EUROLYGA 2023

R.Meilutytė apie J.Jefimovą: „Aš gerbiau ją kaip varžovę“

Rūta Meilutytė nesekė pagrindine varžove laikomos Julijos Jefimovos dopingo bylos, bet žinia apie rusės diskvalifikaciją buvo pirmoji, kurią Lietuvos plaukikė išgirdo antradienio rytą. R.Meilutytės tai nenustebino.

R.Meilutytė sidabro medalį iškeis į aukso.<br>AFP/Scanpix nuotr.
R.Meilutytė sidabro medalį iškeis į aukso.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Šilinskaitė

May 14, 2014, 3:11 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 11:09 PM

Ankstų antradienio rytą 17-metė Lietuvos plaukikė skubėjo į egzaminą Plimuto koledže (Anglija), kai pamatė socialinio tinklo pranešimą, kuriame buvo ir jos pavardė, rašo „Lietuvos rytas".

Tačiau Tarptautinės plaukimo federacijos antidopingo komisijos nuosprendį 22 metų J.Jefimovai lietuvė perskaitė tik po egzamino.

Pranešime nurodyta, kad pernai gruodį Danijoje vykusiame Europos čempionate trumpame baseine 50 metrų krūtine rungtyje rusės iškovotas aukso medalis teks tąsyk nuo jos 0,06 sekundės atsilikusiai lietuvei.

Už sporto sukčių mėgstamo ir maisto papilduose dažnai aptinkamo anabolinio steroido dehidroepiandrosterono vartojimą J.Jefimovai skirta 16 mėnesių diskvalifikacija, ji turės grąžinti keturis aukso ir vieną sidabro medalį, taip pat bus anuliuotas 50 metrų krūtine nuotolyje trumpame baseine jos pasiektas pasaulio rekordas.

R.Meilutytė Danijoje aplenkė rusę 100 metrų krūtine rungtyje, o perpus trumpesnėje distancijoje liko antra. Lietuvė tame čempionate taip pat laimėjo 100 metrų kompleksinio plaukimo rungtį.

Tačiau J.Jefimovos diskvalifikacija – labiau moralinė R.Meilutytės pergalė. Už neolimpinėje distancijoje iškovotus medalius valstybės premijos nėra skiriamos.

– Kaip reagavote į žinią apie J.Jefimovos diskvalifikaciją? – „Lietuvos rytas“ telefonu paklausė R.Meilutytės.

– Sakyčiau, kad neutraliai. Kai kalbama apie dopingą, retai pasitaiko, kad po teigiamo A mėginio B mėginys būtų neigiamas, todėl nieko kita ir nesitikėjau.

Juolab kad J.Jefimova pati atsisakė B mėginio tyrimo.

Tai, kad Julija diskvalifikuota ir iš jos atimti apdovanojimai, manęs nė kiek nešokiravo.

Esu už sąžiningą, švarų sportą ir tai nėra gera žinia. Nors J.Jefimova – mano varžovė, man būdavo smagu su ja varžytis, todėl nesidžiaugiu jos nelaime.

– Ar tai, kad pagrindinė varžovė diskvalifikuota, nesumažins noro toliau sunkiai dirbti?

– Tikrai ne. Žinoma, J.Jefimova nuolat kvėpavo man į nugarą, porą kartų buvo aplenkusi ir, matyt, galima sakyti, kad ji – didžiausia mano priešininkė.

Tačiau dar yra labai stiprios olandė Moniek Nijhuis, švedė Jennie Johansson, danė Rikke Moeller Pedersen, vis atsiranda naujų varžovių, todėl tikrai nesirengiu atsipalaiduoti ar mažiau treniruotis.

Pati sau keliu tikslus ir stengiuosi juos pasiekti.

J.Jefimovos diskvalifikacija baigsis iki kitų metų pasaulio čempionato Kazanėje. Šios varžybos bus vienos pagrindinių prieš 2016 metų Rio de Žaneiro žaidynes.

Metai greitai prabėgs, Julija, manau, per juos daug treniruosis ir pasaulio čempionate atrodys tikrai galingai. Todėl ir aš turiu stengtis.

– Ar su J.Jefimova esate draugės?

– Geros pažįstamos. Neskambindavome viena kitai norėdamos pasikalbėti, tačiau aš ją gerbiau kaip varžovę, ji, manau, mane irgi.

Pabendraudavome prieš varžybas ir po jų. O pastarąjį kartą kalbėjomės būtent per Europos čempionatą Herninge.

– Ar jau žinote, kaip bus jums perduotas Europos čempionės medalis?

– Dar nieko negirdėjau. Manau, kad grąžinsiu sidabrą, o man bus perduotas auksas. Ir viskas.

– Kai disko metikas Virgilijus Alekna diskvalifikavus vengrą Robertą Fazekasą analogiškai laimėjo 2004 metų Atėnų žaidynių aukso medalį, jis guodėsi, kad prarado galimybę apibėgti garbės ratą olimpiniame stadione. Ką dėl rusės sukčiavimo praradote jūs?

– Man smagu, kad dabar Europos čempionate esu laimėjusi tris, o ne du aukso medalius.

Po 50 metrų krūtine rungties finalo buvau nusivylusi savo pasirodymu, plaukiau ne taip greitai, kaip norėjau ir tikėjausi, todėl aukso medalis dabar bus bent šiokia tokia paguoda.

Bet Europos čempionato neįmanoma lyginti su olimpinėmis žaidynėmis: V.Aleknai, kaip ir kiekvienam sportininkui, tas momentas itin brangus ir buvo apmaudu jį praleisti. O Europos čempionatų man bus dar ne vienas ir, tikiuosi, per juos pasiseks parodyti, ką sugebu.

– Kokių planų turite šiems metams?

– Vasaros pabaigoje dalyvausiu Europos čempionate Berlyne ir jaunimo olimpinėse žaidynėse Kinijoje. Taip pat dalyvausiu keleriose varžybose Jungtinėje Karalystėje, todėl vasara man bus karšta.

Dabar labiausiai tobuliname plaukimo krūtine techniką. Bet jei turėsiu galimybę, dalyvausiu ir kitų rungčių varžybose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?