EUROLYGA 2023

Į Taškentą – kautis dėl medalių

Ar revoliucija imtynių pasaulyje bus paranki Lietuvos atletams? Penki mūsų šalies imtynininkai pasaulio čempionate Taškente pasiruošę ne tik išbandyti naujoves, bet ir kautis dėl medalių.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

2014-09-11 13:21, atnaujinta 2018-02-09 16:33

Lietuvos graikų-romėnų imtynių rinktinė trečiadienio rytą išskrido į Taškentą, kuriame dar pirmadienį prasidėjo pasaulio imtynių čempionato kovos.

Uzbekistano sostinėje ant Gimnastikos rūmų kilimo šį savaitgalį pasirodys penki Lietuvos imtynininkai: Edgaras Venckaitis (svorio kategorija iki 66 kg), Aleksandras Kazakevičius (iki 80 kg), Laimutis Adomaitis (iki 85 kg), Vilius Laurinaitis (iki 98 kg) ir Mindaugas Mizgaitis (iki 130 kg).

„Į čempionatą važiuoja pajėgiausi mūsų imtynininkai. Išskyrus Vilių, visi jie turi nemenką tokių varžybų patirtį, todėl mūsų tikslas vienas – kovoti dėl medalių“, – dar prieš kelionę į Taškentą neslėpė Lietuvos rinktinės treneris Mindaugas Ežerskis, pats prieš septynetą metų Baku iškovojęs pasaulio pirmenybių sidabrą.

Oficialūs tikslai – kuklūs

Lietuvos imtynių federacija (LIF) savo atletams prieš sezoną buvo iškėlusi kuklesnius tikslus.

Londono olimpiados prizininkui A.Kazakevičiui planuojama 5–10-oji, Pekino olimpiados prizininkui M.Mizgaičiui – 5–12, E.Venckaičiui ir L.Adomaičiui – 7–14, o 2012-ųjų pasaulio jaunimo čempionui V.Laurinaičiui – 8–16 vietos.

„Taip, minimalus visų siekis – patekti į pirmąjį dvyliktuką, nes toks rezultatas kuriam laikui gali užtikrinti ramesnį finansinį gyvenimą, – neslėpė M.Ežerskis. – Mes, treneriai, padarėme viską, ką galėjome. Visų atletų fizinė forma gera, jie puikiai kvėpuoja.

Po taisyklių permainų ant kilimo intensyviai turi kovoti 6 minutes. Treneriai neretai po imčių tiesiog išvelka bejėgius savo auklėtinius, todėl atletų ištvermingumas dabar įgavo ypatingos reikšmės. Kiekvienas mūsiškis tikrai sugeba atlaikyti tokį krūvį, todėl taisyklių naujovės palankios mūsų komandai. Dabar viskas priklauso tik nuo pačių atletų.“.

Dalyvaus 11-ą kartą

Šįmet Europos imtynių pirmenybėse lietuviai liko be medalių.

Bet balandžio mėnesį Suomijoje vykusias varžybas praleido rinktinės lyderis A.Kazakevičius ir V.Laurinaitis, kuris dar nebuvo atsigavęs po sudėtingos kojos traumos.

Pasaulio čempionatuose geriausiai iš į Taškentą nuvykusio penketuko yra pasirodęs M.Mizgaitis. Rekordinį – jau 11-ą kartą – planetos pirmenybėse kovosiantis 34-erių sunkiasvoris dar 2003 metais užėmė ketvirtąją vietą.

Nors Lietuvos rinktinės treneriai diplomatiškai išsisuko nuo atsakymo, iš kurio auklėtinio tikisi geriausio rezultato Taškente, visus labiausiai nustebinti gali E.Venckaitis.

„Savame rate Edgarą mes vadiname laisvuoju menininku. Jis paliko puikų įspūdį pasirengimo metu, – pripažino M.Ežerskis. – Edgarui pavyko išvengti traumų, o jo sportinė forma dabar yra geresnė, nei buvo prieš porą metų per Londono žaidynes.

Labai norėčiau, kad fortūna pagaliau nusišypsotų L. Adomaičiui. Laimis pagaliau užsilopė senas nugaros traumas, tiesiogiai susijusias su neįprastu jo kovos stiliumi.

Dažnais panėrimais Laimis ypač stipriai apkrauna nugarą. Bet, ačiū Dievui, šį kartą jis neturi jokių išvaržų, todėl išėjęs ant kilimo dabar grumsis iš visų jėgų.

A.Kazakevičiaus galimybių net neverta aptarinėti. Jis yra tikras mūsų lyderis, kurį į priekį visada stumia nugalėtojo mentalitetas.

M.Mizgaičio rezultatai labiausiai priklausys nuo to, kokia bus jo nuotaika ir noras varžybų dieną. Jeigu šios dvi nuolat kintančios dalys sutaps, tuomet viskas bus gerai.

