EUROLYGA 2023

J.Jefimova apvogė ir įskaudino, bet iš balos lipa nepermirkusi

16 mėnesių diskvalifikuota Julija Jefimova teigia tapusi naivumo, nesusipratimo ir nepatyrimo auka. Tačiau aukų yra ir daugiau. Kai kurios Rusijos plaukikės varžovės pyksta dėl atimtų triumfo akimirkų.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

May 18, 2014, 9:57 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 7:57 PM

J.Jefimova išplaukė iš dopingo bylos pernelyg nepermirkusi, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“. 

Tarptautinės plaukimo federacijos antidopingo komisija Rusijos plaukikei šią savaitę skyrė 16 mėnesių diskvalifikaciją dėl uždrausto preparato vartojimo.

Diskvalifikacijos terminas skaičiuojamas nuo 2013 metų spalio 31 d. ir truks iki 2015 metų vasario 28-osios, o tai reiškia, kad J.Jefimova praleis tik šiuos metus, per kuriuos prestižinių plaukimo varžybų ilgajame baseine nevyks.

22 metų rusė turės teisę varžytis su Rūta Meilutyte ir kitomis plaukikėmis 2015 metų pasaulio čempionate Kazanėje ir 2016 metų olimpinėse žaidynėse Rio de Žaneire.

„Žinau, kad padariau klaidą, – agentūrai ITAR-TASS sakė J.Jefimova. – Svarbiausia, kad galėsiu varžytis pasaulio čempionate Kazanėje ir olimpinėse žaidynėse.“

Didino raumenų masę

Dopingo kontrolieriai J.Jefimovos organizme aptiko dehidroepiandrosterono.

„Tai anabolinis steroidas, kuris skatina testosterono gamybą organizme, – aiškino Lietuvos antidopingo agentūros vadovė Ieva Lukošiūtė-Stanikūnienė. – Moteriai tai suteikia pranašumą prieš kitas moteris, nes tai yra vyriškas hormonas. Dėl jo didėja raumenų masė ir jėga.“

Dar vienas faktas – dopingo kontrolieriams dehidroepiandrosteroną aptikti sunkiau nei kitas uždraustas medžiagas.

Du NBA žaidėjai – O.J.Mayo ir Rashardas Lewisas – buvo pagauti vartoję šį draudžiamą preparatą, dėl jo taip pat įkliuvo 400 metrų bėgimo olimpinis čempionas LaShawnas Merrittas.

NBA krepšininkai turėjo praleisti po 10 rungtynių, o JAV lengvaatletis buvo diskvalifikuotas 21 mėnesiui.

Suklydo pirkdama papildus?

Pirmą kartą dėl dopingo pagauti plaukikai paprastai diskvalifikuojami dvejiems metams.

Tačiau J.Jefimova su savo advokatu, regis, pasirinko sėkmingą atgailos strategiją, kad bausmės terminas būtų sutrumpintas ir ji galėtų startuoti kitų metų pasaulio čempionate Rusijoje.

J.Jefimova pareiškė, kad dehidroepiandrosterono į jos organizmą pateko su maisto papildais.

„Rusijoje yra toks populiarus energinis priedas L-karnitinas. Kiekvienas sportininkas jį žino, – „Sport-ekspress“ pasakojo plaukikė. – Mano rusiškos atsargos baigėsi ir nusprendžiau nusipirkti papildų Amerikoje.

Išgėriau jų prieš varžybas, o paskui paaiškėjo, kad juose yra to preparato. Jo koncentracija buvo labai nedidelė, bet paties fakto neužginčysi. Negana to, apie tai buvo parašyta etiketėje. Žinoma, dabar atidžiau tikrinu tai, ką perku. Bet to, kas padaryta, nesugrąžinsi.“

J.Jefimova pastaraisiais metais kelia meistriškumą Kalifornijoje, jos treneris – Dave’as Salo.

Šis amerikietis yra vienas tų retų trenerių, kurie yra griežtai nusiteikę prieš bet kokių tablečių, net vitaminų, vartojimą.

J.Jefimova turėjo galimybę pasiklausti ir savo tėvo Andrejaus, kuris yra buvęs jos treneris, o pastarąją vasarą persikėlė paskui dukterį į Kaliforniją.

J.Jefimova teigė, kad papildus – L-karnitiną ir baltymus – nusprendusi gerti prieš pusmetį.

Rusijos plaukikė teisinosi, jog pirkdama papildus klausė pardavėjos, ar juose nėra uždraustų medžiagų. Pardavėja patikinusi, jog nėra.

Kita vertus, profesionaliajame sporte atletas yra atsakingas už save ir privalo žinoti WADA sudarytą uždraustų preparatų sąrašą.

Kaip pastebėjo plaukimo apžvalgininkas Craigas Lordas, klausti apie draudžiamuosius preparatus pardavėjos yra tas pat, kaip sugedusį „Porsche“ nuvairuoti remontuoti į dviračių taisyklą.

