EUROLYGA 2023

Sovietinis meškiukas Sočyje užgesino olimpinę ugnį

Sekmadienį Sočyje nusileido žiemos olimpinių žaidynių uždanga. Brangiausių istorijoje olimpinių žaidynių ugnis užgeso. Uždarymo ceremonijoje netrūko spalvų, o šventės organizatoriai su humoru prisiminė atidarymo metu nutikusį incidentą.

Brangiausios pasaulyje olimpines žaidynės Sočyje baigėsi. Rusijos sportininkams pasisekė pelnyti daugiau medalių negu kitų šalių atletams.<br>AP nuotr.
Brangiausios pasaulyje olimpines žaidynės Sočyje baigėsi. Rusijos sportininkams pasisekė pelnyti daugiau medalių negu kitų šalių atletams.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 23, 2014, 5:43 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:26 AM

Ceremonijos metu rusai pasišaipė iš atidarymo renginio metu įvykusio incidento. Pradėję formuoti penkis olimpinius žiedus iš pradžių vieno jie neišskleidė. Taip organizatoriai prisiminė atidarymo ceremonijoje dėl techninių nesklandumų neišsiskleidusį žiedą, tapusį pasaulio pajuokos objektu.

Lietuvai uždarymo ceremonijoje atstovauja penki sportininkai: slidininkai Rokas Zaveckas ir Ieva Januškevičiūtė, ledo šokejai Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas, bei čiuožėjas Agnė Sereikaitė. Pastaroji ceremonijos metu nešė Lietuvos vėliavą.

Uždarymo ceremonijos metu apdovanoti moterų slidinėjimo 30 km ir vyrų slidinėjimo 50 km laisvuoju stiliumi lenktynių nugalėtojai. Ant nugalėtojų pakylos lipo Norvegijos ir Rusijos sportininkai.

Šeštadienį norvegės triumfavo moterų varžybose. Marit Bjoergen iškovojo auksą, Therese Johaug – sidabrą, o Kristin Stoermer atiteko bronza.

Sekmadienį vykusiosiose vyrų 50 km laisvuoju stiliumi lenktynėse nepavejami buvo rusai. Aleksandras Legkovas iškovojo auksą, Maksimas Vylegžaninas – sidabrą, Ilja Černousovas – bronzą.

Olimpinių žaidynių vėliava buvo perduota Pietų Korėjai. 2018-aisiais žiemos žaidynės vyks Pjongčango mieste.

Rodė kitokią Rusija

Nuo vasario 7 iki 23 dienos trukusių Sočio olimpinių žaidynių uždarymo ceremonija surengta Fišt atvirame stadione, kuriame telpa 40 tūkst. žiūrovų.

Tai vienas iš kelių naujų gigantiškų statinių, kurie prisidėjo, kad Sočio olimpinės žaidynės būtų pačios brangiausios per sporto istoriją. 

Uždarymo spektaklio režisierius Marco Balichas žadėjo, kad sekmadienio vakarą žiūrovai išvys kitokią Rusijos pusę nei per atidarymą, kai šalis pademonstravo savo raumenis, jėgą, pasididžiavimą ir pažangą.

Renginio detalės buvo slepiamos iki pat uždarymo ceremonijos.

„Nėra abejonių, kad tai bus pati didžiausia žiemos olimpinių žaidynių uždarymo ceremonija“, - pabrėžė renginio režisierius.

Džiaugiasi žaidynėmis

Organizatoriai yra įsitikinę, kad jie pasiekė viską, ką jie, ir šalies prezidentas Vladimiras Putinas, buvo užsibrėžę – pristatyti Rusiją, kaip modernią ir tolerantišką šalį.

Vyšnia ant šventinio torto Rusijai tapo vyrų pergalės snieglenčių slalomo, biatlono estafečių ir 50 km slidinėjimo varžybose. Šie laimėjimai leido Rusijai pralenkti Norvegiją ir kitas šalis bendrojoje medalių rikiuotėje.

„Draugiški veidai, šilta Sočio saulė ir olimpinių medalių spindesys sulaužė ledus to skepticizmo apie naująją Rusiją, - sakė Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Kozakas. - Žaidynės pavertė mūsų šalį, mūsų kultūrą ir žmones artimesniais ir labiau suprantamais pasauliui“.

V.Putinas turi būti patenkintas, kad žaidynės praėjo sklandžiai, nepaisant susirūpinimų dėl galimų teroro atakų.

Incidentų neišvengė

Tačiau problemų būta.

Net šeši sportininkai – iš Ukrainos, Latvijos, Austrijos, Vokietijos, Švedijos ir Italijos įkliuvo per dopingo testus.

Grupės „Pussy Riot“ merginos atvyko į Sočį ir pritraukė žmonių teisių gynėjų dėmesį, kai buvo suimtos.

Moterų dailiojo čiuožimo varžybas aptemdė teisėjavimo skandalas, po kurio pergalė atiteko Rusijos sportininkei, o ne Pietų Korėjos atletei Kim Yunai.

Rusijos vaidmuo per tragiškus įvykius Kijeve irgi buvo vertinamas pro padidinamą stiklą.

Keli Ukrainos sportininkai pasitraukė iš žaidynių, protestuodami dėl savo vyriausybės veiksmų.

Vienu iš populiariausių Rusijos sportininku tapo Vicas Wildas, laimėjęs du aukso medalius snieglenčių varžybose.

27 metų V.Wildas buvo kritikuojamas savo gimtosiose Jungtinėse Valstijose, nes tapo Rusijos piliečiu vedęs Alioną Zavarziną, kuri iškovojo bronzą didžiojo slalomo varžybose Sočyje.

„Nesvarbu ką bedarytum gyvenime, žmonės tavęs nekęs, - sakė Rusijai atstovaujantis amerikietis. - Jei tau sekasi, žmonės ima pavydėti“.

Klausimų kilo ir dėl Rusijos greitojo čiuožimo žvaigždės Viktoro Ahno, kuris laimėjo Sočyje tris aukso medalius.

„Korėjoje faktas, kad pakeičiau pilietybę, buvo karštai diskutuojamas. Kai kurie straipsniai vertė mane jaustis nepatogiai, - per vertėją kalbėjo V.Ahno. - Svarbiausias dalykas, kad atstovavau šią šalį ir laimėjau jai medalius“.

Daug džiaugsmo Norvegijai būta per moterų slidinėjimo varžybas, kai „Geležinė ledi“ Marit Bjoergen laimėjo trečiąjį olimpinį aukso medalį.

Skrajojantys olandai dominavo greitojo čiuožimo varžybose, laimėję net 8 iš 12 galimų aukso medalių Adlerio arenoje.

Vyrų ledo ritulio finale Kanada 3:0 palaužė Švediją ir apgynė olimpinių čempionų titulą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.