EUROLYGA 2023

Lietuviai grįžo iš Sočio: koks buvo jų kelias?

Lietuvos slidinėjimo perspektyvos atrodo niūrios, bet varžydamiesi ant ledo lietuviai gali būti pastebimi. Turbūt sunkiausiai prognozuojami biatlonininkų rezultatai. Tokias išvadas galima padaryti apie Lietuvos sportininkų startus Sočyje.

Paskutinis iš lietuvių šeštadienį startavęs kalnų slidininkas R.Zaveckas slalomo varžybose griuvo ir nepasiekė finišo.<br>„Reuters“ nuotr.
Paskutinis iš lietuvių šeštadienį startavęs kalnų slidininkas R.Zaveckas slalomo varžybose griuvo ir nepasiekė finišo.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

Feb 25, 2014, 7:38 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:25 PM

Sočio žiemos olimpinių žaidynių uždanga nusileido, o trasose pasiekti rezultatai ir rekordai sugulė į statistikos archyvus. Juodosios jūros pakrantėje ir Krasnaja Polianos kalnuose įvyko šimtai varžybų, buvo išdalyta 1300 medalių.

Nedidelis Lietuvos olimpinės rinktinės būrelis Sočyje, kaip ir tikėtasi, stebuklų nesukūrė ir pasiekė kuklius rezultatus.

Vos dviem atletams pavyko įgyvendinti prieš žaidynes iškeltus tikslus, o dauguma lietuvių startų, ypač slidininkų, virto nemaloniais finišais.

Aukščiausią, 16-ąją, vietą Sočyje užėmė čiuožėja trumpuoju taku Agnė Sereikaitė, o skaičiuojant aplenktų varžovų procentą geriausiu Lietuvos sportininku galima tituluoti biatlonininką Tomą Kaukėną, kuris buvo 23-iasis asmeninėse lenktynėse.

Slidininkai ir kalnų slidininkai tradiciškai rungėsi, kuris neliks paskutinis.

Ką ir kaip XXII žiemos olimpinėse žaidynėse pasiekė devyni Lietuvos olimpiečiai? Dvi savaites varžybų sūkuryje buvęs „Lietuvos ryto“ korespondentas įvertino lietuvių sportininkų rezultatus.

Biatlono metamorfozės

Tomas Kaukėnas. Planuotos vietos: 30–40.

Biatlonas. 10 km sprinto lenktynės – 48-oji vieta (87 dalyviai, aplenkta 44 proc. varžovų).

12,5 km persekiojimo lenktynės – 40-oji vieta (60 dalyvių, aplenkta 33 proc. varžovų).

20 km asmeninės lenktynės – 23-ioji vieta (89 dalyviai, aplenkta 74 proc. varžovų).

T.Kaukėnas buvo ryškiausia Lietuvos olimpinės rinktinės asmenybė. 23 metų biatlonininkas iš Ignalinos kukliai pradėjo pirmąją savo olimpiadą. Po dviejų startų jis buvo penktajame dešimtuke, tačiau driokstelėjo asmeninėse 20 km starto lenktynėse.

Lietuvis ilgai laikėsi tarp lyderių ir trijuose ugnies ruožuose šaudė be klaidų. Smulkaus sudėjimo – 177 cm ūgio, 66 kg svorio – sportininkas vikriai judėjo finišo link, tačiau paskutinis ugnies ruožas buvo pražūtingas.

Itin greita šaudymo technika išsiskiriantis lietuvis svarbiausiomis akimirkomis šiurkščiai klydo – trys šūviai pro šalį pridėjo prie jo rezultato tris papildomas minutes ir nubloškė jį į 23-iąją vietą.

„Nesupratau, kas vyksta. Nekontroliavau savęs“, – po finišo krimtosi sportininkas. Jis neslėpė liūdesio ir ašarų.

Kiekvienas netaiklus šūvis lietuviui kainavo vidutiniškai aštuonias pozicijas. Su dviem netaikliais šūviais T.Kaukėnas būtų atsidūręs 15-ojoje vietoje, su viena klaida – aštuntojoje, o šaudydamas be klaidų būtų tik 7 sek. nusileidęs prancūzui Martinui Fourcade’ui ir iškovojęs sidabro medalį.

