EUROLYGA 2023

Nuo A iki Ž – lietuvių nuotykiai Sočio olimpinėse žaidynėse

Lrytas.lt spec. korespondentas, Sočis

Sočio žaidynėse Lietuvai atstovavo 9 sportininkai ir tai buvo didžiausia visų laikų mūsų šalies delegacija žiemos olimpiadose.<br>„Reuters“ nuotr.
Sočio žaidynėse Lietuvai atstovavo 9 sportininkai ir tai buvo didžiausia visų laikų mūsų šalies delegacija žiemos olimpiadose.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

Feb 23, 2014, 8:42 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:45 AM

Kalnų slidininko Roko Zavecko nusileidimu šeštadienį slalomo varžybose baigėsi Lietuvos olimpiečių startai Sočyje. Sekmadienį po iškilmingos uždarymo šventės visų 88 šalių sportininkai atsisveikins su XXII žiemos olimpinėmis žaidynėmis.

Kaip sportavo ir kaip gyveno devyni Sočyje startavę Lietuvos olimpiečiai? Kas liejo ašaras, o kas daugiausia šypsojosi?

„Lietuvos rytas“ daugiau nei dvi savaites Juodosios jūros pakrantėje ir Krasnaja Polianos kalnuose buvo drauge su mūsų šalies sportininkais ir fiksavo įdomiausias akimirkas.

A – ašaros

Tomas Kaukėnas Sočyje verkė taip, kaip niekada gyvenime.

23-ejų biatlonininkas 20 km asmeninėse lenktynėse taikliais šūviais ir greitu šliuožimu artėjo medalio link, bet trys klaidos paskutiniame ugnies ruože atėmė galimybę laimėti medalį.

„Stebėjau švieslentę ir verkiau. Jeigu ne tie netaiklūs šūviai, galėjau laimėti sidabro medalį“, – emocijų netramdė geriausias Lietuvos biatlonininkas, lenktynėse užėmęs 23-iąją vietą.

10 km sprinto lenktynėse jis buvo 48-asis, 12,5 km persekiojimo – 40-asis.

B – braliukai

Iš Vilniaus į Sočį keliavusią paskutinę Lietuvos olimpinės delegacijos grupę – kalnų slidininkus, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) vadovus ir žurnalistus – po „AirBaltic“ sparnu priglaudė broliai latviai.

Kartu su dviejų kaimyninių šalių olimpiečiais į Sočį skrido Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius ir Latvijos prezidentas Andris Bėrzinis.

C – ceremonijos

Išskirtinė garbė sportininkui – būti savo šalies vėliavnešiu per žaidynių atidarymo ir uždarymo ceremonijas.

Vasario 7-ąją olimpinio stadiono „Fišt“ ratu su trispalve kuklios Lietuvos delegacijos priešakyje žingsniavo ledo šokėjas Deividas Stagniūnas.

Sekmadienį per uždarymą Lietuvos vėliavą neš čiuožėja trumpuoju taku Agnė Sereikaitė.

D – debiutantai

Sočio olimpiada net aštuoniems Lietuvos rinktinės nariams tapo pirmosiomis žaidynėmis per jų karjerą.

Iki tol vienintelė Diana Rasimovičiūtė buvo pajutusi olimpinių žaidynių dvasią – 29-erių biatlonininkei tai buvo ketvirtosios olimpinės žaidynės.

Lietuvių olimpiečių amžiaus vidurkis – 22 metai.

Savotiškas debiutas Sočyje įvyko ir Dainai Gudzinevičiūtei – 2000 metų Sidnėjaus vasaros olimpinių žaidynių šaudymo į skriejančius taikinius čempionė pirmą kartą olimpiadoje dalyvavo kaip LTOK prezidentė.

E – eilės

T.Kaukėnas pirmą kartą pajuto, ką reiškia būti garsenybe.

Po gero pasirodymo 20 km asmeninėse lenktynėse lietuvis sulaukė daug dėmesio, o norintys gauti jo parašą ar padaryti bendrą nuotrauką turėjo stoti į eilę.

