EUROLYGA 2023

V.Alekna atskleidė, kokie rezultatai privers jį baigti karjerą

„Šiemet diską norėčiau numesti 67 metrus“, – ištarė 2014 metų sezonui besiruošiantis legendinis Lietuvos disko metikas Virgilijus Alekna. Nors vasarį jam suėjo 42-eji, disko metimo sektoriaus senbuvis norėtų beveik 2,5 metro pagerinti pernykštį rezultatą ir greičiau pamiršti tą juodųjų 2013-ųjų metų prisiminimą.

V.Alekna šį sezoną norėtų švystelti diską 67 metrus.<br>„Scanpix“ nuotr.
V.Alekna šį sezoną norėtų švystelti diską 67 metrus.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

Mar 18, 2014, 11:04 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:12 AM

Dėl nugaros traumos pernai sėkmingiausias V.Aleknos bandymas buvo tik 64 m 66 cm. Tai - prasčiausias rezultatas per 20 metų. Jis net nepateko į pasaulio čempionato Maskvoje finalą.

Todėl šiemet visą dėmesį Europos lengvosios atletikos čempionatui Ciuriche (rugpjūčio 12-17 d.) sutelkęs atletas ketina gerokai pasitempti. O 67 metrai jam leistų pagalvoti apie aukštas vietas.

Treniruotėse vis dar toli skriejantis diskas neleidžia V.Aleknai palikti sektoriaus. O į klausimą, kada baigs karjerą, patyręs sportininkas turi atsakymą.

„Viskas priklausys nuo rezultatų. Jei treniruotėje aš negalėsiu numesti disko 60 metrų, bus aišku, kad čia nebėra ko būti. Bet jei diską galiu numesti žymiai toliau, didelė tikimybė, kad įrankis ir varžybose lėks panašiai“, – portalui lrytas.lt teigė V.Alekna.

Lengvaatletis viliasi, kad „degalų“ netyčia užteks ir iki Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių, nors apie galimybę po dviejų metų važiuoti į Braziliją V.Alekna kalba atsargiau nei anksčiau.

„Ką gali žinoti: gal sezonas po sezono ateis ir olimpinis sezonas? Nieko negali žinoti. Jei pavyks tai padaryti, be galo džiaugsiuosi, bet pirma reikia baigti šį sezoną“, – tvirtino V.Alekna, per savo karjerą iškovojęs po du olimpinių žaidynių ir pasaulio čempionatų aukso medalius, vieną auksinį apdovanojimą Europos čempionate.

– Kaip sekasi ruoštis naujajam sezonui?lrytas.lt paklausė V.Aleknos.

– Įžangines treniruotes pradėjau gruodį. Šiemet jau buvau dviejose treniruočių stovyklose Lenkijoje ir Estijoje. Po kelių dienų vyksiu į trečiąją treniruočių stovyklą Kanarų salose. Ten jau bus daugiau metimų lauke. Viskas vyksta pagal planą, sklandžiai. Jaučiuosi gerai, viskas tvarkoj.

– Ar nugaros traumos padarinių nebejaučiate?

– Viskas susitvarkė. Aišku, problema yra, bet reikia stengtis jos išvengti. Ta traumelė bet kada gali atsinaujinti. 

– Ar dėl to teko keisti treniruočių pobūdį?

– Be abejo. Man, kaip sportininkui, jau nemažai tų metų. Tam, kad maksimaliai apsisaugočiau nuo galimų traumų, reikia daryti labai daug įvairių pratimų, specialių procedūrų.

– Kaip su metais tenka keisti visą treniruočių procesą?

– Pačios treniruočių apimtys jau ne tokios didelės ir intensyvios kaip prieš kokius penkerius metus. O kaip tai atsilieps rezultatams, pamatysime vasarą. Ar diską mesiu mažiau, ar rezultatai išliks panašūs kaip prieš dvejus metus.

– 2012-aisiais diską sviedėte 70 m 28 cm.

– Taip, tai buvo olimpiniai metai. O pernai ir tų rezultatų nebuvo. Kovo mėnesį numečiau tuos 64 metrus, o po to jau nebebuvo tos sportinės formos, kad galėčiau mesti toliau (dėl nugaros traumos. – Red.). 

– Kiek norėtumėte numesti šiemet?

– Šiemet norėčiau numesti 67 metrus. Norint sviesti diską toliau, reikalingos ir atitinkamos varžybų sąlygos, palankus vėjas ir daug kitų dalykų. O 67 metrai šiai dienai man būtų labai geras rezultatas.

– Kokių vietų su tokiu rezultatu būtų galima tikėtis tarptautiniuose disko metimo sektoriuose?

– Tai rezultatas, kuris jau leidžia pasvajoti apie aukštas vietas. Nežinau, gal kovoti su lyderiais. Europos čempionate minimalus planas – patekti į finalines varžybas. O kaip išeis, žiūrėsime. Džiaugsiuosi, jei pavyks pasirodyti dar geriau.

– Kuriems kitiems pasirodymams šiemet dar skirsite didesnį dėmesį?

– Europos čempionatas bus pagrindinės varžybos. Ypatingo dėmesio kitiems turnyrams tikrai neskirsiu. Tarptautinės varžybos bus reikalingos tam, kad priprasčiau prie atmosferos, pasitikrinčiau jėgas su stipriausiais varžovais. Bet jau tikrai nesiruošiu kovoti dėl Deimantinės lygos nugalėtojų titulo, nes ten reikia dalyvauti daug etapų. Gali nukentėti rezultatas Europos čempionate. Todėl galbūt dalyvausiu dar 1-2 turnyruose.

– Kuriomis varžybomis pradėsite šį sezoną?

– Dar negaliu pasakyti, nes net nemėčiau disko lauke. Tačiau galbūt kaip ir kasmet – antroje gegužės pusėje.

– Ar dalyvausite Lietuvos čempionate?

– Tikrai dalyvausiu. Visada stengiuosi pasirodyti Lietuvos čempionate. Nebent tuo pat metu vyktų koks nors įtemptas turnyras su stipriais varžovais. Lietuvos čempionatas vyksta likus maždaug porai savaičių iki Europos čempionato. Jei nebus noro dalyvauti rimtame turnyre, pavyzdžiui, Deimantinėje lygoje, tikrai dalyvausiu ir Lietuvos čempionate. Juolab, dabar mūsų disko metikai labai sustiprėję – tiek Andrius Gudžius, tiek Eligijus Ruškys. Vyrai – stiprūs, todėl šiemet Lietuvos čempionate disko metimo rungtyje gali būti labai įdomi kova. Vien dėl to turbūt ir dalyvausiu šalies pirmenybėse.

– Kaip sezonui ruošiasi kiti disko metikai?

– Dar sunku pasakyti. Neseniai vyko uždarų patalpų varžybos Vokietijoje, kur diską mėtė Robertas Hartingas ir Piotras Malachowskis. Diskas skriejo 62-63 metrus. Rezultatai dar neypatingi, bet vasarą jie bus stiprūs kaip ir pernai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.