Advokatą pasiūlė varžovė

Gindamasi prieš antidopingo komisiją J.Jefimova sulaukė teisinės pagalbos ne iš Rusijos, o iš JAV.

Pagalbos ranką ištiesė 50 metrų krūtine trumpajame baseine rekordininkė amerikietė Jessica Hardy. Jos pačios dopingo testas 2008 metais buvo teigimas, kai organizme buvo rasta klenbuterolio.

J.Hardy gynėsi šio draudžiamojo preparato nevartojusi ir galiausiai JAV antidopingo komisija ją diskvalifikavo vieniems metams, nors pasaulio antidopingo agentūra (WADA) siūlė dvejų metų bausmę.

Amerikietę plaukikę gynęs advokatas Howardas Jacobsas ėmėsi ir J.Jefimovos bylos.

„Rusijos advokatų nepažįstu. Federacija siūlė man šveicarą, bet aš pasirinkau amerikietį, – pasakojo Rusijos plaukikė. – Jis turi teigiamos patirties panašiuose reikaluose. Galiausiai Jessica parašė man, o Dave’as davė telefono numerį.“

J.Jefimova su savo advokatu nepateikė apeliacijos dėl 16 mėnesių diskvalifikacijos.

„Advokatas nuo pat pradžių kalbėjo, kad bus galima pateikti apeliaciją. Bet tai kainuoja daug pinigų ir nervų.

Ir nebūtinai diskvalifikacijos laikotarpis sutrumpėtų.

Mes, žinoma, tikėjomės trumpesnio termino, bet ir šis ne pats blogiausias variantas, – sakė J.Jefimova. – Labai pavargau būti nežinomybėje.“

Ji ketina ir toliau intensyviai treniruotis baseine Kalifornijoje, o liepą su draugėmis keliauti į Havajus ir išmokti plaukti banglente.

Gaila nepatirtų jausmų

Prieš iškeliaudama į Havajus J.Jefimova turės grąžinti penkis savo apdovanojimus.

Praėjusį gruodį Europos čempionate Danijoje laimėtas auksas 50 metrų plaukimo krūtine rungtyje atiteks R.Meilutytei.

Aukso medalis 200 m krūtine distancijoje turės būti perduotas danei Rikke Møller Pedersen.

Be to, J.Jefimova neteks Europos pirmenybėse su Rusijos rinktine laimėtų dviejų aukso medalių estafetėse ir sidabro 100 metrų krūtine rungtyje, kur ją aplenkė R.Meilutytė.

Lietuvos plaukikė ramiai reagavo į varžovei skirtą diskvalifikaciją.

„Nors J.Jefimova – mano varžovė, man būdavo smagu su ja varžytis, todėl nesidžiaugiu jos nelaime“, – „Lietuvos rytui“ šią savaitę sakė R.Meilutytė.

Du aukso medalius Europos čempionate Danijoje iškovojusi ir dabar trečiojo sulauksianti lietuvė pastarąjį apdovanojimą laiko nedidele paguoda, nes plaukdama 50 metrų ji pati iš savęs reikalavo daugiau nei pavyko pasiekti.

Kitos plaukikės, kurioms iš J.Jefimovos atiteks aukštesnės prabos apdovanojimai, apie Rusijos plaukikės dopingo atvejį atsiliepė griežčiau.

Nors R.M.Pedersen atgaus auksą 200 m krūtine rungtyje, iš Danijos plaukikės buvo pavogta galimybė užlipti ant pakylos viršūnės ir klausytis savo šalies himno savo žiūrovų akivaizdoje.

„Viskas gerai. Aš tam ruošiausi. Bet tai, ką dabar gausiu, – tik popieriuje, – fyens.dk pasakojo R.M.Pedersen. – Aš jaučiausi apgauta, nes nepatyriau pačių geriausių akimirkų ant pakylos.

Toks yra plaukikų gyvenimas. Man labiau patiktų jaudinanti akimirka stovint pačioje viršūnėje ir gauti medalį Herninge.“

J.Jefimova atėmė iš R.M.Pedersen aukščiausius apdovanojimus ne tik Europos pirmenybėse, bet ir anksčiau vykusiame pasaulio čempionate.

Praėjusią vasarą Barselonoje laimėti du titulai liks Rusijos plaukikei.

„Žinoma, mąstau apie tai, kad J.Jefimova buvo vartojusi uždrausto preparato ir tuo metu.

Tai irgi galėjo būti didis mano karjeros momentas“, – pripažino R.M.Pedersen.

Švedei Jennie Johansson atiteks Europos čempionato Danijoje bronza 50 ir 100 metrų varžybose krūtine, taip pat moterų estafetės sidabras.

„Liūdna, kad to nepatyriau vietoje, – expressen.se sakė J.Johansson. – Tai jausmas, dėl kurio kovoji ir kurį nori patirti čempionate. Gauti medalius paštu į namus nėra tas pat.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.