V.Laurinaitis pirmą kartą dalyvaus suaugusiųjų pasaulio čempionate, bet reikalavimas jam tas pats, kaip ir visiems kitiems – kautis iki paskutinės sekundės.“

Be moterų ir be laisvūnų

Pasaulio čempionate susirinko apie 1000 imtynininkų iš 80 valstybių.

Jie dalyvaus trijų olimpinių rungčių: graikų-romėnų, moterų ir laisvųjų imtynių – varžybose, o iš viso išsidalins 24 medalių komplektus – po 8 kiekvienoje rungtyje.

Bet Lietuvos garbę gins tik graikų-romėnų atletai, o Taškente nebus mūsų šalies „laisvūnų“ ir moterų imtyninkių.

Moterų imtynių rinktinės treneris Aivaras Kaselis teigė, jog šį sezoną svarbiausias startas buvo pasaulio jaunimo čempionatas, kuriame Danutė Domikaitytė iškovojo bronzos medalį.

„Nėra tikslo plėšytis, nes suaugusiųjų varžybos – ne vaikų žaidimas, – teigė treneris. – Jau dabar pradėjome ruoštis naujajam sezonui. Sieksime iš jaunimo amžiaus grupės išeiti aukštai iškelta galva ir pamėginsime užkariauti Las Vegasą (čia vyks 2015-ųjų pasaulio čempionatas. – Red.)“

Laisvųjų imtynių rinktinės treneris Sergejus Kasimovas taip pat jau žvelgia į 2015-ųjų pasaulio pirmenybes.

„Jaučiame stiprų finansinį nepriteklių, todėl esamų resursų tikrai nepakaktų padoriam pasiruošimui. Planavome, kad į Taškentą važiuos trys atletai, bet Šarūnas Jurčys ir Jonas Rudavičius ilgai gydėsi traumas, o Mindaugas Rumbutis dėl asmeninių aplinkybių negalėjo tinkamai ruoštis, – neslėpė Klaipėdoje dirbantis treneris. – Kitąmet pasaulio čempionate JAV atletai kovos ne tik dėl medalių, bet ir dėl šešių olimpinių kelialapių kiekvienoje svorio kategorijoje. Nutarėme pataupyti lėšas ir sutelkti visas jėgas į kitų metų startus.“

Imtynėse – daug permainų

Imtynės pernai tik paskutinę akimirką išliko 2020 ir 2024 metų olimpinių žaidynių programoje.

Antikos laikus siekianti viena seniausių sporto šakų priversta keistis, kad taptų patrauklesnė ir labiau suprantama žiūrovams.

Tarptautinė imtynių federacija (FILA) nuo 2014-ųjų sausio 1-osios patvirtino naujas svorio kategorijas graikų-romėnų, laisvosioms ir moterų imtynėms, o šių metų Europos čempionate imtynininkai pirmą kartą kovojo pagal naujas FILA taisykles.

„Imtynės dabar tapo dar agresyvesnės ir intensyvesnės, todėl nuo šiol dar daugiau lemia atletų technika ir fizinis pasirengimas“, – permainas aiškino Lietuvos rinktinės treneris Ruslanas Vartanovas, 1996-aisiais Atlantoje pats kovojęs olimpinėse graikų-romėnų imtynių varžybose.

Taškente tęsiamos jau pradėtos reformos. Pasaulio čempionato išvakarėse buvo surengtas FILA kongresas, kuriame 177 nacionalinėms federacijoms atstovavę delegatai ne tik perrinko serbą Nenadą Lalovičių šios organizacijos prezidentu, bet ir priėmė naujų revoliucinių sprendimų.

FILA pakeitė pavadinimą ir nuo šiol vadinsis UWW – Jungtinis imtynių pasaulis („United World Wrestling“).

Lietuviai – ant garbės pakylos

Graikų-romėnų imtynių pasaulio čempionatuose Lietuvos atletai yra iškovoję tris medalius.

Rimantas Bagdonas iki 87 kg Auksas 1965 Tamperė (Suomija)

Mindaugas Ežerskis iki 96 kg Sidabras 2007 Baku (Azerbaidžanas)

Valdemaras Venckaitis iki 74 kg Bronza 2007 Baku (Azerbaidžanas)

Lietuvos imtynių rinktinė

(atletas, svorio kategorija, amžius, starto diena)

Edgaras Venckaitis (iki 66 kg), 28 metai, rugsėjo 13 d.

Aleksandras Kazakevičius (iki 80 kg), 28 metai, rugsėjo 13 d.

Laimutis Adomaitis (iki 85 kg), 28 metai, rugsėjo 12 d.

Vilius Laurinaitis (iki 98 kg), 22 metai, rugsėjo 14 d.

Mindaugas Mizgaitis (iki 130 kg), 34 metai, rugsėjo 13 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.