EUROLYGA

Sočio dienoraštis: kas vyks vasario 15-ąją

Šeštadienį Sočio olimpinėse žaidynėse startuos viena Lietuvos sportininkė. Greitojo čiuožimo trumpame take varžybose dalyvaus Agnė Sereikaitė.

Sporto fiesta Sočyje tęsiasi.<br>AP archyvo nuotr.
Sporto fiesta Sočyje tęsiasi.<br>AP archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2014-02-14 22:24, atnaujinta 2018-02-16 07:22

Iš viso vasario 15 dieną sportininkai kovos dėl septynių medalių komplektų slidinėjimo, kalnų slidinėjimo, greitojo čiuožimo, greitojo čiuožimo trumpame take, šuolių su slidėmis ir skeletono varžybose.

Lietuvių startai

Greitasis čiuožimas trumpame take. Moterų 1500 m

19-metei olimpinių žaidynių debiutantei Agnei Sereikaitei mėgstamiausioje 500 m rungtyje nepavyko pasinaudoti pagrindinės varžovės griuvimu ir patekti į ketvirtfinalį. Savo grupėje lietuvė finišavo trečia, o galutinėje lentelėje jai buvo skirta 24-oji vieta.

Šeštadienį A.Sereikaitė iščiuoš į ilgiausią asmeninę greitojo čiuožimo trumpame take distanciją – 1500 m. Šiose varžybose dalyvaus 36 sportininkės, kurios atrankos etape yra suskirstytos į šešias grupes. Pusfinalyje kovos 18 čiuožėjų, finale – šešios.

Skirtingai nei triskart trumpesniame nuotolyje, 1500 m lenktynėse visų etapų varžybos vyks vieną dieną.

A.Sereikaitės rezultatai šios rungties varžybose yra kukliausi. Mūsų šalies čiuožėja pasaulio taurės etapuose nė karto nėra patekusi į 1500 m lenktynių pusfinalį, o pernai per pasaulio čempionatą buvo diskvalifikuota.

Šį sezoną pasaulio taurės 1500 m lenktynių galutinėje įskaitoje A.Sereikaitė užėmė tik 36-ąją vietą. Kitų dviejų distancijų (500 m ir 1000 m) įskaitoje ji buvo 18-oji.

Varžovės. Atrankos etape A.Sereikaitė čiuoš 4-ojoje grupėje. Jos varžovės bus šių metų Europos vicečempionė vengrė Bernadett Heidum (šį sezoną pasaulio taurės 1500 m lenktynių įskaitoje užėmė 8-ąją vietą), italė Lucia Peretti (20), baltarusė Volha Talajeva (38), olandė Jorien ter Mors (7) ir australė Deanna Lockett (22).

Favoritės. Griuvimų ir žlugusių vilčių kupinose 500 m varžybose viena pagrindinių favoričių kinė Fan Kexin paslydo pusfinalyje, kita – korėjietė Park Seung-Hi ant kojų neišsilaikė finale. Tiesa, korėjietei pasisekė labiau. Diskvalifikavus griūties kaltininkę, finale paskutinė atčiuožusi Park Seung-Hi gavo bent bronzos medalį.

1500 m lenktynėse šios sportininkės nedalyvaus. Tačiau prie starto linijos stos 500 m varžybose aukso medalį iškovojusi kinė Li Jianrou ir sidabrą laimėjusi italė Arianna Fontana.

Li Jianrou yra stipri ir šioje distancijoje (ji 2012 metais tapo pasaulio čempione), bet dar geriau vertinamos kitos kinės Zhou Yang bei korėjietės Shim Suk-Hee galimybės.

Vankuveryje: 1. Zhou Yang (Kinija), 2. Lee Eun-Byul (Korėja), 3. Park Seung-Hi (Korėja).

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. K.Reutter (JAV), 2. Park Seung-Hi (Korėja), 3. Cho Ha-Ri (Korėja).

