EUROLYGA 2023

J.Jefimovą atradusi plaukimo specialistė dėl dopingo kaltina trenerį iš JAV

Rusijos plaukimo trenerė Irina Viatčanina, pristačiusi pasauliui plaukikę Juliją Jefimovą, sukrėsta dėl dopingo skandalo, penktadienį nuaidėjusiame visame pasaulyje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 18, 2014, 1:07 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:26 AM

„Man tai yra visiškas netikėtumas. Tokio aukšto lygio ir talento sportininkei naudoti dopingą – nusikaltimas“, - sakė I.Viatčanina.

Ji neslepia, kad patyrė šoką, kai paaiškėjo, kad geriausia Rusijos plaukikė – pagrindinė Rūtos Meilutytės konkurentė – įkliuvo dopingo kontrolieriams.

„Julija turi unikalią techniką ir varžybų metu geba kovoti savo jėgomis, be jokios pagalbos ar priedų. Labai gaila, kad jos rezultatais, pasiektais per paskutinius metus, dabar yra abejojama. Jefimova buvo išskirtinė asmenybė sporto pasaulyje, bet dabar jos statusas yra abejotinas. Man skaudu, nes aš asmeniškai įdėjau daug darbo ir jėgų padėdama Julijai pasiruošti ir mane džiugino jos pasiekti rezultatai“, - sakė trenerė.

– Ar teigiamas dopingo testas gali būti susijęs su Julijos persikėlimu į JAV?, - izvestia.ru paklausė trenerės.

– Kai ji išvyko į JAV, aš plaukimo federacijos prezidentui ir pagrindiniam treneriui rašiau ataskaitą Kur mes išsiunčiame vaiką? Treneriui, kurio trys auklėtiniai įkliuvo vartoję dopingą. Galiausiai, būtent tai mes ir gavome. Pridėsiu, kad ir dabar JAV treniruojasi daug mūsų sportininkų, ir duok Dieve, kad juos aplenktų toks pažeminimas.

– Ar jūsų manymu pasiteisino šis persikėlimas? Ar matyti progresas J.Jefimovos karjeroje?

– Pirmus dvejus metus treneris bandė kardinaliai pakeisti jos techniką, nuolatos eksperimentavo. Tik vėliau jie suprato, kad būtent Julijos technika duoda geriausius rezultatus ir ji pati galėtų mokyti kitus. Jos treneris Davidas Salo nuoširdžiai man dėkojo ir sakė, kad aš aukščiausio lygio specialistė. Tiesa, pati Julija ne taip gerai vertina mūsų bendradarbiavimą. Tegul tai lieka jos sąžinei. Kažkuo juk reikia pateisinti savo sprendimą išvykti.

– Olimpinio komiteto prezidento patarėjas Dmitrijus Volkovas teigia, kad tai gali būti „dopingo terorizmo“ atvejis. Sakykite, ar tai įmanoma šiais laikais?

– Pirmiausia, Julija pati prisipažino vartojusi maisto papildus. Taigi mintis, kad jai kažką pakišo, atkrenta. Antra, kiek prisimenu, anksčiau tokių situacijų nepasitaikė, bet tokių pasiteisinimų yra buvę. Dar kartą pabrėšiu – mes su Julija nuo nieko nesislėpėme. Kai ji pradėjo plaukti, buvo dar visai jauna mergiotė, plaukė taip pat gerai, kaip suaugę. Tada galima buvo tikėtis apgaulės, bet nieko panašaus nebuvo.

–Ar pavyks išvengti diskvalifikacijos?

– A mėginyje buvo rasti preparatai, didinantys testosterono kiekį organizme. Esmė tame, kad Julijai nereikia kelti testosterono lygio. Ir be to jos rodiklis yra gana aukštas.

– Vyrauja nuomonė, kad panašūs papildai vartojami kaip raminamieji.

– Anksčiau ji buvo užtikrinta savo jėgomis ir tai buvo jos pagrindinis koziris. J.Jefimova visada buvo sportininke su charakteriu, mokanti kautis iki galo. Be to, paskutiniu metu ją viskas tenkino, įskaitant ir treniruotes. Apie kokį nusiraminimą tokiu atveju galima kalbėti? Traumos jai taip pat netrukdė, o ir amžius puikus. Nusiraminimui tokiose situacijose geriamas valerijonas ir vartojamas glicinas.

– Kai buvote jos asmenine trenere, Julija nevartojo visiškai jokių maisto papildų?

– Mes visiškai nieko, išskyrus vitaminus, nevartojome. Buvo tik vienas žolinis indiškas preparatas. 48 ingredientų mišinys. Jis skirtas skrandžiui ir širdžiai. Visą laiką rinktinės daktarams sakiau, kad ši mergaitė yra talentas ir jie turėtų parinkti tinkamą farmakologiją, kuri nepakenktų hormonams. Visada galvojau, kad mano auklėtinės suaugs, ateis metas ištekėti, gimdyti vaikus ir visas gyvenimas bus prieš akis. Man sportas – tai kelias į gyvenimą, o ne į invalido vežimėlį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.