EUROLYGA 2023

Visagine jau užaugo pamaina olimpiniam vicečempionui J. Šuklinui

Specialiai lrytas.lt iš Nandzingo

V.Korobovas iškovojo Nandzingo jaunimo olimpinių žaidynių sidabrą.<br>A.Pliadžio/LTOK nuotr.
V.Korobovas iškovojo Nandzingo jaunimo olimpinių žaidynių sidabrą.<br>A.Pliadžio/LTOK nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Nenartavičius

2014-08-24 22:41, atnaujinta 2018-01-05 23:31

Jevgenijus Šuklinas jau turi savęs vertą įpėdinį. 17-metis kanojininkas Vadimas Korobovas sekmadienį antrosiose jaunimo olimpinėse žaidynėse Nandzinge iškovojo sidabro medalį tiesioginėse lenktynėse – eksperimentinėje rungtyje S formos trasoje.

Nors sportininkus skiria beveik 12 metų ir jie atstovauja skirtingoms kanojininkų kartoms, panašumų tarp jų yra daugybė.

Abu jie užaugo Visagine, kuriame dauguma gyventojų dirbo atominėje elektrinėje, abiejų gimtoji kalba yra rusų ir abu turi po olimpinį sidabro medalį.

„Vadiucha, gražuolis! Sveikinu!“ - po sidabrinio pasirodymo Nandzinge V.Korobovo paskyroje socialiniame tinkle parašė J.Šuklinas.

Liūtis atėjo ir praėjo

Sekmadienio popietę irklavimo trasoje Suanvu ežere Nandzinge šėlo ne tik dėl medalių grūmęsi sportininkai, bet ir gamta.

Artėjant varžybų laikui, dangus pajuodo ir prapliupo tokia liūtis, kad vanduo šniokštė keliolikos centimetrų gylio upeliais.

Bet varžybų rengėjai reagavo ramiai ir pavėlino startus tik pusvalandžiu. Per tą laiką savanoriai ne tik susėme ir nušlavė vandens likučius, bet ir saulė kyštelėjo pro debesų plyšį. Tik vėjas išliko nenuspėjamas, o jo keliamos bangos – klastingos.

V.Korobovo treneris Dmitrijus Michailovas pyktelėjo ir ant kinų, kurie laisvoje ežero dalyje be jokio reikalo manevravo kateriais, o jų sukeltos bangos taip pat trukdė irkluotojams.

Pamatęs saulę treneris D.Michailovas nesidžiaugė: „Mes esame pripratę prie vėsesnių orų.“ Net ir nulijus oro temperatūra siekė apie 30 laipsnių, o drėgmė – 96 proc.

Varžovai – gerai pažįstami

Į jaunimo olimpinių žaidynių pusfinalį pateko trys iš keturių sportininkų, kurie pasiėmė medalius pasaulio jaunių čempionate – V.Korobovas, Sergejus Tarnovščis iš Moldovos ir Krystofas Hajekas iš Čekijos. Nebuvo tik vengro, kuris gimęs 1996 metais ir jau negalėjo varžytis Nandzinge. Vietoj jo į pusfinalį prasimušė Arturas Gulijevas iš Azerbaidžano.

Europos jaunių čempionate sidabrą, o pasaulio pirmenybėse bronzą pelniusiam V.Korobovui ukrainietis S.Tarnovščis – ne tik varžovas, bet r geriausias draugas.

Lvove gimęs sportininkas dar pernai atstovavo Ukrainai, o šiemet jau apsivilko Moldovos rinktinės aprangą ir pelnė jai Nandzinge istorinį aukso medalį.

Daug kam kelia nuostabą, kaip pavyko taip greitai išspręsti pilietybės klausimus.

Lrytas.lt apie tai kalbėjosi su Moldovos atstovo treneriu, kuris viską vertė politiniams dalykams. Jo teigimu, sportininko tėvai bijojo, kad jis bus pakviestas dalyvauti kariniuose veiksmuose ir patys ieškojo būdų, kaip rasti naują tėvynę. Kita versija: Andrijus Tarnovskis – taip anksčiau jo pavardė skambėjo ukrainietiškai – nelabai sutarė su Ukrainos baidarių ir kanojų irklavimo federacija.

Kaip bebūtų, savų sportininkų neišugdantys moldavai išskėstomis rankomis sutiko pastiprinimą, o dabar skina vaisius.

Pilietybę pakeitęs S.Tarnovščis išliko V.Korobovo draugas ir tai buvo aiškiai matyti po lenktynių.

