EUROLYGA 2023

Lietuvos rankininkams – Rusijos barjeras

Kas patektų į pasaulio čempionatą, Lietuvos vyrų rankinio rinktinei reikia įveikti tik vieną varžovą. Tačiau šis varžovas stipresnis negu visi, su kuriais lietuviai žaidė praėjusiame atrankos etape. Dėl teisės vykti į Katarą Lietuvos rankininkai du šeštadienius iš eilės kovos su rusais. Pirmosios rungtynės birželio 7 d. vyks Permėje, atsakomosios lygiai po savaitės – Kaune.

Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jun 6, 2014, 2:00 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:01 AM

Atrankos sistema

Pasaulio rankinio čempionato atrankos Europos zonos varžybos vyksta dviem etapais. Pirmajame etape nedalyvavo stipriausios žemyno komandos, o Lietuvos rinktinė savo grupėje užtikrintai užėmė pirmąją vietą ir iškovojo vienintelį kelialapį į atkrintamąjį etapą.

Lietuviai praėjusių metų rudenį ir šių metų sausį vykusiose varžybose per 6 rungtynes surinko 9 taškus ir aplenkė Gruzijos, Suomijos bei Turkijos rankininkus.

Mūsų šalies komanda taškus prarado tik per dvejas išvykose žaistas rungtynes. Mačas su suomiais baigėsi lygiosiomis, o gruzinams buvo pralaimėta.

Kelialapius į kitą etapą taip pat iškovojo Bosnijos ir Hercegovinos, Graikijos, Rumunijos ir Slovėnijos rinktinės.

Atkrintamajame etape be Lietuvos ir Rusijos mačų įvyks dar aštuonios dvikovos. Visų nugalėtojai gaus kelialapius į kitų metų pradžioje Katare vyksiantį baigiamąjį turnyrą.

Šį ir kitą savaitgalį taip pat kovos Vengrija – Slovėnija, Rumunija – Švedija, Lenkija – Vokietija, Graikija – Makedonija, Serbija – Čkija, Bosnija ir Hercegovina – Islandija, Austrija – Norvegija ir Juodkalnija – Baltarusija.

Į Austrijos rinktinę pakviesti du šios šalies pilietybę gavę Lietuvos rankinio auklėtiniai Vytautas Žiūra ir Romas Kirveliavičius. Tiesa, dar neaišku, ar neseniai Austrijos piliečiu tapęs R.Kirveliavičius galės žaisti su norvegais, nes nacionalinė rankinio federacija tik šiomis dienomis baigia tvarkyti visus būtinus dokumentus.

Kas žais Katare?

Iš viso pasaulio čempionate rungtyniaus 24 komandos. Pusė turnyro dalyvių jau žinomos.

Tai – šeimininkas Kataras, 2013 metų pasaulio čempionė Ispanija, šiais metais į Europos pirmenybių pusfinalį patekusios Prancūzija, Danija ir Kroatija, 2014 metų Afrikos čempionato prizininkai Alžyras, Tunisas ir Egiptas, šių metų Azijos pirmenybių pusfinalininkai Bahreinas, Iranas ir Jungtiniai Arabų Emyratai bei šių metų Okeanijos čempionė Australija.

Kiti dvylika kelialapių atiteks devyniems Europos zonos atrankos atkrintamųjų rungtynių nugalėtojams ir birželio pabaigoje vyksiančio Amerikos čempionato prizininkams.

Medaliai iš praėjusio amžiaus

Lietuvių varžovė Rusijos rinktinė yra iškovojusi daug skambių pergalių, tačiau jas dengia vis storesnis laiko dulkių sluoksnis. Pastaraisiais metais Rusijos rankinis – tiek moterų, tiek vyrų – sparčiai grimzta į dugną.

„Moterų rankinis dar gyvas, o dėl vyrų nesu įsitikinęs. Atsilikimas nuo stipriausių pasaulio komandų jau yra labai didelis“, - prieš kelis mėnesius sakė Rusijos moterų rankinio rinktinės treneris Jevgenijus Trefilovas.

Geriausi Rusijos vyrų rankinio laikai buvo dar praėjusiame amžiuje, kai rinktinė nuo 1993 iki 2000 metų iškovojo net septynis medalių kompektus.

1993 metais rusai tapo pasaulio čempionais, 1994 metais – Europos vicečempionais, 1996 m. – Europos čempionais, 1997 metais – dar sykį planetos čempionais, 1999 metais – pasaulio vicečempionais, 2000 metais – žemyno čempionais ir XX amžių vainikavo laimėdami Sidnėjaus olimpinį auksą.

Turėjo dėkoti lenkams

XXI amžiuje Rusijos rinktinė ant garbės pakylos užlipo vos kartą – 2004 metais buvo laimėti olimpiniai bronzos medaliai.

Tuo tarpu pastaraisias metais rusai dėl didžiųjų varžybų apdovanojimų nebekovoja. Maža to, 2011 metais Rusijos rinktinė pirmą kartą praleido pasaulio pirmenybes, o užpernai taip pat pirmą kartą nedalyvavo olimpinėse žaidynėse.

