EUROLYGA 2023

Rusai iš Sočio žaidynių gavo daugiau, nei tikėjosi

Sočio olimpinės žaidynės sekmadienį baigėsi dvigubu Rusijos triumfu. Šeimininkai ne tik klausėsi pagyrų ir padėkų už sėkmingai surengtas varžybas, bet ir triumfavo laimėję daugiausia medalių – 33.

Sočio žaidynių uždarymo kulminacija tapo simbolinis ugnies užgesinimas – tai padarė vienas talismanų meškinas.<br>„Reuters“ nuotr.
Sočio žaidynių uždarymo kulminacija tapo simbolinis ugnies užgesinimas – tai padarė vienas talismanų meškinas.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 25, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:29 PM

Apie geresnę Sočio žaidynių pabaigą Vladimiras Putinas negalėjo net svajoti, remdamasis BBC rašo „Lietuvos rytas“.

Iki ekstazės olimpiados šeimininkams trūko nebent ledo ritulininkų aukso, kuris būtų buvęs iškovotas Rusijoje pompastiškai švenčiamą vasario 23-iąją.

33 medaliai (iš jų 13 aukso) garantavo Rusijai pirmąją vietą valstybių rikiuotėje, nors įpusėjus 16 dienų trukusioms varžyboms retas rusas tikėjosi tokios sėkmingos pabaigos.

Vis dėlto 51 milijardas JAV dolerių – tokia pasaulyje buvo skelbiama olimpiados kaina, nors rusai to ir nepripažino – nebuvo išmesti į balą.

Per uždarymo ceremoniją Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Thomas Bachas daug kartų šaukė rusiškai „Bolšoj spasibo“ olimpiados šeimininkams, o paskui olimpinę vėliavą perdavė Pjongčangui – šis Pietų Korėjos miestas rengs 2018 metų žiemos olimpines žaidynes.

BBC įvertino, kaip Rusijai pavyko pasiekti tokių puikių įvertinimų. Britų teigimu, nepaisant kai kurių nesklandumų, Sočis išlaikė olimpinį testą geru pažymiu.

Terorizmas. Rusija surengė didžiausią saugumo operaciją per visą olimpinių žaidynių istoriją. Ir buvo dėl ko. Nerimą dėl galimos teroro akto Sočyje grėsmės padidino du išpuoliai Volgograde gruodį, nusinešę 34 žmonių gyvybę.

Rusijos atsakas į teroro aktus buvo aiškus – 50 tūkst. pareigūnų Sočyje ir jo prieigose, karinio jūrų laivyno parama iš vandens bei oro pajėgų dėmesys.

„Kiekvienas didžiulio masto renginys šiais laikais sulaukia grėsmės dėl galimo teroro akto. Turėjome į tai labai rimtai reaguoti, nes pralaimėti teroristams – paskutinis dalykas, kurio norime“, – sakė dešimtis kartų visus dėl saugumo Sočyje turėjęs raminti IOC prezidentas Th.Bachas.

Protestai. Prieš žaidynes daug kas tikėjosi skambios sportininkų kovos prieš Rusijos politiką dėl seksualinių mažumų. Tačiau atletams Sočyje labiau rūpėjo jų sportinis nei politinis pasirodymas.

Kur kas daugiau įvykių buvo toli nuo olimpinių bazių, kur didžiausią sumaištį kėlė garsiosios „Pussy Riot“ protestuotojos. Penkios kaukėtos pasaulyje gerai žinomos grupės narės susimušė su vietos pareigūnais ir liko gerokai aptalžytos. Aišku, rusai gynėsi, kad moterys pačios viską išprovokavo.

Buvo ir kitų incidentų, per kuriuos pareigūnai sulaikė keletą protestuotojų. Išlaikiusi terorizmo egzaminą, Rusija nesugebėjo idealiai atlikti tolerancijos testo. Kam reikės, tas prisimins, kad Rusija yra valstybė, kurioje negalima prieštarauti valdžios politikai.

Sportas. Rusai Sočyje iškovojo 13 aukso, 11 sidabro ir 9 bronzos medalius, nors prieš ketverius metus Vankuveryje pelnė vos tris aukso apdovanojimus.

Rusijai rinkti auksą padėjo legionieriai. Du natūralizuoti sportininkai – greitojo čiuožimo atstovas Viktoras Anas ir snieglenčių sporto meistras Vicas Wildas savo antrajai tėvynei padovanojo po du aukso medalius.

Pietų Korėjoje gimęs V.Anas dar padėjo laimėti ir estafetę.

Jis iš viso pelnė 3 aukso bei 1 bronzos medalį ir tapo geriausiu Sočio žaidynių olimpiečiu.

Bet stengėsi ir Rusijoje išauginti sportininkai. Todėl medalių gausa ir neįtikėtinas šuolis nuo Vankuverio tramplino Rusijai leido pamiršti ledo ritulio rinktinės tragediją, kai NHL žvaigždžių būrys taip užklimpo, kad ketvirtfinalyje krito nuo suomių lazdos.

Iššūkiai. Nors V.Putinas turi teisę plačiai šypsotis, Rusijos laukia dar daug iššūkių.

Darbas Sočyje buvo atliktas gerai, bet kritikai valdžios veiksmus dėl kurorto ateities stebės pro didinamąjį stiklą.

Pirmadienio rytą po olimpiados uždarymo išsipagiriojusio Sočio sporto bazių prieigos priminė dykumą, o oro uoste savo eilės patikrinimo punkte nuobodžiai laukė tūkstančiai žmonių.

Kurį laiką šurmulys Sočyje dar nenurims. Per artimiausius mėnesius šiame kurorte vyks Didžiojo aštuoneto (G8) viršūnių susitikimas ir „Formulės 1“ lenktynių etapas, o 2018 metais čia užsuks pasaulio futbolo čempionato sirgaliai.

Aukščiausio lygio sporto kompleksus, kuriuose gali tilpti iki 145 tūkst. žmonių, Sočis bandys užpildyti turistais. Vis dėlto Sočis toli gražu nėra užtikrintas dėl turistų antplūdžio. Nors rusų atstovai tikina, kad Sočis taps turistų magnetu, ekspertai purto galvą ir reiškia susirūpinimą dėl kurorto ateities.

Turizmo ekspertai kritikuoja Sočį dėl sudėtingo susisiekimo. Esą įspūdingi kalnai ir prašmatnūs viešbučiai su moderniausiais sporto kompleksais nekompensuos tiesioginių skrydžių į Sočį trūkumo.

Europiečiams papildomu sunkumu patekti į olimpinių žaidynių sostinę taps vizos būtinybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.