EUROLYGA 2023

Nešvarios sporto lažybos – ir Lietuvos vėžys

Lietuvos futbolo ir krepšinio klubuose atlikta apklausa parodė: dviejų populiariausių mūsų šalies sporto šakų varžybas beveik vienodai krečia ta pati liga – neteisėti susitarimai dėl rungtynių baigties, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Jan 22, 2014, 1:07 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:56 AM

Lietuvos ir viso pasaulio sporto žaizda kraujuoja, nors jos ir stengiamasi nematyti. Tai pripažino ir sportininkai per anoniminę apklausą, kurią surengė „Transparency International“ Lietuvos skyrius (TILS).

55 proc. futbolininkų ir 30,9 proc. krepšininkų mano, jog nesąžiningi susitarimai dėl rungtynių Lietuvoje yra paplitę.

„Jau ir anksčiau žinojome, kad Lietuvos sporte gali būti nesąžiningų susitarimų, – sakė TILS vadovas Sergejus Muravjovas. – Pavyzdžiui, 2012 metais UEFA lažybų stebėjimo agentūros „Sportradar” duomenimis, Lietuva yra viena iš dešimties Europos šalių, kuriose vyksta daugiausia įtartinų futbolo rungtynių.

Pernai vasarą Vilniaus apygardos prokuratūra pradėjo tyrimą dėl galimų susitarimų Lietuvos futbole. Tačiau negalėjome pasakyti, kiek paplitęs šis reiškinys Lietuvos futbole ar krepšinyje.Tyrimo rezultatai aiškiai rodo: nesąžiningų rungtynių tikrai būna. Galima teigti, kad Lietuvos profesionaliajame krepšinyje ir futbole yra korupcijos apraiškų.“

Abiejų sporto šakų bėda

21 proc. futbolininkų ir 15 proc. krepšininkų žino arba įtaria dalyvavę rungtynėse, dėl kurių rezultato buvo susitarta iš anksto.

Net 44 proc. krepšininkų yra girdėję, kad jų kolegos dalyvavo susitarimuose dėl varžybų baigties.

„Buvo įdomu pažvelgti į krepšininkų atsakymus, nes krepšinio žmonės sakydavo, kad šios bėdos jų sporte esą nėra. Tačiau tai didelė problema, atkeliavusi iš Azijos ir ten sugriovusi sportą“, – sakė Lietuvos futbolo federacijos (LFF) atstovas Gerhardas Dunauskas, atsakingas už prevencinį darbą dėl galimos įtakos rungtynių rezultatams.

„Nerimą kelia tai, kad daugiau nei pusė krepšininkų ir futbolininkų sutartų rungtynių Lietuvoje nelaiko didele bėda“, – pabrėžė Lietuvos krepšinio federacijos atstovas Linas Kunigėlis.

Ištyrė tik „Palangos“ bylą

Krepšinyje viešai yra nuskambėjęs tik vienas su lažybomis susijęs atvejis.

2011 metų pavasarį keli Palangos „Naglio“ žaidėjai statė pinigų už savo komandos pralaimėjimą LKL rungtynėse Kauno „Žalgiriui“ didesniu nei 30 taškų skirtumu. „Žalgiris“ laimėjo tą mačą 103:66.

Netrukus praradęs pasitikėjimą žaidėjais klubą paliko treneris Gediminas Petrauskas.Šiuo metu jis treniruoja „Šiaulius“.

Federacijai ir LKL ištyrus šį atvejį Vytautas Buzas, Rimas Varanauskas ir Vidmantas Užkuraitis buvo nubausti 3 tūkst. litų baudomis. V.Užkuraitis tuo metu dar dirbo ir federacijos rinkodaros vadybininku, bet po šio įvykio buvo atleistas.

Įtariami keli futbolo klubai

Lietuvos futbole, nepaisant jau dešimtmetį įvairius klubus gaubiančių gandų, iki šiol nė vienas atvejis nėra įvardytas.

Net Estijos futbolo federacija ir prokurorai aplenkė lietuvius, už juos greičiau išsiaiškinę A lygos sutartas rungtynes. Tirdami savo šalyje atskleistas sutartas rungtynes estai nustatė, kad suklastotas buvo ir 2011 metų spalį Pakruojyje vykęs mačas tarp „Kruojos“ ir „Kauno“.

Tiesa, Lietuvos futbole laukiama sprogimo, nes pernai įkurtas LFF Tyrimų komitetas šiuo metu atlieka kitą tyrimą, kurio medžiaga jau perduota Organizuotų nusikaltimų tyrimo valdybai.

„Kol kas išsamiai komentuoti negaliu. Tai yra tyrimas dėl kelerių rungtynių serijos, – sakė G.Dunauskas. – Dabar vyksta ikiteisminiai tyrimai ir informacija pildoma. Įtariami keli klubai.“

LFF gauna iš UEFA ataskaitas apie galimai sutartas Lietuvos klubų rungtynes. Vien pernai atskriejo dvylika signalų apie nešvarius mačus.

„Daugiau perspėjimų atėjo per pastaruosius trejus metus, nes futbolui vadovaujančios organizacijos pastebėjo, jog futbolas serga, ir metė dideles pinigų sumas, kad sustabdytų šį reiškinį, kuris ardo sportą žaibiškai kaip vėžys“, – kalbėjo G.Dunauskas.

Jo teigimu, didžiausia bėda yra tai, kad Lietuvoje nėra įstatymų, kurie reguliuotų sukčiavimo sporte atvejus.

Gali pranešti anonimiškai

LFF yra sukūrusi elektroninę liniją, per kurią galima pranešti apie nesąžiningus lažybų sandorius. Ši elektroninio pašto dėžutė nėra tuščia.

„Jau esame gavę laiškų iš futbolininkų ir tam tikrų klubų administracijos darbuotojų. Tą medžiagą persiuntėme teisėsaugos institucijoms“, – sakė G.Dunauskas.

Garsiau kalbėti apie nešvarius žaidimus ragina ir Krepšinio federacija.

„Jeigu krepšininką spaudžia įtartini asmenys, siūlome kreiptis į federaciją. Anonimiškumas garantuojamas“, – sakė L.Kunigėlis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.