EUROLYGA 2023

Lietuvos sportininkai mokosi ne tik LEU ar LSU

Lengvaatletė A.Palšytė praėjusią savaitę sudalyvavo Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto diplomų įteikimo ceremonijoje, kur šuolininkei į aukštį buvo įteiktas Verslo informacijos vadybos (VIV) diplomas.

Krepšininkas M.Mažeika, lengvaatlečiai A.Palšytė, D.Aučyna ir V.Žūsinaitė šiemet baigė studijas aukštosiose mokyklose<br>lrytas.lt montažas
Krepšininkas M.Mažeika, lengvaatlečiai A.Palšytė, D.Aučyna ir V.Žūsinaitė šiemet baigė studijas aukštosiose mokyklose<br>lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Žiedūnė Juškytė

2014-06-28 15:12, atnaujinta 2018-02-12 10:13

Lengvaatletė A.Palšytė praėjusią savaitę sudalyvavo Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto diplomų įteikimo ceremonijoje, kur šuolininkei į aukštį buvo įteiktas Verslo informacijos vadybos (VIV) diplomas.

„Manau, kad visi džiaugiasi, baigę pirmą studijų pakopą. Aš – ne išimtis“, – baigtomis bakalauro studijomis džiaugėsi liepą 22-ąją gimtadienį švęsianti lengvaatletė.

A.Palšytė studijų metu praktikavosi bendrovėje, kurios pagrindinės veiklos sritys yra sveikatos priežiūra, žemės ūkis ir pažangiųjų technologijų medžiagos. Dabar šuolininkė ten dirba marketingo ir komunikacijos eksperte.

Lengvaatletė galvoja ir apie aukštesnės studijų pakopos studijas. „Manau, jei nerasiu sau patrauklios magistrantūros studijų specialybės, tai galbūt metus padirbėsiu ten, kur dabar dirbu. Norisi pasisemti žinių ir pažiūrėti, ar ta sritis mane domina. Jeigu taip, toliau gilinsiu žinias magistrantūros studijose“, – apie planus pasakojo A.Palšytė.

Šuolininkė drąsiai teigia, jog gali būti pavyzdys kitiems. Per ketverius studijų metus ji puikiai susiplanavo savo laiką – studijas derino su treniruotėmis ir varžybomis. A.Palšytė prisipažįsta – prieš Londono olimpiadą jos pažymių vidurkis buvo žemesnis nei įprastai. Šuolininkė privalėjo daugiau laiko skirti treniruotėms.

Prieš olimpiadą A.Palšytei daugelis rekomendavo sustabdyti studijas, tačiau lengvaatletei ši išeitis neatrodė patraukliai. „Iki tol man pakankamai gerai sekėsi viską suderinti, todėl maniau, kad ir šįkart išsisuksiu“, – apie sunkumus studijuojant pasakojo VIV specialistė. Nepaisant įtemptesnių laikotarpių ir kartais kiek suprastėjusių rezultatų, A.Palšytė bakalauro studijas VU baigė be pertraukų.

Lengvaatletė neslepia, jog studijuojant teko sutikti įvairius požiūrius turinčius dėstytojus. Vieni įsitikinę – jei nusprendei mokytis aukštojoje mokykloje, profesionaliai sportuoti negali. „Kiti labai džiaugėsi, didžiavosi, sakė, jog palaikys mane varžybose, – sportininkės nusivylimą dėstytojais keitė džiugesys. – Praradau nemažai balų dėl lankomumo, nors buvau minėjusi, jog ruošiuosi olimpiadai ar stovykloms. Kiti dėstytojai į tai neatsižvelgdavo“.

„Nuo mažens žinojau, jog nestudijuosiu kažko susijusio su kūno kultūra. Turiu visai neblogą galvą ir žinau, kad galiu šiek tiek daugiau. Žinojau, jog studijuosiu VU, todėl gana kryptingai tam ruošiausi. Įstojau ten, kur norėjau ir dėl to labai džiaugiuosi“, –į klausimą, kodėl pasirinko VIV studijas, atsakė A.Palšytė.

M.Mažeika – potencialus treneris

M.Mažeika šiemet ne tik puikiai pasirodė žaisdamas Klaipėdos „Neptūno“ komandoje, tačiau ir baigė studijas Klaipėdos universitete (KU), kur įgijo Sporto ir kūno kultūros pirmos pakopos pedagogo specialybę.

„Esu patenkintas. Tai seniai lauktas mano diplomas“, – ką tik baigęs studijas džiaugiasi M.Mažeika.

191 cm ūgio „Neptūno“ gynėjas prieš daug metų KU baigė pirmą nuolatinių studijų kursą. Vėliau teko išvykti į užsienį (2004-2007 metais M.Mažeika žaidė Vokietijos klubuose, vėliau persikėlė į Italiją (2008-2009 m.), kitą sezoną žaidė Klaipėdos „Neptūne“ ir galiausiai po 2009-2010 m. sezono, kur žaidė Rygos VEF, vėl sugrįžo į Klaipėdos komandą). Išvykimo aplinkybės krepšininką privertė sustabdyti studijas. Po ilgų metų pertraukos M.Mažeika, būdamas 29-erių, mokėsi neakivaizdžiai ir šiemet įgijo aukštąjį universitetinį išsilavinimą.

