EUROLYGA 2023

Kas vyks Sočyje vasario 9-ąją

Sekmadienį Sočio žaidynėse varžysis du Lietuvos sportininkai: olimpinių trasų debiutantas slidininkas Vytautas Strolia ir ketvirtose žaidynėse startuojanti biatlonininkė Diana Rasimovičiūtė. Iš viso vasario 9 dieną sportininkai kovos dėl aštuonių medalių komplektų. Jie bus išdalinti kalnų slidinėjimo, biatlono, slidinėjimo, dailiojo čiuožimo, rogučių sporto, šuolių su slidėmis, greitojo čiuožimo ir snieglenčių varžybose.

Sekmadienį Sočyje prasidės kitų medalių dalybos.<br>AP archyvo nuotr.
Sekmadienį Sočyje prasidės kitų medalių dalybos.<br>AP archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Feb 9, 2014, 9:40 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:19 PM

Lietuvių startai

Biatlonas. Moterų sprintas

2006 metais Turine Diana Rasimovičiūtė pasiekė geriausią nepriklausomos Lietuvos biatlonininkų rezultatą olimpinėse žaidynėse. Tuomet ji sprinto lenktynėse užėmė 18-ąją vietą.

Nuo tada praėjo daug laiko, D.Rasimovičiūtė, kuriai dabar yra 29-eri, įgijo nemažai patirties, tačiau galimybių pagerinti istorinį rezultatą nėra daug. Geriausia Lietuvos biatlonininkė visą laiką trypčiojo vietoje, per visą karjerą vos vieneriose pasaulio taurės lenktynėse pateko į geriausiųjų dešimtuką (2012 m. užėmė 9-ąją vietą sprinto lenktynėse Oberhofe) ir net geriausią sezoną pasaulio taurės galutinėje įskaitoje užėmė kuklią 46-ąją vietą (2011-2012 metais).

Beje, per pasaulio taurės varžybas (į pasaulio taurės įskaitą iki šio sezono buvo įtraukiamos ir pasaulio pirmenybių bei olimpinių žaidynių lenktynės) D.Rasimovičiūtė tarp 20 geriausiųjų pateko 8 kartus. Iš jų net 7 – per sprinto lenktynes.

Tai lengvai paaiškinama. Lietuvos biatlono lyderė niekada nebuvo taikli šaulė, o sprinte netaiklių šūvių vertė yra mažiausia.

Lietuvių rezultatai praėjusiose žaidynėse

1992 m. – 27. K.Strolienė.

1994 m. – 48. K.Strolienė.

2002 m. – 66. D.Rasimovičiūtė.

2006 m. – 18. D.Rasimovičiūtė.

2010 m. – 25. D.Rasimovičiūtė.

Vankuveryje: 1. A.Kuzmina (Slovakija), 2. M.Neuner (Vokietija), 3. M.Dorin (Prancūzija). Nuo Vankuverio iki Sočio:

2011 m. pasaulio čempionate: 1. M.Neuner (Vokietija), 2. K.Makarainen (Suomija), 3. A.Kuzmina (Slovakija), ... 60. D.Rasimovičiūtė, 93. A.Sosunova, 98. N.Kočergina.

2012 m. pasaulio čempionate: 1. M.Neuner (Vokietija), 2. D.Domračava (Baltarusija), 3. Vit.Semerenko (Ukraina), ... 45. D.Rasimovičiūtė, 89. N.Kočergina, 99. A.Sabaliauskienė, 111. M.Kaznačenko.

2013 m. pasaulio čempionate: 1. O.Pidhrušna (Ukraina), 2. T.Berger (Norvegija), 3. Vit.Semerenko (Ukraina), ... 40. D.Rasimovičiūtė, 99. N.Kočergina, 105. M.Kaznačenko.

Pasaulio taurės lyderės

Bendra įskaita: 1. T.Berger (Norvegija), 2. D.Domračava (Baltarusija), 3. K.Makarainen (Suomija), ... 57. D.Rasimovičiūtė, 76. N.Kočergina.

Sprinto įskaita: 1. K.Makarainen (Suomija), 2. T.Berger (Norvegija), 3. S.Gasparin (Šveicarija), ... 61. D.Rasimovičiūtė, 65. N.Kočergina.