Ir kitose dvejose lenktynėse T.Kaukėnui silpniausi buvo lemiami šūviai – sprinto ir persekiojimo varžybose paskutiniuose ugnies ruožuose jis prašovė po du kartus.

„Nesu pasiruošęs būti olimpinis čempionas, bet suvokiu, kad galėjau būti tarp prizininkų, – nurimus aistroms po olimpiados sakė T.Kaukėnas. – Net pasvajoti negalėjau, kad viskas bus taip gerai.“

Diana Rasimovičiūtė. Planuotos vietos: 10–20.

7,5 km sprintas – 51-oji vieta (84 dalyvės, aplenkta 39 proc. varžovių).

10 km persekiojimo lenktynės – 43-ioji vieta (60 dalyvių, aplenkta 28 proc. varžovių).

15 km asmeninės lenktynės – 42-oji vieta (84 dalyvės, aplenkta 50 proc. varžovių).

Prieš olimpiadą su virusu kovojusiai ir tinkamai startams pasiruošti nespėjusiai vyriausiai Lietuvos olimpinės rinktinės narei ketvirtoji olimpiada nepaliko malonių prisiminimų.

Nors po pirmojo starto sprinto lenktynėse 29-erių biatlonininkė džiaugėsi, kad po prasto sezono atgauna jėgas ir gali kovoti trasoje, viruso nualintas kūnas ir strigęs pasirengimas gerokai sumenkino jos galimybes įgyvendinti iškeltus tikslus – patekti į antrąjį dešimtuką.

Sprinto lenktynėse ji pataikė į 8 iš 10, persekiojimo – į 18 iš 20, asmeninėse – į 17 iš 20 taikinių.

Šūviai nebuvo prasti, tačiau lietuvės šliuožimas buvo per lėtas, kad būtų galima bent prilygti Vankuverio olimpiados rezultatams, kai lietuvės pavardė laikėsi trečiajame ir ketvirtajame dešimtukuose.

„Jaučiausi tuščia“, – po paskutinio finišo 15 km persekiojimo lenktynėse slidinėjimo ir biatlono bazėje „Laura“ ištarė D.Rasimovičiūtė. Patyrusi biatlonininkė užsiminė, kad po olimpiados jos laukia karjeros permainos, todėl didelė tikimybė, jog Sočyje jai buvo paskutiniai olimpiniai startai.

Neišsipildę lūkesčiai ant ledo

Deividas Stagniūnas ir Isabella Tobias. Planuotos vietos: 10–15.

Dailusis čiuožimas. Ledo šokiai. 17-oji vieta (24 poros, aplenkta 29 proc. varžovų).

Didžiulės ambicijos ir dar didesni lūkesčiai prieš olimpiadą nesutapo su realybe ant ledo.

D.Stagniūnas ir I.Tobias olimpiadoje aplenkė tik septynias poras ir liko 17-ojoje vietoje.

Lietuvos pilietybę prieš du mėnesius gavusi 22-ejų I.Tobias prieš olimpinį debiutą pažadėjo atiduoti širdį, tačiau geriems norams trukdė ir patirties stoka, ir per olimpiados atidarymą patirta amerikietės kojos trauma.

D.Stagniūnas trims dienoms buvo likęs be savo šokių partnerės, o per varžybas skausmą vis dar jutusi I.Tobias nuo teisėjų negalėjo paslėpti techninių šokių atlikimo trūkumų.

Po trumposios programos 17ojoje vietoje buvę ir teisėjų santūrumu nusivylę šokėjai malonės nesulaukė ir po laisvojo šokio, atlikto pagal filmo apie Džeimsą Bondą „Operacija „Skyfall“ garso takelį.

„Teisėjai nesvarbu“, – save ramino I.Tobias, tačiau plati jos šypsena nepaslėpė nusivylimo. Nuotaiką pataisė tik per šokį suplyšusios Džeimsą Bondą įkūnijusio D.Stagniūno kelnės.

Iš kuklios pozicijos nepajudėjusi ledo šokių pora pasiekė prasčiausią dailiojo čiuožimo atstovų rezultatą Lietuvos olimpinėje istorijoje.