2012 m. pasaulio čempionate: 1. Li Jianrou (Kinija), 2. Liu Qiuhong (Kinija), 3. M.E.Drolet (Kanada).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. Park Seung-Hi (Korėja), 2. Shim Suk-Hee (Korėja), 3. M.St-Gelais (Kanada). A.Sereikaitė diskvalifikuota.

Pasaulio taurės nugalėtojos

1500 m įskaita: 1. Shim Suk-Hee (Korėja), 2. Kim A-Lang (Korėja), 3. Zhou Yang (Kinija), ... 36 A.Sereikaitė.

„Associated Press“ prognozė: 1. Shim Suk-Hee (Korėja), 2. V.Maltais (Kanada), 3. Zhou Yang (Kinija).

Kovos dėl medalių

Greitasis čiuožimas trumpame take. Vyrų 1000 m

Kaip ir moterys, vyrai greitojo čiuožimo trumpame take varžybose šeštadienį kovos dėl antrojo medalių komplekto. Pirmąjį Sočio olimpinį auksą 1500 m nuotolyje laimėjo kanadietis Charlesas Hamelinas, finišo tiesiojoje aplenkęs kitus du prizininkus kiną Hanį Tianyu ir Rusijos piliečiu tapusį korėjietį Viktorą Aną (tikrasis vardas Ahnas Hyunas-Soo).

Ch.Hamelinas šią žiemą sėkmingai varžėsi ir 1000 m distancijoje – būtent kanadietis prieš kelias savaites iškovojo pasaulio taurę. O antras galutinėje šios rungties įskaitoje buvo V.Anas. Šeštadienį šiems sportininkams labiausiai reikės saugotis dviejų korėjiečių: praėjusių metų pasaulio čempiono Sino Da-Woono ir Lee Hano-Bino.

Vankuveryje: 1. Lee Jungas-Su (Korėja), 2. Lee Ho-Sukas (Korėja), 3. A.A.Ohno (JAV).

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. Nohas Jinas-Kyu (Korėja), 2. Ch.Hamelinas (Kanada), 3. Liang‘as Wenhao (Kinija).

2012 m. pasaulio čempionate: 1. Kwakas Yoonas-Gy (Korėja), 2. Nohas Jinas-Kyu (Korėja), 3. Ch.Hamelinas (Kanada).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. Sinas Da-Woonas (Korėja), 2. S.Knegtas (Nyderlandai), 3. Ch.Hamelinas (Kanada).

Pasaulio taurės nugalėtojai

1000 m įskaita: 1. Ch.Hamelinas (Kanada), 2. V.Anas (Korėja), 3. N.Kerstholtas (Nyderlandai).

„Associated Press“ prognozė: 1. 1. Ch.Hamelinas (Kanada), 2. Lee Hanas-Binas (Korėja), 3. V.Anas (Rusija).

Kovos dėl medalių

Slidinėjimas. Moterų estafetė

Pastaraisiais metais moterų slidinėjimo etafetės vyksta pagal vienodą scenarijų. Norvegijos slidininkės per tris etapus pabėga nuo visų varžovių, o ketvirtajame Marit Bjorgen apsuka garbės ratą.

Nėra nė mažiausios priežasties galvoti, kad Krasnaja Polianoje vaizdas bus kitoks. Norvegės per trejas olimpines lenktynes jau iškovojo penkis medalius, tarp jų du aukso, ir patvirtino, kad yra pasaulio slidinėjimo lyderės.

Kovoje dėl aukso didesnė intriga, ne kuri komanda užims pirmąją vietą, o kurios slidininkės kartu su M.Bjorgen ir Therese Johaug sudarys Norvegijos ketveriukę.

Dviejuose pirmuosiuose etapuose, kuriuose šliuožiama klasikiniu stiliumi, nuo favoričių mažiausiai atsilikti (o gal ir visai neatsilikti) turėtų Suomijos rinktinė. Tačiau antroje lenktynių pusėje varžantis laisvuoju stiliumi suomėms teks atremti švedžių atakas.

