EUROLYGA 2023

Po R. Navardausko triumfo – liaupsės Lietuvos dviračių mokyklai

Lietuva tapo 32-a šalimi, kurios vardas nuo šiol yra įrašytas į „Tour de France“ nugalėtojų metraštį.

R.Navardausko triumfo akimirka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
R.Navardausko triumfo akimirka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

Jul 26, 2014, 2:44 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:21 PM

Lietuva tapo 32-a šalimi, kurios vardas nuo šiol yra įrašytas į „Tour de France“ nugalėtojų metraštį.

„Užaugęs lietuviškoje mokykloje, kuri garsėja puikiais tempo dviratininkais, dienos laureatas sumaniai pasinaudojo nepalankiomis peletonui oro sąlygomis ir vienui vienas pagavo sėkmę“, – R.Navardauską gyrė „L'Equipe“ žurnalistas, šeštadienio numeryje jam skyręs specialų straipsnį.

Prancūzijos dienraštis, kurį leidžianti ASO bendrovė organizuoja ir „Tour de France“ lenktynes, neužmiršo priminti, jog R.Navardauskas tapo pirmuoju istorijoje lietuviu, laimėjusiu šių varžybų etapą.

„L'Equipe“ taip pat pastebėjo, jog 2014 metų lenktynėse iki šiol triumfavo tik 8 valstybių dviratininkai. Per 19 etapų po 5 kartus laimėjo Vokietijos ir Italijos, po 2 – Prancūzijos, Lenkijos ir Norvegijos, o po vieną kartą – Australijos, Olandijos ir Lietuvos dviratininkai.

R.Navardausko sėkmė penktadienį taip pat buvo ir pirmoji „Garmin“ komandos pergalė šių metų lenktynėse. Nuo 2011-ųjų JAV ekipai atstovaujantis lietuvis pats po pergalingo finišo pirmiausiai ilgai dėkojo komandos draugais.

APIE KOMANDOS STRATEGIJĄ

„Viskas buvo numatyta per komandos pasitarimą šį (penktadienio) rytą. Turėdami savo sudėtyje „Tour de France“ lenktynėms tokius dviratininkus mes tiesiog privalėjome atakuoti. Mums tai buvo tikriausiai jau paskutinis etapas, kuriame galėjome pabandyti kažką nuveikti, – neslėpė R.Navardauskas lequipe.fr. – Įprastai Tomas-Jelte Slagteris („Garmin“ dviratininkas iš Olandijos – Red.) ir aš privalome sulaukti įkalnės atakai ir spurtuoti, bet jis (Tomas) atsidūrė bėglių grupėje.

Aš pasileidau vienas, bet prieš tai visa komanda dirbo man ir gerai saugojo nuo vėjo. Jie (pagrindinėje grupėje likę kiti „Garmin“ dviratininkai – Red.) puikiai sekė visas varžovų kontraatakas.

Kai aš pagaliau spurtavau, jau myniau, kiek turiu jėgų. Pasivijau Tomą, kuris paskutinį kartą mane puikiai dar patempė į priekį, o po to likęs vienas jau 100 procentų variau iki finišo“.

APIE BAIMĘ BŪTI PAVYTAM

„Aš tikrai nenorėjau, kad man nutiktų tas pats, kas Jackui Baueriui („Garmin“ dviratininkas iš Naujosios Zelandijos pirmavo 15-ajame etape, tačiau likus iki finišo 25 metrams jį pasigavo pagrindinė grupė – Red.).

Puikiai žinojau, kad turėsiu tik 20-25 sekundžių persvarą, likus tuzinui kilometrų iki finišo, bet tikrai nesirūpinau, kad vyksta už mano nugaros, – pasakojo Ramūnas. – Kai sprinteriai ir jų komandų ginklanešiai pradeda medžioklę, tiesiog beprotiška stebėti, kokiu greičiu jie važiuoja. Tokiomis akimirkomis labai sunku atsilaikyti ir išlikti priekyje. Todėl aš myniau iš paskutinių jėgų kiek tik galiu, tikėdamasis, kad jie manęs nepasivys, likus 25 metrams iki finišo.

Likusius kilometrus vertinau kaip asmenines atskiro starto lenktynes. Stengiausi išnaudoti kiekvieną net menkiausią smulkmeną: posūkius, nuo vėjo saugojančių sirgalių minią, nes tai galėjo man padėti sutaupyti nors dalelę sekundės“.

APIE KOMANDOS DRAUGO PRAŠYMĄ

„Tour de France“ išvakarėse Davidas („Garmin“ dviratininkas škotas D.Millaras – Red.) apsirgo, todėl komanda nusprendė vietoj jo į lenktynes pasiųsti mane. Žinojau, kad jis buvo labai nusivylęs, jog prieš karjeros pabaigą negalės paskutinį kartą dalyvauti „Tour de France“ lenktynėse, – pasakojO R.Navardauskas. – Bet jis man atsiuntė labai malonų E-mailą: „Esu patenkintas, kad būtent tu pakeisi mane. Laimėk ką nors man“.

Davidas manęs paprašė pergalės. Todėl dalis šios pergalės priklauso jam, o kita dalis – komandai“.

