EUROLYGA 2023

Pirmoji Lietuvos nesėkmė – neprasidėjus žaidynėms

Šeštadienį rytą į Sočio slidinėjimo ir biatlono bazę „Laura“ planavusiam vykti ir lietuvių startą stebėti norėjusiam premjerui Algirdui Butkevičiui teko keisti planus. Vakar paaiškėjo, kad slidininkė Ingrida Ardišauskaitė pirmojoje rungtyje nestartuos, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“

I.Ardišauskaitė labai norėjo dalyvauti 15 km lenktynėse, bet vakar sužinojo, kad buvo išbraukta iš starto protokolo.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
I.Ardišauskaitė labai norėjo dalyvauti 15 km lenktynėse, bet vakar sužinojo, kad buvo išbraukta iš starto protokolo.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas, Eglė Šilinskaitė

Feb 8, 2014, 11:00 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:53 PM

Ne tokios žaidynių pradžios tikėjosi I.Ardišauskaitė ir visa Lietuvos delegacija.

„Jaučiuosi labai gerai, sąlygos puikios, esu pasiruošusi startui. Suprantu, kad iš lietuvių startuoju pirmoji, todėl dėmesys man bus padidėjęs.

Tačiau dėl to pernelyg nesijaudinu“, – penktadienį „Lietuvos rytui“ sakė iš Utenos kilusi I.Ardišauskaitė.

Tačiau praėjus vos valandai po pokalbio 21-erių slidininkę pavijo pribloškiama naujiena.

Nežinojo taisyklių?

Būsimoji Lietuvos olimpietė iš trenerių netikėtai sužinojo, kad negali startuoti mišriojo stiliaus varžybose (7,5 km klasikiniu stiliumi ir 7,5 km laisvuoju).

Galimybę varžytis šioje rungtyje iš lietuvės atėmė per menkas Tarptautinės slidinėjimo federacijos (FIS) reitingo taškų kraitis.

Paaiškėjo, kad slidininkų reitingo taškai pagal jų rezultatus perskaičiuojami kiekvieną mėnesį. Likus dviem dienoms iki olimpiados jie vėl buvo perskaičiuoti – tada paaiškėjo, kad vidurkio mišriojo stiliaus rungties atrankos reikalavimams įveikti I.Ardišauskaitei nebepakanka.

Pagal sausio mėnesio rezultatų lentelę lietuvei buvo leista registruotis į šias lenktynes.

Iki pat paskutinių valandų delsę ir su aritmetika susipykę Nacionalinės slidinėjimo asociacijos vadovai atsitvėrė tylos siena.

Pati I.Ardišauskaitė irgi nepanoro kalbėti apie atidėtą startą.

„Nieko nekomentuosiu“, – pareiškė slidininkė.

Iškeliavo į atidarymą

Vis dėlto liūdna žinia neatėmė iš Lietuvos sporto universiteto (LSU) studentės noro dalyvauti spalvingame žiemos olimpinių žaidynių atidaryme.

„Ji labai norėjo dalyvauti olimpiados atidaryme. Žinoma, tokia naujiena nemaloni, bet ji nenorėjo praleisti šventės“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo Lietuvos olimpinės misijos Sočyje vadovė Vida Vencienė.

Olimpinė čempionė apgailestavo, kad šeštadienio rytą tarp sportininkių, turinčių stoti prie starto linijos, nematys lietuviškos pavardės. Bet V.Vencienė pasidžiaugė, kad I.Ardišauskaitė nenukabino nosies.

„Ji – jauna sportininkė, jai dar viskas prieš akis. Be to, ši olimpiada jai nesibaigė – laukia du startai. Niekas nenuleidžia rankų“, – kalbėjo misijos vadovė.

Turės dar dvi galimybes

I.Ardišauskaitei, iš kurios Sočyje tikimasi 45–60 vietos, debiutą olimpiadoje teks atidėti iki vasario 11-osios – tada vyks mėgstamiausios rungties – 1,2 km sprinto – varžybų atranka.

Lietuvės taip pat dar dalyvaus 10 km klasikiniame slidinėjime vasario 13-ąją.

Nuo pirmadienio žiemos olimpinių žaidynių sostinėje esanti Lietuvos slidininkė per savaitę surengė keletą treniruočių ir liko patenkinta sąlygomis.

„Trasa man labai patinka – ji plati, kokybiška. Kai pernai čia dalyvavau varžybose, buvo labai prasti orai, krito šlapdriba, o pačios trasos kokybė buvo katastrofiška“, – prisiminė I.Ardišauskaitė.

Lietuvei netikėtai praradus vieną startą, pirmuoju Lietuvos olimpiečiu, pradedančiu varžybas, taps Tomas Kaukėnas.

22 metų biatlonininkas šeštadienio popietę dalyvaus 10 km sprinto varžybose.

Sąlygomis nesiskundžia

Vilkėdama lengvą sportinę striukę Diana Rasimovičiūtė šypsodamasi žingsniavo iš slidinėjimo ir biatlono centro „Laura“. Kaukazo aukštikalnėse, 1440 metrų virš jūros lygio esančiame centre, plieskė saulė, o termometro stulpelis buvo pakilęs kelis laipsnius virš nulio.

Biatlonininkė D.Rasimovičiūtė buvo ką tik po treniruotės ir neskubriai žingsniavo olimpinio kaimelio link. Iki jo nuo centro pėsčiomis – kelios minutės kelio.

„Kaip žaidynės? Idealios! – tvirtino 29 metų sportininkė, kuriai ši olimpiada – jau ketvirtoji. – Dar niekur jos nebuvo taip gerai organizuotos.

Mums nieko netrūksta – gyvename geruose kambariuose, maistas toks, kokį visada valgau.“

Lietuviai sportininkai iš tiesų niekuo nesiskundžia.

Į socialinius tinklus visi krauna savo nuotraukas: šalia milžiniškų olimpinių žiedų, arenų, trasų. Ir visose šypsosi.

Šypsojosi ir vakar žaidynių atidarymo ceremonijoje. Joje nebuvo biatlonininkų T.Kaukėno ir D.Rasimovičiūtės – abu nusprendė praleisti ceremoniją. T.Kaukėnas dėl to, kad olimpines žaidynes pradeda jau šiandien, D.Rasimovičiūtė – kad nenorėjo nuvargti prieš rytdienos startą.

„Keliauti iki miesto iš kalnų reikia apie porą valandų.

Renginys baigsis vėlai, dar tiek pat grįžti. Todėl miegoti būtume ėję tik paryčiais“, – sprendimą nevykti į vieną gražiausių olimpinių žaidynių renginių aiškino D.Rasimovičiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.