„Associated Press“ prognozė: 1. D.Domračava (Baltarusija), 2. K.Makarainen (Suomija), 3. A.Henkel (Vokietija).

Favoritės. Baltarusė Darja Domračava, norvegė Ann Kristin Flatland, prancūzė Anais Bescond ir šveicarė Selina Gasparin. Šios keturios sportininkės laimėjo penkerias 2013-2014 metų žiemą vykusias pasaulio taurės sprinto lenktynes. Ne tik nugalėtojos, bet ir visa garbės pakyla keitėsi vos ne kiekvieną kartą ir tik S.Gasparin sugebėjo dusyk aplenkti visas varžoves.

Tačiau stabilumu nepasižymėjo nė viena iš šių biatlonininkių, tad pasaulio taurės sprinto įskaitoje dvi pirmąsias vietas užima kitos sportininkės: suomė Kaisa Makarainen ir norvegė Tora Berger. Visa tai rodo, kad Sočyje moterų biatlono sprintas gali būti dar įdomesnis negu vyrų ir jokių kalbų apie aiškias favorites negali būti.

Žinoma, visi laukia, kad greičiausiai šliuoš D.Domračeva, K.Makarainen ir Vankuverio olimpinė čempionė slovakė Anastasija Kuzmina. Bet šaudykloje jos dažnai būna stulbinamai netaiklios, todėl neretai galutinėje rikiuotėje atsiduria už gerokai lėtesnių varžovių.

Kas gali pasinaudoti netaikliais favoričių šūviais? Labiausiai jų laukia vokietė Andrea Henkel, ukrainietės Valentina Semerenko ir Olena Pidhrušna, čekė Veronika Vitkova, norvegė Synnoeve Solemdal, kurios turi labai mažai galimybių laimėti medalius, jei greičiausiųjų trijulė pataikys bent į 9 iš 10 taikinių.

Tačiau trasoje taip pat bus T.Berger ir čekė Gabriela Soukalova, galinčios nuliūdinti favorites bet tada, kai šios šaudo taikliai.

Lietuvių startai

Slidinėjimas. Vyrų skiatlonas

Skirtingai nei Ingridai Ardišauskaitei, jos bendraamžiui Vytautui Stroliai užteko FIS reitingo taškų, kad jam būtų leista dalyvauti olimpinėse skiatlono lenktynėse. Sekmadienį 21 metų anykštėnas pirmasis tarp Lietuvos slidininkų iššliuoš į Krasnaja Polianos slidinėjimo trasą.

Olimpinių žaidynių debiutantas V.Strolia iki šiol 30 km skiatlono lenktynėse, kuriose slidininkams reikia po 15 km nušliuožti klasikiniu ir laisvuoju stiliumi, dalyvavo vos du kartus. Pernai pasaulio jaunimo pirmenybėse Lietuvos slidininkas užėmė 43-ąją vietą, pasaulio suaugusiųjų čempionate – 70-ąją. Jei V.Strolia pasieks finišą Sočyje, jo vieta bus geresnė nei pasaulio čempionate. Olimpinėse lenktynėse dalyvaus 68 slidininkai.

Lietuvių rezultatai praėjusiose žaidynėse

1992 m. – 50. R.Panavas.

1994 m. – 48. R.Panavas.

1998 m. – 42. R.Panavas, 51. V.Zybaila.

2002 m. – 47. R.Panavas, 58. V.Zybaila, 63. V.Gusevas.

(Dabartiniu formatu šios lenktynės rengiamos nuo 2006 m.).

Vankuveryje: 1. M.Hellneris (Švedija), 2. T.Angereris (Vokietija), 3. J.Olssonas (Švedija). Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. P.Northugas (Norvegija), 2. M.Vylegžaninas (Rusija), 3. I.Černousovas (Rusija).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. D.Cologna (Šveicarija), 2. M.Johnsrudas Sundby (Norvegija), 3. S.Rothe (Norvegija), ... 70. V.Strolia. L.Jakeliūnas nefinišavo.

Pasaulio taurės lyderiai

Bendra įskaita: 1. M.Johnsrudas Sundby (Norvegija), 2. Ch.A.Jespersenas (Norvegija), 3. A.Legkovas (Rusija).

Nuotolinių lenktynių įskaita: 1. Ch.A.Jespersenas (Norvegija), 2. M.Johnsrudas Sundby (Norvegija), 3. A.Legkovas (Rusija).