Šių metų Europos pirmenybėse Rusijos rinktinė užėmė devintąją vietą, kuri nevisai atspindi jėgų santykį Senajame žemyne.

Už tai, kad pateko tarp 12 geriausių, rusai turėjo dėkoti paskutiniems pirmojo etapo varžovams lenkams. Lenkijos rinktinė buvo akivaizdžiai pranašesnė, bet pabaigoje pristabdė ir leido Rusijos komandai sumažinti skirtumą. Taip lenkai iš turnyro eliminavo serbus ir su savimi į antrąjį etapą pasiėmė rusus.

Žais ne visi geriausi

Dauguma Rusijos rinktinės rankininkų žaidžia savo šalies klubuose. Tačiau keletas rungtyniauja stipriose užsienio komandose, kurios kovoja dėl aukštų vietų Čempionų lygoje.

Per Europos čempionatą Rusijos rinktinės lyderiai buvo Konstantinas Igropulo (Berlyno „Fuchse“), Pavelas Atmanas (Skopjės „Metalurg“), Dmitrijus Kovaliovas (Čechovo „Medvedi“), natūralizuotas baltarusis Siargejus Garbokas (Manhaimo „Rhein Neckar“) ir vartininkas Vadimas Bogdanovas, kuris tuo metu atstovavo Minsko „Dynama“ klubui, bet žiemos pabaigoje jam iširus perėjo į Pulavų „Azoty“ ir žaidė kartu su Lietuvos rinktinės vartininku Viliumi Rašimu.

Žaisti Europos pirmenybėse atsisakė trys Skopjės „Vardar“ komandos žaidėjai Timuras Dibirovas, Michailas Čipurinas ir Aleksejus Rastvorcevas.

Dabar T.Dibirovas grįžo į rinktinę, o kiti du rankininkai su Lietuvos komanda nežais. Rusijos ekipoje per atkrintamuosius mačus neturėtų būti ir Konstantino Igropulo.

Į Japoniją per Australiją

Lietuvos rinktinė pasaulio čempionate žaidė vieną kartą – 1997 metais.

Atrankos sistema tada buvo kitokia. 1996 metų rudenį surengtose grupės varžybose Lietuvos rinktinė tarp keturių komandų liko antra (nusileido vengrams, aplenkė ukrainiečius ir makedonus), bet kaip geriausia antrąją vietą užėmusi komanda, gavo teisę žaisti tarpžemyninį atkrintamąjį mačą su Australijos rankininkais.

Mūsų šalies rankinio federacija sutiko abejas rungtynes žaisti Sidnėjuje. Tačiau komandų jėgos buvo nelygios ir 1997 metų pradžioje lietuviai pasiekė dvi lengvas pergales 27:13 ir 30:15.

Japonijoje vykusiame pasaulio čempionate Lietuvos rinktinė užėmė 10-ąj vietą (lietuviai nugalėjo šeimininkų bei Saudo Arabijos komandas, sužaidė lygiosiomis su alžyriečiais, pralaimėjo Islandijos, Jugoslavijos ir Švedijos ekipoms).

Ketvirtasis bandymas

Dabartinė pasaulio čempionato atrankos sistema galioja nuo šio amžiaus pradžios.

Lietuvos rankininkams užimti pirmąją vietą pirmojo atrankos etapo grupėje ir patekti į atkrintamąjį etapą pavyko keturis kartus.

2002 metais (2003 metų čempionato atrankoje) lietuviai žaidė atkrintamąsias rungtynes su rusais. Tąkart varžovai buvo pranašesni ir Elektrėnuose 31:20 ir Maskvoje 29:23.

Kitą sykį į atkrintamąjį etapą Lietuvos rinktinė prasibrovė tik 2010 metais. Mūsų šalies komandai neįveikiamu barjeru tapo Norvegijos rankininkai, kuriems buvo nusileista 19:27 ir 21:24.

Užpernai atkrintamajame etape lietuvių varžovai buvo lenkai. Lietuvos komanda ir vėl pralaimėjo abejas rungtynes 17:24 ir 22:26.

Ketvirtasis bandymas bus netrukus.

Rusijos rinktinė

Europos čempionatai. Dalyvavo 11 kartų. Auksas – 1996 m., sidabras – 1994 ir 2000 m. Šių metų čempionate užėmė 9-ąją vietą.

Pasaulio čempionatai. Dalyvavo 10 kartų. Auksas – 1993 ir 1997 m., sidabras – 1999 m. Praėjusiame čempionate 2013 m. užėmė 7-ąją vietą.

Olimpinės žaidynės. Dalyvavo 4 kartus. Auksas – 2000 m., bronza – 2004 m. Į 2012 m. žaidynes nepateko.

Rusija prieš Lietuvą. Šios komandos žaidė 2003 m. pasaulio čempionato atrankos atkrintamajame etape. Tada abejas 2002 m. birželį vykusias rungtynes laimėjo Rusija: Elektrėnuose 31:20 ir Maskvoje 29:23.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.