KAIP VYKO LENKTYNĖS

„Garmin“ (JAV) komandai atstovaujantis kvėdarniškis penktadienio vakarą pirmasis kirto finišo liniją Bergerako mieste.

208,5 km nuo Mougourguet R.Navardauskas nuvažiavo per 4 val. 43 min. 41 sek. ir 7 sekundėmis aplenkė artimiausius varžovus: vokietį Johną Degenkolbą („Giant-Shimano“), norvegą Alexanderį Kristoffą (Katusha), australą Marką Renshaw („Omega Pharma-Quick Step“) ir italą Daniele Bennati („Tinkoff-Saxo“).

„Sukūręs sensaciją Navardauskas nugali vienas!“, – iš karto po finišo lietuvio pergale stebėjosi L'Equipe dienraštis, kurį leidžianti ASO bendrovė ir organizuoja ir „Tour de France“ lenktynes.

R.Navardauskas tapo pirmuoju istorijoje Lietuvos dviratininku, kuriam pavyko laimėti jau 101-ąjį kartą rengiamų prestižiškiausių pasaulio daugiadienių lenktynių etapą.

2011 metais, kai Ramūnas debiutavo „Tour de France“ pragare, jis jau lipo ant nugalėtojų pakylos kartu su savo komandos draugais, laimėjęs komandines atskiro starto lenktynes. „Garmin“ tuomet triumfavo ir komandų įskaitoje.

Šįmet R.Navardauskas tik paskutinę akimirką pateko į „Garmin“ paraišką „Tour de France“ lenktynėms ir trečią kartą per karjerą važiuoja šiose varžybose.

Universalumu pasižymintis lietuvis nuo pat „Tour de France“ starto turėjo padėti JAV komandos lyderiui Andrew Talansky. Jau pirmajame etape R.Navardauskas finišavo trečias, o po to dar tris kartus pateko tarp 20 stipriausių dviratininkų.

26-erių lietuvis pavyzdingai dirbo amerikiečio ginklanešiu, bet tris kartus griuvęs ir stipriai susižeidęs A.Talansky po 12-ojo etapo galiausiai buvo priverstas pasitraukti iš lenktynių.

Nuo šios akimirkos R.Navardauskas ir kiti „Garmin“ dviratininkai jau galėjo važiuoti „atrištomis rankomis“, padėdami tam, kuris tą dieną turi daugiausiai galimybių parodyti geriausią rezultatą.

Po pergalingo finišo penktadienį lietuvis neatsitiktinai pirmiausiai gerą pusvalandį dėkojo komandos draugams, kurie taip pat daug prisidėjo prie Ramūno triumfo.

Likus 13 km iki finišo Monbazillako įkalnės viršūnėje R.Navardauskas pasivijo kitą „Garmin“ dviratininką olandą Tomą Jelte Slagterį, kuris ilgą laiką vienas važiavo priekyje.

Po pokalbio su nusilpusiu komandos draugu lietuvis perėmė lyderio estafetę ir jau vienas visu greičiu šovė į priekį. Likus iki finišo pabaigos 11 km R.Navardauskas prieš pagrindinę grupę sukaupė 10 sekundžių persvarą.

Leisdamasis prie Bergerako lietuvis buvo ilgai priverstas važiuoti, pučiant šoniniam vėjui, o vėliau jau – ir prieš vėją.

Likus iki finišo 10 km jis turėjo 14 sek. persvarą prieš pagrindinę grupę.

„Tour de France“ lenktynių išvakarėse R.Navardauskas neatsitiktinai tapo Lietuvos asmeninių atskiro starto lenktynių čempionu, todėl ir dabar tiesiog išnaudojo pagrindinį savo kozirį. Lietaus merkiamoje trasoje 190 cm ūgio ir 77 kg lietuvis važiavo lyg per asmenines lenktynes.

Likus iki finišo 7 km Ramūnas jau sukaupė 22 sek. persvarą.

Galingus sprinterius turinčios komandos akimirksniu suprato, jog lietuvio jokiu būdu negalima paleisti, todėl organizavo jo medžioklę. Labiausiai stengėsi „Tinkoff-Saxo“ ir „Conondale“, tačiau likus iki finišo vos 4 km R.Navardauskas vis dar pirmavo 22 sek. nuo pagrindinės grupės.

Likus iki finišo mažiau negu 3 km kai kurie lietuvį besivijantys varžovai, kurių gretose išsiskyrė nė vieno etapo šį sezoną „Tour de France“ dar nelaimėjęs slovakas Peteras Saganas („Cannondale“) pateko į griūtį.

Bet „Omega Pharma-Quick Step“ dviratininkų tempiama pagrindinė grupė toliau iš paskutiniųjų vijosi lietuvį. Likus 1,5 km iki finišo R.Navardauskas vis dar turėjo 14 sek. persvarą.

Prie raudonos vėliavėlės, žyminčios, jog iki finišo liko paskutinis kilometrass, lietuvis atvažiavo pirmaudamas 11 sekundžių. R.Navardauskas atsilaikė prieš 15 jį persekiojusių varžovų ir dar nekirtęs finišo pergalingai į viršų iškėlė rankas.

Ramūnai, bravo!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.