rekordų lietaus.

Savaitgalį Anykščių baseine buvo pasiekta 10 šalies rekordų ir pagerinti net 28 geriausi Lietuvos čempionato trumpajame baseine rezultatai.

Ar būtent pažadėtos premijos paskatino visus plaukti greičiau negu anksčiau?

„Jei neturėtume labai talentingų vaikų, nebūtų ir tų rekordų. Dabar turime tikrai labai talentingą plaukikų kartą, o jiems sudarytos geresnės sąlygos treniruotis negu anksčiau, – įsitikinęs T.Kučinskas. – Kita vertus, taip susiklostė, kad Lietuvos čempionatai pastaruoju metu nuolat rengiami po Europos ar pasaulio pirmenybių.

Sportininkai ten išsikraudavo maksimaliai, bet namie jau plaukdavo ne taip greitai. Mes specialiai sukūrėme papildomų paskatų, kad jie ir šalies čempionate siektų geriausių rezultatų. Rezultatai Anykščiuose patvirtino, kad tai pasiteisino.“

R.Meilutytė pratęsė seriją

Geriausiu šalies čempionato plaukiku buvo išrinktas Giedrius Titenis, o plaukike – Rūta Meilutytė.

Olimpinė čempionė Anykščiuose laimėjo 5 aukso medalius ir pagerino 2 šalies rekordus.

Per porą pastarųjų metų 16- metė Lietuvos plaukimo princesė iš viso jau net 57 kartus (!) taisė šalies rekordų lentelę.

„Prie Rūtos rekordų mes visi jau esame pripratę. Ji neplaukė pagrindinių savo rungčių, bet dar kartą įrodė savo pajėgumą. Jeigu Rūta norėtų, tikriausiai visus Lietuvos rekordus visose rungtyse nuo 50 iki 200 m galėtų pasiekti, – neabejojo T.Kučinskas. – Labai sunku ką nors išskirti, nes visas tas jaunimas, iš kurio daugiausia tikėjomės, ir pasiekė aukščiausius rezultatus.

Gal man labiausiai įstrigo tie, kurie pasiekė rekordus ne pagrindinėse savo rungtyse.

Danas Rapšys kiek netikėtai pasiekė labai aukštą rezultatą plaukdamas 200 m delfinu. 1 min. 56 sek. jau yra pasaulinio lygio rezultatas.

Povilas Strazdas puikiai plaukė 1500 m laisvuoju stiliumi, pakeliui pagerindamas ir 800 m rekordą

Premijos – iki olimpiados

Šalies Plaukimo federacijos prezidentas neketina atsisakyti savo naujos iniciatyvos mažiausiai iki 2016-ųjų.

„Tai normalus dalykas, tik galbūt apie tai mažai kalbame. Jeigu nebūtų laimėjimų, nebūtų ir tų premijų.

Bet kai turi tokius gerus sportininkus, reikia juos kaip nors motyvuoti, – įsitikinęs T.Kučinskas. – Pažadėjau sportininkams, kad ši premijavimo tradicija tikrai išliks iki Rio de Žaneiro žaidynių.

Galbūt ji keisis, ją dar patobulinsime, bet iš esmės niekas nesikeis iki pat olimpiados.

Mes išlaikysime šitą sistemą iki 2016-ųjų, o po to jau žiūrėsime, kaip dirbti toliau.“

Dešimt Lietuvos rekordų

Vyrai. 200 m delfinu: Danas Rapšys – 1 min. 56,26 sek., 1500 m laisvuoju stiliumi: Povilas Strazdas – 15 min. 17,66 sek., 4x200 m laisvuoju stiliumi: Panevėžio „Žemyna“ (Simonas Bilis, Justinas Bilis, Mindaugas Sadauskas, Danas Rapšys) – 7 min. 16,90 sek.

Moterys. 50 m laisvuoju stiliumi: Rūta Meilutytė – 24,95 sek., 50 m delfinu: R.Meilutytė – 26,85 sek., 200 m laisvuoju stiliumi: Jūratė Ščerbinskaitė – 1 min. 59,90 sek., 400 m laisvuoju stiliumi: Jūratė Ščerbinskaitė – 4 min. 11,25 sek., 400 m kompleksinis plaukimas: Viktė Labanauskaitė – 4 min.59,08 sek., 4x100 m laisvuoju stiliumi: Šiaulių „Delfinas“ (Greta Pleikytė, Eva Gliožerytė, Viktorija Valiūtė, Simona Raudonytė) – 3 min. 55,34 sek., 4x200 m laisvuoju stiliumi: Šiaulių „Delfinas“ (E.Gliožerytė, G.Pleikytė, Alina Taran, S.Raudonytė) – 8 min. 37,13 sek.

6500

Tiek litų uždirbo R.Meilutytė, pripažinta geriausia 2013-ųjų Lietuvos čempionato trumpajame 25 m baseine plaukike. Anykščiuose olimpinė čempionė laimėjo 5 aukso medalius ir pagerino 2 šalies rekordus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.