EUROLYGA 2023

Ant Vilniaus ledo – naujos Lietuvos rinktinės viltys

Sekmadienį Vilniuje prasidedančiose pasaulio čempionato pirmosios B grupės pirmenybėse turėdami NHL žaidėją Dainių Zubrų ir tarptautinį trenerių štabą lietuviai tikisi laimėti bent dvejas trejas rungtynes, rašo dienraštis "Lietuvos rytas". Pernai varžybose Donecke lietuviai per vargus išsaugojo vietą trečiosios pakopos varžybose.

Šiemet lietuviai žais nauja raudona apranga su Vyčiu ant krūtinės.<br>M.Kulbio nuotr.
Šiemet lietuviai žais nauja raudona apranga su Vyčiu ant krūtinės.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Apr 20, 2014, 11:11 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:53 PM

Su „New Jersey Devils“ komandos šalmu ant galvos, bet vilkėdamas Lietuvos rinktinės marškinėliais ant prekybos centro „Akropolis“ ledo penktadienį pasirodęs D.Zubrus kaitina mūsų šalies ledo ritulininkų ambicijas.

Balandžio 20–26 dienomis Vilniuje šešios komandos kovos dėl 23–28 vietų pasaulyje, todėl net iškovoję medalius lietuviai negalės vadintis ledo ritulio tauta.

Tačiau turnyras „Siemens“ arenoje yra puiki proga Lietuvoje atgaivinti šios vyriškos sporto šakos reputaciją, aptrupėjusią per pastaruosius metus dėl žaidėjų naktinių nuotykių ir Lietuvos ledo ritulio federacijos bankroto.

Lietuvos ledo ritulys turi galimybę atversti naują švarų lapą dėl daugybės priežasčių.

Žvaigždė. 17 sezonų NHL patirtį sukaupęs D.Zubrus bus vienintelis stipriausios pasaulio ledo ritulio lygos žaidėjas Vilniuje.

„New Jersey Devils“ klubui nepatekus į NHL atkrintamąsias kovas, 35 metų puolėjas šią savaitę sugrįžo į Lietuvą ir vakar po 9 metų pertraukos užsivilko Lietuvos rinktinės aprangą.

„Aš buvau ir būsiu lietuvis, – po treniruotės ant „Akropolio“ ledo sakė D.Zubrus. – Žmonės tai žino, mano vaikai žino. Anksčiau neturėjau daug galimybių, nes tai žaisdavau atkrintamosiose varžybose, tai gydžiausi traumos.

Po 17 metų NHL neįmanoma jaustis sveikam visu šimtu procentų, bet šiemet sužaidžiau visas NHL rungtynes, jaučiuosi gerai ir esu pasirengęs pradėti čempionatą.

Esu tik vienas iš žaidėjų. Mano tikslas – padėti komandai laimėti. Nežinau šios komandos lygio, bet didžiuojuosi, kad žaisiu Lietuvos rinktinėje.“

Vaidmuo. D.Zubrus paskirtas Lietuvos rinktinės kapitonu, o savo vaidmenį aikštėje jis tikisi geriau išsiaiškinti po pokalbių su treneriu Berndu Haake.

„Devils“ treneriai puolant man liepia žaisti tai centre, tai kairiajame ar dešiniajame krašte, – priminė D.Zubrus, šį NHL sezoną pelnęs 13 įvarčių ir atlikęs 13 rezultatyvių perdavimų. – Pastaruosius metus dažniausiai žaidžiu, kai mūsų žaidėjų aikštėje būna mažiau. Šiemet mūsų komandos žaidimas, kai buvome mažuma, buvo geriausias NHL. Gal tuo galima pasididžiuoti.

Nemanau, kad jei neįmušu įvarčio, vadinasi, nenuveikiu nieko gero. Komandai galima padėti ne tik įvarčiais.

Pasakiau vyrams, kad šį sezoną man liko 5 rungtynės. Vadinasi, visas likusias jėgas reikia palikti ant ledo.“

Treneris B.Haake tikisi, kad D.Zubrus vien būdamas aikštėje ir greta jos turėtų priversti kitus žaidėjus susitelkti 100 proc.

„Žinoma, ir aikštėje D.Zubrus bus naudingas. Jis gerai kaunasi dvikovose, yra aukštas – 196 cm ūgio, greitai čiuožia ir moka smūgiuoti“, – sakė B.Haake, planuojantis, jog D.Zubrus sudarys pirmąjį puolėjų trejetą kartu su Kazachstane žaidžiančiais Donatu Kumeliausku ir Arnoldu Bosu.

Lyderis 2. Kas bus svarbiausias Lietuvos rinktinės žaidėjas po D.Zubraus?