Užkopė aukščiau nei tikėjosi

Agnė Sereikaitė. Planuotos vietos: 20–25.

Greitasis čiuožimas trumpuoju taku. 500 m lenktynės – 24-oji vieta (32 dalyvės, aplenkta 25 proc. varžovių).

1000 m lenktynės – diskvalifikacija.

1500 m lenktynės – 16-oji vieta (36 dalyvės, aplenkta 55 proc. varžovių).

Pirmoji Lietuvos čiuožėja trumpuoju taku, dalyvavusi žiemos olimpinėse žaidynėse, iš Sočio grįžo aukštai iškelta galva. Ji perkopė planuotų rezultatų ribą ir tapo aukščiausią rezultatą Sočyje pasiekusia Lietuvos olimpiete.

Nors savo mėgstamoje 500 m distancijoje 19-metė nepateko į ketvirtfinalį ir užėmė 24-ąją vietą, 1500 m lenktynėse buvo pasiektas pusfinalis, pagerintas rekordas ir iškovota 16-oji vieta pranoko lūkesčius.

„Esu laiminga. Įrodžiau sau ir kitiems, kad galiu varžytis ir ilgose distancijose“, – po sėkmingų lenktynių pasidžiaugė Lietuvos čiuožėja.

Sėkmės įkvėpti A.Sereikaitė ir jos treneris čekas Jarmilas Hruza paskutinėse varžybose – 1000 m lenktynėse – nusprendė imtis agresyvios taktikos, bet ji baigėsi diskvalifikacija jau atrankos varžybose.

„Jeigu ateityje pateksiu į kitą olimpiadą, o tikriausiai pateksiu, žinosiu, kas yra pirmasis startas, jausiu daugiau pasitikėjimo savimi“, – kalbėjo Čekijoje besitreniruojanti vilnietė.

Pasiekti finišą buvo iššūkis

Rokas Zaveckas. Planuotos vietos: 40–60.

Kalnų slidinėjimas. Didysis slalomas – 63-ioji vieta (109 dalyviai, aplenkė 42 proc. varžovų).

Slalomas – nebaigė varžybų (117 dalyvių).

R.Zaveckas, laukdamas pirmojo savo starto, milžiniškame ekrane akylai sekė kiekvieną didžiojo slalomo lyderių judesį trasoje.

„Stengiuosi iš kiekvieno lyderio pasimokyti“, – tarė jauniausias Lietuvos rinktinės narys.

17-mečiui trumpos pamokos padėjo – po pirmojo nusileidimo jis buvo 70-asis, po antrojo savo poziciją pagerino 7 vietomis.

„Esu labai patenkintas, nes pagal savo starto numerį pasiekiau labai gerą rezultatą“, – džiūgavo 99-asis startavęs lietuvis.

Po antrųjų varžybų jo nuotaika buvo gerokai niūresnė. Pirmąkart leisdamasis jis pravažiavo vartus, krito, kėlėsi, grįžo į trasą, bet vėl neišsilaikė trasoje ir pasitraukė iš lenktynių.

Šiose varžybose per abu nusileidimus trasoje neišsilaikė net 74 sportininkai.

„Parodykite bet vieną biatlonininką, kuris būtų nė karto neprašovęs“, – dėl kritimo trasoje save raminti bandė jaunasis lietuvis slidininkas.

Nors mėgstama rungtis apkarto, tėvo Giedriaus Zavecko treniruojamas sportininkas neatsisako ambicijų dalyvauti dar bent dvejose olimpinėse žaidynėse.

Ieva Januškevičiūtė. Planuotos vietos: 40–60.

Didysis slalomas – nebaigė varžybų (90 dalyvių).

Slalomas – nebaigė varžybų (88 dalyvės).

Pirmoji olimpinė Lietuvos kalnų slidininkė neišlaikė sudėtingų Roza Chutoro trasos egzaminų, o nuoširdžią šypseną pakeitė apmaudo ašaros. Nors pradžia nebuvo labai bloga.