Lietuvos vicečempionas kol kas savo ateitį sieja tik su krepšiniu. „Dar turiu parako žaisti. Nežinia, kaip gyvenime viskas pasisuks, tačiau dabar teigiu, jog ateitį siesiu su sportu“, – mintimis dalinosi M.Mažeika.

„Neptūno“ gynėjas prisipažįsta, jog studijų su treniruotėmis ir varžybomis suderinti nebuvo labai sunku. „Nors buvo susikaupę daug darbų, atradau laiko viskam atlikti“, – pasakojo krepšininkas.

V.Žūsinaitė nuo sporto nutolti neketina

Vidutinių ir ilgų nuotolių bėgikė Vaida Žūsinaitė VU įgijo vadybos ir verslo administravimo specialybės bakalauro diplomą, o Mykolo Romerio Universitete (MRU) apsigynė magistrinį darbą bei baigė programų ir projektų valdymo studijų programą.

„Magistrantūros studijas turėjau pabaigti anksčiau, tačiau dėl sporto mokymąsi teko sustabdyti, bet pagaliau parašiau magistrinį darbą ir jį apsigyniau“, – pasakojo sportininkė, rankose greit turėsianti programų ir Projektų valdymo magistro diplomą.

Lengvaatletė prisipažįsta, jog studijuodama VU jai teko paaukoti ne tik mokymąsi, bet ir sportą. „Pirmame kurse visai niekur nevažiuodavau. Norėjau priprasti prie studijų, paskaitų, – kitame kurse V.Žūsinaitė trims mėnesiams ryžosi išvykti į JAV, tačiau dėl to iš anksto universitete buvo susitarta. – Mokiausi individualiai ir grįžusi išlaikiau egzaminus. Kartais tenka nertis iš kailio, tačiau viskas įmanoma“.

V.Žūsinaitė, paklausta apie kitas studijas atsakė, jog svarsto ne vieną variantą, tačiau kol kas savo veiklą nori sieti tik su sportu. „Šiuo metu renku grupę ir mokau mėgėjus bėgimo“.

Daugkartinė Lietuvos čempionė prieš renkantis studijas, nesvarstė studijuoti programų, susijusių su sportu. „Norėjosi kitos specialybės, – tačiau lengvaatletė neketina nutolti nuo sporto. – Kai sportuoji, tai tampa gyvenimu“.

D.Aučyna – inžinerijos specialistas

Šuolininkas į tolį D.Aučyna taip pat baigė dvejų pakopų studijas – Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) įgijo bakalauro Statybos inžinerijos aukštąjį universitetinį išsilavinimą bei baigė Nekilnojamo turto valdymo magistrantūros studijas. Taip pat neseniai baigė trenerio kursus Lietuvos edukologijos universitete (LEU).

25-erių metų sportininkas džiaugėsi, jog aukštosiose mokyklose atsižvelgiama į profesionalių sportininkų užimtumą ir sušvelninamos kai kurios sąlygos – sudaromas lankstesnis atsiskaitymų tvarkaraštis, švelniau žiūrima į užsiėmimų praleidimą. „Lengvatos skiriamos tik profesionaliems sportininkams, kurie didesnę laiko dalį skiria treniruotėms, o ne mokymuisi. Už tai, kad stengiesi, tau atlyginama“, – studentišku gyvenimu nesiskundė D.Aučyna.

Tiesa, lengvaatlečiui, studijuojant antros pakopos studijų programą VGTU, teko susidurti su sunkumais. Studijų metu pasikeitus universiteto nuostatams dėl nemokamų vietų skirstymo, D.Aučyna svarstė studijas sustabdyti. „Svarsčiau, ar man apsimoka tęsti, nes magistro studijos buvo bakalauro tęsinys, – pirmos pakopos studijas D.Aučyna jau buvo baigęs. – Tačiau išimties tvarka gavau vardinę stipendiją ir taip baigiau universitetą“.

Šuolininkas šiuo metu dirbdamas nekilnojamo turto agentūroje, turi galimybę universitete įgytas žinias pritaikyti praktikoje. „Pradžia nelengva, bet dirbu darbą, susijusį su studijomis, – turimu darbu džiaugėsi sportininkas. – Iš darbo išleidžia į varžybas, treniruotes“.

D.Aučyna pasakojo, jog norintis jaustis užtikrintai, visuomet turi kelis planus ateičiai. Neseniai lengvaatletis baigė trenerio kursus LEU. „Noriu gauti trenerio licenciją tam atvejui, jeigu dabartinis darbas nepatiktų ar nepasisektų“, – pasakojo inžinierius, galėsiantis dirbti trenerio darbą.

Be to, sportininkas priklauso Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgoms (KASP). „Turiu veiklos kariuomenėje. Esu baigęs mokymus, važiuoju į užsiėmimus. Stengiuosi įdomiai gyventi“, – susijuokė D.Aučyna.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.