EUROLYGA 2023

Ar Lietuvos olimpiečiai į Rio de Žaneirą keliaus iš Druskininkų?

Jeigu reikėtų sudaryti trijų ilgiausiai Lietuvoje statytų arba vis dar statomų sporto objektų trejetą, vieną jų nė sekundės negalvodamas turbūt įvardintų bet kuris Lietuvos gyventojas – nuo darželinuko iki pensininko. Taip, Nacionalinio arba Tūkstantmečio stadiono ant sostinės Šeškinės kalvų neperspjaus niekas. Tikėkimės.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Nenartavičius

Dec 28, 2013, 5:06 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:24 PM

Naujas atskaitos taškas šioje istorijoje – 2020-ieji, kai baigsis kitais metais prasidedanti Europos Sąjungos finansinė perspektyva, kuriai bus teikiamas stadiono projektas.

Antroji vieta šiame negarbingame sąraše atitenka taip pat dar sovietmečiu pradėtam statyti uždarajam sporto aikštynui „Sportima“, kuris duris atvėrė 2001 metais ir gali pasigirti, kad niekada nestovi tuščias.

Į trečiąją vietą pamažu, bet užtikrintai užkopė Sportininkų rengimo centras (SRC) Druskininkuose, kurio istorija prasidėjo 2006 metais.

Prasidėjo labai smagiai, kai Pietų Lietuvos kurorto savivaldybė centrui statyti skyrė 9,9 hektaro žemės nuostabiame pušyne. Planuota, kad statybos bus baigtos 2011 metų gruodį.

Gražūs planai taip ir liko planais, nors negalima sakyti, kad nieko nepadaryta – pušyne jau užkasta per 30 mln. Lt.

Tvirtinant kitų metų Lietuvos sporto biudžetą buvo akcentuojama, kad 8 mln. Lt didėja investicijos į sporto bazes, jos nemažės ir 2015-aisiais, todėl po dvejų metų Rio de Žaneiro olimpiadai besirengiantys Lietuvos olimpiečiai jau galės treniruotis Druskininkuose.

Būtent 2015-ųjų pabaigoje dabar planuojama užbaigti pirmąjį SRC etapą – žaidimų salę, baseiną ir administracijos patalpas. Kitame etape bus imtasi stadiono ir sportininkų viešbučio. Anksčiau galvota, kad reikės ir atskiro reabilitacijos centro, tačiau nuspręsta, kad kurorte tokias paslaugas pigiau pirkti nei išlaikyti savo personalą ir atskiras patalpas.

Ar tikrai 2015 metų gruodį Druskininkuose sportininkai galės švęsti įkurtuves ir semtis jėgų prieš kelionę į Rio de Žaneirą?

Norėtųsi tuo tikėti, bet netikiu. Kodėl?

Ogi todėl, kad Žiemos sporto centras Ignalinoje jau trečią žiemą nepriima sportininkų, o vis dar yra rekonstruojamas. Milijonai litų buvo skirti ir išleisti tam, kad Lietuvos sportininkai turėtų geresnes sąlygas rengtis 2014 metų Sočio žiemos olimpiadai, bet jie ir toliau treniruojasi tik užsienyje, nes Lietuvoje neturi kur.

Kas kaltas? Sporto valdininkai kaltina statybų rangovus, kurie iš pradžių buvo patiesę netinkamą elektros kabelį, todėl dalį darbų turėjo perdaryti. Dabar kabelis jau tinkamas didesnei elektros apkrovai, tačiau per tą laiką paaiškėjo, kad kai kurie biatlono trasos įrengimo sprendimai yra pasenę ir jau reikėtų juos keisti. Tačiau to daryti neketinama, nes tai dar labiau pavėlintų rekonstrukcijos pabaigą.

Ar taip nebus ir Druskininkuose, kai baigiant dalį darbų jau reikės galvoti, ką keisti? Kol už lango besniegė žiema dar SRC vyksta – bendrovės „Mitnija“ statybininkai baigia įrengti sporto salę, jau išmūryta baseino vonia, tvarkomos administracinės patalpos.

Architekto Gintaro Čaikausko suprojektuoto pastato fasadą papuoš besiplaikstančią finišo juostelę imituojanti apdaila, bet iki finišo dar dveji metai - o gal ir daugiau.

Kodėl taip užsitęsė SRC statybos, jei visi sutinka, kad tokios bazės Lietuvos sportininkams reikia?

Iš pradžių buvo kaltinama krizė, tačiau jai traukiantis paaiškėjo, kad labiausiai trūko politinės valios, o tai lėmė politikų noras skirti lėšų įvairiems objektams.

Kasmet lapkritį arba gruodį Lietuvos tautinis olimpinis komitetas Druskininkuose rengia šalies olimpinių rinktinių sportininkų, trenerių ir gydytojų kursus, kuriuose dalijamasi patirtimi apie rengimąsi olimpinėms žaidynėms. Kasmet kursų dalyviai pakviečiami aplankyti SRC statybų ir kasmet jie pamato mažiau, nei tikėjosi.

SRC statybas prižiūrintis Druskininkų sporto centro direktorius Julius Matulevičius jau šimtus kartų yra skaičiavęs, kiek papildomų pajamų gautų miestas, jei centras pagaliau būtų baigtas. Kasmet treniruotis į Druskininkus atvažiuoja bent 15 krepšinio klubų iš Lietuvos, Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos. Visų amžiaus grupių Lietuvos krepšinio rinktinės kasmet Druskininkuose surengia bent vieną stovyklą. Ir tai tik vienos sporto šakos, tegul ir populiariausios, poreikiai.

Keista, kad to nesupranta politikai, lengva ranka duodantys po milijoną kitą vienkartiniams varžybų projektams, kurių nauda šalies sportui yra abejotina. Iki šiol velkasi skandalingųjų TAFISA žaidynių skolų šleifas, iš kitų metų Lietuvos sporto biudžeto didžiules sumas taikosi pagriebti pasaulio ledo ritulio čempionato trečiosios pakopos varžybų ir pasaulio ralio čempionato Lenkijos etapo rengėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.