„Associated Press“ prognozė: 1. P.Northugas (Norvegija), 2. M.Johnsrudas Sundby (Norvegija), 3. M.Vylegžaninas (Rusija).

Favoritai. Jei moterų skiatlone pretendentes laimėti medalius buvo galima suskaičiuoti ant rankos pirštų, vyrų lenktynės yra daug sunkiau nuspėjamos.

Žinoma, vos ne prieš kiekvienas varžybas pirmasis minimas norvegas Petteris Northugas. Tačiau jam šis sezonas yra gana prastas, o pats slidininkas sako, kad geriausiai vertina savo galimybes sprinto lenktynėse.

Pavaduoti Norvegijos slidinėjimo lyderį pasirengę jo tautiečiai Martinas Johnsrudas Sundby ir Sjuras Rothe, pasinaudoti favorito formos nuosmūkiu bandys rusai Aleksandras Legkovas ir Maksimas Vylegžaninas.

Galimybių laimėti medalį turi ir kazachstanietis Aleksejus Poltoraninas. Jis ypač stiprus šliuoždamas klasikiniu stiliumi, tačiau antroje distancijos pusėje gali tiesiog prilipti prie lyderių ir iškęsti iki pat finišo.

Paslėptų pretendentų yra ir daugiau: praėjusių metų pasaulio čempionas šveicaras Dario Cologna, kanadietis Alexas Harvey, suomis Matti Heikkinenas, šio sezono atradimas austras Johannesas Durras. Vis dėlto jiems 30 km skiatlono trasa, ko gero, yra per ilga.

Ilgų nuotolių lenktynėse neprilygstami taktikos meistrai yra Švedijos slidininkai. Nors jie neretai nuvertinami, švedai sugeba išsaugoti jėgas ir rasti tinkamiausią vietą lemiamam spurtui. Kaip tai daroma, geriausiai gali papasakoti Marcusas Hellneris, laimėjęs olimpines skiatlono lentynes prieš ketverius metus Vankuveryje ir bandysiantis pakartoti auksinį finišą Sočyje.

Kovos dėl medalių

Kalnų slidinėjimas. Vyrų greitasis nusileidimas

Greitasis nusileidimas – sunkiausiai nuspėjama kalnų slidinėjimo rungtis, nes skirtingos trasos tinka skirtingų fizinių duomenų sportininkams.

Vis dėlto vienas kalnų slidininkas pastaruoju metu vos ne vienodai gerai jaučiasi ir ant statesnių, ir ant lėkštesnių šlaitų. Tai – norvegas Axelis Lundas Svindalas.

Šios varžybos bus itin įdomios dėl amerikiečio Bode Millerio sugrįžimo. Praėjusių žaidynių prizininkas dėl kelio operacijos praleido visą 2012-2013 metų sezoną, bet pamažu susigrąžina gerą formą ir paskutiniame priešolimpiniame pasaulio taurės etape užėmė trečiąją vietą. Lietuvių rezultatai praėjusiose žaidynėse:

1998 m. – 25. L.Vaitkus.

Vankuveryje: 1. D.Defago (Šveicarija), 2. A.L.Svindalas (Norvegija), 3. B.Milleris (JAV). Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. E.Guay (Kanada), 2. D.Cuche‘as (Šveicarija), 3. Ch.Innerhoferis (Italija).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. A.L.Svindalas (Norvegija), 2. D.Parisas (Italija), 3. D.Poissonas (Prancūzija).

Pasaulio taurės lyderiai

Bendroji įskaita: 1. M.Hirscheris (Austrija), 2. A.L.Svindalas (Norvegija), 3. A.Pinturault (Prancūzija).

Greitojo nusileidimo įskaita: 1. A.L.Svindalas (Norvegija), 2. H.Reicheltas (Austrija), 3. P.Kungas (Šveicarija).

„Associated Press“ prognozė: 1. A.L.Svindalas (Norvegija), 2. B.Milleris (JAV), 3. A.Theaux (Prancūzija).

Kovos dėl medalių

Dailusis čiuožimas. Komandų varžybos

Dailiojo čiuožimo komandų varžybos olimpinėse žaidynėse rengiamos pirmą kartą. Jose dalyvauja dešimt šalių, kurioms atstovauja po vieną sportininką ar porą visose keturiose dailiojo čiuožimo rungtyse.

