EUROLYGA 2023

Lietuvą garsinantis R. Navardauskas valdžios dėmesio nesulaukia

Lietuvos vardą vis labiau pasaulyje garsinantis Ramūnas Navardauskas norėtų nuversti kalnus, bet alinantis dviratininko sezonas koreguoja jo planus. Praėjusią savaitę prestižinių lenktynių „Tour de France“ devynioliktąjį etapą laimėjęs 26 metų sportininkas nori dalyvauti pasaulio čempionate, bet dviračių sporto pragarą ištvėręs kūnas vien nuo troškimų nepriklauso.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Jul 31, 2014, 1:11 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 3:06 PM

„Reikės žiūrėti, kaip bus. Jeigu pajėgsiu, norėčiau startuoti ir mėginti pasiekti gerą rezultatą, bet dar neaišku, kaip viskas klostysis. Nežinau, ar būsiu pervargęs, ar ne?“, - sakė pirmuoju Lietuvos dviratininku, kuriam pavyko triumfuoti laimėti istorinių „Tour de France“ lenktynių etapą. Šiemet jos vyko jau 101-ąjį kartą.

Raumenis pailsinęs ir nuo svaigios pergalės atsigavęs R.Navardauskas jau penktadienį išskrenda į Prancūziją, kur su „Garmin“ komanda dalyvaus kitose varžybose.

Kuklus sportininkas savo rezultato dabar neaukština ir yra nurimęs, bet prisiminęs naktį po pergalės neslėpė – kūnas tiesiog virpėjo.

„Tik noriu pabrėžti, kad pergalė – visos komandos nuopelnas. Dviračių sportas nėra toks individualus, kaip kartais kalbama. Ten labai daug kas priklauso nuo komandos. Pamenu, kai vadovas pasakė, kad pergalės reikėjo, nes buvome jos alkani. Norėjome įsirašyti nors vieną pergalę galutinėje įskaitoje, kai susirgo mūsų lyderis ir negalėjo tęsti etapo“, - pasakojo R.Navardauskas.

Jis tapo vieninteliu „Garmin“ dviratininku, užlipusiu ant nugalėtojų pakylos. R.Navardauskas jau pirmajame etape parodė, kad gali ne tik padėti lyderiui, bet ir varžytis su kitais – jis buvo trečias. Šioje vietoje jis baigė ir paskutinįjį etapą.

„Pirmiausia turėjau pridengti lyderį, - apie pirmąjį etapą kalbėjo dviratininkas. - O per paskutinius metrus galėjau finišuoti. Man pasisekė, kad pabaigoje buvo man palankesnis kelias nei kitiems lyderiams. Pasirinkau tinkamą poziciją. Dar įtakos turėjo, kad pabaigoje krito du rimti sprinteriai. Pirmą dieną pasisekė.“

Gerbėjai po lenktynių ne tik liaupsino R.Navardauską. Išvydę, kad šis finišavo už šimtuko ribos, papylė ir kritikos, tačiau piktesnius žodžius lieja tie, kurie apie dviračio sportą nusimano labai menkai.

„Tai nėra krepšinis, nors čia irgi būna, kad atitrūksti dešimties taškų skirtumu ir pralaimi. Čia yra žmogaus galimybės ir jas reikia pasverti, žinoti, kiek gali padaryti. Kai tu važiuoji už kito dviratininko, saugai daugiau nei 30 proc. savo jėgos. Kai atvažiuoja visa grupė, pirmasis pavargsta labiausiai. O gale, kas važiuoja, tai nebūtinai mina, nes viską užstoja varžovai. Šimtą kilometrų gali pravažiuoti per tris valandas. Jeigu treniruoklių salėje tris valandas kilnosi girą, labai pavargsi“, - apie specifiką ir nuovargį kalbėjo R.Navardauskas.

Jo pergale džiaugėsi ne tik ištikimiausi gerbėjai, komandos draugai. Belgijoje lenktynes stebėjo ištikimiausias R.Navardausko sirgalius – dviratininką užauginęs ir išugdęs treneris Kęstutis Česaitis.

„Visada tikiuosi, kad jis laimės ten, kur jam patogiausia. Dar nebuvo niekas nutarta, o mes susiskambinome ir kalbėjome apie jo galimybes. Jis prieš etapą žinojo, kad mėgins siekti pergalės. Tai nebūtinai galėjo būti Ramūnas, juk ekipai svarbiausia jos pergalė, bet aš tikėjausi, kad pamatysiu būtent jį“, - sakė K.Česaitis.

Prieš spaudos konferenciją R.Navardauskas lankėsi naujojo KKSD vadovo Edžio Urbanavičiaus kabinete. Galbūt ateityje jis galėtų tikėtis didesnio dėmesio iš valdininkų po pergalių „Tour de France“ ar kitose prestižinėse lenktynėse, tačiau ne dabar.

„Esu labai nusivylęs, kad į KKSD ar kitų institucijų nuostatas nėra įtrauktos „Vuelta a Espana“, „Giro“, „Tour de France“ lenktynės, už kurias sportininkams būtų gauti geresnius meistriškumo rodiklius. Reikėtų padirbėti šiuo klausimu“, - sakė Ramūno treneris K.Česaitis.

Jis treniruoja jaunus dviratininkus ir neslėpė, kad talentų mato. „Neaišku, kiek jie pasieks. Reikia ne tik turėti talento, bet norėti ir galėti dirbti“, - sakė treneris.

Pasak K.Česaičio, nemažai žada auganti merginų karta.

Viena tokių sportininkių – Antano Jakimavičiaus auklėtinė Edita Mazurevičiūtė. Aštuoniolikmetė laimėjo Europos jaunių čempionato aukso medalį omniumo rungtyje.

18-metė Edita Mazurevičiūtė po trijų rungčių pirmauja jaunių merginų daugiakovės varžybose. „Su treneriu to nesitikėjome. Po pirmos dienos laikiausi pirma, bet tada atėjo sprinto rungtis, o ji man nesiseka. Tuomet nukritau į žemesnį poziciją, bet atsitiesiau. Dabar norėčiau patobulinti sprinto rungtį. Reikia pažadinti tuos dalykus“, - šypsojosi sportininkė.

Jos treneris džiaugėsi, kad Lietuva ir vėl turi perspektyvią dviratininkę.

„Buvo intrigų. Kalbėta, kad treke nieko nebus. Bet matome, kad sugrįžtame. Yra perspektyvių vaikinų, o dabar Edita laimėjo auksą. Omniumas – labai sunki užduotis, juk reikia įveikti šešias rungtis“, - sakė A.Jakimavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.