„Nustebau, kai ėjau iš varžybų ir girdėjau, kad sirgaliai šnekėjo apie mane. Vėliau sustabdė ir paprašė parašo, su manimi visi norėjo fotografuotis. Pirmą kartą gyvenime“, – populiarumu olimpiadoje ir stebėjosi, ir džiaugėsi Lietuvos biatlonininkas.

F – finišas

Ar vyriausia Lietuvos delegacijos olimpietė D.Rasimovičiūtė, kuriai vasario 25 sukaks 30 metų, jau pasiekė savo paskutinį finišą žiemos olimpiadoje?

Geriausia Lietuvos biatlonininkė, kuriai Sočio olimpiada buvo jau ketvirtoji per karjerą, kol kas nežino, kas laukia jos karjeros.

„Dabar nieko nenoriu sakyti. Spontaniškai daug ką galima pasakyti. Reikės apsispręsti, ką toliau daryti. Teoriškai viskas įmanoma, bet kita olimpiada būtų didžiulis žingsnis“, – ištarė D.Rasimovičiūtė.

Lietuvė 7,5 km sprinto lenktynėse užėmė 51-ąją vietą, 10 km persekiojimo – 43-iąją, o 15 km asmeninės lenktynėse – 42-ąją.

G – griūtis

Ieva Januškevičiūtė didžiojo slalomo lenktynėse per pirmąjį nusileidimą sugebėjo pasiekti finišą, tačiau antrasis bandymas nebuvo sėkmingas.

Lietaus merkiamoje trasoje neišsilaikiusi 19-metė kalnų slidininkė krito ir buvo diskvalifikuota.

„Lazda šiek tiek sutrenkė šoną, todėl kurį laiką buvo sunku kvėpuoti“, – sakė slidininkė.

Ji neišsilaikė ir slalomo varžybose - čiuoždama pametė slidę ir buvo priversta pasitraukti iš lenktynių.

H – Hruza

Čiuožėjos A.Sereikaitės treneris iš Čekijos Jarmilas Hruza lietuvės dėka įgyvendino savo svajonę patekti į olimpiadą.

Ketverius metus Prahoje 19-metę lietuvę treniruojantis buvęs čiuožėjas nesėkmingai bandė patekti į 2006-ųjų olimpiadą Turine.

„Dabar man pasisekė“, – džiaugėsi greitojo čiuožimo trumpuoju taku specialistas.

I – Ignalina

Neabejotina Lietuvos biatlono sostinė – Ignalina. Iš šio miesto yra kilę abu mūsų šaliai Sočyje atstovavę biatlonininkai – T.Kaukėnas ir D.Rasimovičiūtė.

Daugiausia – tris – Lietuvos olimpiečių išugdė Vilnius (A.Sereikaitė, R.Zaveckas, I.Januškevičiūtė), po vieną – Kaunas, Utena, Anykščiai.

J – jausmai

Lietuvos olimpinės misijos vadovę Vida Vencienę, vos atvykusią į Sočį, užplūdo jausmų ir prisiminimų banga.

1988 metų Kalgario olimpinės čempionės sporto karjera, patekus į Sovietų Sąjungos rinktinę, prasidėjo būtent nuo Sočio.

„Pirmoji išvyka buvo būtent į Sočį, į Krasnaja Polianą.

O Sočiui jaučiu didžiulius sentimentus“, – sakė V.Vencienė.

K – kelnės

Džeimsą Bondą ant olimpinio ledo įkūnijęs D.Stagniūnas ledo areną paliko suplėšytomis kelnėmis.

Laisvojo šokio pabaigoje aštri Isabellos Tobias pačiūža perrėžė D.Stagniūno kostiumo kelnes.

„Ji norėjo mane nurengti“, – rodydamas į suplyšusias kelnes juokėsi D.Stagniūnas.

„Štai kur tikroji Džeimso Bondo mergina! Puikiai atlikau savo vaidmenį“, – juokėsi I.Tobias.

Ledo šokėjai už du pasirodymus – trumpojoje ir laisvojoje programose – gavo 139 balus ir užėmė 17-ąją vietą tarp 24 porų.