Jei moterų slidinėjimo etafetės medalius laimės ne trys Skandinavijos komandos, tai bus didelė staigmena.

Vankuveryje: 1. Norvegija, 2. Vokietija, 3. Suomija.

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. Norvegija, 2. Švedija, 3. Suomija.

2013 m. pasaulio čempionate: 1. Norvegija, 2. Švedija, 3. Rusija.

Pasaulio taurės lyderės

Bendra įskaita: 1. Th.Johaug (Norvegija), 2. A.Jacobsen (Norvegija), 3. M.Bjorgen (Norvegija).

„Associated Press“ prognozė: 1. Norvegija, 2. Rusija, 3. Suomija.

Kovos dėl medalių

Kalnų slidinėjimas. Moterų supermilžinas

Slovėnei Tinai Mazei šis sezonas buvo daug prastesnis negu praėjęs, kai ji viešpatavo visų kalnų slidinėjimo rungčių varžybose, užtikrintai iškovojo pasaulio taurę ir laimėjo tris pasaulio pirmenybių medalius.

Tačiau šiandien kalbos apie prastą sezoną jau pamirštos. Prastas sezonas tapo puikiu per porą minučių, T.Mazei trečiadienį greičiausiai įveikus greitojo nusileidimo trasą ir iškovojus pirmąjį karjeroje olimpinį aukso medalį.

Gali būti, kad ne paskutinį – santūrioji slovėnė dabar bus laikoma viena pagrindinių favoričių ir slalomo supermilžino bei slalomo milžino varžybose.

Supermilžino trasoje T.Mazei teks kovoti su varžove, su kuria kartu stovėjo ant garbės pakylos po greitojo nusileidimo varžybų – trečiadienį trečiąją vietą užėmusia šveicare Lara Gut. Nekantriai šeštadienio starto laukia ir austrės Anna Fenninger bei Elisabeth Gorgl, ir visada šalia lyderių esanti, bet iki aukso nedidelio žingsnelio pristinganti amerikietė Julia Mancuso, ir Sočyje superkombinacijos varžybose aukso medalį iškovojusi Maria Hofl-Riesch.

Tuo tarpu lichtenšteinietė Tina Weirather tikriausiai norėtų, kad supermilžino varžybos vyktų bent po savaitės. T.Weirather užima antrąją vietą pasaulio taurės bendroje įskaitoje, taip pat nusileidimo ir supermilžino įskaitose, bet Sočyje praleido greitojo nusileidimo varžybas dėl prieš kelias savaites patirtos kelio traumos.

Suprasdama, kad turi mažai galimybių laimėti medalį, lichtenšteinietė nusprendė patausoti save ir pasigydyti iki supermilžino varžybų.

Vankuveryje: 1. A.Fischbacher (Austrija), 2. T.Maze (Slovėnija), 3. L.Vonn (JAV).

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. E.Gorgl (Austrija), 2. J.Mancuso (JAV), 3. M.Hofl-Riesch (Vokietija).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. T.Maze (Slovėnija), 2. L.Gut (Šveicarija), 3. J.Macuso (JAV).

Pasaulio taurės lyderės

Bendra įskaita: 1. M.Hofl-Riesch (Vokietija), 2. T.Weirather (Lichtenšteinas), 3. A.Fenninger (Austrija).

Supermilžino įskaita: 1. L.Gut (Šveicarija), 2. T.Weirather (Lichtenšteinas), 3. A.Fenninger (Austrija).

„Associated Press“ prognozė: 1. L.Gut (Šveicarija), 2. A.Fenninger (Austrija), 3. T.Weirather (Lichtenšteinas).

Kovos dėl medalių

Šuoliai su slidėmis. Vyrų didelis tramplinas

Olimpiniai tramplinai – normalus ir didelis – skiriasi, bet ne tiek, kad pajėgiausiems pasaulio šuolininkams būtų svarbu, kuriame vyksta varžybos. Šokant nuo mažesniojo truputį daugiau lemia stilius, tačiau teisėjų įvertinimai paprastai turi didesnės įtakos šuolininkams, nekovojantiems dėl medalių.

