EUROLYGA 2023

Sočio dienoraštis: kas vyks vasario 21-ąją

Penktadienį olimpinėse žaidynėse antrą kartą startuos kalnų slidininkė Ieva Januškevičiūtė. Iš viso sportininkai kovos dėl septynių medalių komplektų, tarp jų net trijų greitojo čiuožimo trumpame take varžybose. Kiti prizininkai paaiškės kalnų slidinėjimo, biatlono, akmenslydžio ir akrobatinio slidinėjimo arenose.

Sočyje laukia dar vienos medalių dalybos.<br>AP nuotr.
Sočyje laukia dar vienos medalių dalybos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Feb 20, 2014, 11:46 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:07 AM

Lietuvių startai

Kalnų slidinėjimas. Moterų slalomas

Prieš tris dienas debiutuodama olimpinėse žaidynėse 19-metė Ieva Januškevičiūtė pirmojoje slalomo milžino trasoje užėmė 71-ąją vietą, bet antrojoje nesugebėjo nušliuožti iki finišo.

Penktadienį pirmoji olimpinėse moterų kalnų slidinėjimo varžybose dalyvaujanti lietuvė ir dar 87 sportininkės iš Togo, Uzbekistano, Maltos, Kipro, Mergelių Salų bei kitų šalių bandys nesuklysti dviejose slalomo trasose. Tai – ne visada pasiekiamas tikslas. Pernai pasaulio čempionate I.Januškevičiūtė per slalomo varžybas finišo linijos irgi nekirto.

Favoritės. Praėjusį sezoną tikru kalnų slidinėjimo atradimu tapo jauna amerikietė Mikaela Shiffrin. Pernai ji užėmė pirmąją vietą pasaulio taurės slalomo įskaitoje ir iškovojo pasaulio pirmenybių aukso medalį, o šią žiemą pratęsė savo viešpatavimą šios rungties trasose ir laimėjo tris iš šešių iki olimpinių žaidynių surengtų pasaulio taurės etapų.

18-metės merginos vardas linksniuojamas ir prieš olimpines slalomo varžybas, o ko gero, didžiausias M.Shiffrin priešas prieš svarbiausią metų startą bus jaudulys ir milžiniškas psichologinis spaudimas. Tiek pačios sportininkės, tiek jos tėvynainių lūkesčiai – labai dideli.

Nors M.Shiffrin yra pasaulio čempionė, jos pagrindinės varžovės – gerokai vyresnės, daug labiau patyrusios ir iškovojusios dar daugiau titulų.

Paskutinėje kalnų slidinėjimo rungtyje visas jėgas atiduos Vankuverio žaidynių slalomo čempionė, pasaulio taurės bendros įskaitos lyderė 29 metų vokietė Maria Hofl-Riesch, olimpiniais laipteliais į viršų kopianti 32 metų austrė Marlies Schild (ji Turine laimėjo slalomo bronzą, Vankuveryje – sidabrą), paskutinį priešolimpinį pasaulio taurės etapą laimėjusi 28 metų švedė Frida Hansdotter, Sočyje du aukso medalius iškovojusi 30 metų slovėnė Tina Maze, dar dvi austrės 28 metų Michaela Kirchgasser ir 27 metų Kathrin Zettel.

Skaičiai. M.Hofl-Riesch per karjerą iškovojo tris olimpinius aukso medalius: du – Vankuveryje (kombinacijos ir slalomo), vieną – Sočyje (kombinacijos). Jei penktadienį vokietė pakartotų praėjusių žaidynių rezultatą ir laimėtų slalomo varžybas, ji pavytų kroatę Janicą Kostelič, kuri yra vienintelė keturis olimpinius aukso medalius iškovojusi moteris kalnų slidininkė.

Vankuveryje: 1. M.Riesch (Vokietija), 2. M.Schild (Austrija), 3. Š.Zahrobska (Čekija).