L – Lietuva

Mūsų šalies gimtadienis nebuvo pamirštas Sočyje.

Vasario 16-ąją Lietuvos olimpinė rinktinė sveikinimais ir nuotraukomis su trispalvėmis paminėjo ir olimpiniame kaimelyje Adleryje, ir Roza Chutoro trasoje, kur treniravosi kalnų slidininkai.

Lietuvos šventė nebuvo pamiršta ir tą vakarą vykusiose dailiojo čiuožimo varžybose, kai renginio komentatorius „Iceberg“ arenoje esančius žiūrovus paragino plojimais pasveikinti lietuvius Valstybės atkūrimo dienos proga.

M – meilė

„Aš jį myliu“, – Olimpiniame parke ištarė I.Tobias.

22-ejų amerikietė po olimpinio debiuto dar labiau pražydo, nes į Sočį atvyko naujasis jos draugas Samuelis Litesas.

NHL klubo „Detroit Red Wings“ skautas ledo šokėjos širdį pavergė netrukus po to, kai ji į JAV grįžo jau turėdama Lietuvos pasą, – prieš du mėnesius.

N – nesėkmė

Ingrida Ardišauskaitė olimpiados išvakarėse sužinojo, kad dėl per menko Tarptautinės slidinėjimo federacijos (FIS) reitingo taškų kraičio negali startuoti mišriojo stiliaus varžybose (7,5 km klasikiniu stiliumi ir 7,5 km laisvuoju).

„Psichologiškai tai labai paveikė“, – pripažino sportininkė.

21 metų slidininkė iš Utenos sprinto laisvuoju stiliumi atrankos varžybose užėmė 62-ąją vietą tarp 67 sportininkių, o 10 km asmeninėse lenktynėse klasikiniu stiliumi užėmė 67-ąją vietą tarp 75 dalyvių.

O – orai

Olimpiniai orai buvo permainingi, bet retai žiemiški.

Pirmoji olimpiados savaitė priminė pavasarį – Olimpiniame parke oras sušildavo iki 18 laipsnių. Kalnuose trasų suspaustą sniegą įsismaginę saulės spinduliai kai kur paversdavo koše, taip sportininkams sukeldami sunkumų, o žaidynių rengėjams – papildomo darbo lyginant trasų duobes.

„Šiandien labai karšta“, – po 10 km lenktynių ištarė I.Ardišauskaitė, kai kalnuose linksmai šildė saulė ir buvo teigiama temperatūra.

Problemų organizatoriams netrūko ir antrąją savaitę, kai Sočį apgaubė rudeniški orai, – lietus merkė ne tik Juodosios jūros pakrantę, bet ir kalnus – dėl prastų orų ir rūko ne kartą buvo atidedamos varžybos.

P – paskutinis

Arba priešpaskutinis – nelygu, kaip skaičiuosime.

Slidininkas Vytautas Strolia 30 km lenktynėse mišriuoju stiliumi tarp 68 startavusiųjų finišavo paskutinis, 67-asis, nes Pietų Korėjos atstovą Jun-ho Hwang’ą lyderiai pavijo ir privertė pasitraukti.

„Esu labai nusivylęs“, – apmaudą liejo V.Strolia.

21-erių anykštėnas olimpiadoje buvo tarp autsaiderių.

1,8 km sprinto lenktynėse laisvuoju stiliumi atrankos varžybose užėmė 70-ąją vietą tarp 86 startavusių slidininkų.

Tokią pat poziciją jis užėmė ir 15 km asmeninėse lenktynėse klasikiniu stiliumi, kur startavo 87 sportininkai.

R – raidės

Lietuvos olimpinės rinktinės simbolis „LTeam“ užminė mįslę Sočyje ženkliukais su olimpine simbolika besikeičiantiems kolekcininkams.