Per olimpines žaidynes ir pasaulio pirmenybes šuolininkai labai dažnai laimi po du asmeninius medalius. Toliausiai nušokę nuo normalaus tramplino, toli skrieja ir nuo didelio.

„RusSki Gorki“ šuolių centre per antrąsias varžybas pagrindiniai favoritai irgi bus tie patys sportininkai, kurie stovėjo ant garbės pakylos po pirmųjų varžybų praėjusį sekmadienį: lenkas Kamilis Stochas, slovėnas Peteris Prevcas (beje, jiedu užėmė dvi pirmąsias vietas praėjusių metų pasaulio čempionate) ir norvegas Andersas Bardalas.

Didelių, bet dar neįgyvendintų planų taip pat turi dukart pasaulio taurės laimėtojas austras Gregoras Schlierenzaueris, keturių olimpinių aukso medalių savininkas šveicaras Simonas Ammannas, per pirmąsias varžybas toli nušokęs, bet griuvęs ir į rikuotės uodegą nusiritęs vokietis Severinas Freundas.

Skaičiai. 24 metų G.Schlierenzaueris jau dukart laimėjo pasaulio taurę, tačiau olimpinį auksą iškovojo tik komandų varžybose. Jei jam nepavyktų laimėti asmeninės rungties, jis nebūtų pirmoji šuolių superžvaigždė, neįkopusi į olimpinę viršūnę.

Keturiskart pasaulio taurės laimėtojas lenkas Adamas Malyszas ir triskart pasaulio taurės laimėtojas austras Andreasas Goldbergeris baigė karjerą neiškovoję nė vieno olimpinio aukso medalio (A.Malyszas laimėjo keturis sidabro ir bronzos medalius, A.Goldbergeris – du).

Olimpinės pergalės skonio nepajuto ir dukart pasaulio taurės laimėtojai slovėnas Primožas Peterka bei suomis Janne Ahonenas, o dar vienas dukart pasaulio taurės laimėtojas Martinas Schmittas per olimpines žaidynes triumfavo tik komandų varžybose.

Vankuveryje: 1. S.Ammannas (Šveicarija), 2. A.Malyszas (Lenkija), 3. G.Schlierenzaueris (Austrija).

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. G.Schlierenzaueris (Austrija), 2. Th.Morgensternas (Austrija), 3. S.Ammannas (Vokietija).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. K.Stochas (Lenkija), 2. P.Prevcas (Slovėnija), 3. A.Jacobsenas (Norvegija).

Pasaulio taurės lyderiai: 1. K.Stochas (Lenkija), 2. P.Prevcas (Slovėnija), 3. N.Kasai (Japonija). „Associated Press“ prognozė: 1. P.Prevcas (Slovėnija), 2. G.Sclierenzaueris (Austrija), 3. S.Ammannas (Šveicarija).

Kovos dėl medalių

Greitasis čiuožimas. Vyrų 1500 m

Vos prieš savaitę atrodė, kad kova dėl aukso 1500 m lenktynėse užvirs tarp amerikiečio Shani Daviso ir ruso Deniso Juskovo.

Tačiau įvykiai pirmosios olimpinės savaitės įvykiai pakoregavo prognozes. Suabejoti buvusių favoritų galimybėmis labiausiai privertė 1000 m varžybos, kuriose Sh.Davisas ir D.Juskovas čiuožė netikėtai lėtai.

Tiesa, D.Juskovas trumpesnėje distancijoje ir anksčiau nepasiekdavo stulbinamų rezultatų, bet trečiadienį jis nuo lyderių atsiliko labai daug.

