EUROLYGA 2023

Regbį siūloma žaisti ir Lietuvos vaikų darželiuose

Lietuvos regbio federacija, siekdama atkreipti dėmesį į vaikų ir jaunimo užimtumo problemą, šalies darželiuose ir mokyklose rengia projektą „Regbis - Viči - Jėga“. Ši iniciatyva vykdoma daugiau nei dešimtyje šalies miestų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 19, 2014, 1:32 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:14 AM

2013 m. rudenį Kūno kultūros ir sporto departamento užsakymu buvo atliktas Lietuvos gyventojų tyrimas, kuris parodė, kad net 61 proc. apklausos dalyvių visai nesportuoja.

„Šiandien vaikai ir paaugliai vis labiau paverčiami virtualaus gyvenimo įkaitais, kadangi daugiau nei pusę aktyvaus laiko praleidžiame žiūrėdami televizorių, naršydami internete, kalbėdami mobiliuoju telefonu ar naudodamiesi kitomis ryšio priemonėmis. Tuo tarpu paaugliai prie kompiuterių per savaitę praleidžia po 16 val. ir daugiau. beveik nesusimastydami apie fizinio aktyvumo stoką ir neigiamą įtaką sveikatai, ypač jaunimo", - sakė Ministro pirmininko patarėjas Justas Pankauskas.

Jam pritarė ir Juras Požėla, Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos vadovas: „Valstybė stengiasi būti aktyvi ir raginti žmones sportuoti. Žinome kokia yra statistika ir tai mūsų netenkina.“

Siekiant paskatinti vaikus sportuoti ir būti sveikesniais, Lietuvos regbio federacija ir „Vičiūnų grupė“ šalies darželiuose bei mokyklose nutarė rengti sporto projektą „Regbis - Viči - Jėga“.

„Sieksime skatinti judrų ir sveikesnį vaikų bei jaunimo gyvenimo būdą. Daug laiko praleisdami mokyklos suole, prie kompiuterio ar televizoriaus, didžioji dalis jaunuolių gyvena pasyviai ir nejudriai. Sportavimo bei aktyvumo stoka įtakoja ir anksti atsirandančias sveikatos problemas. Be to, norime, kad vaikai būtų užimti ir savo jaunatviškos energijos neeikvotų netinkamais tikslais, o ugdytų sporto ir komandinio žaidimo įgūdžius. Regbis tam puikiai tinka“, – sakė Lietuvos regbio federacijos prezidentas Rytis Davidovičius.

Lietuvos mokyklose bus rengiamos regbio pamokos, kurias ves darbo su vaikais patirtį turintys treneriai. Jie atveš ir ugdymo įstaigoms padovanos regbio žaidimo įrangą – kamuolius, diržus, bokštelius, liemenes, taisyklių rinkinius. Vaikai su šiuo žaidimu bus supažindinami kūno kultūros pamokose, jie atliks mokomąsias užduotis, išmoks taisyklingai bėgti, teisingai perduoti kamuolį, žaisti kaip komanda. Į mažiausių projekto dalyvių užsiėmimus bus įtraukiami jų tėvai ir pedagogai.

Projektą užbaigs nacionalinės vaikų regbio pirmenybės.

„Vičiūnų grupės“ vadovo Visvaldo Matijošaičio teigimu, regbis Lietuvoje yra nepelnytai užmiršta sporto šaka: „Mūsų šalyje populiarus tik krepšinis ir šios sporto šakos mokyklos, tačiau mažai dėmesio skiriama stiprioms, augančioms vaikų regbio komandoms. Tikimės, kad šiuo projektu regbis pritrauks daugiau gerų sportininkų, sulauks šios sporto šakos entuziastų ir užaugins naują regbininkų kartą."

Galima rasti daugybę pavyzdžių, kai sportas padėjo jaunai asmenybei subręsti ir išvengti tykančių pavojų. Vienas jų - Lietuvos regbio jaunasis talentas Alanas Alasauskas.

„Jeigu ne sportas ir ne regbio treniruotės, nežinau, ką šiuo metu veikčiau. Sportas man suteikė viską ką turiu ir ką galiu turėti. Esu be galo dėkingas treneriams, kurie manimi rūpinosi tarsi savo vaiku, auklėjo ir prižiūrėjo“, - pasakoja A.Alasauskas.

Šiuo metu jis jau rengiasi savo svajonių kelionei į vieną iš regbio šalių – Pietų Afriką. Ten jis mokykis geroje mokykloje ir žais itin aukštu lygiu.

Praėjusiais metais jis buvo pripažintas naudingiausiu Lietuvos jaunių rinktinės (iki 17 m.) žaidėju Alytuje vykusiame tarptautiniame turnyre.

„Alano pavyzdys tai tik vienas iš daugelio, įrodančių turiningo laisvalaikio, sportavimo vertę vaikams bei jaunuoliams. Tikime, kad ir didesnė jų dalis galės sekti jo pėdomis“, - įsitikinęs R.Davidovičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.