Kaskart parodžius nedidelį ženkliuką „LTeam“ į mainų karuselę įsisukusiems olimpinių ženkliukų gerbėjams kildavo klausimas: „Kurią valstybę simbolizuoja raidės LT?“

S – staigmena

A.Sereikaitė – pirmoji Lietuvos čiuožėja trumpuoju taku, kuri pateko į žiemos olimpines žaidynes ir iš Sočio žaidynių grįš kaip geriausia Lietuvos žiemos olimpietė.

Malonia staigmena tapusi 19-metė vilnietė 1500 metrų distancijoje dukart gerino asmeninį rekordą, pateko į pusfinalį, o galutinėje rikiuotėje užėmė 16-ąją vietą.

500 m nuotolyje lietuvė buvo 24-oji, o 1000 metrų lenktynėse buvo diskvalifikuota.

Š – šeima

Giedrius Zaveckas padarė viską, kad jo 17-metis sūnus Rokas patektų į olimpines žaidynes.

Jauniausias Lietuvos olimpietis vaikystėje išbandė daug sporto šakų, bet tapęs kalnų slidininku įgyvendino savo svajonę ir atsidūrė Sočyje.

„Mes turime ryšį ir esame draugai. Puikiai suprantu, ką jis jaučia, o jis žino, ką jaučiu aš. Man jį treniruoti yra lengviausia“, – sakė savo sūnų nuo mažens treniruojantis G.Zaveckas.

T – trasos

Sočio olimpiadoje varžybų trasos buvo nepriekaištingos, bet kartu – ir velniškai sunkios.

Lietuvos slidininkai, biatlonininkai ir kalnų slidininkai vieningai kartojo, kad olimpinės trasos Krasnaja Polianos kalnuose – sudėtingiausios, kokiose jiems yra tekę varžytis.

„Džiaugiuosi, kad pavyko baigti trasą nepargriuvus“, – po lenktynių laisvuoju stiliumi ištarė slidininkas V.Strolia.

U – uždanga

Sočio olimpiados uždarymo šventėje sekmadienį dalyvaus penki Lietuvos sportininkai – D.Stagniūnas, I.Tobias, A.Sereikaitė, I.Januškevičiūtė ir R.Zaveckas.

Spalvingoje atidarymo fiestoje, be šio penketuko, taip pat buvo I.Ardišauskaitė ir V.Strolia.

Olimpiniame stadione „Fišt“ pabūti taip ir neteko biatlonininkams D.Rasimovičiūtei ir T.Kaukėnui.

V – vestuvės

„Bus vestuvės, – patikino D.Stagniūnas, paklaustas, kaip švęs Valentino dieną. Vasario 14-ąją olimpiniame kaimelyje gyvenantys olimpiečiai galėjo susituokti – santuokos įžadai galiojo tik tą dieną ir tik olimpiniame kaimelyje.

Tiesa, D.Stagniūnas tuoktis ketino ne su savo šokių partnere I.Tobias, o širdies drauge, JAV ledo šokėja Madison Chock. Ji taip pat dalyvavo olimpinėse dailiojo čiuožimo varžybose ir su partneriu Evanu Batesu užėmė 8-ąją vietą.

Z – Zlatkauskas

Prasidėjus žaidynėms Lietuvos biatlonininkus iš Lietuvos pavijo nemaloni žinia – jų bendražygis Karolis Zlatkauskas vartojo draudžiamuosius preparatus.

Dopingo kontrolieriai pričiupo lietuvį 2013 metų gruodžio 19 dieną, kai Obertiliache (Austrija) paėmė jo šlapimo mėginį ne varžybų metu.

Šiame mėginyje ir buvo aptikta draudžiamojo preparato eritropoetino (EPO).

„Labai nemaloni situacija, tai smarkiai kirto mūsų mažai tautelei“, – apgailestavo D.Rasimovičiūtė.

Ž – žiūrovai

Olimpinėse arenose sausakimšos tribūnos būdavo retas reiškinys. Daugiausia žiūrovų pritraukdavo ledo ritulys, slidinėjimas, biatlonas.

Mūsų šalies sportininkus palaikydavo nedidelis būrelis gerbėjų – Lietuvos delegacijos vadovai, kartais – olimpiadoje savanoriais dirbę lietuviai, kurių Sočyje buvo 12.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.