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. M.Schild (Austrija), 2. K.Zettel (Austrija), 3. M.Pietila-Holmner (Švedija).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. M.Shiffrin (JAV), 2. M.Kirchgasser (Austrija), 3. F.Hansdotter (Švedija). I.Januškevičiūtė nefinišavo.

Pasaulio taurės lyderės

Bendra įskaita: 1. M.Hofl-Riesch (Vokietija), 2. T.Weirather (Lichtenšteinas), 3. A.Fenninger (Austrija).

Slalomo įskaita: 1. M.Shiffrin (JAV), 2. F.Hansdotter (Švedija), 3. M.Schild (Austrija). „Associated Press“ prognozė: 1. M.Shiffrin (JAV), 2. M.Schild (Austrija), 3. F.Hansdotter (Švedija).

Kovos dėl medalių

Biatlonas. Moterų estafetė

Vokietija ir Rusija labai ilgai buvo aiškiai pirmaujančios moterų biatlono šalys ir laimėjo penkias iš šešių iki šiol surengtų olimpinių estafečių.

Vokietės medalius sėmė dar praėjusiose žaidynėse, kuriose Magdalena Neuner ir jos komandos draugės iškovojo penkis apdovanojimus (du aukso, vieną sidabro ir du bronzos).

Tačiau jėgų santykis greitai pasikeitė. Sočyje Vokietijos bei Rusijos biatlonininkės dažniausiai tik bejėgiškai žiūri į taikliau šaudančių ir greičiau šliuožiančių varžovių nugaras, o šių komandų treneriai bando pasiteisinti, kad jiems labai trūksta prieš sezoną sunkią traumą patyrusios pasaulio čempionės Miriam Gosner (Vokietija) ar už draudžiamų medžiagų vartojimą iš rinktinės išmestos Irinos Starych (Rusija).

Tiesa, rusės Sočyje šiaip ne taip laimėjo vieną medalį (Olga Viluchina finišavo antra sprinte), o vokiečių kraitis yra visiškai tuščias.

Estafetė – paskutinė olimpinė rungtis ir paskutinė viltis pataisyti nuotaiką. Vokietėms ir, ypač, rusėms ši užduotis labai sudėtinga, bet visos žaidynėse dalyvaujančios šių šalių biatlonininkės turi pergalių patirties, todėl užduotis nėra neįmanoma. Juo labiau kad net nuopolio laikotarpiu tiek Vokietijos, tiek Rusijos ketveriukės šią žiemą laimėjo po vieną pasaulio taurės etapą.

Vis dėlto Sočio olimpinės estafetės favoritės bus kitos komandos. Labai lygią ir stiprią ketveriukę gali sudaryti Norvegija, kurios treneriams kone didžiausias galvos skausmas – pasaulio taurės lyderės Toros Berger nestabilumas, taip pat visų galimybių dar neatskleidusios Ukraina ir Lenkija.

Visada taikliai šaudo, bet šiek tiek per lėtai šliuožia Italijos biatlonininkės, trinktelėti durimis stengsis prancūzės, pasinaudoti istorine proga bandys baltarusės. Jų lyderė Darja Domračeva skrieja kaip raketa ir Sočyje jau laimėjo tris aukso medalius, o kitos komandos narės – taip pat ne iš kelmo spirtos.

Dvi labai stiprias lyderes turi Čekija, vieną – Slovakiją. Bet kitos šių šalių biatloninkės nuo geriausiųjų smarkiai atsilieka.

Istorija. Olimpinėse žaidynėse moterų estafetės auksą yra laimėjusios tik trys šalys. Tris kartus greičiausios buvo rusės (1994, 2006 ir 2010 m.), dukart – vokietės (1998 ir 2002 m.), kartą – prancūzės (1992 m.).

Vankuveryje: 1. Rusija, 2. Prancūzija, 3. Vokietija.

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. Vokietija, 2. Prancūzija, 3. Baltarusija.

2012 m. pasaulio čempionate: 1. Vokietija, 2. Prancūzija, 3. Norvegija.

