EUROLYGA 2023

Trapūs penkiolikmetės pečiai neatlaikė Rusijos vilčių svorio

Prieš dailiojo čiuožimo asmenines varžybas Rusija galvojo apie auksą ir visus savo lūkesčius užkrovė ant smulkutės Julijos Lipnickajos pečių. Ir jai nedaug trūko, kad trapus, bet treniruotas kūnas išlaikytų svorį, sukaustantį ir raumenis, ir mintis. Tačiau galiausiai penkiolikmetė 157 cm ūgio mergina liko stovėti su ašaromis akyse. Bet rusai triumfavo – auksą jiems padovanojo kita tautietė – Adelina Sotnikova, kuri be jokio spaudimo užlipo ant aukščiausio nugalėtojų pakylos laiptelio.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 20, 2014, 9:58 PM, atnaujinta Feb 12, 2022, 2:49 PM

Skaičius pasitiko išdidi

Gerai pasirodžiusi, bet čempionės titulo neapgynusi Kim Yu-na dar trečiadienį per apšilimą klupinėjo. „Taip nervinausi, kad negalėjau pašokti“, - sakė Pietų Korėjos atstovė, galiausiai įveikusi įtampą ir laimėjusi trumpąją programą.

Amerikietė Gracie Gold save pamena baltą, kaip popieriaus lapą, o prieš ketverius metus sidabrą laimėjusi japonė Mao Asada krito dukart.

Tačiau nė viena iš jų nesusidūrė su tuo, prieš ką teko stoti J.Lipnickajai. Visos Rusijos ambicijos užkrito ant jos, ypač po to, kai tautą nuvylusi ledo ritulio rinktinė pralaimėjo suomiams ir pasitraukė iš kovos dėl Sočio žaidynių medalių. Ir štai jai trečiadienį nepavyko trigubas šuolis.

Kai ji laukė, kol paaiškės, kiek taškų surinko, sportininkės veide atsispindėjo baimė. Iki šio pasirodymo J.Lipnickaja buvo Rusijos favoritė. Ji buvo laikoma vienintele Kim Yu-na varžove dėl aukso medalio. Ir kai penkiolikmetė stojo ant ledo, pasipuošusi raudona suknele, su tamsiai mėlynais blizgučiais, visa „Iceberg“ arena džiūgavo.

Per pirmąsias 2 minutes ir 40 sekundžių ji rodė, kodėl yra verta aukso. Nuostabūs ir švelnūs sukiniai, elegantiškos rankos, judėjusios tarsi orchidėjų šakelės. Ji užbūrė.

Ant ledo pasirodžiusi neįtikėtinai maža sportininkė netrukus laukė balų. Ji netgi atrodė smulkesnė, kai  paskendo trenerio rankose. Ji keistai iškilmingai sutiko skaičius, pagal kuriuos J.Lipnickaja buvo penkta – toli nuo Kim.

Sportininkė, o ne vaikas

Tada ji patraukė į žiniasklaidos zoną, kur išliko tvirta. Tvirta iki tol, kol palūžo. Ji davė interviu Rusijos „Pervij Kanal“, kol į ją buvo nukreiptos akinančios šviesos, veikiausiai deginančios. Pasak Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC), daugiau nei trys ketvirtadaliai Rusijos gyventojų stebėjo šią Sočio žaidynių akimirką.

„Neturėjau pakankamai jėgų šuoliui. Pervargau ties žingsneliais, - sakė J.Lipnickaia ir tyliai sušnabždėjo. - Aš rytoj kovosiu.“

Netrukus ji pasitraukė nuo šviesų ir pravirko. Pažadas sugraudino jaunąją sportininkę, kuriai ketvirtadienį per laisvąją programą pateikti staigmenos nepavyko. Ji varžybose liko penkta, o rusai toliau pirštais rodė į per trumpąją programą surinktą mažą balų skaičių.

Jos trenerė tvirtino, kad klaida nebuvo susijusi su amžiumi, nervingumu ar visuomenės spaudimu. „Tai buvo technikos klaida ir nieko daugiau, - sakė Eterė Tutberidzė ir pridūrė. - Ji sportininkė, o ne vaikas.“

Tačiau nebuvo galima nepastebėti, kad jos varžovės, surinkusios daugiau balų buvo vyresnės. Trečioji trumpojoje programoje buvo italė Caroline Kostner, kuriai – 27-eri. Antroji – rusė Adelina Sotnikova. Septyniolikmetei tuomet labai nedaug trūko iki Kim Yu-na. Būtent tas nedaug ir tapo triumfu, kai per laisvąją programą A.Sotnikova surinko daugiau taškų.

Dėmesys išpaikino?

J.Lipnickaja jau seniai įrodė, kad gali tapti čempione. Ji ištverminga, tvirta ir turi puikius įgūdžius. Rusijoje ją vadino genijumi, o plojo jai ir prezidentas Vladimiras Putinas. Tačiau ji dar prieš olimpiadą kažką prarado. Kad sumažintų spaudimą ir leistų šiek tiek nusiraminti, jos trenerė nusprendė, kad prieš komandines ir asmenines varžybas J.Lipnickaja turėtų treniruotis Maskvoje.

Ir kai ji sugrįžo į Sočį, stengėsi išvengti bet kokio dėmesio. Per vieną iš treniruočių fotografui paprašius sustoti ir nusifotografuoti, ji šaltai atrėžė „ne“ ir toliau nukulniavo su savo reikalais. Tokius „ne“ girdėjo daugybė žurnalistų – ir Rusijos, ir iš kitų šalių.

Tai galima ir suprasti. Penkiolikmetei visas toks dėmesys – per didelis. Lūkesčiai slegia visus sportininkus, o tokiai jaunai merginai, kuriai pagrindinis vaidmuo teko ir komandinėse, ir asmeninėse varžybose, atlaikyti spaudimą yra neįtikėtinai sunku. Juk ne visos subrendusios sportininkės tai gali padaryti.

Olimpinės žaidynės visada pareikalauja ne tik fizinės ištvermės, gabumų ir talento. Spaudimas, dėmesys, galimybė išsiblaškyti visada rikiuojasi grėsmių sąrašo priekyje, tad patirtis čia – neįkainojama vertybė.

Galutinė dailiojo čiuožimo moterų asmeninių varžybų lentelė (vieta, šokėja, šalis, bendra balų suma)

1. Adelina Sotnikova (Rusija) 224,59

2. Yuna Kim (Pietų Korėja) 219,11

3. Caroline Kostner (Italija) 216,73

4. Gracie Gold (JAV) 205,53

5. Julia Lipnickaja (Rusija) 200,57

6. Mao Asada (Japonija) 198,22

7. Ashley Wagner (JAV) 193,20

8. Akiko Suzuki (Japonija) 186,32

9. Polina Edmunds (JAV) 183,25

10. Mae Berenice Meite (Prancūzija) 174,53

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.