„Nelengva atsakyti. Šarūnui Kuliešiui tai bus 18-osios pirmenybės su Lietuvos rinktine.

Jis galėjo žaisti NHL, jei karjera būtų pakrypusi kitaip, nes yra panašaus sudėjimo kaip D.Zubrus. Tačiau jis niekada negavo gero šanso.

Š.Kuliešius man labai patinka“, – kalbėdamasis su „Lietuvos rytu“ neslėpė B.Haake.

Vartininkas. Pro kaukę gal ir nebus matyti, bet nė viena kita komanda neturės tokio gražaus vartininko. Mantas Armalis prieš 21 metus gimė Plungėje, bet tėvai jį vos 4 mėnesių išsivežė į Švediją.

Dirbdamas drabužių parduotuvėje jis sulaukė pasiūlymo pabandyti modelio duonos ir netrukus atsidūrė ant podiumo per mados savaites Milane.

Tačiau modelio darbas M.Armaliui netrukdo žaisti aukšto lygio ledo ritulio. Praėjusį sezoną lietuvis sėkmingai gynė Švedijos antrosios lygos klubo „Mora“ vartus ir šią savaitę pasirašė sutartį su aukščiausiosios lygos ekipa Stokholmo „Djurgardens“.

Traumos. Lietuvos rinktinei čempionate negalės padėti trys svarbūs žaidėjai.

Suomijoje rungtyniaujantis Tadas Kumeliauskas sausį patyrė galvos traumą ir nuo tada negali žaisti. Povilui Vereniui iš Kazachstano klubo prieš keturias savaites atlikta peties operacija. Gynyboje nebus ir Petro Nausėdos – buvęs Lietuvos ledo ritulio federacijos prezidentas, Artūro Zuoko politinis bendražygis ir Vilniaus savivaldybės narys patyrė rankos traumą televizijos ledo šokių projekte.

Treneriui B.Haake ypač trūks T.Kumeliausko: „Šis 198 cm ūgio vyras turbūt būtų antras geriausias mūsų žaidėjas.“

Štabas. Lietuvos rinktinės trenerių štabą sudarys keturių tautybių vyrai.

Nuo 2012 metų komandai vadovauja vokietis B.Haake. Ledo ritulio arenų Vokietijoje savininkas verslą derino su trenerio karjera Norvegijoje, Kanadoje, Italijoje, Ispanijoje, Vokietijoje. Lietuvoje 68 metų vokietis sutiko dirbti be atlygio ir net į užsienio šalis aplankyti lietuvių žaidėjų keliauja už savo pinigus.

„Prieš kelerius metus galėjome tik pasvajoti apie vakarietišką mąstymą komandoje, o dabar tai turime.

Lenkiame galvą prieš B.Haake, kuris jau daug padarė Lietuvos ledo rituliui ir dar daug padarys“, – sakė P.Nausėda.

B.Haake savais ryšiais prie Lietuvos rinktinės priviliojo buvusį NHL klubų ir 1994 metų pasaulio čempionės Kanados rinktinės trenerį George’ą Kingstoną.

„B.Haake pasakė, kad iškilo kritinė situacija – reikia pagalbos, – šypsojosi su žmona į Vilnių atvykęs 73 metų kanadietis, patarimus lietuviams irgi dalysiantis be atlygio. – Iš tiesų man didelė garbė atvykti čia ir padėti nacionalinei komandai.

Mano amžiaus treneriui malonu turėti galimybę daryti tai, ką mėgsti. O aš mėgstu treniruoti ledo ritulininkus.“

Be to, Lietuvos rinktinės trenerių štabe dirba vokietis Antonas Waldmannas ir latvis Aigaras Ciprusas.

Tikslai. Pernai Donecke lietuviai pralaimėjo 4 pirmąsias rungtynes ir vietą 1B grupėje išsaugojo tik po pergalės 12:3 paskutiniame mače prieš estus, kurie ant ledo žengė lydimi degtinės kvapo.

„Dabar svarbiausias tikslas išlikti lygoje ir išvengti tokių paskutinių rungtynių, kaip pernai Donecke, - sakė B.Haake. - tikslas – norime laimėti medalį. Nesvarbu kokios spalvos. Vadinasi, turime įveikti bent dvi ar tris komandas“.

Favoritai. B.Haake pajėgiausiomis komandomis laiko Lenkiją ir Kroatiją: „Kroatija turi Alaną Letangą – kroatų kilmės kanadietį, kuris yra žaidęs NHL. Be to, Kroatijos rinktinėje yra dvylika žaidėjų iš Žemyninės ledo ritulio lygos. Taigi, kroatai bus stiprūs. Lenkija nori kilti į aukštesnę lygą. Pernai jiems trūko labai nedaug“.

