EUROLYGA 2023

Už kančias „Tour de France“ pragare - menkas atpildas

Ko vertos kančios „Tour de France“ pragare? Sunkiausiose pasaulio daugiadienėse lenktynėse dviratininkai išsidalino 2 mln. eurų premijų, o 2014 metų varžybų čempionui atiteko 450 tūkst. eurų.

2014-ųjų „Tour de France“ lenktynėse R.Navardauskas penktadienį laimėjo 19-ąjį etapą, už kurį gaus 8 tūkst. eurų.<br>AP nuotr.
2014-ųjų „Tour de France“ lenktynėse R.Navardauskas penktadienį laimėjo 19-ąjį etapą, už kurį gaus 8 tūkst. eurų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 28, 2014, 12:51 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 4:46 PM

„Tour de France“ yra prestižiškiausios pasaulio lenktynės ir dviračių sporto viršūnė.

Geltonus marškinėlius apsivilkęs „Tour de France“ čempionas vienintelis turi privilegiją klausytis savo šalies himno, stovėdamas ant garbės pakylos Paryžiaus Eliziejaus laukuose.

„Akivaizdu, kad tie lyderio marškinėliai priverčia pamiršti visas kančias. Jie padeda įveikti sunkiausius kalnus ne tik lenktynėse, bet ir savo dvasioje“, – pripažino 2013-ųjų „Tour de France“ čempionas Cristopheris Froome’as.

Sekmadienį pasibaigusiose lenktynėse triumfavo italas Vincenzo Nibali. 2014-ųjų „Tour de France“ lenktynes „Astana“ dviratininkas baigė dar nematytu rekordu.

29-erių italas per tris savaites net 18 iš 21 etapų vilkėjo geltoną lyderio aprangą.

Nusileidžia teniso čempionams

Ko gali tikėtis V.Nibali už įspūdingą pergalę ir tokį rekordą?

Po finišo „Tour de France“ čempiono laukė ne tik išskirtinės šlovės akimirkos Paryžiuje, bet ir 450 tūkst. eurų premija.

Sunkiausių pasaulyje dviračių lenktynių nugalėtojas uždirbo tris kartus mažiau negu gegužę Roland’o Garros aikštynuose Prancūzijos sostinėje triumfavęs Rafaelis Nadalis.

„Grand Slam“ teniso turnyro čempionui už pergalę šįmet atiteko 1 mln. 650 tūkst. eurų.

Dviračių sportas neprilygsta tenisui finansinėmis galimybėmis. Bet negalima užmiršti, kad, skirtingai nuo Roger Federerio, Novako Džokovičiaus ar Ričardo Berankio, geriausi pasaulio dviratininkai priklauso komandoms ir kaip samdomi darbuotojai kas mėnesį gauna algą.

Profesionalaus dviračių sporto elitui – „World Tour“ ekipai – priklausantys visi atletai per metus uždirba mažiausiai 40 tūkst. eurų, o ryškiausių žvaigždžių: Ch.Froome’o, Alberto Contadoro ar V.Nibali alga siekia nuo 2 iki 4 mln. eurų.

Stipriausių pasaulio tenisininkų pajamos priklauso tik nuo jų rezultatų (išskyrus rėmimo sutartis).

Tris pragariškas savaites ištvėrę dviratininkai negali lygintis ir su geriausiais golfo žaidėjais. Pavyzdžiui, „British Open“ turnyro čempionas savo sąskaitą papildo 1 mln. 233 tūkst. eurų.

Bet „Tour de France“ čempionas gauna didesnę premiją negu pasaulio futbolo čempionate triumfavęs žaidėjas (Vokietijos rinktinės futbolininkams šįmet buvo skirta po 300 tūkst. eurų) ar Deimantinę lygą – prestižiškiausias lengvosios atletikos varžybas – laimėjęs atletas, kuriam atitenka 133 tūkst. eurų.

Marškinėliai neša pelną

Garsiausiose pasaulio dviračių lenktynėse iš viso išdalijama 2 mln. eurų premijų.

Nors „Tour de France“ čempionui atitenka solidi 450 tūkst. eurų suma, jam už nugaros likusiems varžovams jau tenka dalintis gerokai mažesniu uždarbiu. Bendrojoje įskaitoje antrąją vietą užėmęs dviratininkas gauna 200 tūkst., trečiąją – 100 tūkst., o dešimtąją – jau tik 3800 eurų.

Geriausiam lenktynių sprinteriui ir stipriausiam kalnų „ožiui“ atitenka po 25 tūkst. eurų, o geriausias jaunasis (iki 23 metų) „Tour de France“ dviratininkas praturtėja 20 tūkst. eurų.

Nors vieną etapą geltonus lyderio marškinėlius vilkėjęs atletas gauna 350 eurų, o viena diena su žaliais sprinterio, taškuotais kalnų karaliaus ir baltais jaunojo dviratininko marškinėliais atneša po 300 eurų.

Premijas gauna visi

„Tour de France“ lenktynėse premijas gauna visi dviratininkai.

Už kiekvieną įveiktą etapą jiems skiriama bazinė 400 eurų suma. Po 21 etapo finišą Paryžiuje pasiekęs kiekvienas dviratininkas iš viso uždirba po 8400 eurų.

Trijų savaičių lenktynės specialiai sukurtos taip, kad dviratininkai turėtų dėl ko stengtis kasdien. Kiekvieno etapo nugalėtojui skiriama po 8 tūkst. eurų, o visi į pirmąjį dvidešimtuką patekę dviratininkai, nelygu užimta vieta, gauna nuo 4 tūkst. iki 200 eurų.

Net ir nelaimintys, bet stabiliai lenktynėse važiuojantys atletai turi galimybių gerokai papildyti savo ir komandos kišenę. Pavyzdžiui, nė vieno etapo dar nelaimėjęs slovakas Peteris Saganas uždirbo apie 40 tūkst. eurų.

Trečiąsyk per karjerą „Tour de France“ lenktynėse dalyvaujantis Ramūnas Navardauskas šįmet šešis kartus pateko tarp premijuojamų dviratininkų.

Vienintelis lenktynėse važiavęs Lietuvos dviratininkas laimėjo 19-ąjį etapą ir dar du  kartus (1-ajame ir 21-ajame etapuose) finišavo trečias. R.Navardauskas  iš viso uždirbo 22 430 eurų premijų.

R.Navardausko iškovotos premijos

8400 eurų – už kiekvieną (21) įveiktą etapą.*

8000 eurų – už 1-ąją vietą 19-ajame etape.

2000 eurų – už 3-iąją vietą 1-ajame etape.

2000 eurų – už 3-iąją vietą 21-ajame etape.

830 eurų – už 5-ąją vietą 12-ajame etape.

730 eurų – už 7-ąją vietą 15-ajame etape.

470 eurų – už 12-ąją vietą 3-iajame etape.

Iš viso: 22 430 eurų.

*Paaiškinimai: po 21 etapo Paryžiuje finišavęs dviratininkas iš viso gauna 8400 eurų (400 x 21).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.