EUROLYGA 2023

T.Kaukėnas: „Verkti noriu ir verkiu. Galėjau laimėti medalį“

Lrytas.lt spec. korespondentas, Sočis

T.Kaukėnas po finišo pravirko.<br>A.Pliadžio (LTOK) nuotr.
T.Kaukėnas po finišo pravirko.<br>A.Pliadžio (LTOK) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

Feb 13, 2014, 5:19 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:51 AM

Tomas Kaukėnas iki paskutinių šūvių užtikrintai laikėsi ilgiausioje biatlono distancijoje – 20 km asmeninėse lenktynėse. Greitai čiuožė ir taikliai šaudė - po apsilankymų trijuose ugnies ruožuose jis nė karto neprašovė ir išvengė papildomų baudos minučių.

Klaidos kainavo sidabro medalį

Tačiau tarp lyderių daugiau nei pusę distancijos buvęs 23-ejų Lietuvos biatlonininkas suklupo paskutiniajame - ketvirtajame - ugnies ruože. Net trys netaiklūs šūviai iš penkių išmetė lietuvį iš pirmojo dešimtuko.

„Verkti noriu. Ir verkiu. Dabar su jumis kalbuosi apsiraminęs, bet iš karto finišavęs... Stebėjau švieslentę ir verkiau. Jei ne tie netaiklūs šūviai, galėjau laimėti medalį", - sakė T.Kaukėnas.

T.Kaukėnas 20 km trasą įveikė per 52 min. 38,9 sek. Iš 88-ių finišavusių sportininkų T.Kaukėnas užėmė 23-ąją vietą.

Nuo nugalėtoju tapusio ir antrą aukso medalį Sočyje iškovojusio prancūzo Martino Fourcade'o (49 min. 31,7 sek., vienas netaiklus šūvis) lietuvis atsiliko 3 min. 07,2 sek. Sidabro medalį iškovojęs vokietis Erikas Lesseras nuo Prancūzijos biatlonininko atsiliko 12,2 sek. Tai reiškia, jei T.Kaukėnas ir paskutiniajame ruože būtų šaudęs be klaidų, lietuvis būtų iškovojęs sidabro medalį, nuo lyderio atsilikęs tik 07,2 sek.

Bronzos medalį šioje distancijoje iškovojo Eugenijus Garaničevas - kartą prašovęs Rusijos biatlonininkas distanciją įveikė per 50 min. 06,2 sek.

Už kiekvieną netaiklų šūvį sportininkai baudžiami viena minute (baudos ratą biatlonininkai apsuka dažniausiai per 22-23 sek.), todėl asmeninėse lenktynėse šaudymas yra labai svarbus.

Geriausias Lietuvos biatlonininkas pirmosiose dvejose rungtyse šaudė vidutiniškai. Pirmose lenktynėse jis pataikė į 8 iš 10, antrose – į 16 iš 20 taikinių. Asmeninėse lenktynėse T.Kaukėnas iki šiol geriausiai yra pasirodęs per 2013 metų pasaulio čempionatą. Tada jis pataikė į 18 iš 20 taikinių ir užėmė 32-ąją vietą.

- Tomai, kas nutiko, kad paskutiniajame ugnies ruože prašovėte net tris kartus? - lrytas.lt paklausė T.Kaukėno.

- Net nežinau, kas buvo. Jau ne pirmą kartą taip. Paskutiniajame ugnies ruože negaliu savęs kontroliuoti, nesuprantu, kas vyksta. Rankos neklauso, pirštas neklauso, negaliu normaliai iššauti, negaliu savęs sustabdyti. Nepataikau, bet ir toliau šaudau. Kas iš to, jeigu trijose šaudyklose pataikai, o paskutinėje - prašauni.

- Tai dėl nuovargio ar įtampos?

- Manau, kad dėl abiejų dalykų. Nuovargis paveikia ir tam tikrus psichologinius procesus. Nesuprantu, kas vyksta. Tiesiog negaliu savęs kontroliuoti.

- Ar tai skaudžiausias momentas jūsų karjeroje kol kas?

- Ko gero, taip. Esu verkęs vieną kartą vaikystėje, per varžybas mano gimtajame mieste Ignalinoje, kai iš dešimties šūvių pataikiau vos vieną ir galutinėje įskaitoje pralaimėjau viso sezono varžybas. Tada užėmiau antrąją vietą. Ir šiandien verkiau. Labai skaudi patirtis. Skaudu..

- Galbūt ši nesėkmė padės įgauti daugiau patirties.

- Pamačiau, kad galiu kovoti su stipriausiais. Reikia tik pataikyti ir viskas. O dėl šaudymo... Aišku, jei neduota, tai ir nepataikai. Bet jeigu daug dirbsi, viskas įmanoma.

- O po paskutinio šaudymo buvo sunku čiuožti finišo link?

- Ne. Tik kojų raumenis pradėjo traukti, bet finišavau gerai - greitis nekrito. Varžiausi su M.Fourcade'u, bet jis nelabai ir lenkė mane.

- Šiandien saulė gerokai įšildė trasą. Kokia buvo jos būklė?

- Košės buvo, bet nustebau, ką organizatoriai su ja padarė. Sniego buvo virš batų, bet jie sugebėjo padaryti tvirtą ir labai neblogą trasą. Oras labai šiltas ir sniegas tirpsta. Bet organizatoriai trasą sugebėjo išsaugoti. Buvo gal net geriau nei per persekiojimo lenktynes, nes turėjau pranašumą - esu lengvas, todėl minkštoje trasoje man labiau sekasi čiuožti nei sunkesniems.

– Ar įmanoma užmiršti tokią nesėkmę?

– Manau, jos nepamiršiu dar ilgai. Per ketverius metus tokia proga būna tik kartą. Bus sunku užmiršti...

- Kas dar laukia jūsų šį sezoną?

- Pasaulio taurės etapai ir karių žaidynės. Išvykstame į Lietuvą - ten kurį laiką pailsėsiu, tada - į varžybas Slovėnijoje.

***

Nuo šių lenktynių rezultatų priklausė, kurie sportininkai gauna teisę dalyvauti dar vienoje rungtyje – 15 km bendrojo starto lenktynėse.

Pirmojoje sprinto rungtyje T.Kaukėnas užėmė 48-ąją vietą, antrojoje – 40-ąją. O sekmadienį vyksiančiose 15 km bendrojo starto lenktynėse, susumavus trijų rungčių (sprinto, persekiojimo ir asmeninių lenktynių) rezultatus, dalyvaus tik 30 geriausių sportininkų. T.Kaukėnas į šį sąrašą nepateko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar žinome kur slėptis karo atveju?