EUROLYGA 2023

R. Navardauskas: „Vieta nesvarbi, turiu padėti lyderiui“

101-osiose prestižiškiausiose daugiadienėse dviračių lenktynėse „Tour de France“ dalyvaujantis lietuvis Ramūnas Navardauskas po šešių etapų bendrojoje įskaitoje buvo tik 123-ias, tačiau dėl savo vietos šioje rikiuotėje jis nesijaudina. JAV komandai „Garmin-Sharp“ atstovaujančio Lietuvos dviratininko užduotis šiose pragariškose lenktynėse – padėti ekipos lyderiui amerikiečiui Andrew Talansky'ui.

R.Navardausko svarbiausia užduotis - padėti lyderiui.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr. iš archyvo
R.Navardausko svarbiausia užduotis - padėti lyderiui.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 11, 2014, 2:51 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:27 AM

„Pagrindinis mano darbas – padėti Endriui lygumose, kur dideli greičiai, stiprūs vėjai, pavojingi posūkiai. Turiu stengtis, kad mūsų lyderis kuo mažiau išeikvotų jėgų lygumose ir išsilaikytų tarp lyderių. Tokį darbą komandoje atliekame keturiese, – naujienų agentūros ELTA korespondentui Tomui Gaubiui sakė R. Navardauskas. – O į savo vietą bendrojoje įskaitoje visiškai nekreipiu dėmesio. Kai pamatau, kad jau nebegaliu būti naudingas komandai, pradedu tausoti jėgas kitai dienai. Ir taip bus per visus kalnuotus etapus. Į dviračių sportą reikia žiūrėti kaip į krepšinį, tik pas mus laimi ta komanda, kurios vienas žaidėjas pelno daugiausiai taškų“.

Pirmieji trys šių metų „Tour de France“ etapai buvo surengti Anglijoje. Pirmajame etape 26-erių metų lietuviui pavyko iškovoti trečiąją vietą. R.Navardauskas, kurio pirmasis treneris – Kęstutis Česaitis, finišo sprinte į priekį praleido tik vokietį Marcelą Kittelį („Giant-Shimano“) ir slovaką Peterį Saganą („Cannondale“).

„Pirmajame etape vienam iš mūsų komandos narių reikėjo pasistengti užimti kuo aukštesnę vietą, kad kitą dieną mus lydintys automobiliai važiuotų kuo arčiau mūsų. Stengiausi patekti į dešimtuką, tačiau finišavau netgi trečias“, – sakė R. Navardauskas.

Lietuvos dviratininko pavardė pasaulio žiniasklaidoje buvo linksnuojama ne tik po pirmojo etapo, bet ir po antrojo. Anglijoje „Tour de France“ lenktynės sulaukė milžiniško žiūrovų susidomėjimo. Kai kuriose atkarpose dviračių sporto gerbėjų susirinko tiek daug, kad dviratininkams buvo sunku pravažiuoti. Tarp žiūrovų buvo daug tokių, kurie, trukdydami važiuoti, fotografavo ir filmavo varžybų dalyvius. Antrajame etape R. Navardauskas iš vieno įkyruolio net atėmė išmanųjį telefoną ir numetė jį į šoną. Šis vaizdas pateko į televiziją ir netrukus plačiai pasklido internete.

„Lenktyniaujant Anglijoje, žmonės stovėjo tiesiog ant kelio. Jie dviems šimtams dviratininkų pravažiavimui palikdavo vos dviejų metrų tarpą. Dviratininkai ne kartą atsitrenkė į žiūrovus, – pasakojo R. Navardauskas. – Smagu, kad žmonės palaiko dviratininkus, bet ne visi suvokia, kad varžybų metu stovėti ant kelio labai pavojinga“.

26-erių metų lietuvis pažymėjo, kad kol kas sunkiausias buvo penktasis etapas – dviratininkams teko lenktyniauti per lietų ir dalį distancijos reikėjo įveikti akmenimis grįstais keliais.

„Tokiose kelio atkarpose per lietų važiuoti labai pavojinga. Būna taip slidu, kad net tiesiame kelyje atsiduri ant šono. Ir aplenkti varžovus labai sunku. Daugelio komandų lyderiai akmenuotais keliais praktiškai nevažinėja“, – pažymėjo R. Navardauskas, kuriam penktajame etape pavyko išvengti griuvimo.

Beje, nugalėtojo titulą gynęs britas Christopheris Froome'as („Sky“) šiame etape griuvo du kartus. Dėl patirtų sužalojimų jis buvo priverstas pasitraukti iš varžybų.

Lenktynes tęsia visi devyni „Garmin-Sharp“ komandos nariai. E.Talansky po šešių etapų tarp 189 klasifikuotų dviratininkų buvo devintas. Jis nuo lyderio italo Vincenzo Nibali („Astana“) atsiliko 2 min. 5 sek.

„Tikrieji lyderiai išryškės kalnuotuose etapuose jau šį savaitgalį. V.Nibali iki šiol rodo labai gerą sportinę formą. Manau, kad jis lyderio marškinėlius veš dar gana ilgai. Bus labai įdomu stebėti kaip kovos buvęs lenktynių nugalėtojas ispanas Alberto Contadoras ir mūsų komandos lyderis E. Talanskis. “, – teigė Lietuvos dviratininkas.

Lenktynės, kurias sudaro 21 etapas (per 3600 km), baigsis liepos 27 dieną Paryžiuje. Varžybose dalyvauja 22 komandos.

R. Navardauskas „Tour de France“ lenktynėse startavo trečią kartą. Iš Kvėdarnos (Šilalės r.) kilęs dviratininkas šiose varžybose debiutavo 2011 metais. Tada jis su komandos draugais laimėjo antrąjį etapą – komandų atskiro starto lenktynes. Tiek 2011-aisiais, tiek pernai Ramūnas įveikė visą lenktynių maršrutą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.