EUROLYGA 2023

Jungtinės Tautos ragina pasakyti „ne“ išpuoliams prieš gėjus

Homofobiškas įstatymas

Liepą prezidento Vladimiro Putino pasirašytas įstatymas draudžia homoseksualių santykių propagavimą nepilnamečių akivaizdoje.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Liepą prezidento Vladimiro Putino pasirašytas įstatymas draudžia homoseksualių santykių propagavimą nepilnamečių akivaizdoje.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 6, 2014, 2:41 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:23 PM

Šį raginimą JT vadovas paskelbė kreipdamasis į Tarptautinį olimpinį komitetą (TOK) likus dienai iki Sočio olimpinių žaidynių pradžios.

„Daug profesionalių atletų, gėjų ir tradicinės lytinės orientacijos, pasisako prieš išankstinį nusistatymą“, – sakė Ban Ki-moonas, kreipdamasis į TOK narius.

„Mes visi privalome garsiai pasisakyti prieš atakas, nukreiptas prieš lesbietes, gėjus, biseksualius ir transseksualius ar interseksualius žmones. Turime nepritarti areštams, įkalinimams ir diskriminaciniams suvaržymams, su kuriais jie susiduria“, – pabrėžė JT vadovas.

Homofobiškas įstatymas

Ban Ki-moonas konkrečiai neužsiminė apie situaciją Rusijoje, kur pernai parlamentas priėmė labai prieštaringai vertinamą įstatymą, kuriuo draudžiama „gėjų propaganda“ nepilnamečiams.

Dėl šio įstatymo, kurį teisių aktyvistai laiko itin homofobišku, pasipylė raginimai boikotuoti Sočio žaidynes.

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) šią savaitę portale „YouTube“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matoma, kaip Rusijoje persekiojami, užgauliojami ir mušami gėjų. Pasak HRW, šį įrašą sudaro vaizdo medžiaga, filmuota pačių skriaudikų.

Faktas, kad Ban Ki-moonas nusprendė paskelbti tokį ryžtingą pareiškimą Rusijoje likus vos vienai dienai iki olimpinių žaidynių pradžios turi didžiulę simbolinę reikšmę.

„Žinau, kad šeštasis Olimpinės chartijos principas įtvirtina TOK nepritarimą visoms diskriminacijos formoms“, – sakė JT vadovas.

„XXI amžiuje nėra vietos jokiai neapykantai“, – pridūrė jis.

„Olimpiada demonstruoja sporto galią suburti žmones nepriklausomai nuo jų amžiaus, rasės, klasės, tikėjimo, gebėjimų, lyties, seksualinės orientacijos ar genderinės tapatybės“, – sakė Ban Ki-moonas.

Trečiadienį virtinėje pasaulio miestų buvo surengtos protesto akcijos, nukreiptos prieš pagrindinius olimpinių žaidynių rėmėjus, kurių buvo reikalaujama garsiai pasisakyti prieš Rusijoje priimtą įstatymą.

Liepą prezidento Vladimiro Putino pasirašytas įstatymas draudžia homoseksualių santykių propagavimą nepilnamečių akivaizdoje.

Kritikai teigia, kad šis įstatymas yra toks varžantis ir miglotas, kad iš esmės užkerta kelią bet kokiai paramos gėjų teisėms raiškai viešumoje.

TOK prezidentas Thomas Bachas (Tomas Bachas) ne kartą sakė, jog V.Putinas jį patikino, kad žaidynėse nebus jokio pobūdžio diskriminacijos.

„Galiu jus užtikrinti, kad Tarptautinis olimpinis komitetas ėmėsi visų priemonių, ir mums buvo garantuota, kad šiose žaidynėse bus laikomasi Olimpinės chartijos, įskaitant 6-ojo principo nuostatas, nes būtent tai gina sportas“, – sakė Th.Bachas JT vadovui.

Savo kalboje Ban Ki-moonas pagyrė V.Putiną už jo pastangas „siekti taikos, vienybės ir augimo per sportą“.

Ban Ki-moonas atvyko į Sočį, nors nemažai pasaulio lyderių, tarp jų JAV vadovas Barackas Obama (barakas Obama),Vokietijos prezidentas Joachimas Gauckas (Joachimas Gaukas) ir Prancūzijos lyderis Francois Hollande'as (Fransua Holandas) priėmė sprendimą nevykti į žaidynes.

Olimpinės paliaubos

JT vadovas savo kreipimesi į TOK narius taip pat paragino per žaidynes laikytis „olimpinių paliaubų“.

„Kartoju savo raginimą vėl ir vėl – visoms kariaujančioms šalims sudėti ginklus per žaidynes ir nukreipti savo žvilgsnį į taikos pažadą“, – sakė Ban Ki-moonas, atkreipęs dėmesį į neramumus Sirijoje, Pietų Sudane ir Centrinės Afrikos Respublikoje.

Jis pabrėžė, kad paliaubos leistų suteikti „gyvybes gelbstinčią humanitarinę pagalbą kenčiantiems žmonėms“.

Pasak JT vadovo, atletai siunčia žinią, kad žmonės ir valstybės gali atidėti į šalį savo nesutarimus.

„Jei jie tai gali padaryti Sočio sporto arenose, kovotojų vadai turėtų padaryti tą patį kovinių veiksmų rajonuose visame pasaulyje“, – sakė jis.

JT Generalinė asamblėja lapkritį priėmė rezoliuciją, raginančią laikytis pasaulinių paliaubų per žiemos olimpiadą, vyksiančią vasario 7–23 dienomis, taip pat per parolimpines žaidynes kovo 7–16 dienomis.

Rezoliucijoje primenama apie tradicinį olimpinės taikos laikotarpį senovės Graikijoje, per kurį atletams ir žiūrovams iš dažnai kariaudavusių miestų valstybių būdavo leidžiama laisvai keliauti į kas ketverius metus rengtas žaidynes prie Olimpo kalno.

193 nares turinti pasaulinė organizacija panašias rezoliucijas skelbia nuo 1993 metų, tačiau į konfliktus įsitraukusios šalys niekada jų nepaisydavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.