EUROLYGA 2023

Norvegų Kanibalas O.Bjorndalenas auksu maitintis pradėjo iškart

Dėl nenumaldomo pergalių alkio Kanibalu pramintas Ole Einaras Bjørndalenas dar kartą patvirtino savo pravardę. 40-metis Norvegijos biatlonininkas šeštadienį Sočyje nauju triumfu pradėjo jau šeštąsias žiemos žaidynes per karjerą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 8, 2014, 9:35 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:24 PM

O.E.Bjørndalenas iškovojo jau septintąjį savo olimpinį aukso medalį, laimėjęs 10 km sprinto lenktynes, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Veteranas  tikisi padėti Norvegijai iškovoti daugiausia biatlono medalių Sočyje, kaip buvo prieš ketverius metus Vankuveryje.

Vokiečiai ir rusai turėtų būti aršiausi skandinavų varžovai 11-oje biatlono rungčių, tarp kurių pirmą kartą žaidynėse bus mišri estafetė.

Šios trys šalys ryškiai dominuoja olimpinėse žaidynėse, laimėjusios 46 iš 64 rungčių nuo tada, kai slidinėjimo ir šaudymo įgūdžių reikalaujantis sportas debiutavo 1960 metais.

Net keturis aukso medalius (rekordas) 2002 metais nuskynęs O.E.Bjørndalenas yra labiausiai tituluotas visų laikų biatlonininkas.

Nors pora pastarųjų sezonų jam nebuvo sėkmingi, 40-metis norvegas susigrąžino gerą sportinę formą Sočio olimpinėms žaidynėms.

Estafečių varžybose O.E.Bjørndaleno komandos draugas bus Emilis Hegle Svendsenas, jau laimėjęs 4 pasaulio taurės varžybų etapus – daugiau pergalių šį sezoną yra iškovojęs tik prancūzas Martinas Fourcade’as.

Moterų varžybose norvegų viltis įkvepia Tora Berger, pirmaujanti pasaulio taurės bendrojoje įskaitoje. Ji laimėjo olimpinį auksą asmeninėse varžybose prieš ketverius metus ir nuo tada pridėjo dar 8 pasaulio čempionės titulus, tarp jų keturis estafetėse.

Paskutiniai norvego šūviai

Kažkada pramintas Kanibalu dėl nenumaldomo titulų alkio, O.E.Bjorndalenas vis dar medžioja trofėjus.

Dar prieš Sočio žaidynes norvegas buvo laimėjęs 50 medalių svarbiose biatlono varžybose, tarp jų – šešis aukso (iš viso 11) olimpinius medalius.

Nors O.E.Bjørndalenas yra pripažinęs, kad olimpinėse žaidynėse varžosi paskutinį kartą, neseniai jis pareiškė: „Aš nesijaučiu senas.“

Vankuveryje prieš ketverius metus jam nepavyko laimėti medalių asmeninėse varžybose. Bet jau pirmoji distancija  patvirtino, kad Sočyje viskas bus  kitaip.

„Pastarosios dvi trys žiemos man buvo prastos, – prisipažino O.E.Bjørndalenas. – Bet šiemet aš vėl mėgaujuosi biatlonu ir esu pasirengęs atakuoti. Vertinu tik pirmąją vietą, kitos man nerūpi. Taip jau yra sporte.“

Rusų taikinys – du titulai

Biatlonas – viena populiariausių sporto šakų Rusijoje, ir Sočyje žiūrovai tikriausiai turės ką raginti 7500 vietų slidinėjimo ir biatlono centre „Laura“.

Nuo 1960 metų SSRS ir Rusijos biatlonininkai laimėjo 18 aukso medalių – daugiausia iš visų.

Dėl dopingo iš rinktinės iškritus Irinai Starych, rusų akys dabar kryps į Olgą Zaicevą. 35 metų rusė yra laimėjusi olimpinį auksą 2006 ir 2010 metais estafetėse.

Tarp vyrų Antonas Šipulinas laikomas pagrindiniu Rusijos pretendentu laimėti medalį.

Taip pat stiprus ir 2010 metų bendro starto olimpinis čempionas Jevgenijus Ustiugovas.

Rusijos biatlono federacijos prezidentas milijardierius Michailas Prochorovas pareiškė, kad jo tikslas – laimėti du aukso medalius.

Anksčiau šis Rusijos turtuolis, valdantis ir NBA klubą „Brooklyn Nets“, buvo pažadėjęs atsistatydinti iš vadovo pareigų, jei titulų bus mažiau.

Prancūzas greitas kalnuose

Pasaulio taurės lyderis M.Fourcade’as asmeninėse sprinto ir persekiojimo lenktynėse startuos būdamas favoritas, nes dominuoja biatlono vyrų varžybose pastaruosius dvejus metus.

Paklaustas, ar jis gali tapti šių žaidynių Michaelu Phelpsu, 25 metų Prancūzijos biatlonininkas atšovė neketinantis lygintis su Amerikos plaukimo žvaigžde: „Man būtų pernelyg šalta klajoti ant sniego neapsirengus.“

Buvusi Prancūzijos biatlono žvaigždė Raphaelis Poiree, dabar dirbantis Norvegijos televizijoje, mano, kad M.Fourcade’as turi pranašumą prieš varžovus, įskaitant ir E.H.Svendseną.

„Lenktynės vyks aukštumose (apie 1500 m virš jūros lygio). Jam tinka tokios sąlygos labiau nei bet kuriam kitam, – kalbėjo R.Poiree. – Jis galėtų patobulinti savo šaudymą gulint, bet net ir suklydęs yra labai greitas ant slidžių.“

Vokiečiai tiki veterane

Magdalena Neuner tapo moterų biatlono žvaigžde Vankuverio žaidynėse, laimėjusi du aukso ir vieną sidabro medalį asmeninėse varžybose. 2010 metų kovą M.Neuner pasitraukė iš sporto būdama vos 25-erių, pajutusi paskatų trūkumą ir įprasto gyvenimo ilgesį.

Vokietija vis dar ieško kuo užpildyti atsivėrusią spragą. Neseniai varžybose Italijoje Andreos Henkel užimta antroji vieta sprinte ir pergalė persekiojimo lenktynėse suteikia vilčių.

„Jaučiausi gerai, taigi galėjau neskubėti šaudydama, – sakė 36 metų A.Henkel. – Sočyje irgi bus svarbu būti ramiai šaudykloje.“

A.Henkel yra laimėjusi 15 km lenktynes 2002 metais Solt Leik Sityje. Prieš 12 metų laimėtas medalis yra vienintelis vokietės trofėjus asmeninėse olimpinėse lenktynėse.

Vyrai ir moterys – kartu

Nuo tada, kai biatlonas 1960 metais pirmą kartą buvo įtrauktas į olimpinę programą ir buvo surengtos vyrų 20 km asmeninės lenktynės, ši sporto šaka labai išsiplėtė.

1992 metais pirmą kartą varžėsi ir moterys. Dar po 22 metų Sočyje išvysime mišrias estafetes, kuriose komandoms atstovaus po dvi moteris ir du vyrus.

Moterys šliuoš slidėmis 6 km, o vyrai – 7,5 km. Kiekvienas sportininkas atliks po dvi šaudymo serijas – vieną gulėdamas, kitą stovėdamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.