Viešbutis. Visų šešių komandų ledo ritulininkai gyvens Vilniaus „Radisson Blue“ viešbutyje, Neries pakrantėje. Išskyrus namie nakvosiantį D.Zubrų, kuris į Lietuvą atvyko su šeima.

Ledas. Vakar Lietuvos ledo ritulininkai treniravosi ankštoje „Akropolio“ ledo arenoje, per stiklą stebint šimtams smalsių akių. „Siemens“ arenoje ledas jau yra išlietas, tačiau šiuo metu dar auginamas jo storis. Pasitelkę specialistų iš Latvijos lietuviai siekia išvengti 2009 metų turnyro Vilniuje techninių klaidų, kuomet kai kuriose aikštės vietose telkėsi vanduo.

Repeticijos. Su Elektrėnų „Energijos“ žaidėjais B.Haake pradėjo ruoštis turnyrui prieš du mėnesius, o pastarosiomis savaitėmis prisidėjo ir „legionieriai“ - jų Lietuvos komandoje yra trylika iš aštuonių šalių klubų.

Lietuviai sužaidė 4 kontrolines rungtynes. Estijoje 3:1 ir 5:7 sužaista su estais. Elektrėnuose mūsų šalies rinktinė 3:4 ir 1:2 pralaimėjo ketvirtajai Baltarusijos komandai Žlobino „Metalurg“.

Bilietai. Į dienos varžybas bilietai kainuoja nuo 13 iki 43 litų, visam turnyrui – nuo 73 iki 173 litų. Organizatorių teigimu, jau išpirkta apie 40 proc. bilietų.

Žaidžiant Lietuvos rinktinei prasčiausiai kol kas perkami bilietai į rungtynes su Rumunija, geriausiai – į paskutinį turnyro mačą su Kroatija (išpirkti du trečdaliai bilietų).

Apranga. Tradicinę žalios spalvos aprangą Lietuvos ledo ritulio rinktinė šiemet iškeitė į raudonos ir baltos spalvų marškinėlius. Nors ant žaidėjų krūtinės joja Vytis, spalvų derinys primena Kanados, Lenkijos ir net Rusijos ledo ritulio komandų aprangas.

„Lankydamasis pernai Prezidentūroje mačiau vėliavą su Vyčiu. Ir „Devils“ spalvos panašios. Man visai gražu“, - buvo patenkintas D.Zubrus.

Lietuvių tvarkaraštis

Lietuvos rinktinė balandžio 20 d. žais su Olandija, balandžio 21 d. – su Lenkija, balandžio 23 d. – su Didžiąja Britanija, balandžio 24 d. – su Rumunija, balandžio 26 d. – su Kroatija. Lietuvos komandos visų rungtynių „Siemens“ arenoje pradžia – 20 val.

Šešių lygių sistema

Pasaulio ledo ritulio rinktinės pagal pajėgumą suskirstytos į šešias pakopas.

Pasaulio čempionate Minske gegužės 9–25 d. žais 16 rinktinių: Švedija, Čekija, Kanada, Slovakija, Norvegija, Danija, Prancūzija, Italija, Suomija, Rusija, JAV, Šveicarija, Vokietija, Latvija, Baltarusija, Kazachstanas (paskutinė iškris į 1A grupę).

1A grupėje (17–22 vietos) Pietų Korėjoje balandžio 20–26 d. žais 6 ekipos: Austrija, Slovėnija, Vengrija, Japonija, Pietų Korėja ir Ukraina (nugalėtoja iškops į elito grupę, paskutinė iškris į 1B).

1B grupėje (23–28 vietos) Vilniuje žais Lietuva, Lenkija, Kroatija, Didžioji Britanija, Olandija ir Rumunija (nugalėtoja iškops į 1A, paskutinė iškris į 2A).

2A grupėje (29–34 vietos) Belgrade žaidė Estija, Serbija, Australija, Belgija, Islandija ir Izraelis. Turnyrą laimėjusi Estija iškopė į 1B, o paskutinę vietą užėmęs Izraelis iškrito į 2B.

2B grupėje (35–40 vietos) Ispanijoje žaidė Kinija, Ispanija, Meksika, Naujoji Zelandija, Pietų Afrika ir Turkija. Ispanija iškopė į 2A, Turkija iškrito į 3-iąją grupę.

3-iojoje grupėje Liuksemburge žaidė Bulgarija, Gruzija, Honkongas, Šiaurės Korėja, Jungtiniai Arabų Emyratai. Bulgarijos rinktinė iškopė į 2B grupę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.