EUROLYGA 2023

Tobulumo anatomija: kaip toli gali žengti vienarankis kovotojas? (2 dalis)

Vienarankis kovotojas Nickas Newellas vaikystėje pralaimėjo merginai, ne kartą turėjo įrodyti visiems sveikiesiems, kad jis turi teisę varžytis. Ir jis tai padarė. Pripažinimą dar mokykloje pelnęs vaikinas užsispyręs treniravo savo kūną, nekreipdamas dėmesio į negalią – jis buvo įsitikinęs, kad ringe tobulas kūnas dar nieko nereiškia.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-12-28 13:07, atnaujinta 2018-02-19 16:27

Susipažinęs su džiudžitsu kovos menų išradėjo palikuoniu N.Newellas tapo profesionaliu kovotoju. Netgi savo rankose laikė čempiono titulą.

Šią jo istorijos dalį galėjote skaityti pirmojoje sbnation.com straipsnio dalyje. Antrojoje – N.Newello susidūrimas su skaudžia realybe, kai jo dievai iš televizijos ekranų atsuko nugarą ir noras kritikams įrodyti, kad jie – klydo.

Dvikova – bare

Mišrieji kovos menai nuo savo pirmųjų dienų turėjo nueiti ilgą kelią, pažymėtą brutaliais smūgiais, judesiais. Anksčiau nebuvo nei svorio kategorijų, nei laiko limitų. Dabar kovotojai dalyvauja moderniųjų mišriųjų kovos menų varžybose – čia taisyklės ne tokios žiaurios.

Tačiau N.Newello pirmoji kova mėgėjų lygyje buvo toli gražu nesaistoma įvairių taisyklių. „Tai įvyko bare. Jie tiesiog išstumdė kėdes ir stalus, į vidurį pastatė nedidelį narvą ir pavadino jį ringu“, - pasakojo kovotojas.

Prie ringo spraudėsi krūva sirgalių, kurie laistė alų tiesiai ant kilimo. „Žmonės per tvorą kišo rankas ir mėgino mane sugriebti“, - sukiodamas galvą sakė N.Newellas. Tą kovą jis pralaimėjo.

Pirmaisiais karjeros metais, kai neturėjo reikiamos reputacijos ir svaraus žodžio užkulisiuose, susirasti oponentų N.Newellui buvo keblu.

 „Žmonės nematė naudos iš kovų su juo. Jeigu jie pralaimėtų, būtų tik blogau – juk jis – vienarankis. O jeigu sumuštų jį, tas kovotojas atrodytų blogai, nes varžovas – vienarankis, - sakė Jeremy Libisewskis, Nicko treneris iš Springfildo kovų menų akademijos. - Prireikdavo dvigubai daugiau laiko, kol atsirasdavo norintis.“

Konkurencija – didelė

2010 metais N.Newellas gavo galimybę pasirodyti atrankoje į „The Ultimate Fighter“ (TUF) šou. Jis buvo pagrindinis duonos kąsnio tiekėjas UFC. JAV ir tada buvo daugybė kovos menų lygų, o UFC buvo pati populiariausia, turinti daugiausia uždirbančių ir geriausiai mokančių kautis sportininkų.

Dalyviai atrankos šou kovodavo dėl šešiaženklės sutarties su UFC. O keletas turnyro nugalėtojų yra triumfavę ir pagrindiniame čempionate.

Šimtai jaunųjų vilčių išsirikiavo savo pirmajam pasirodymui TUF Rytų pakrantės atrankoje. Nervingi kovotojai sporto salėje spardė bokso kriaušes ir ėmėsi, stebint geriausiems UFC kovų rengėjams ir talentų medžiotojams.

N.Newellas dar prieš galimybę parodyti sugebėjimus išsiskyrė iš kitų.

Patyrė smūgį

TUF – taip pat realybės šou laida, kur ieškoma asmenybių su viliojančiomis gyvenimo istorijomis. N.Newello trumpa ranka priversdavo atsisukti, o jo greitas pasirodymas prieš gerai žinomą varžovą ant imtynių kilimėlio užtikrino vietą trumpame potencialių dalyvių sąraše.

UFC pasirūpino vaikino kelione ir jį nusiuntė į Las Vegasą. Čia jis susitiko su kovų rengėjais ir prodiuseriais. Gera išvaizda ir įgimtas žavesys padėjo puikiai pasirodyti filmavimo atrankoje. Atrodė, kad N.Newello laukia šviesi ateitis, ryškiausių televizijos laidos prožektorių šviesoje.

Tačiau po poros savaičių jis sulaukė žinių iš UFC. Organizacija nusprendė visiškai neįtraukti vaikino.

Tai buvo didžiulis smūgis N.Newellui.

Kitokio matyti nenorėjo

„Čia sunku kovoti net ir su dviem rankomis. Ar Nevados valstija leistų jam kovoti? Ar Kalifornija jam leistų kovoti? Ar kuri nors iš didelių sportininkų komisijų leistų kovoti? Galbūt jis gali tuo pasinaudoti kai kuriose kitose valstijose. Nežinau. Bet man kovojimas viena ranka – beprotybė“, - visuomenę papiktinusią nuomonę tuomet išreiškė UFC prezidentas Danas White'as.

Tačiau N.Newello galvoje, D.White'o susirūpinimas, nuomonė neturėjo reikšmės. „Nevadoje jau turėjau licenciją, tad man tai nebuvo problema, - sakė kovotojas. - Tiesiog nusivili, kai tokia stipri asmenybė sporte į mane šitaip žiūri.“

Sportininko galvoje gimė noras įrodyti, kad tokie žodžiai - klaida.

 Kiekvieną kartą stodamas į ringą N.Newellas rodo, kad UFC prezidentas klydo. Jis kovoja su aukščiausio kalibro TUF dalyviais ir juos įveikia. Vienoje iš paskutiniųjų kovų N.Newellui prireikė dviejų minučių, kad nugalėtų Keoną Caldwellą, TUF serijų dalyvį.

Siekia nušluostyti nosį kritikams

„Bet kas, kas pasiektų seriją 11:0, devyniskart laimėjęs per pirmąjį raundą, sulauktų aukščiausio lygio organizacijų skambučių“, - sakė N.Newellas, kai jo laukė dvikova prieš Gesias Cavalcante, labai gerai žinomą kovotoją, kuris dalyvavo visų geriausių organizacijų turnyruose. Tarp jų – ir UFC.

„Po pergalės UFC atrodys prastokai, jeigu nesvarstys priimti Nicko“, - teigė A.Calandrelli, 27 metų kovotojo imtynių treneris.

Tačiau praėjus porai savaičių G.Cavalcante pasitraukė. Tai – puiki proga palypėti laiptais aukštyn be kovos, tačiau N.Newellas pasirinko kitą kelią. Jis pasirinko kitą varžovą – mažiau žinomą ir nė iš tolo neprilygstančia statistika.

„Aš baigiu savo kovas. Man patinka matyti žmones, kurie ateina pažiūrėti į mane, - sakė N.Newellas. - Noriu matyti save stovintį tarp elitinių kovotojų. Esu tikras, kad nusipelniau galimybės.“

Ir nepaisant to, ar UFC kada nors į jį kreipsis, N.Newellas ketina kovoti dar ilgai. „Jeigu laimėsiu dar vieną čempiono diržą - nesustosiu. Aš niekada nepasisotinsiu. Nesvarbu, ką turėsiu, - sakė N.Newellas. - Tai ir dovana ir prakeiksmas. Tačiau dėl to aš šiandieną esu čia.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.