EUROLYGA 2023

Varžovų smūgius atremiantis gražuolis M.Armalis išlieka kuklus

Lietuvos ledo ritulio rinktinė žaidžia geriau, kai turi patikimą vartininką – M.Armalį.<br>M.Kulbio nuotr.
Lietuvos ledo ritulio rinktinė žaidžia geriau, kai turi patikimą vartininką – M.Armalį.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Apr 25, 2014, 9:24 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:06 PM

Švedijoje užaugęs ir Milano mados podiumais vaikštantis vartininkas Mantas Armalis žiba ant ledo pasaulio 1B grupės pirmenybėse Lietuvos sostinėje.

Gera rinktinėje turėti Dainių Zubrų, bet kai varžovai prasiveržia pro lietuvių gynybos barikadas, prieš juos iškyla dar viena 194 cm ūgio uola – M.Armalis, rašo „Lietuvos rytas".

21 metų vartininkas tapo vienu Lietuvos komandos lyderių ir viena priežasčių, kodėl mūsų šalies ledo ritulininkai 1B grupės čempionate Vilniuje pretenduoja į medalius.

Be jo tiek taškų gal nebūtų

4:0 laimėtose rungtynėse prieš Olandiją M.Armalis buvo pripažintas geriausiu mačo žaidėju nugalėtojų gretose ir klausėsi D.Zubraus komplimentų.

2:1 išplėštoje pergalėje prieš britus Lietuvos komandos vartininkas sugėrė 22 iš 23 varžovų smūgių.

„Kai varžovai smūgiuoja dažniau nei mes, bet mes vis tiek laimime, tai dėl vartininko, kuris žaidė neįtikėtinai gerai“, – buvo patenkintas mūsų šalies rinktinės treneris Berndas Haake.

M.Armalio reputacija vartuose vis auga. Dar prieš porą metų jis gynė Lietuvos jaunimo rinktinės vartus, o šiemet nuo pat turnyro Vilniuje pradžios yra nacionalinės komandos vartininkas Nr.1.

„Jis ir anksčiau žaisdavo rinktinėje, bet jam vis pasitaikydavo ir gerų rungtynių, ir vidutiniškų. Šiemet jis traukia taip, kad be jo tokio žaidimo vargu ar dabar turėtume tiek taškų“, – apie M.Armalio įtaką komandai sakė rinktinės senbuvis Šarūnas Kuliešius.

Tik pats M.Armalis kukliai įvertino savo žygdarbius vartuose ir dėkojo komandos gynėjams.

„Aš sulaukiu daug pagalbos. Man svarbiausia atremti pirmąjį smūgį, o paskui savo darbą atlieka komandos draugai“, – atsargiai lietuviškai dėliodamas žodžius kalbėjo vartininkas.

Augo sportiškoje šeimoje

M.Armalis lietuviškai kalbėti pramoko Švedijoje.

Jį, vos keturių mėnesių kūdikį, su savimi išsivežė gyventi į Švediją persikėlę tėvai.

Plungiškių šeimoje vaikinas augo klausydamasis žemaičių tarmės ir tik vėliau, kai tėvus Švedijoje aplankydavo draugai, geriau išmoko ir lietuviškai.

„Jis žemaičiuoja, – šyptelėjo bendražygis Lietuvos rinktinėje Š.Kuliešius. – Bet viskas su juo gerai. Nors nėra šnekus, puikiai susikalbame.“

M.Armalis – vienas ištvermingiausių ledo ritulininkų ir tikriausiai laimėtų ilgų nuotolių bėgimo varžybas, jei tokios būtų rengiamos tarp žaidėjų.

Abu jo tėvai – orientacinio sporto mėgėjai, todėl jaunystėje Mantui teko daug palakstyti.

„Esu ambicingas žmogus, visada norintis laimėti. Užaugau šeimoje, kuriai įdomu viskas. Galime keliauti į Prancūziją ir eiti pasidairyti po kopas, o tėtis sušunka: „Kas pirmas, tas laimi.“ Tada atiduoti visas jėgas, kiek turi, net jei jauti kraujo skonį burnoje.“

Karjerą tęs Stokholmo klube

Kaimynas Švedijoje dar mažą M.Armalį statydavo į vartus, nesvarbu, ar vaikai žaisdavo ledo ritulį, ar futbolą. Tai galiausiai ir nulėmė Švedijos lietuvio profesiją.