2013 m. pasaulio čempionate: 1. Norvegija, 2. Ukraina, 3. Italija.

Pasaulio taurės lyderės

Bendra įskaita: 1. T.Berger (Norvegija), 2. D.Domračava (Baltarusija), 3. K.Makarainen (Suomija). Moterų estafetės įskaita: 1. Vokietija, 2. Ukraina, 3. Rusija.

Moterų tautų taurės įskaita: 1. Ukraina, 2. Vokietija, 3. Norvegija.

„Associated Press“ prognozė: 1. Vokietija, 2. Rusija, 3. Ukraina.

Kovos dėl medalių

Greitasis čiuožimas trumpame take. Vyrų 500 m

Trumpiausio nuotolio atrankos varžybos sukėlė didelį šoką Kanados greitojo čiuožimo trumpame take gerbėjams. Jų numylėtinis, 500 m varžybų Vankuverio žaidynių ir 1500 m lenktynių Sočio žaidynių nugalėtojas nepasidalijo vietos su varžovu, griuvo ir nepateko į savo stipriausios rungties ketvirtfinalį.

Tiesa, visi Kanados šansai dar neišgaravo, nes šios šalies garbę toliau gins 2012 metų pasaulio čempionas Olivier Jeanas.

Dėl medalių jam teks kovoti su praėjusių metų pasaulio čempionu kinu Liang‘u Wenhao, olandais Freeku van der Wartu ir Sjinkie Knegtu, bet sunkiausia bus aplenkti du Rusijai atstovaujančius sportininkus Vladimirą Grigorjevą bei šių metų 500 m lenktynių pasaulio taurės laimėtoją Viktorą Aną.

Vankuveryje: 1. Ch.Hamelinas (Kanada), 2. Sungas Si-Bakas (Korėja), 3. F.L.Tremblay (Kanada). Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. S.Cho (JAV), 2. O.Jeanas (Kanada), 3. Liang‘as Wenhao (Kinija).

2012 m. pasaulio čempionate: 1. O.Jeanas (Kanada), 2. Ch.Hamelinas (Kanada), 3. Kwakas Yoonas-Gy (Korėja).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. Liang‘as Wenhao (Kinija), 2. V.Anas (Rusija), 3. F.van der Wartas (Nyderlandai).

Pasaulio taurės lyderiai: 1. V.Anas (Rusija), 2. Ch.Hamelinas (Kanada), 3. V.Grigorjevas (Rusija).

„Associated Press“ prognozė: 1. V.Anas (Rusija), 2. V.Grigorjevas (Rusija), 3. Ch.Hamelinas (Kanada).

Kovos dėl medalių

Greitasis čiuožimas trumpame take. Moterų 1000 m

Lietuvos atstovei Agnei Sereikaitei nepavyko patekti į šios rungties ketvirtfinalį ir ji 16 greičiausių čiuožėjų kovas stebės kaip nešališka žiūrovė.

Atrankos grupė buvo pernelyg stipri, o abi lietuvę aplenkusios sportininkės korėjietė Kim A-Lang ir kinė Fan Kexin yra tarp pagrindinių pretendenčių 1000 m distancijoje kovoti dėl aukščiausių vietų. Tiesa, dar geriau vertinamos kitų dviejų korėjiečių Shim Suk-Hee (ji prieš kelias savaites laimėjo šios rungties pasaulio taurę) bei Park Seung-Hi galimybės. Beje, visos trys į 1000 m lenktynių ketvirtfinalį patekusios Korėjos čiuožėjos Sočyje kartu iškovojo estafetės aukso medalius.

Varžytis su Korėjos sportininkėmis bandys Sočyje 500 m lenktynes laimėjusi kinė Li Jianrou, šiose žaidynėse vieną sidabro ir du bronzos medalius iškovojusi italė Arianna Fontana, o galbūt net ir olandė Jorien ter Mors, kuri Sočyje kovojo klasikinio greitojo čiuožimo takelyje ir tapo 1500 m varžybų nugalėtoja.

