EUROLYGA 2023

Dailusis čiuožimas: Rusijos ir JAV suokalbis prieš kanadiečius?

Ar rusai iš tiesų laimės komandų, o JAV čiuožėjai – ledo šokių varžybas? Praeityje skandalais apaugusias dailiojo čiuožimo varžybas Sočyje vėl lydi naujų slaptų susitarimų šešėlis.

Dailiojo čiuožimo varžybose pergales lemia ne tik pasirodymas ant ledo, bet ir slapti susitarimai kuluaruose.<br>AP nuotr.
Dailiojo čiuožimo varžybose pergales lemia ne tik pasirodymas ant ledo, bet ir slapti susitarimai kuluaruose.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 8, 2014, 11:17 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:49 PM

Sandėriai kuluaruose jau seniai tapo šios sporto šakos folkloru.

Ko būtų vertas dailusis čiuožimas, jeigu jo varžybų nuolat nesudrebintų skandalai dėl teisėjavimo?

Ši tradicija prasidėjo dar 1927–aisiais, kai pirmąjį iš dešimties savo pasaulio čempionės titulų laimėjo Sonja Henie. Jaunoji norvegė triumfavo namuose Osle. Trys teisėjai jai skyrė pirmąją vietą, o du – čempionės titulą gynusiai austrei Hermai Szabo. Tie trys teisėjai buvo...norvegai.

Laikai, aišku, pasikeitė, bet dailiojo čiuožimo atletų likimą iki šiol vis dar lemia visagalių teisėjų sprendimai. Gerai, kai rezultatai niekam nesukelia abejonių, bet įtarimų šešėlis vis dar lydi kiekvienas varžybas.

Pirmauja rusai

Dailiojo čiuožimo programa Sočyje prasidėjo nauja olimpine rungtimi – komandų varžybomis, kurių medaliai bus išdalinti jau sekmadienį.

Rusija ir Kanada patvirtino favoričių vardą pirmąją varžybų dieną, kai trumpąją programą atliko vyrai ir sportinės poros.

Kai triskart pasaulio čempionas Patrickas Chanas suklydo, atlikdamas trigubą akselio šuolį, jis suteikė progą Jevegenijui Pliuščenkai jį aplenkti. Ketvirtose žaidynėse dalyvaujantis Rusijos Caras čiuožė žymiai lėčiau, bet viską atliko švariai ir pasiekęs asmenį karjeros rekordą (91,39 tšk.) nežymiai aplenkė kanadietį (89,71 tšk.).

Abu patyrius favoritus akivaizdžiai pranoko 19–metis japonas Yuzura Hanyu (97,98 tšk.), bet bendroje komandų rikiuotėje viskas vėl grįžo į senas vėžes po sportinių porų pasirodymo.

Pasaulio čempionų Tatjanos Volosožar ir Maksimo Trankovo nuostabus valsas pagal A.Chatčaturiano „Maskaradą“ tikrai buvo vertas pirmosios vietos, nors kanadiečių pora Meagan Duhamel ir Ericas Radfordas taip pat pademonstravo gražų šokį.

Gandai pasklido rudenį

Logiška, kad po pirmosios varžybų dienos Rusija lenkia Kanadą ir atsidūrė arčiausiai pirmojo aukso.

Bet toli gražu ne visuomet taip paprasta net olimpiados šeimininkams įgyvendinti savo tikslus. Tuo įsitikinti dar kartą buvo galima stebint, kaip jau prasidėjus varžyboms Sočio arenos kuluaruose savo baletą šoko oficialūs komandų atstovai.

Dar nuo 2013–ųjų rudens, kai paaiškėjo, kurie teisėjai dirbs Sočio žaidynėse, įtakingiausios dailiojo čiuožimo federacijos intensyviai pradėjo savo sąjungininkų paieškas.

Šiame ledo cirke, anot gandų, cirkuliavo paslaptingi vokeliai (ir net kelioniniai lagaminai!), kurie turėjo sutvirtinti nematomus susitarimus tarp naujųjų draugų.

Derybų aukos – kanadiečiai

Visų derybų epicentre vėl atsidūrė rusai, pasiryžę bet kokia kaina įgyvendinti savo svajones.

Viena galingiausių dailiojo čiuožimo šalių prieš ketverius metus Vankuverio žaidynėse iškovojo vienintelį aukso medalį, bet namuose nori daugiau.

Bent du čempionų titulai – toks pagrindinis Rusijos tikslas. Būtent šeimininkų iniciatyva į žaidynių programą pirmąsyk buvo įtrauktas komandų turnyras, o antroji rusų viltis – T.Volosožar ir M.Trankovas, 2013–aisiais triumfavę pasaulio pirmenybėse.

Norėdami apginti savo kozirius olimpiados šeimininkai iš anksto derėjosi su daugeliu šalių. Jam garantavus anonimiškumą įtakingas Rusijos treneris patvirtino, jog dar prieš Sočio žaidynes buvo pasiektas principinis susitarimas su amerikiečiais.

„Mes nesame tiesioginiai konkurentai. Jie mums padės iškovoti auksą komandų ir sportinių porų varžybose, o mes atsidėkodami balsuosime už amerikiečius Meril Davis ir Charlie White, kurie kovoja su kanadiečiais Tessa Virtue ir Scottas Moir ledo šokių turnyre. Jie siekia laimėti pirmąjį JAV olimpinį titulą šokiuose“, – dienraščiui „L'Equipe“ (Prancūzija) teigė dailiojo čiuožimo kuluarus puikiai išmanantis rusas.

Lydi Solt Leik Sičio prisiminimai

Prancūzija ir Italija kukliai svajoja apie bronzos medalius ledo šokių varžybose, kuriose dalyvaus ir Isabella Tobias su Deividu Stagniūnu.

Šios dvi šalys taip pat jau sulaukė rusų garantijų, jog gaus paramą, jeigu tik neužmirš atsidėkoti olimpiados šeimininkams. Tiesa, derybininkai sąmoningai užmiršo, jog dvi Rusijos poros iš Maskvos taip pat ruošiasi kautis dėl bronzos ledo šokių varžybose.

Virš Sočio ledo besikaupiantys debesys verčia prisiminti 2002 metų skandalą Solt Leik Sityje, kurį išprovokavo Prancūzijos teisėja Marie–Reine Le Gougne. Sportinių porų varžybose dirbusi prancūzė viešai patvirtino, jog balsavo Rusijos poros naudai, gavusi tokį Prancūzijos dailiojo čiuožimo federacijos prezidento Didier Gailhaguet'o nurodymą.

Prancūzų rūpestis rusais tuomet turėjo padėti Marinai Anissinai ir Gwendaliui Peizerat sulaukti analogiškos Rusijos teisėjo paramos ledo šokių varžybose. Bet Prancūzijos pora dėl aukso lyg tyčia kovojo su Rusijos duetu, ir šios šalies arbitras, aišku, balsavo už savo tėvynainius.

M.Anissina ir G.Peizerat galiausiai iškovojo čempionų titulą, kurio tikrai buvo verti. Tai dar vienas įrodymas, kad ant ledo gali triumfuoti teisybė. Kai ji stipresnė už visus negarbingus kuluarų susitarimus, kurie iki šiol persekioja dailiojo čiuožimo varžybas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.