EUROLYGA 2023

Žuvusio gruzino šeima tebegyva rogučių sportu

Tėvas Gruzijos rogutininko, žuvusio per treniruotę Vankuverio olimpinėse žaidynėse, apgailestauja, kad jo šalis neturės nė vieno atleto rogučių sporto trasoje per vasarį vykstančią olimpiadą Sočyje.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Feb 3, 2014, 8:11 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 6:14 PM

Tačiau Davidas Kumaritašvilis yra optimistas dėl šios sporto šakos ateities Gruzijoje ir dėl savo šeimos, kurioje pusantrų metų anūkas galbūt seks savo dėdės ir senelio pėdomis.

„Kai bus trejų metų, mes pradėsime jį treniruoti“, - sakė D.Kumaritašvilis, gyvenantis Gruzijos kalnų slidinėjimo kurorte Bakurianyje.

Jo sūnus Nodaras Kumaritašvilis žuvo 2010 metais, kai prarado kontrolę ledo trasoje lėkdamas beveik 145 km per valandą greičiu ir trenkėsi į plieninius stulpus.

Jis buvo 21-erių ir ruošėsi pirmajam olimpiniam startui Kanadoje.

2014 metų olimpinės žiemos žaidynės kaimyninėje Rusijoje vyks prie pat Juodosios jūros, kurios kranto dalis priklauso ir Gruzijai, bet geografinis artumas nepakelia entuziazmo šiuo sporto renginiu.

Dauguma gruzinų turi nuoskaudų dėl 2008 metų karo su Rusija, po kurio dvi autonominės teritorijos liko nebe Gruzijos kontrolėje, tarp jų ir Abchazija, esanti šiek tiek į pietus nuo Sočio. Rusija turi kariuomenės dalinius Abchazijoje ir taip pat Pietų Osetijoje.

Dešimtys tūkstančių gruzinų pasirašė peticijas, kuriomis kvietė boikotuoti Sočio olimpiadą. Suradusi kompromisą Gruzijos valdžia nusprendė leisti savo atletams ten dalyvauti, bet vyriausybės nariai į žaidynes nevažiuos.

D.Kumaritašvilis džiaugiasi, kad Gruzijos sportininkai varžysis Sočyje.

„Sportas yra sportas, - sakė jis. - Politikai neturėtų į tai kištis“.

Jis tik nusivylęs, kad Gruzija neturės dalyvių rogučių varžybose, po to, kai Levanas Gurešidzė patyrė traumą. L.Gurešidzė buvo Vankuveryje, bet pasitraukė iš varžybų, žuvus jo komandos draugui.

Gruzijos viltis yra jauni rogutininkai, kurie galbūt galės startuoti 2018 metų žiemos olimpiadoje.

D.Kumaritašvilis tikisi, kad šiais metais Bakurianyje atsiras nauja rogių trasa, kurią po jo sūnaus žūties pažadėjo pastatyti Gruzijos vyriausybė ir Tarptautinė rogučių sporto federacija.

„Ji turėtų būti pavadinta mano sūnaus garbei“, - sakė gruzinas.

D.Kumaritašvilis prisiminė koks sunkus metas buvo jo šeimai po sūnaus mirties.

„Mano žmonai Dodo teko iškentėti dvi operacijas. Bet gyvenimas tęsiasi, - sakė jis. - Mūsų dukra Mariam vedė ir pagimdė nuostabų anūką. Jam jau pusantrų metų. Esu įsitikinęs, kad jis tęs mūsų rogutininkų dinastiją“.

D.Kumaritašvilis pats atstovavo SSSR rinktinei, o jo pusbrolis Feliksas Kumaritašvilis buvo Gruzijos komandos treneriu Vankuverio žaidynėse. Jų giminaitis Aleko Kumaritašvilis laikomas šios sporto šakos pradininku Gruzijoje.

Žuvusio olimpiečio tėvas nevyks į Sočį, nes Rusijos vizą gauti sunku. Tai - kliūtis daugumai gruzinų, norintiems keliauti į Rusiją.

Gruzijos rinktinę Sočyje sudarys tik keturi sportininkai: trys kalnų slidininkai ir šokėja ant ledo.

Kaip nepriklausoma šalis Gruzija pradėjo varžytis olimpinėse žaidynėse 1994 metais ir iki šiol nėra laimėjusi nė vieno medalio žiemos olimpiadose.

Parengė Kęstutis Rimkus

***

„Lietuvos ryto“ televizija – 2014 metų žiemos olimpinių žaidynių Sočyje oficialioji transliuotoja. Jau nuo vasario 8 dienos stebėkite įdomiausias varžybų transliacijas gyvai ir internete: tv.lrytas.lt. Karščiausias naujienas apie Sočio olimpiadą sužinokite jau dabar „Lietuvos ryto“ televizijos laidose „Olimpinių žaidynių pirmadieniai“ kiekvieną pirmadienį 21.45 val. ir „Ar žinai, kad?“ darbo dienomis 17 val. 20 min. ir 18 val. 30 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.