Vankuveryje: 1. Wang Meng (Kinija), 2. K.Reutter (JAV), 3. Park Seung-Hi (Korėja).

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. Cho Ha-Ri (Korėja), 2. A.Fontana (Italija), 3. K.Reutter (JAV).

2012 m. pasaulio čempionate: 1. Cho Ha-Ri (Korėja), 2. Li Jianrou (Kinija), 3. V.Maltais (Kanada).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. Wang Meng (Kinija), 2. J.ter Mors (Nyderlandai), 3. E.Christie (Jungtinė Karalystė).

Pasaulio taurės nugalėtojos: 1. Shim Suk-Hee (Korėja), 2. Kim A-Lang (Korėja), 3. A.Fontana (Italija).

„Associated Press“ prognozė: 1. Shim Suk-Hee (Korėja), 2. A.Fontana (Italija), 3. Kim A-Lang (Korėja).

Kovos dėl medalių

Greitasis čiuožimas trumpame take. Vyrų 5000 m estafetė

Charlesas Hamelinas ir jo komandos draugai labai skaudžią nesėkmę patyrė ir estafetės varžybose. Vankuverio olimpinį ir trejų pastarųjų pasaulio pirmenybių auksą laimėję kanadiečiai Sočyje nepateko į finalą.

Pagrindinių varžovų nesėkmė išvalė kelią į sėkmę šeimininkų komandai, kurios lyderiai yra Rusijos pilietybę gavę korėjietis Viktoras Anas (tikrasis vardas Ahnas Hyunas-Soo) ir ukrainietis Vladimiras Grigorjevas (Volodymyras Grygorjevas).

Estafetės finale taip pat čiuoš Nyderlandų, Kazachstano, Kinijos ir JAV komandos. Vankuveryje: 1. Kanada, 2. Korėja, 3. JAV.

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. Kanada, 2. Vokietija, 3. JAV.

2012 m. pasaulio čempionate: 1. Kanada, 2. Nyderlandai, 3. Korėja.

2013 m. pasaulio čempionate: 1. Kanada, 2. Rusija, 3. Nyderlandai.

Pasaulio taurės nugalėtojai: 1. JAV, 2. Kanada, 3. Rusija.

„Associated Press“ prognozė: 1. Rusija, 2. JAV, 3. Korėja.

Kovos dėl medalių

Akmenslydis. Vyrai

Vyrų akmenslydžio turnyro finale susitiks ilgamečiai šios sporto šakos pasaulio lyderiai kanadiečiai ir jos pradininkai britai.

Didžiosios Britanijos komanda 1924 metais tapo pirmąja olimpine akmenslydžio čempione, tačiau po to šis žaidimas buvo išbrauktas iš olimpinės programos ir į ją grįžo tik 1998-aisiais.

Naujausiais laikais britų rezultatai buvo kuklesni ir jie nė sykio nelaimėjo medalių. Tuo tarpu Kanados akmenslydininkai visuose keturiuose pastaruosiuose turnyruose buvo tarp prizininkų, o 2006 ir 2010 metais iškovojo aukso medalius.

Tiesa, praėjusiose žaidynėse kanadiečiams atstovavo kitos komandos. O Sočyje kovojantis Bradas Jacobsas ir jo ketveriukė yra olimpinių žaidynių naujokai.

Kanadiečių viešpatavimą patvirtiną ir pasaulio pirmenybių rezultatai. Per 55 planetos čempionatus Kanados akmenslydžio komanda aukso medaliai buvo apdovanota net 34 kartus. 6 kartus čempionais tapo švedai, 5 – škotai (pasaulio pirmenybėse, skirtingai nei olimpinėse žaidynėse, Didžiajai Britanijai atstovauja atskiros Škotijos, Anglijos ir Velso komandos; tiesa, dvi pastarosios nėra stiprios).