Praėjusį sezoną jis gynė „Mora“ komandos vartus Švedijos antrojoje pagal pajėgumą lygoje. Per 40 rungtynių lietuvis atrėmė net 92,6 proc. smūgių ir sulaukė elitinių skandinavų šalies komandų dėmesio.

Kelios dienos prieš čempionato kovas Vilniuje M.Armalis sudarė sutartį su Stokholmo „Djurgardens“, kurios jaunučių ekipoje yra žaidęs ir kuria žavėjosi jau daug metų.

„Norėjau tai padaryti, nes galėjau atsipalaiduoti ir galvoti tik apie čempionatą, o ne kitus metus“, – po rungtynių su britais Vilniuje sakė M.Armalis.

„Mantas yra aukštas, modernus vartininkas. Jis daro pažangą ir sužaidė gerą sezoną „Mora“ ekipoje, – savo pasirinkimą klubo interneto puslapyje aiškino „Djurgardens“ vartininkų treneris Andersas Perssonas. – Jo smūgių atlaikymo procentas buvo antras lygoje, o tai liudija jo gabumus. Galiausiai jis vis dar tobulėja.“

Daugiau nei šimtą metų gyvuojantis „Djurgardens“ klubas 16 kartų yra tapęs Švedijos čempionu ir dusyk laimėjo Europos taurę.

Po 35 metų elitinėje Švedijos lygoje Stokholmo ekipa 2012 metais buvo iškritusi į žemesnę lygą, bet kitą sezoną vėl žais aukščiausiu lygiu.

„Tai, kad jis sudarė sutartį su Švedijos elitinės lygos klubu, daug ką pasako. Tai viena iš penkių stipriausių lygų Europoje“, – pažymėjo Š.Kuliešius.

Vaikščiojo Milano podiumu

194 cm ūgio vartininkas yra išbandęs ir modelio duonos.

Švedijoje jį pastebėjo „Versace“ mados namų atstovai, ir netrukus lietuvis sulaukė kvietimų demonstruoti moderniausių drabužių kolekcijas per Milano mados dienas.

„Kai dirbau drabužių parduotuvėje ir dar negalėjau pragyventi iš ledo ritulio, mano bosas tarstelėjo, kad galėčiau ne tik dirbti parduotuvėje, bet ir pats demonstruoti drabužius.

Pabandęs jėgas atrankoje, atsidūriau „Versace“ mados namų akiratyje ir teko pavaikščioti podiumu“, – yra pasakojęs M.Armalis.

Ledo ritulio varžybose žaidėjų, ypač vartininko, veidą įžiūrėti ne taip jau paprasta.

Tačiau kai M.Armalis žaidžia taip tvirtai, jokio skirtumo nėra – Lietuvos rinktinės sirgaliams jis patinka ir su kauke ant veido.

1B grupės čempionatas

3 turas. Lietuva – Didžioji Britanija 2:1 (1:0, 1:1, 0:0). Lietuvai įvarčius pelnė: A.Bosas (4 min.), D.Zubrus (32 min.)/R.Dowdas (25).

Lenkija – Olandija 5:1, Kroatija – Rumunija – 4:3 (po baudinių serijos).

4 turas. Lenkija – Kroatija 4:1, Olandija – Didžioji Britanija 3:4, Lietuva – Rumunija – baigėsi vėlai vakare.

Lenkija užsitikrino pirmąją vietą 1B grupėje ir vienintelį kelialapį į aukštesnę – 1A grupę.

Rikiuotė: 1. Lenkija – 12 taškų (4 rungtynės), 2. Kroatija – 8 (4), 3. Lietuva – 6 (3), 4. Didžioji Britanija – 6 (4), 5. Rumunija – 1 (3), 6. Olandija – 0 (4).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.