EUROLYGA 2023

2013-ieji kvepėjo ir dopingu, ir istorinėmis pergalėmis

2013-ieji sporto pasaulyje buvo spalvingi – žemė iš po kojų slydo dėl skandalų, rankos drebėjo iš džiaugsmo ir jaudulio. Imtynių sporto vadovams teko rimtai paplušėti, kai ši šaka buvo išmesta iš olimpinių žaidynių programos. Milijoną ir vieną klaustuką kabino žurnalistai, išgirdę Lance'o Armstrongo prisipažinimą vartojus dopingą. Kol Miuncheno „Bayern“ po truputėlį okupavo pasaulį, Anglijoje visi liūdnai šniurkščiojo nosimi, kalbėdami apie serą Alexą Fergusoną.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 25, 2013, 3:12 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:02 PM

Didieji nuosmukiai ir pergalės – 2013 metų svarbiausių pasaulio įvykių dešimtuke.

Lance'o Armstrongo prisipažinimas vartojus dopingą (sausio 17).

„Taip.“ Vienu žodžiu vienas garsiausių dviratininkų istorijoje prisipažino, kad įspūdingą karjerą susikūrė vartodamas draudžiamus preparatus. Per vieną vakarą iš sportininko, kuris mėgina atsiginti kritikų ir kaltintojų, jis tapo vienu garsiausių sporto pasaulio sukčių. Sausio mėnesį Oprah Winfrey laidoje L.Armstrongas užbaigė neigimo metus, prabilęs apie planuotą ir sistemingą dopingo vartojimą. Jis neslėpė, kad būtų neįmanoma laimėti septynių prestižinių „Tour de France“ lenktynių titulų be uždraustų preparatų.

Oscaras Pistoriusas apkaltintas žmogžudyste (vasario 14)

Vasario mėnesį sporto pasaulis buvo ištiktas šoko. Daugybė sportininko gerbėjų neigimu ir netikėjimu pasitiko žinią, kad Oscaras Pistoriusas kaltinamas žmogžudyste. Neįgalumą įveikęs ir olimpinėse žaidynėse pasirodęs bėgikas amputuotomis kojomis apkaltintas savo merginos nužudymu. Tvirtinama, kad O.Pistoriusas nušovė savo merginą Reevą Steenkamp per Valentino dieną.

Pietų Afrikos Respublikos „Ašmeninis bėgikas“, kuris vietoj dalies kojų naudoja anglies pluošto geležtes, dėl žmogžudystės bus teisiamas jau kitąmet.

„Esu įskaudintas pastarųjų įvykių ir jaučiuosi palūžęs dėl mylimosios netekties“, - teisme sakė O.Pistoriusas.

Andy Murray'us Vimbldone iškovojo pergalę, patekusią į britų istoriją (liepos 7)

A.Murray'us liepos pradžioje užbaigė 77 metus trukusį britų laukimą. Ko jie laukė? Kol Vimbldone vėl triumfuos saviškis. Nuostabiame įtemptame finale A.Murray'us „All England Club“ kortuose palaužė Novaką Džokovičių, taip iškovodamas skambiausią pergalę savo karjeroje. Palaikomas daugybės sirgalių centriniame korte bei milijonų britų prie televizijos ekranų, škotas į rankas paėmė prestižiškiausią titulą.

„Žinau ką reiškia pralaimėti finale. Vimbldono finale. O dabar žinau, ką reiškia čia laimėti. Jausmas tikrai geresnis“, - po triumfo kalbėjo A.Murray'us.

Alexas Fergusonas paskelbė apie karjeros pabaigą (gegužės 8 diena)

Žinios nebuvo tokios netikėtos, tačiau tai vis tiek sukrėtė britų futbolą. Seras A.Fergusonas, ilgiausiai tarnavęs ir tituluočiausias treneris, paskelbė, kad baigia karjerą po daugiau nei 26 metų ir 1 tūkst. 500 mačų „Manchester United“ klube. 71-erių škoto era „Old Trafford“ tvirtovėje šiam šiauriniam Anglijos klubui atnešė trylika lygos titulų, dvi Europos taures, penkias Anglijos futbolo asociacijos ir keturias Lygos taures.

Iš olimpinių žaidynių programos pašalintas imtynių sportas (vasario 12)

Imtynių gerbėjai buvo šokiruoti, kai Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) paskelbė, kad pašalina šią sporto šaką iš savo programos, nes imtynės neprisitaikė prie moderniųjų laikų ir prarado susidomėjimą. Imtynių federacijos atsakymas buvo žaibiškas – greitai keitėsi taisyklės, buvo peržvelgtos temos, susijusios su lyčių lygybe. Visose šalyse prasidėjo judėjimas už imtynių sugrąžinimą į 2020 metų olimpiadą. Rugsėjo mėnesį imtynių sportininkai pasiekė savo – jos buvo sugrąžintos į olimpinę programą.

