EUROLYGA

Rusijos ir JAV mačas atgaivino „Stebuklo ant ledo“ istoriją

Rusijos ir JAV ledo ritulininkų mūšis šį šeštadienį Sočyje bus nepanaši į tą Dovydo ir Galijoto dvikovą, kurioje nežinomi amerikiečiai netikėtai įveikė galingą SSSR rinktinę žiemos olimpinėse žaidynėse prieš 34 metus.

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“ ir lrytas.lt inf.

Feb 14, 2014, 2:55 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 7:44 AM

Grupė mėgėjų ir koledžo studentų užkariavo sporto sirgalių širdis 1980 metais Leik Pleisido žaidynėse, kur amerikiečiai nugalėjo talentingąją „Raudonąją mašiną“, tuo metu šlavusią nuo kelio visus varžovus.

Tos rungtynės finalinėje grupėje dėl medalių, pramintos „Stebuklu ant ledo“, net nebuvo rodomos tiesiogiai per JAV televizijas.

„Mes galvojome, kad įveiksime juos lengvai, - pripažino 1980 metų rungtynių pradžioje vartus gynęs Vladislavas Tretjakas, dabar einantis Rusijos ledo ritulio federacijos prezidento pareigas ir prieš savaitę Sočyje uždegęs olimpinę ugnį. - Amerikiečiai pateikė mums gerą pamoką“.

Įžvelgia trenerio klaidą

V.Tretjako karjera buvo įspūdinga. Jis laimėjo tris olimpinius aukso medalius, net 10 pasaulio pirmenybių čempiono titulų, bet tąsyk 1980 metais jam pasitaikė prasta diena.

SSSR vartininkui nebūdingos klaidos leido pirmajame kėlinyje amerikiečiams laikytis lygiai (2:2) mače su turnyro favoritais.

Po pirmojo kėlinio V.Tretjakas tą dieną nebegrįžo ant ledo. Treneris Viktoras Tichonovas pakeitė jį nepatyrusiu Vladimiru Myškinu, o JAV komanda pasiekė didžiausią staigmeną per ledo ritulio istoriją, laimėdama rungtynes 4:3.

„Tai buvo trenerio klaida. Jei būčiau likęs ant ledo, rezultatas būtų kitas“, - iki šiol įsitikinęs 61 metų V.Tretjakas, tuo metu laikytas geriausiu pasaulio vartininku.

Tais laikais sovietiniai komunistų partijos lyderiai sportą laikė kova su kapitalizmu, tad „Stebuklas ant ledo“ jiems prilygo katastrofai.

Ir šį šeštadienį įtampos nestigs.

„Aš visada nervinuosi, bet nervinsis visi, - sakė V.Tretjakas. - Visi nori laimėti, ypač prieš mus. Visos komandos nori susitikti su mumis finale“.

V.Putinas reikalauja aukso

Sudėtyje turėdami daug puikių Nacionalinės ledo ritulio lygos (NHL) žaidėjų, kurių branduolys laimėjo olimpinį sidabrą 2010 metais Vankuveryje, amerikiečiai tikrai nėra neįvertinti žaidynėse Sočyje.

Rusijos komanda irgi prikimšta talento – NHL žvaigždžių, su rezultatyviausiu lygos žaidėju Aleksandru Ovečkinu priešakyje, ir geriausiais KHL žaidėjais.

Skirtingai nei 1980 metais, kai visi tikėjosi, kad SSSR komanda nušluos JAV, šių metų Rusijos rinktinė turi misiją atstatyti ledo ritulio tautos garbę.

Tik auksas patenkintų dėl ledo ritulio pamišusią šalį. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad ledo ritulio auksas yra vienintelis medalis, kurio jis norėtų.

„Taip, šiose olimpinėse žaidynėse spaudimas yra didesnis, - pripažino Rusijos rinktinės kapitonas Pavelas Dačiukas. - Įprastai įtampos būna daug, bet šįkart žaidžiant namuose, savų žiūrovų akivaizdoje – dar daugiau“.

12 komandų turnyre nė viena komanda negali pasigirti tokia galinga puolimo grandimi, kurioje yra A.Ovečkinas, P.Dačiukas, Jevgenijus Malkinas ir Ilja Kovalčiukas.

Didžiausias rūpestis turbūt yra jauna gynybos linija. Jaunų gynėjų nervams mačas su amerikiečiais bus geras testas įtampos pripildytose žaidynėse.

Amerikiečiai siekia naujo įrašo

2010 metais Vankuveryje amerikiečiai nebuvo favoritais, bet žaidė geriau, nei dauguma tikėjosi, ir, komandinės dvasios vedami, finale tik po pratęsimo nusileido Kanadai.

Dabar jie į Sočį atvyko kupini didesnių ambicijų įrašyti savo vardus istorijos puslapiuose.

„Manau, „Stebuklas ant ledo“ yra didelis pasiekimas JAV, bet tai buvo prieš 34 metus. Mes vis dar gyvename tuo, kas atsitiko prieš 34 metus, - kalbėjo JAV rinktinės puolėjas Davidas Backesas. - Kad ir koks tai buvo pasiekimas, manau, mes norėtume palikti savo įrašą, kad galėtume kalbėti ne tik apie 80-uosius, bet ir 2014-uosius“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.