EUROLYGA 2023

Prie šachmatų lentos – dvylikamečio iššūkis G.Kasparovui

Penktadienis Seime buvo kaip niekad intelektualus. Vienuose rūmuose teisinės sistemos peripetijas narpliojo visos Lietuvos teisininkai, kitoje – vaikai tyliai kovojo su pasaulio šachmatų legenda.

Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

2014-05-09 15:33, atnaujinta 2018-02-14 03:23

Tvarkingai susodinti mažieji Lietuvos genijai kuklinosi į juos nukreiptų žiniasklaidos fotografų blyksčių. Kai kurie jų žymėjosi ėjimų eilę, kiti tykiai stebėjo figūras, laukdami didžiojo popietės svečio Gario Kasparovo, vieno stipriausių visų laikų šachmatų didmeistrių.

Kompiuteris reikalingas tik šachmatams

Pakalbinau vieną jaunųjų šachmatininkų. „Pradėjau žaisti nuo šešerių su puse“, – mielai nutęsė berniukas, paklaustas, kiek laiko žaidžia šachmatais. Aštuonerių metų jaunasis meistras kukliai pasakojo, kad žaisti jį išmokė tėtis, treneris ir šachmatų knygelė.

Anot berniuko, šachmatais jis dažnai žaidžia internetu su nepažįstamais žmonėmis iš viso pasaulio. Paklaustas, ar kompiuteriu mėgsta žaisti ir kitus žaidimus, tarkime, kur reikia šaudyti, vaikas tvirtai atsakė: „Niekada nežaidžiau kompiuteriu, išskyrus šachmatus.“

Vienas iš aplink stovėjusių jaunųjų meistrų tėvų, paklaustas, ar internetas pakeitė šachmatų pasaulį, teigė, kad šį žaidimą labiausiai paveikusi kompiuterių pažanga. „Žmonės dabar visada pralaimi, žaisdami prieš kompiuterį. Prieš 20 metų jis buvo silpnesnis už G.Kasparovą. Dabar jis gautų į vienus vartus. Vienareikšmiškai“, – šypsojosi vyras.

Turnyrai – kas savaitę užsienyje

Tarp renginyje dalyvavusių šachmatų meistrų buvo ir dvi jaunos damos – sesutės Emilija ir Karolina. Paklaustos, ką mano,  kad turnyre dalyvavo daugiau berniukų nei mergaičių, abi portalui lrytas.lt teigė, jog šį žaidimą gali perkąsti bet kuris netingintis daug treniruotis.

Abi sesės beveik kasdien lanko šachmatų treniruotes, viena jų trunka apie dvi valandas. „Tačiau čia tik treniruotė tiek trunka“, – teigė jaunesnioji Emilija. Pasiteiravau, ar sesės dalyvauja turnyruose, ir abi patikino, kad jie vyksta kone kas savaitgalį įvairiuose miestuose. „Buvome ir Vilniuje, ir Kaune, esame važiavusios ir į Juodkalniją, Slovėniją, Čekiją“, – turnyrų vietas vardino Karolina.

Partija baigėsi lygiosiomis

Pasirodžius šachmatų didmeistriui, su juo sveikindamiesi vaikai atkuto – šypsojosi ir atrodė pagaliau atsipalaidavę. Tiesa, pats G.Kasparovas renginio metu buvo itin susikaupęs ir atrodė netgi rūsčiai. Prasidėjus simultanui – vieno šachmatininko žaidimui su daugeliu šachmatininkų tuo pat metu – surimtėjo ir vaikai.

Man stebint mažojo genijaus dvylikamečio Pauliaus Vaitkevičiaus ir šachmatų legendos kovą per G.Kasparovo petį, berniukas atrodė daug labiau atsipalaidavęs nei didmeistris. Lietuvis žaidė patogiai įsitaisęs ant kėdės, o G.Kasparovas stovėjo susimąstęs.

Ant lentos likus vos kelioms baltoms ir juodoms figūroms, Rusijos šachmatų didmeistris ilgai galvojęs pagaliau tiesiog paspaudė jaunajam lietuviui ranką ir taip pripažino lygiąsias.

Jaunasis šachmatininkas yra šachmatų mokyklos „Vilniaus fortas“ auklėtinis, tapęs tradicinės Seimo taurės nugalėtoju.

Prieš žaidimą G.Kasparovas susitiko su Seimo nariais, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto, Lietuvos sporto federacijų sąjungos ir Lietuvos šachmatų federacijos vadovais, Lietuvos šachmatų pasaulio atstovais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.