EUROLYGA 2023

Rusijos rinktinei nereikalinga A.Kuzmina apgynė čempionės titulą

Vankuverio olimpinė čempionė Anastasija Kuzmina Sočyje apgynė savo titulą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 9, 2014, 6:14 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:00 PM

Slovakijos garbę ginanti 29-erių biatlonininkė sekmadienį vėl triumfavo 7,5 km sprinto lenktynėse.

Šaudykloje nė karto nesuklydusi A.Kuzmina olimpinę Sočio trasą įveikė per 21 min. 6,8 sek.

Antra liko rusė Olga Viluchina, nuo čempionės atsilikusi 19,9 sek. (21 min. 26,7 sek.), o bronzos medalis atiteko ukrainietei Vitai Semerenko (21 min. 28,5 sek. ). Abi prizininkės taip pat pataikė visus 10 šūvių.

Sprinto lenktynėse dalyvavusi Lietuvos biatlonininkė Diana Rasimovičiūtė nepataikė 2 kartus ir užėmė 51-ąją vietą, nuo čempionės atsilikusi 2 min. 11,8 sek.

Varžybose dalyvavo 84 sportininkės.

A.Kuzmina tapo pirmąja istorijoje biatlonininke, kuriai pavyko dviejose olimpiadose paeiliui iškovoti aukso medalį sprinto lenktynėse.

Tiumenėje gimusi čempionė dar prieš Vankuverio olimpiadą išvyko į Slovakiją, kai tapo nereikalinga Rusijos rinktinei.

Prieš keletą metų A.Kuzmina (tada dar mergautine Šipulinos pavarde) buvo laikoma viena perspektyviausių Rusijos biatlonininkių ir iškovojo septynis medalius pasaulio jaunių bei jaunimo varžybose.

Sočio žaidynėse lyg tyčia dalyvauja jos brolis Antonas Šipulinas, kuris vyrų biatlono sprinto lenktynėse liko ketvirtas.

2007 metais Anastasija ištekėjo už slidininko Danielio Kuzmino ir išėjo motinystės atostogų. Sulaukusi sūnaus Jelisejaus A.Kuzmina pabandė grįžti į biatloną. Tačiau į treniruočių stovyklą norėjo atsivežti ir vos metų sulaukusį kūdikį.

Išgirdę mamos pageidavimą, Rusijos rinktinės treneriai ištarė griežtą „ne“. Valinga sportininkė nenuleido rankų ir netrukus rado prieglobstį Slovakijoje, pasiryžusi įrodyti, kad rusai deramai neįvertino jos talento.

A.Kuzmina rado išeitį – ji paprašė Slovakijos pilietybės. Kodėl Slovakijos? Biatloninkės vyras slidininkas Danielis tuo metu atstovavo Izraeliui, bet jau seniai gyveno Slovakijos mieste Banska Bystricoje ir taip pat turėjo  Slovakijos pilietybę.

Kadangi natūralizacijos procesas užtruko, A.Kuzmina negalėjo dalyvauti pirmosiose 2008-2009 m. sezono lenktynėse.

Vis dėlto praleidusi sezono pradžią ji greitai pradėjo džiuginti naujosios tėvynės sporto mėgėjus puikiais rezultatais.

Vankuveryje jos pergalė daug kam buvo netikėta. Bet, atrodo, ne pačiai A.Kuzminai ir artimiausiai sportininkės aplinkai. Juk ne atsitiktinai be problemų slovakiškai susikalbanti rusė prieš olimpines žaidynes uoliai mokėsi Slovakijos himno žodžių.

Vankuverio žaidynėse A.Kuzmina iškovojo pirmąjį olimpinį auksą Slovakijos žiemos sporto istorijoje, o Sočyje dar sykį patvirtino, jog pirmoji pergalė nebuvo atsitiktinė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.