Du kartus (2006 ir 2009 metais) Škotijai auksą laimėjo Davidas Murdochas, kurio komanda varžosi šiose olimpinėse žaidynėse.

Dėl Sočio olimpinių žaidynių bronzos medalių kovos Švedijos ir Kinijos komandos. Švedai medalius laimėjo tik tolimais 1924-aisiais, o kinai siekia pirmųjų apdovanojimų.

Praėjusių olimpinių žaidynių prizininkai

1924 m.: 1. Didžioji Britanija, 2. Švedija, 3. Prancūzija.

1998 m.: 1. Šveicarija, 2. Kanada, 3. Norvegija.

2002 m.: 1. Norvegija, 2. Kanada, 3. Šveicarija.

2006 m.: 1. Kanada, 2. Suomija, 3. JAV.

2010 m.: 1. Kanada, 2. Norvegija, 3. Šveicarija.

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. Kanada, 2. Škotija, 3. Švedija.

2012 m. pasaulio čempionate: 1. Kanada, 2. Škotija, 3. Švedija.

2013 m. pasaulio čempionate: 1. Švedija, 2. Kanada, 3. Škotija.

„Associated Press“ prognozė: 1. Kanada, 2. Švedija, 3. Norvegija.

Kovos dėl medalių

Akrobatinis slidinėjimas. Moterų krosas

Vankuveryje: 1. A.McIvor (Kanada), 2. H.Berntsen (Norvegija), 3. M.Josserand (Prancūzija). Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. K.Serwa (Kanada), 2. J.Murray (Kanada), 3. A.Holmlund (Švedija).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. F.Smith (Šveicarija), 2. M.Thompson (Kanada), 3. O.David (Prancūzija).

Pasaulio taurės lyderiai

„Associated Press“ prognozė: 1. M.Thompson (Kanada), 2. F.Smith (Šveicarija), 3. K.Muller (Šveicarija).

Ledo ritulys. Vyrų pusfinalis

Vyrų ledo ritulio turnyro finale susitiks Šiaurės Amerikos ir Skandinavijos komandos. Tai paaiškėjo dar prieš pusfinalį, kuriame abi poras sudaro kaimyninių šalių ledo ritulininkai. Dėl vieno kelialapio į svarbiausią olimpinio turnyro mačą kovos Kanados ir JAV, dėl kito – Švedijos ir Suomijos ekipos.

Šios keturios šalys patvirtino, kad yra XXI amžiaus pasaulio ledo ritulio lyderės. Praėjusių trejų olimpinių žaidynių finale irgi žaidė tik šių keturių valstybių rinktinės. Įdomu, kad du kartus finalas buvo amerikietiškas (2002 ir 2010 metais lemiamose rungtynėse Kanada nugalėjo JAV), sykį – skandinaviškas (2006 metais Švedija pranoko Suomiją).

Sočio olimpinių žaidynių ledo ritulio turnyro finalas bus žaidžiamas vasario 23 dieną, rungtynės dėl bronzos – vasario 22 dieną.

Pastarųjų olimpinių žaidynių prizininkai

1992 m.: 1. Jungtinė komanda, 2. Kanada, 3. Čekoslovakija.

1994 m.: 1. Švedija, 2. Kanada, 3. Suomija.

1998 m.: 1. Čekija, 2. Rusija, 3. Suomija.

2002 m.: 1. Kanada, 2. JAV, 3. Rusija.

2006 m.: 1. Švedija, 2. Suomija, 3. Čekija.

2010 m.: 1. Kanada, 2. JAV, 3. Suomija.

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. Suomija, 2. Švedija, 3. Čekija.

2012 m. pasaulio čempionate: 1. Rusija, 2. Slovakija, 3. Čekija.

2013 m. pasaulio čempionate: 1. Švedija, 2. Šveicarija, 3. JAV.

„Associated Press“ prognozė: 1. Kanada, 2. Rusija, 3. Švedija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.