EUROLYGA 2023

Rusijoje – naujos kartos dopingas

Artėjant Sočio olimpinėms žaidynėms pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) buvo šokiruota. Pasaulyje pranešimais apie dopingą sporte išgarsėjusi Vokietijos televizija WDR atskleidė, kad Rusijoje buvo sukurtas naujos kartos dopingas, kurio negali aptikti dopingo kontrolieriai, rašo guardian.co.uk.

Aplink Sočio žaidynes - daugybė skandalų.<br>AP archyvo nuotr.
Aplink Sočio žaidynes - daugybė skandalų.<br>AP archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-02-08 11:12, atnaujinta 2018-02-16 13:49

Tyrimą pradėjusi Vokietijos televizija į Rusijos mokslų akademiją Maskvoje išsiuntė reporterius, kurie slapta aiškinosi, ar toks preparatas egzistuoja.

Čia žurnalistui buvo pasiūlytas preparatas „Full size MGF. Jis buvo teisėtai Rusijoje išmėgintas su gyvūnais, siekiant išsiaiškinti jo biocheminį poveikį.

Mokslininkas žurnalistui pareiškė, kad preparatas veikia dukart greičiau nei įprastas raumenų tonizatorius. Jis pabrėžė, kad dopingo agentūros negali aptikti šio preparato.

Žurnalistui išbandymui buvo duotas vienas miligramas preparato. Jam buvo pasakyta, kad norint „parengti“ vieną sportininką žiemos žaidynėms, reikėtų apie 100 tūkstančių eurų.

Klausimai dėl sukčių – amžini

Klausimai apie Rusijos valdžios norą pažaboti dopingą vartojančius sportininkus netyla jau ilgą laiką. Jie buvo pradėti kelti dar prieš 2013 metų pasaulio čempionatą, vykusį Maskvoje, ir tikrai nenutils per Sočio žaidynes, kurios startuos penktadienį.

Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) šaltiniai yra įsitikinę, kad Rusija į šią problemą žiūri labai rimtai. Jie pabrėžia, kad žaidynėse veiks speciali testavimo programa, be to, bus galimybė mėginius išsaugoti ilgą laiką, kad vėliau būtų galima iš naujo patikrinti sportininkus.

Bet WADA generalinis direktorius Davidas Howmanas tikina, kad būtų naivu tikėtis, kad Sočyje neatsiras sportininkų, panorusių į viršūnę kopti sukčių keliu.

„Yra daug sportininkų, kurie tiki, kad naudojamo preparato aptikti neįmanoma, - WDR televizijai sakė D.Howmanas. - Šokiruoja tai, kad mokslininkas gali pasiūlyti medžiagą, kuri niekada nebuvo išmėginta su žmonėmis. Tie sportininkai tampa eksperimentiniais gyvūnais.“

Patvirtino medžiagos veiksmingumą

Po specialių testų Vokietijoje, kai buvo patvirtina preparato autentika, dopingo ekspertas Mario Thevis teigė, kad medžiagą galima panaudoti intensyviai auginant raumenis. „Ši medžiaga labai aktyvi“, - sakė M.Thevis, dirbantis Vokietijos sporto universiteto laboratorijoje.

IOC anksčiau pažadėjo, kad naudojama programa bus griežčiausia žiemos žaidynių istorijoje. Komiteto atstovas spaudai teigė, kad per žaidynes bus atlikta 2 tūkstančiai 453 testai. Vankuverio žaidynėse buvo atlikta keturiolika procentų testų mažiau.

Beje, po žaidynių bus paimta dar 1 tūkst. 184 mėginiai. Čia bus atkreipiamas dėmesys į didesnės rizikos sporto šakas. Tarp jų – ir ledo ritulys.

Neseniai nuaidėjus biatlono dopingo skandalui paaiškėjo, kad dvi Rusijos sportininkės – susitepusios. Pasaulio taurėje šeštąją vietą užėmusi Irina Starych jau pareikalavo B mėginio tyrimo, nors su olimpine rinktine ji likti negalės.

Rusijos antidopingo agentūros vykdantysis direktorius Nikita Kamajevas naujienų agentūrai „Associated Press“ šią savaitę sakė, kad draudžiamų preparatų vartojančių sportininkų skaičius didesnis atrodo dėl to, kad per metus buvo paimta net 20 tūkst. mėginių.

„Lietuvos ryto“ televizija – 2014 metų žiemos olimpinių žaidynių Sočyje oficiali transliuotoja. Jau nuo vasario 8 dienos stebėkite įdomiausias varžybų transliacijas gyvai ir internete: https://tv.lrytas.lt. Karščiausias naujienas apie Sočio olimpiadą sekite jau dabar „Lietuvos ryto“ televizijos laidose „Olimpinių žaidynių pirmadieniai“ kiekvieną pirmadienį 21 val. 45 min. ir „Ar žinai, kad?“ darbo dienomis 17 val. 20 min. ir 18 val. 30 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.