Po finalo prabėgus geram pusvalandžiui jiedu emocingai aptarinėjo tai, kas dėjosi ežere, o S.Tarnovščis išsitraukęs iš kišenės parodė: „žiūrėk, turiu naują telefoną.“

Netrukus paaiškėjo, kodėl jis yra sportininko kišenėje. Užlipęs ant pakylos ir gavęs medalį S.Tarnovščis puolė fotografuotis asmenukes.

Nauja pasaulį užvaldžiusi manija Nandzinge įtraukė net ir Tarptautnio olimpinio komiteto prezidentą Thomą Bachą, todėl tokia ceremonija nat pakylos buvo sutikta pritarimo šūksniais

Galėjo likti be nieko

Pusfinalyje visaginietis nesunkiai pranoko A.Galijevą, o prieš tai S.Tarnovščis nepaliko vilčių čekui.

Finalo plaukimą maždaug 450 m trasoje V.Korobovas pradėjo arčiau kranto, kur vėjas silpnesnis ir po posūkio distancijos pusiaukelėje pirmavo.

Tačiau kada prasidėjo drama: sukdamasis pro plūdurą V.Korobovas beveik sustojo ir vos neprarado pusiasvyros.

Treneris D.Michailovas irgi buvo sustingęs: “Jei būtų griuvęs, būtų negavęs sidabro, nes reikia pasiekti finišą.“

V.Korobovas išsilaikė, o tuo metu jo draugas sukdamasis smarkiai nutolo nuo posūkio plūdurų.

Atgavusiam pusiausvyrą V.Korobovui atsirado šansas, bet finišo spurtas buvo per trumpas, kad pavyktų ištaisyti klaidas.

Baigęs varžybas V.Korobovas dar ilgokai plaukiojo kitame ežero krašte apmąstydamas finalo dramą.

Tuo metu ant kranto treneris D.Michailovas priiminėjo sveikinimus, nors patekimą į finalą jis vadino minimalia užduotimi.

Plaukimo metu jis filmavo varžybas kamera ir vis švilpė, taip siųsdamas auklėtiniui tik jiems dviem suprantamus ženklus.

„Vadimas treniruojasi aukšta valtimi, o čia visi gavome žemas. Kai jis plaukė tiesiąja, valtis prisipildė vandens ir ant posūkio jau buvo sunkiai valdoma“, - lrytas.lt aiškino treneris.

„Finale buvo didelės bangos, todėl buvo labai sunku. Bet nesiteisinu, nes visiems sąlygos buvo vienodos. Man finišuojant valtyje buvo daug vandens, todėl likau antras. Rezultatu aš esu labai patenkintas. Norėjau medalio ir gavau tą medalį“, - pasakojo V.Korobovas.

Šaknys – Baltarusijoje ir Rusijoje

J.Šuklinas yra gimęs Rusijoje, o V.Korobovas pasaulį išvydo jau nepriklausomoje Lietuvoje 1997 metais.

Sportininkas pasakojo, kad jo tėvas yra kilęs iš Baltarusijos, o mama – iš Rusijos. Jie būdami vaikai su savo tėvais atvyko į Visaginą dirbti atominėje elektrinėje.

V.Korobovas vaikystėje lankė boksą, paskui baidarių irklavimą, bet rimtai pradėjo sportuoti tik patekęs pas trenerį Dmitrijų Michailovą.

Per ketverius metus jis pasiekė savo amžiaus grupės elitą ir yra perspektyvus olimpietis. Tokie sportininkai dažnai sulaukia viliojančių pasiūlymų iš tų šalių, kurios turi daugiau pinigų, bet nemoka pačios išugdyti sportininkų.

„Ne, nesu gavęs tokių siūlymų. Jei ir gaučiau, nepriimčiau“, - patikino kanojininkas, nors jo draugas pakeitė pilietybę ir turbūt tai ne kartą bus jų pokalbių tema.

Moldovos treneris lrytas.lt sakė, kad prieš lemiamas varžybas jis atskyrė savo auklėtinį nuo Lietuvos kanojininko.

„Norėjau, kad susikauptų varžyboms, o ne pramogautų“, - sakė Vadimas Salčiutanas.

Panašu, kad šiedu sportininkai dar ne kartą kops ant pakylos kartu įvairiose varžybose ir galės pasidalyti ten padarytomis asmenukėmis.

Nors Vadimas varžosi kalbėti lietuviškai, paaiškėjo, kad jam visai neblogai sekasi. Paklaustas apie planus po vidurinės mokyklos baigimo, jis teigė, kad nesirengia niekur išvykti ir studijuos Lietuvoje.

Šiemet Lietuvos čempionate kanojų sprinto rungtyje V.Korobovas medalio nepelnė – jį aplenkė trys vyresni varžovai, tačiau kitais metais jiems vargiai pavyks atlaikyti sparčiai tobulėjančio 18-mečio iššūkį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.