EUROLYGA 2023

Romos maratone - lietuvių ašaros ir pagalba močiutei

Specialiai lrytas.lt, Roma

Daugiau nuotraukų (1)

Agnė Buckutė

Mar 23, 2014, 9:37 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:36 AM

Jubiliejiniame 20-jame Romos maratone sekmadienį dalyvavo 19 tūkst. bėgikų iš viso pasaulio, tarp jų ir daugiau nei dešimt lietuvių mėgėjų, specialiai atskridusių iš Lietuvos, Danijos, Airijos, Škotijos.

Kai kurie tautiečiai pasiprašė atostogų, kad galėtų, kaip patys sakė, „prasibėgti” 42 kilometų ilgio maratone, rekordų nesiekė ir gerą nuotaiką išlaikė net ir prausiant lietui.

Padėjo atsidūrusiems bėdoje

Kopenhagoje gyvenantis ir parduotuvei vadovaujantis 29-rių Andžejus Zmitrovičius bėgioja penkerius metus. Maratone vyras dalyvavo antrą kartą gyvenime. Linksmai nusiteikęs lietuvis, prieš savaitę bėgęs Barselonos maratone, Romoje stengėsi mėgautis bėgimu ir padėti aplinkiniams.

„Buvo super! Padėjau pjaustyti bėgikams skirtus apelsinus ir bananus, pilstyti vandenį, nes savanoriai nespėjo tvarkytis. Kadangi bėgau dėl malonumo, ne dėl laiko, pagalvojau, padėsiu. Savanoriai sutiko, darbavausi geras dešimt minučių, tokiu būdu ir pats pailsėjau. Ir močiutei gatvę padėjau pereiti, nes ji stovėjo ilgai, niekas nepraleido, o kai ją pervedžiau, žmonės aplinkui ėmė ploti”, – portalui lrytas.lt įspūdžiais dalijosi A.Zmitrovičius.

Grožėjosi miesto architektūra

Varžybų maršrutas driekiasi pačiame Romos mieste, todėl sakoma, kad bėgti šiame maratone, tai tarsi bėgti laiku: istoriniame mieste susipina antikos, viduramžių, renesanso, baroko, neoklasicizmo ir XX amžiaus epochos.

Aštuonerius metus bėgiojantis Mantas Jarusevičius iš Kauno savo 23-jį gimtadienį nusprendė paminėti dalyvaudamas maratone: „Žaviuosi Roma, domiuosi istorija. Smagu buvo bėgti, pradėjau grožėtis vaizdais, kai pajutau nuovargį, tik oras galėjo būti geresnis.”

 Kolegai antrino ir 32-jų kaunietis Tomas Boza, keletą metų dirbęs telekomunikacijų srityje ir bėgiojantis penkiolika metų. „Ir dar labai patiko vaikų palaikymas. Toks geras buvo jausmas pribėgti prie vaiko, duoti jam penkis ir padaryti įspūdį”, - lrytas.lt sakė lietuvius maratonui sutelkęs T.Boza.

„Tai turbūt buvo vienas gražiausių maratonų iš mano keturių, kuriuose esu bėgęs, ir oras patiko, lietus tik gaivino. Apskritai bėgioti man labai patinka. Kai viskas nusibosta, šoku į klumpes ir atsipalaiduoju”, - sakė 38-rių metų profesionalus barmenas Skaidrius Šalaka, gyvenantis Airijoje dešimt metų.

Išskleidė Ukrainos vėliavą

Lietuvoje gimęs ir ukrainietiškų šaknų turintis 31-rių Maksim Kulik maratono finišą kirto laikydamas Ukrainos vėliavą.

„Turėjau savo senelio vėliavą. Norėjau šeimai ir Ukrainai išreikšti pagarbą.

Nors ir joje negyvenu, bet apie ją galvoju, ypatingai dabar - konflikto su Rusija metu”, - sakė architektu Kaune dirbantis M.Kulikas ir pridūrė, kad Romos architektūros grožis jį įkvėpė bėgti greičiau.

Patirti įspūdžiai sujaudino ir sugraudino

Kitas kaunietis, 31-erių vadybininkas Tomas Petraitis, prisipažino susigraudinęs įveikęs maratoną.

„Per daug euforijos, laimės, net pačiam keista ir gėda. Mačiau, kaip žmonės nešė neįgalų kitą dalyvį. Apskritai sujaudino žiūrovų palaikymas, jie sveikinosi, norėjo suploti rankomis. Lietuvoje taip nebūna”, - įspūdžiais dalijosi T.Petraitis. „Sąlygos buvo sunkios, prisitryniau „puslių." Nuo 25 km bėgau sukandęs dantis, pradėjau eiti, bet žiūrovai buvo labai geri, italai šaukė mano vardą!”- pasakojo miškininku dirbantis 27-erių kaunietis Nerijus Mikučionis.

Lietuviai pademonstravo solidarumą

Airijoje gyvenantis ir fotografija užsiimantis Tomas Pankevičius apskritai džiaugėsi įveikęs trasą, nes paskutiniu metu buvo patyręs traumų. 34-rių vyrą pradžiugino ir tai, kad lietuviai, nors ir iš anksto nepažinodami vienas kito, susitelkė maratonui ir susibičiuliavo.

„Pas mus viešbutyje gyvena trys estai, jie žino, kad yra tautiečiai, kad bėga maratone, bet tarpusavyje nebendrauja ir laikosi atokiai. Bendrauja tik su manimi“, - stebėjosi T.Pankevičius.

Triumfavo Etiopijos bėgikai

Romos maratoną laimėjo Etiopijos atstovas Shume Haili Legese, 42 kilometrus įveikęs per 2 val., 9 min. ir 47 sek. Moterų bėgime triumfavo taip pat Etiopijos bėgikė Geda Ayelu Lemma, jos laikas 2 val., 34 min., 49 sek. Nekonkursiniame 5 km. maratone šiemet dalyvavo rekordiškai daug – 80 tūkst. žmonių. Čia varžėsi ir neįgalūs sportininkai.

Ketvirtus metus iš eilės vėl pirmas finišavo buvęs „Formulės 1" lenktynininkas, italas Aleksas Zanardi, prieš trylika metų netekęs kojų automobilio avarijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.