EUROLYGA 2023

R. Navardauskas laimėjo „Tour de France“ etapą

Lietuvos dviratininkas Ramūnas Navardauskas „Tour de France“ lenktynėse dar kartą įrodė, ko vertas.  Prestižiškiausiose pasaulio dviračių varžybose 26-erių lietuvis laimėjo 19-ąjį etapą.

R.Navardauskas dramatiškose lenktynėse buvo pirmas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
R.Navardauskas dramatiškose lenktynėse buvo pirmas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

Jul 25, 2014, 7:25 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:39 PM

„Pergalę skiriu savo komandai – kiekvienas „Garmin“ narys prisidėjo prie šios pergalės ir nusipelno pagyrų. Laimėti „Tour de France“ etapą buvo mano svajonė. Visi dviratininkai apie tai svajoja, - prisipažino R.Navardauskas „Eurosport“ televizijos kanalui po triumfo.  - Esu labai dėkingas komandos draugams. Jackas Baueris ir Sebastianas Langeveldas man puikiai talkino įkalnėje, o Tomas-Jette Slagteris buvo nepakartojamas“.

„Garmin“ (JAV) komandai atstovaujantis kvėdarniškis penktadienio vakarą pirmasis kirto finišo liniją  Beržerako mieste.

208,5 km nuo Mugurgė R.Navardauskas nuvažiavo per 4 val. 43 min. 41 sek. ir 7 sekundėmis aplenkė  artimiausius varžovus: vokietį Johną Degenkolbą („Giant-Shimano“), norvegą Alexanderį Kristoffą („Katusha“), australą Marką Renshaw („Omega Pharma-Quick Step“) ir italą Daniele Bennati („Tinkoff-Saxo“).

„Sukūręs sensaciją Navardauskas nugali vienas!“, – iš karto po finišo lietuvio pergale stebėjosi „L'Equipe“ dienraštis, kurį leidžianti ASO bendrovė ir organizuoja „Tour de France“ lenktynes.

R.Navardauskas tapo pirmuoju istorijoje Lietuvos dviratininku, kuriam pavyko laimėti jau 101-ąjį kartą rengiamų prestižiškiausių pasaulio daugiadienių lenktynių etapą.

2011 metais, kai Ramūnas debiutavo „Tour de France“ pragare, jis jau lipo ant nugalėtojų pakylos kartu su savo komandos draugais, laimėjęs komandines atskiro starto lenktynes. „Garmin“ tuomet triumfavo ir komandų įskaitoje.

Šįmet R.Navardauskas tik paskutinę akimirką pateko į „Garmin“ paraišką „Tour de France“ lenktynėms, kai iš rikiuotės iškrito traumą patyręs jo komandos draugas, ir  trečią kartą per karjerą važiuoja šiose varžybose.

Universalumu pasižymintis lietuvis nuo pat „Tour de France“ starto turėjo padėti JAV komandos lyderiui Andrew Talansky. Jau pirmajame etape R.Navardauskas finišavo trečias, o po to dar tris kartus pateko tarp 20 stipriausių dviratininkų.

26-erių lietuvis pavyzdingai dirbo amerikiečio ginklanešiu, bet tris kartus griuvęs ir stipriai susižeidęs A.Talansky po 12-ojo etapo galiausiai buvo priverstas pasitraukti iš lenktynių.

Nuo šios akimirkos R.Navardauskas ir kiti „Garmin“ dviratininkai jau galėjo važiuoti „atrištomis rankomis“, padėdami tam, kuris tą dieną turi daugiausiai galimybių parodyti geriausią rezultatą.

Po pergalingo finišo penktadienį lietuvis neatsitiktinai pirmiausiai gerą pusvalandį dėkojo komandos draugams, kurie taip pat daug prisidėjo prie Ramūno triumfo.

Likus 13 km iki finišo po galingo spurto R.Navardauskas pabėgo nuo pagrindinės grupės ir Monbazilako įkalnės viršūnėje pasivijo kitą „Garmin“ dviratininką olandą Tomą Jelte Slagterį, kuris net 200 km važiavo priekyje.

„Ramūnui pasakiau: jeigu tu gali važiuoti vienas, varyk į priekį. Mums būtinai reikėjo laimėti etapą, ir jam tai pavyko, – komandos draugo sėkme lequipe.fr nuoširdžiai džiaugėsi T.J.Slagteris, pripažintas kovingiausiu 19-ojo etapo dviratininku. -- Šį vakarą visi gersim šampaną!“

Po pokalbio su nusilpusiu komandos draugu lietuvis perėmė lyderio estafetę ir jau vienas visu greičiu šovė į priekį. Likus iki finišo pabaigos 11 km R.Navardauskas prieš pagrindinę grupę sukaupė 10 sekundžių persvarą.

Leisdamasis nuo įkalnės link Beržerako miesto lietuvis buvo ilgai priverstas važiuoti, pučiant šoniniam vėjui, o vėliau jau – ir prieš vėją. Likus iki finišo 10 km jis turėjo 14 sek. persvarą prieš pagrindinę grupę.

„Tour de France“ lenktynių išvakarėse R.Navardauskas neatsitiktinai tapo Lietuvos asmeninių atskiro starto lenktynių čempionu, todėl ir dabar tiesiog išnaudojo pagrindinį savo kozirį. Lietaus merkiamoje trasoje 190 cm ūgio ir  77 kg svorio lietuvis važiavo  lyg per asmenines lenktynes.

Likus iki finišo 7 km Ramūnas jau buvo sukaupęs 22 sek. persvarą.

Galingus sprinterius turinčios komandos akimirksniu suprato, jog lietuvio jokiu būdu negalima paleisti, todėl organizavo jo medžioklę. Labiausiai stengėsi „Tinkoff-Saxo“ ir „Cannondale“, tačiau  likus iki finišo vos 4 km R.Navardauskas vis dar pirmavo 22 sek. nuo pagrindinės grupės.

Likus iki finišo mažiau negu 3 km kai kurie lietuvį besivijantys varžovai, kurių gretose išsiskyrė nė vieno etapo šį sezoną „Tour de France“ dar nelaimėjęs slovakas Peteras Saganas („Cannondale“) pateko į griūtį.

Bet „Omega Pharma-Quick Step“ dviratininkų tempiama pagrindinė grupė toliau iš paskutiniųjų vijosi lietuvį. Likus 1,5 km iki finišo R.Navardauskas vis dar turėjo 14 sek. persvarą.

Prie raudonos vėliavėlės, žyminčios, jog iki finišo liko paskutinis kilometras, lietuvis atvažiavo pirmaudamas 11 sekundžių. R.Navardauskas atsilaikė prieš 15 jį persekiojusių varžovų ir dar nekirtęs finišo pergalingai į viršų iškėlė rankas.

Ramūnai, bravo!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.