EUROLYGA 2023

Sočio korupcijos žaidynės: gamtos naikinimo monstrai

Draugiškos gamtai, ekologiškos, žalios, gaivios. Tokios turėjo būti Sočio žaidynės ir pasirengimas joms. Šiukšles rusai pasižadėjo perdirbti ir viską sutvarkyti taip, kad gamtai ne tik nepakenktų, bet ir jai būtų geriau. Rusijos oficiozuose Sočio žaidynės ir dabar yra žalios, nors laisvoji žiniasklaida senokai spindi nuo antraščių ir nuotraukų, kuriose – informacija apie katastrofiškai naikinamą aplinką.

Didžiosios Sočio statybos padarė rimtą žalą gamtai.<br>AP archyvo nuotr.
Didžiosios Sočio statybos padarė rimtą žalą gamtai.<br>AP archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 17, 2014, 10:14 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:40 AM

Nelegalūs sąvartynai, išnaikinti miškai, kertamas nacionalinis parkas. Tai – tik keletas iš gamtai daromos žalos pavyzdžių. Tad kas lipo ant Sočio korupcijos žaidynių gamtos naikinimo sporto pakylos?

Čia galite rasti klasikinio švaistymo varžybų nugalėtojus.

Čia galite rasti laisvojo melavimo varžybų nugalėtojus.

Bronza. Vladimiras Potaninas. „Interros“ kompanijos savininkas ir prezidentas atsakingas už miško sunaikinimą ir upės užteršimą.

2005 metų balandžio mėnesio pareiškime V.Potaninas tikino, kad Rosa Chutor kalnų kurorto statyboms reikės labai nedaug žemės, o medžiai visai nebus kertami. Po šių žodžių kai kurios statybos vyko visiškai be jokių aplinkosaugos prievaizdų. Apie 250 hektarų natūralių Sočio parko miško ir pievų buvo visiškai sunaikinti.

Rudieji elniai ir meškos tame regione nebesilanko, žemė slenka, dažnai galima išvysti ir purvo nuošliaužas.

Sidabras. Anatolijus Pachomovas. Sočio merui nepavyko įgyvendinti nulinės gamtos taršos programos. Jis atsakingas dėl nelegalių sąvartynų atsiradimo.

Nulinės taršos principas buvo įtrauktas į Rusijos pateiktą olimpinę programą, kai šalis siekė galimybės rengti žaidynes. Visos šiukšlės turėjo būti griežtai prižiūrimos ir perdirbamos. Tačiau Sočio merui nepavyko ištesėti šio pažado.

Viena iš priežiūros agentūrų informavo, kad aplink Sočį yra apie 50 nelegalių sąvartynų. Bet problemų kelia ir legalus šiukšlių išmetimas. Štai dar 2010 metais A.Pachomovas pažadėjo, kad uždarys vieną sąvartyną, tačiau šiukšlės ten buvo pilamos iki 2013-ųjų vasaros.

Dirvožemis vis dar nepradėtas tvarkyti, o žemė toliau teršia Juodąją jūrą. Dabar šiukšlės legaliai vežamos 250 kilometrų nuo Sočio.

Auksas. Vladimiras Jakuninas. Sunaikino saugomus miškus, prisidėjo prie to, kad buvo nuplauti paplūdimiai, sukūrė nelegalias vietas šiukšlėms mesti.

Rusijos geležinkelių vadovas V.Jakuninas asmeniškai konsultavo ir prižiūrėjo kombinuoto greitkelio ir geležinkelio linijos Adleris-Krasnaja Poliana statybas. Tai – didžiausias gamtą niokojęs statinys Vakarų Kaukazo regione.

Kelias driekiasi ir šalia Mzimtos upės, kur reikėjo iškirsti 150 hektarų Sočio nacionalinio parko miško. Vienoje vietoje buvo iškirstas visas miškas.

Rusijos geležinkelių darbuotojai iš upės nelegaliai kasė žvyrą keliams. Dėl to kai kurios Juodosios jūros pakrantės buvo tiesiog nuplautos. Rusijos geležinkeliai taip pat suorganizavo didžiulį nelegalų šiukšlyną bei nelegalų karjerą netoli Achštiro kaimo. Šis kaimas – vandens apsaugos zonoje, tad taip buvo paveiktas ir pagrindinis Sočio vandens šaltinis.

V.Jakuninas visą žalą uždangstyti mėgino įvairiais būdais. 2010 jis V.Putinui pareiškė, kad Rusijos geležinkeliai į Mzimtos upę paleido 2,5 milijono žuvų mailiaus. „Puiku. Dabar žvejosime dažniau“, - tada juokėsi V.Putinas.

Rusijos geležinkeliai ties išnykimo riba atsiradusioje girioje pasodino tūkstančius medelių. Toje pačioje vietoje, kur prieš tai jo darbininkai medžius kirto. Dugnas?

Po trijų metų, pasak hidrometeoroligijos ir gamtos stebėjimo agentūros bei vietinių aktyvistų, žuvys išgaišo, o medeliai nudžiuvo.

*Korupcijos lenktynės – viena iš sochi.fbk.info portalo skilčių. Čia penkiose korupcijos sporto šakose varžėsi daug Rusijos valdininkų ir verslininkų, tačiau, kaip ir įprasta sporte, medaliai buvo dalinami trims geriausiems. Sochi.fbk.info portalas – Rusijos opozicijos projektas, kuriame viešinama informacija apie korupciją, žiemos žaidynių biudžetą nuo 12 milijardų iki 51 milijardo JAV dolerių. „Lietuvos ryto“ televizija – 2014 metų olimpinių žaidynių Sočyje oficiali transliuotoja. Vasario 8-23 dienomis kasdien žiūrėkite įdomiausias varžybas tiesiogiai ir internetu tv.lrytas.lt., o karščiausias naujienas tiesiai iš Sočio sekite specialiose laidose „Olimpinių žaidynių karštligė“ kasdien 21 val. 30 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.