EUROLYGA 2023

Lvovo galimybės rengti 2022 metų žiemos olimpiadą sumenko

Vakarų Ukrainos miestas Lvovas – vienas iš penkių pretendentų rengti 2022 metų žiemos olimpines žaidynes. Jų sostinė bus paskelbta jau 2015 metais, todėl pastarieji įvykiai Ukrainoje ženkliai sumenkino Lvovo galimybes rengti žiemos olimpiadą, nors ši kandidatūra ir nebuvo laikoma favorite.

Tik sausio pabaigoje vicepremjeras O.Vilkulas ir Ukrainos olimpinio komiteto prezidentas S.Bubka pristatė Lvovo logotipą.<br>"Facebook" nuotr.
Tik sausio pabaigoje vicepremjeras O.Vilkulas ir Ukrainos olimpinio komiteto prezidentas S.Bubka pristatė Lvovo logotipą.<br>"Facebook" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Nenartavičius

Feb 25, 2014, 1:17 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:04 PM

Pagal išankstinį projektą Ukraina planavo žaidynėms ir jų objektų statybai skirti 6 mlrd. JAV dolerių. Nedaug, palyginus su 51 mlrd. dolerių, kurie išleisti Sočyje, bet žinant dabartinę Ukrainos ekonominę situaciją, tai atrodo sunkiai pakeliama našta.

Vos prasidėjus Sočio olimpiadai, vasario 9-ąją, Ukrainos vicepremjeras Oleksandras Vilkulas pareiškė: „2022 metų žaidynės gali tapti sporto vystymo katalizatoriumi ir pastūmėti Karpatų infrastruktūrą 20-30 metų pirmyn.“

Tačiau po revoliucinių permainų šalyje olimpiniai reikalai jau ne tokie aktualūs.

„Pirmiausia reikia rūpintis, kaip pripildyti šalies iždą, o tuos klausimus kelsime vėliau. Dabar reikia paskirti tautos pasitikėjimo vyriausybę ir stabilizuoti padėtį šalyje“, – segodnya.ua sakė „Svoboda“ partijos deputatas Oleksijus Kaida, kuris yra olimpinės čempionės biatlonininkės Olenos Pidhrušnos vyras.

Politikas patikino, kad apie olimpiadą bus galima galvoti tik tada, kai bus iš ko mokėti atlyginimus ir pensijas.

Be Lvovo, surengti 2022 metų žiemos olimpines žaidynes pretenduoja Oslas (Norvegija), kuris jau rengė 1952 metų žiemos olimpiadą, Almata (Kazachstanas), rengusi 2011 m. Azijos žiemos žaidynes, ir dvi bendros kandidatūros – Krokuvos (Lenkija) su Jasna (Slovakija) bei dviejų Kinijos miestų - Pekino su Čžandziakou.

Favoritais laikomi Oslas ir Krokuva, kuri slovakų miestui žada atiduoti tik kalnų slidinėjimo rungtis.

Žaidynes rengti taip pat norėjo Stokholmas, bet švedai nutarė, kad neverta statyti naujų objektų, kurie paskui bus nuostolingi. Šveicarijoje po referendumo buvo palaidoti Davoso ir Sankt Morico ketinimai. Vokiečiai irgi balsavimu nutarė, kad Miunchenui nereikia teikti kandidatūros. Barselona nusprendė palaukti ir siekti 2026 metų žiemos žaidynių.

Iki kovo 14 dienos likę penki kandidatai turi pateikti išsamią žaidynių rengimo ir infrastruktūros koncepciją, o taip pat pateikti vyriausybės garantijas.

Ką siūlo Lvovas?

Ukrainiečiai yra jau išrinkę logotipą ir numatę arenas. Naujo stadiono statyti neplanuojama, atidarymas ir uždarymas vyktų „Arena Lviv“ stadione. Galicijos regiono sostinėje planuojamos dailiojo ir greitojo čiuožimo varžybos, kerlingo ir ledo ritulio turnyrai. Čia taip pat būtų statoma bobslėjaus, rogučių ir skeletono trasa.

Tisovece numatomos snieglenčių, akrobatinio slidinėjimo, slidinėjimo, biatlono ir šuolių nuo tramplino varžybos, o Volovece – kalnų slidinėjimo rungtys. Tačiau iki šių vietovių nuo Lvovo – per 150 km, todėl būtina nutiesti greitųjų traukinių linijas.

2022 metų žaidynių sostinė bus išrinkta Kvala Lumpūre (Malaizija) 2015 metų liepos 31-ąją.

Dar šiemet liepos 9 d. Tarptautinis olimpinis komitetas paskelbs sutrumpintą kandidatų sąrašą, kuriame tikriausiai liks tik trys kandidatūros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.