Garethas Bale'as prisijungė prie Madrido „Real“ (rugsėjo 1)

Po mėnesius trukusių spekuliacijų „Tottenham Hotspur“ puolėjas G.Bale'as galiausiai padėjo parašą ant sutarties su „Real“ klubu. Jis sutiko iš Anglijos keltis į Ispaniją už rekordinę 100 mln. eurų sumą. Ši suma – rekordinė, pralenkusi anksčiau Cristiano Ronaldo priklausiusį pasiekimą. 2009 metais iš „Manchester United“ į „Real“ jis perėjo už 94 mln. eurų.

Miuncheno „Bayern“ eros tęstinumas

Miuncheno „Bayern“ dominavimas pasaulyje prasidėjo dar 2012-aisiais ir tęsiasi iki šiol. Pirmuosius svarbiausius žingsnius ekipa žengė su Juppu Heynckesu. „Bayern“ su šiuo treneriu laimėjo titulų trejybę – Čempionų lygos, Vokietijos „Bundesliga“ ir Vokietijos taurės trofėjus. Pasibaigus sezonui J.Heynckesas pasitraukė, o jo vietą užėmė Josepas Guardiola. Strategas savo kadenciją pradėjo triumfu UEFA supertaurėje. „Bayern“ komanda per šį laiką visus traiškė ir važiavo neužsikirsdama, o metus ji baigė dar vienu triumfu – šįkart – FIFA pasaulio klubų taurėje.

Sebastiano Vettelio dominavimą įtvirtinusi pergalė (Spalio 27)

S.Vettelis būtent spalio pabaigoje stojo ant aukščiausio pakylos laiptelio, taip patekdamas į „Formulės 1” istoriją. Pergalę iki sezono pabaigos likus trims etapams Indijoje iškovojęs vokietis prisijungė prie „Formulės 1” legendų Michaelio Schumacherio, Juano Manuelio Fangio ir Alaino Prosto, kuriems taip pat pavyko keturiskart iš eilės laimėti pasaulio čempiono titulą. Vėliau 26 metų pilotas tapo pirmuoju lenktynininku, kuriam per vieną sezoną pavyko iškovoti aštuonias pergales iš eilės.

Miami Heat“ triumfas NBA (birželio 20)

NBA čempionų titulą gynusi „Miami Heat“ komanda finale atsilikinėjo 2:3 ir buvo per žingsnį nuo titulo atidavimo, kai likus žaisti 20 sekundžių iki mačo su „San Antonio Spurs“ pabaigos atsilikinėjo 5 taškais. Visa tai matė „Heat“ tvirtovėje susirinkę sirgaliai ir milijonai prie televizijų ekrano.

NBA vadovai ir atstovai jau rengėsi žygiui į aikštę, kur būtų pristatę trofėjų, o skausmingo momento matyti nenorėję sirgaliai traukė lauk pulkais. Tačiau tada Ray'us Allenas pataikė tritaškį, iki finalinės sirenos likus penkioms sekundėms, taip išlygindamas rezultatą 95:95 ir išplėšdamas pratęsimą.

LeBrono Jameso įkvėpta komanda iškovojo pergalę, taip pakeisdama situaciją. Septintajame mače „Heat“ džiaugėsi trofėjumi, kurį gins ir 2014-aisiais.

Pasaulio futbolo čempionato burtai (gruodžio 6)

Brazilijos Bahijos valstijos Costa do Sauipe kurortas trumpam buvo tapęs svarbiausiu tašku planetoje. Čia įvyko iškilminga burtų ceremonija, per kurią paaiškėjo 2014 metų pasaulio futbolo čempionato grupių komandos. Daugybę intrigų sukėlęs traukimas abejingų nepaliko – juk tai – vienas didžiausių renginių, laukiant didžiosios futbolo fiestos.

A grupė. Brazilija, Kroatija, Meksika, Kamerūnas.

B grupė. Ispanija (pasaulio čempionė), Olandija, Čilė, Australija.

C grupė. Kolumbija, Graikija, Dramblio Kaulo Krantas, Japonija.

D grupė. Urugvajus, Kosta Rika, Anglija, Italija.

E grupė. Šveicarija, Ekvadoras, Prancūzija, Hondūras.

F grupė. Argentina, Bosnija ir Hercegovina, Iranas, Nigerija.

G grupė. Vokietija, Portugalija, Gana, JAV.

H grupė.  Belgija, Alžyras, Rusija, Pietų Korėja

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.