Prasti varžovų rezultatai turėtų pridėti jėgų kitiems pajėgiausiems 1500 m čiuožėjams. Dėl dar vieno medalio kovos 2012 metų pasaulio čempionas kanadietis Denny Morrisonas, kuris Sočyje laimėjo 1000 m lenktynių sidabrą, į vietą ant garbės pakylos taikysis šį sezoną rezultatus ženkliai pagerinęs olandas Koenas Verweij, varžovams apie save bandys priminti 2011 metų pasaulio čempionas ir buvęs pasaulio rekordininkas norvegas Havardas Bokko.

Atsižvelgiant į tai, kaip gerai Sočio startams pasirengė olandai, į favoritų sąrašą reikia įtraukti dar du „oranžinius“: šios distancijos Vankuverio žaidynių čempioną Marką Tuitertą bei Sočyje 1000 m lenktynes laimėjusį Stefaną Groothuisą.

Skaičiai. Sočio olimpinėse žaidynėse įvyko trijų greitojo čiuožimo rungčių vyrų varžybos. Per jas net aštuonis medalius laimėjo olandai. Po 5000 m ir 500 m lenktynių į viršų kilo tik Nyderlandų vėliavos, o 1000 m varžybose tarp olandų įsiterpė sidabro medalį laimėjęs kanadietis D.Morrisonas. Vankuveryje: 1. M.Tuitertas (Nyderlandai), 2. Sh.Davisas (JAV), 3. H.Bokko (Norvegija).

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. H.Bokko (Norvegija), 2. Sh.Davisas (JAV), 3. L.Makowsky (Kanada).

2012 m. pasaulio čempionate: 1. D.Morrisonas (Kanada), 2. I.Skobrevas (Rusija), 3. H.Bokko (Norvegija).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. D.Juskovas (Rusija), 2. Sh.Davisas (JAV), 3. I.Skobrevas (Rusija). Pasaulio taurės lyderiai

1500 m įskaita: 1. Sh.Davisas (JAV), 2. K.Verweij (Nyderlandai), 3. D.Juskovas (Rusija). „Associated Press“ prognozė: 1. D.Juskovas (Rusija), 2. Sh.Davisas (JAV), 3. K.Verweij (Nyderlandai).

Kovos dėl medalių

Skeletonas. Vyrai

Penktadienio važiavimai nesėkmingai susiklostė pagrindiniam favoritui latviui Martinui Dukurui. Pasaulio taurės laimėtojas abiejuose važiavimuose nusileido praėjusių metų pasaulio čempionui rusui Aleksandrui Tretjakovui, kuris ir tapo olimpinių varžybų lyderiu.

Ruso ir latvio rezultatai per abu pirmuosius važiavimus buvo stabilūs, tad šeštadienį per trečiąjį ir ketvirtąjį važiavimus M.Dukurui pakilti į pirmąją vietą padėtų nebent pagrindinio varžovo klaidos.

Trečiąją vietą užima iki šiol nei pasaulio pirmenybėse, nei pasaulio taurės etapuose tarp prizininkų niekada nepatekęs amerikietis Johnas Daly. Olimpinių lenktynių atradimu tapusiam JAV atstovui ant kulnų mina kitas amerikietis Matthew Antoine‘as, rusas Sergejus Čudinovas, latvis Tomasas Dukuras ir vokietis Frankas Rommelis.

Vankuveryje: 1. J.Montgomery (Kanada), 2. M.Dukuras (Latvija), 3. A.Tretjakovas (Rusija).

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. M.Dukuras (Latvija), 2. A.Tretjakovas (Rusija), 3. F.Rommelis (Vokietija).

2012 m. pasaulio čempionate: 1. M.Dukuras (Latvija), 2. F.Rommelis (Vokietija), 3. B.Sandfordas (Naujoji Zelandija).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. A.Tretjakovas (Rusija), 2. M.Dukuras (Latvija),3. S.Čudinovas (Rusija).

Pasaulio taurės nugalėtojai: 1. M.Dukuras (Latvija), 2. T.Dukuras (Latvija), 3. M.Antoine‘as (JAV). „Associated Press“ prognozė: 1. M.Dukuras (Latvija), 2. A.Tretjakovas (Rusija), 3. T.Dukuras (Latvija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.