Šios varžybos prasidėjo dar ketvirtadienį, tęsėsi šeštadienį ir baigsis sekmadienį.

Po penkių iš aštuonių programoje esančių rungčių beveik neliko abejonių, kad aukso medalius laimės Rusijos, sidabro – Kanados, bronzos – JAV sportininkai.

Priešolimpinė „Associated Press“ prognozė: 1. Kanada, 2. JAV, 3. Rusija.

Kovos dėl medalių

Šuoliai su slidėmis. Normalus tramplinas

Šuolių su slidėmis hierarchijoje šią žiemą viskas susijaukė, o pastarųjų mėnesių tendencijos labiausiai liūdino ilgamečius lyderius austrus, vis rečiau laiminčius pasaulio taurės etapuose. Net ir pagėgiausias praėjusio sezono šuolininkas Gregoras Schlierenzaueris pasaulio taurės lentelėje užima jam neįprastai žemą ketvirtąją vietą.

Kalbant apie olimpinių žaidynių favoritus dažniau minimi pastarosiomis savaitėmis geriausių rezultatų pasiekę lenkas Kamilis Stochas, slovėnas Peteris Prevcas, vokietis Severinas Freundas ir netgi superveteranas, 41 metų Noriaki Kasai, kuris vienintelį jo karjeroje olimpinį medalį iškovojo sunkiai atmenamais 1994-aisiais (tada N.Kasai laimėjo komandinių varžybų sidabrą).

Tačiau nuvertinti negalima nei G.Schlierenzauerio, nei sensacingojo šių metų Keturių tramplinų turnyro nugalėtojo austro Thomaso Dietharto, nei po dviejų pavojingų griuvimų varžytis Sočyje pasiryžusio austro Thomaso Morgensterno, nei šveicaro Simono Ammanno, kuris gali ilgai tūnoti šešėlyje, bet priblokšti varžovus per vieną turnyrą. Tai S.Ammannas jau padarė Vankuveryje, kur laimėjo abejas asmenines varžybas ir padidino savo olimpinių aukso medalių kolekciją iki keturių.

Vankuveryje: 1. S.Ammannas (Šveicarija), 2. A.Malyszas (Lenkija), 3. G.Schlierenzaueris (Austrija). Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. Th.Morgensternas (Austrija), 2. A.Kofleris (Austrija), 3. A.Malyszas (Lenkija).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. A.Bardalas (Norvegija), 2. G.Schlierenzaueris (Austrija), 3. P.Prevcas (Slovėnija).

Pasaulio taurės lyderiai: 1. K.Stochas (Lenkija), 2. P.Prevcas (Slovėnija), 3. N.Kasai (Japonija). „Associated Press“ prognozė: 1. K.Stochas (Lenkija), 2. P.Prevcas (Slovėnija), 3. G.Schlierenzaueris (Austrija).

Kovos dėl medalių

Greitasis čiuožimas. Moterų 3000 m

Vyrų 5000 m lenktynėse visą garbės pakylą užgrobę olandai tikisi sėkmės ir pirmose moterų varžybose. Tiesa, jose apetitas kur kas mažesnis – tarp pagrindinių favoričių yra tik viena olandė, bet ji yra nusitaikiusi į pirmąją vietą.

Papildyti aukso atsargas nebus paprasta, nes didžiausia Nyderlandų viltis praėjusių metų pasaulio čempionė Ireen Wust šį sezoną yra gerokai lėtesnė ir visuose pasaulio taurės etapuose į priekį praleisdavo dvi šio nuotolio olimpines čempiones: Vankuveryje triumfavusią čekę Martiną Sablikovą ir Solt Leik Sityje nugalėjusią vokietę Claudią Pechstein, kuri prieš ketverius metus nestartavo dėl diskvalifikacijos už dopingo vartojimą.

Sočyje galima tikėtis visko. Juo labiau kad 3000 m nėra nė vienos favoritės stipriausia distancija. I.Wust daugiausia pergalių iškovoja čiuoždama 1500 m, M.Sablikova ir C.Pechstein – 5000 m. Vankuveryje: 1. M.Sablikova (Čekija), 2. S.Beckert (Vokietija), 3. K.Groves (Kanada).