Didžiojo slalomo varžybose po pirmojo nusileidimo 19-metė vilnietė aplenkė keturias varžoves ir buvo 71-oji. Be to, už nugaros liko dar 16 slidininkių, kurios nesugebėjo finišuoti.

„Esu laiminga, kad finišavau, nes labai daug merginų pasitraukė iš varžybų. Finišuoti šioje trasoje nelengva“, – ruošdamasi antrajam nusileidimui kalbėjo I.Januškevičiūtė.

Bet nuo lietaus permirkusi trasa pateikė naujų išbandymų – lietuvė praleido vartus, krito į koše virstantį sniegą ir buvo diskvalifikuota. Kaip ir dar šešios sportininkės.

Jaunoji slidininkė pernelyg nesikrimto ir visas viltis nukėlė į savo mėgstamo slalomo startą. Bet viltys subliūško vos prasidėjus varžyboms – klastingose vėžėse lietuvė pametė slidę ir buvo priversta baigti pasirodymą.

Iš viso slalomo varžybose iš 88 startavusių per pirmąjį nusileidimą finišo nepasiekė 24 sportininkės, per antrąjį – 11.

Po dar vienos nesėkmės Lietuvos olimpietė jau netramdė ašarų. „Puikiai jaučiausi, taip gerai buvo trasoje. Jei būčiau likusi trasoje, viskas būtų buvę gerai“, – kūkčiodama kalbėjo sportininkė.

Aplenkė tik egzotiškas šalis

Ingrida Ardišauskaitė. Planuotos vietos: 40–50.

Slidinėjimas. 15 km mišriuoju stiliumi – nestartavo.

1,7 km sprintas laisvuoju stiliumi – 62-oji vieta (67 dalyvės, aplenkta 7 proc. varžovių).

10 km asmeninės lenktynės klasikiniu stiliumi – 67-oji vieta (76 dalyvės, aplenkta 12 proc. varžovių).

Žinia, kad negalės startuoti 15 km lenktynėse mišriuoju stiliumi, išmušė iš vėžių jaunąją slidininkę, kuri olimpiadoje sau kėlė tikslą patekti į 50-uką, bet atvykusi į Sočį kartelę nuleido iki 60-uko.

Tačiau ir kuklesnių tikslų įgyvendinti nepavyko, o didžiausią konkurenciją jai sudarė slidinėjimo tradicijų neturinčios valstybės.

21 metų slidininkė iš Utenos dukart buvo tarp paskutinių ir aplenkė tik varžoves iš egzotiškų žiemos olimpiadose valstybių – Togo, Dominikos Respublikos, Irano, Makedonijos, Mongolijos.

„Yra taip, kaip yra, – į kritiką ranka numojo I.Ardišauskaitė. – Internete komentuoja tie, kurie nelabai suvokia, kas čia vyksta. Dėl tokių komentarų ne pikta, o juokinga.“

Vytautas Strolia. Planuotos vietos: 45–55.

30 km lenktynės mišriuoju stiliumi – 67-oji vieta (68 dalyviai, aplenkė 1 proc. varžovų).

1,8 km sprintas laisvuoju stiliumi – 70-oji vieta (86 dalyviai, aplenkė 18 proc. varžovų).

15 km asmeninės lenktynės klasikiniu stiliumi – 70-oji vieta (92 dalyviai, aplenkė 24 proc. varžovų).

V.Strolia savo pirmąjį startą olimpiadoje norėtų kuo greičiau pamiršti – iš Anykščių kilęs slidininkas 30 km lenktynėse mišriuoju stiliumi tarp 68 startavusiųjų finišavo paskutinis, 67-asis, nes Pietų Korėjos atstovą Jun-Ho Hwang’ą lyderiai pavijo ir privertė pasitraukti.

„Aš ir nesitikėjau įspūdingo rezultato“, – save raminti mėgino V.Strolia.

„Nėra čia jokios tragedijos“, – prasto starto nesureikšmino ir Lietuvos slidinėjimo rinktinės trenerė Kazimiera Strolienė.

Tačiau ir kitose dvejose varžybose 21-erių anykštėnas buvo tarp autsaiderių – 1,8 km sprinto lenktynėse ir 15 km asmeninėse lenktynėse jis liko 70-as.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.