EUROLYGA 2023

Sočio korupcijos žaidynės: rankų sukirtimas už milijonus

Didžiulio masto korupcija Sočyje – ne paslaptis. Milijonai ir milijardai kraunami į kišenes per statybų verslą, valstybinių bankų pinigai atsiduria privačių asmenų sąskaitose, o paprasti miesto gyventojai stebi, kaip niokojama viskas – nuo jų namų iki gamtos. Vienam žmogui suvešėti korupcijos sistemoje yra sunku. Nebent esu nuo vaikystės draugas su valdžios atstovais, tačiau dauguma itin keistų sutarčių pasirašantys žmonės turi partnerius, su kuriais ir „suka“ biznelį.

Rusijos statiniai: (iš kairės) kerlingo centras, ledo namai ir ledo ritulio arena.<br>AP archyvo nuotr.
Rusijos statiniai: (iš kairės) kerlingo centras, ledo namai ir ledo ritulio arena.<br>AP archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 20, 2014, 11:12 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:07 AM

Tokių draugų gausu, tad Sočio korupcijos žaidynių suktosios partnerystės varžybose buvo aštri konkurencija. Pateikiame nugalėtojus.

Čia galite rasti klasikinio švaistymo varžybų nugalėtojus.

Čia galite rasti laisvojo melavimo varžybų nugalėtojus.

Čia galite rasti gamtos naikinimo sporto nugalėtojus.

Bronza. Dimitrijus ir Aleksandras Svisčiovai (29,7 mln. JAV dolerių).

Jaunesnysis Svisčiovas yra Dūmos narys ir Rusijos kerlingo federacijos prezidentas. Jo tėvo kompanija „Slavoblast“ stato kubo formos pastatą. Tai – olimpinė kerlingo arena. „Ledo kubo“ arena yra unikali, precedento neturinti instaliacija“, - apie pastatą buvo sakoma Rusijoje.

„Slavoblast“ kompanija rangovai nėra laimingi. Jie ją padavė į teismą ir reikalauja grąžinti 6,1 mln. JAV dolerių. Šią sumą kompanija jiems skolinga už paslaugas. „Vnešekonombank“ šiam projektui skyrė nemažai lėšų. Bankas padengė du trečdalius išlaidų. 2013 metų rudenį valstybinis bankas paskelbė, kad tai buvo bloga investicija.

Sidabras. Leonidas ir Andrejus Monosovai (152,8 mln. JAV dolerių)

A.Monosovas suprojektavo šešių aukštų biurų pastatą „Olympstroy“ kompanijai. Į olimpinių statinių sąrašą jis pateko praėjus šešios savaitėms po to, kai jo tėvas prisijungė prie „Olympostroy“. Oficialiai statybos buvo finansuotos privačiomis lėšomis, tačiau iš tiesų valstybinis bankas „Vnešekonombank“ projektui skolino 86 proc. lėšų. Pagal kvadratinius metrus, šis pastatas yra 30 procentų brangesnis nei tokie pat statiniai Maskvoje.

Auksas. Aleksandras Tkačiovas ir Romanas Batalovas (278,3 mln. JAV dolerių)

Maskvos valstybinio instituto Užsienio politikos mokslų absolventas 28 metų R.Batalovas turi daug užsiėmimų. Jis yra jauniausias Krasnodaro teisėkūros asamblėjos (buvo išrinktas 23-ejų) narys, Rusijoje į daugiausia produkcijos eksportuojančių kompanijų dešimtuką patenkančios įmonės savininkas, buvęs viceprezidentas. O dabar jis – kompanijos, kuri stato Sočio parką, valdybos narys.

Sočio parkas – pramogų arena, kuri mažai turi ką bendro su žaidynėmis ir bus užbaigta 2020 metais. Tačiau parkas vis tiek įtrauktas į olimpinių statybų programą. Beveik pusę statybų išlaidų dengia paskolos iš valstybinių bankų.

Pasiutęs R.Batalovo kopimas karjeros laiptais prasidėjo tada, kai šis vedė Krasnodaro gubernatoriaus A.Tkačiovo dukrą. Su korupcija kovojantis fondas išsiaiškino, kad Sočio parko bendrasavininkas yra Pavelas Ryženko. Puikus gubernatoriaus draugas ir partneris.

Be to, Sočio parko pristatyme buvo tvirtinama, kad jo pagrindinė tema – nacionalinis pasididžiavimas Rusija. Bet parką valdo viena Karibų regiono ofšorinė kompanija. O štai statybų sutartys pasirašytos su turkų kompanija.

*Korupcijos lenktynės – viena iš sochi.fbk.info portalo skilčių. Čia penkiose korupcijos sporto šakose varžėsi daug Rusijos valdininkų ir verslininkų, tačiau, kaip ir įprasta sporte, medaliai buvo dalinami trims geriausiems. Sochi.fbk.info portalas – Rusijos opozicijos projektas, kuriame viešinama informacija apie korupciją, žiemos žaidynių biudžetą nuo 12 milijardų iki 51 milijardo JAV dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.