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. I.Wust (Nyderlandai), 2. M.Sablikova (Čekija), 3. S.Beckert (Vokietija).

2012 m. pasaulio čempionate: 1. M.Sablikova (Čekija), 2. S.Beckert (Vokietija), 3. I.Wust (Nyderlandai).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. I.Wust (Nyderlandai), 2. M.Sablikova (Čekija), 3. C.Pechstein (Vokietija).

Pasaulio taurės lyderės

Ilgų nuotolių įskaita: 1. M.Sablikova (Čekija), 2. C.Pechstein (Vokietija), 3. A.de Jong (Nyderlandai).

„Associated Press“ prognozė: 1. I.Wust (Nyderlandai), 2. C.Pechstein (Vokietija), 3. M.Sablikova (Čekija).

Kovos dėl medalių

Snieglentės. Moterų akrobatiniai šuoliai

Dėl šios rungties apdovanojimų snieglentininkės kovoja pirmą kartą. Kaip ir vyrų varžybose, dauguma geriausiųjų atstovauja Šiaurės Amerikos valstybėms (amerikietės Jamie Anderson, Karly Shorr, kanadietė Spencer O‘Brien), tačiau tarp pretendenčių laimėti medalius minimos ir sportininkės iš Alpių šalių (šveicarės Isabel Derungs, Elena Koenz, austrė Anna Gaser).

Nuo Vankuverio iki Sočio:

2011 m. pasaulio čempionate: 1. A.Segal (Australija), 2. K.Turski (Kanada), 3. K.Herman (JAV).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. K.Turski (Kanada), 2. D.Howell (Kanada), 3. G.Eliassen (JAV).

„Associated Press“ prognozė: 1. J.Anderson (JAV), 2. I.Derungs (Šveicarija), 3. Ch.Prior (Naujoji Zelandija).

Kovos dėl medalių

Rogutės. Vyrų vienetai

Šeštadienį vienviečių rogučių varžybose buvo surengti du pirmieji važiavimai. Po jų lyderiu tapo Vankuverio olimpinis čempionas Felixas Lochas, įgijęs ženklų pranašumą prieš antroje pozicijoje esantį rusą Albertą Demčenką.

Savo ruožtu A.Demčenka nutolo nuo trečioje vietoje esančio italo Armino Zoggelerio, o šis gana solidžiai lenkia kitus rogutininkus.

Skirtumas tarp pirmosios ir antrosios (0,294 sek.), antrosios ir trečiosios (0,450 sek.) bei trečiosios ir ketvirtosios vietos (0,294 sek.) prieš sekmadienio varžybas yra didesnis negu tarp ketvirtosios ir tryliktosios (0,200 sek.).

Jei nė vienas iš trijų lyderių nepadarys didelės klaidos, jie ir taps olimpinių žaidynių prizininkais.

Vankuveryje: 1. F.Lochas (Vokietija), 2. D.Molleris (Vokietija), 3. A.Zoggeleris (Italija). Nuo Vankuverio iki Sočio:

2011 m. pasaulio čempionate: 1. A.Zoggeleris (Italija), 2. F.Lochas (Vokietija), 3. A.Langenhanas (Vokietija).

2012 m. pasaulio čempionate: 1. F.Lochas (Vokietija), 2. A.Demčenka (Rusija), 3. A.Zoggeleris (Italija).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. F.Lochas (Vokietija), 2. A.Langenhanas (Vokietija), 3. J.Ludwigas (Vokietija).

Pasaulio taurės lyderiai: 1. F.Lochas (Vokietija), 2. A.Zoggeleris (Italija), 3. D.Fischnalleris (Italija).

„Associated Press“ prognozė: 1. F.Lochas (Vokietija), 2. D.Molleris (Vokietija), 3. A.Demčenka (Rusija).

Skaičiai. Italijos delegacijos vėliavnešys 40-metis A.Zoggeleris vienviečių rogučių varžybose laimėjo jau penkis olimpinius medalius (2 aukso, 1 sidabro ir 1 bronzos). Jei Sočyje jam vėl pavyks patekti į geriausiųjų trejetą, A.Zoggeleris taps pirmuoju pasaulio sportininku, iškovojusiu šešis vienos rungties olimpinius medalius. Iki šiol niekas to nepadarė nei žiemos, nei vasaros žaidynėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.