EUROLYGA 2023

Vilniaus maratone - lietuvių pergalės ir naujas rekordas

Paneigęs išankstines prognozes, pagrindinėje „Danske Bank Vilniaus maratono“ distancijoje greičiausiai bėgo kaunietis Remigijus Kančys.

Vyrų maratono nugalėtoju tapo R.Kančys.<br>T.Masoit nuotr.
Vyrų maratono nugalėtoju tapo R.Kančys.<br>T.Masoit nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 14, 2014, 11:00 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 3:56 PM

Likus 6 kilometrams iki finišo, lietuvis aplenkė pagrindiniu kandidatu laimėti varžybas vadintą Etiopijos bėgiką Teklu Getu.

Likusią distancijos dalį čempionas bėgo nesižvalgydamas ir 42 kilometrų 195 metrų distanciją įveikė per 2 valandas 23 minutes ir 41 sekundę.

Neišsukęs iš finišo tako, bėgikas atsakė į organizatorių klausimus.

Remigijau, prie finišo linijos susirinkę žmonės pirmo finišuojančio laukė bėgiko iš Etiopijos, o sulaukė Jūsų. Trumpai papasakokite, kas įvyko trasoje?

– Nuo septinto kilometro bėgau antras, paskui etiopą Teklu Getu. Likus 10 kilometrų, atsilikau gal minute. Bet gavau informaciją, kad afrikietis "pasėdo". Po truputį priartėjau, pamačiau jį ir pagalvojau, kad dabar arba niekada. Aplenkiau varžovą ties šeštu kilometru.

Netaupiau savęs, įtikinau, kad pailsėsiu vėliau. Jaučiau, kad šiandien – mano diena.

– Ar aplenkęs ilgą laiką pirmą bėgusį Teklu Getu žvalgėtės atgal?

– Tik vieną kartą Subačiau nuokalnėje atsisukau pažiūrėti, ar nesiveja. Bet buvau jau atitrūkęs. Nepaisant to, spaudžiau iš visų jėgų, kentėjau, norėjau geresnio rezultato.

– Kai finišavote, iš nuovargio drebėjo kojos, per odą ėjo šiurpas. Kokios emocijos užplūdo?

– Kai pirmas kirtau finišo liniją, užplūdo euforija. Tiesą pasakius, kažkaip taip jaučiausi paskutinius kelis kilometrus.

– Kokio rezultato tikėjotės? Ar 2 valandos, 23 minutės ir 41 sekundė tenkina?

– Planavau įtilpti į 2 valandas 25 minutes. Tad šiandieninis mano rezultatas – super. Prieš metus bėgau pirmąjį savo maratoną Frankfurte, tada finišavau per 2 valandas 30 minučių.

Antrą vietą vyrų bėgime užėmė Arturas Kernas (2:25:56) iš Lenkijos, trečią vietą užėmė Ignas Brasevičius (2:30:51).

Greičiausiai moterų grupėje maratoną įveikė Vaida Žūsinaitė. Pirmą maratoną savo karjeroje bėgusi V. Žūsinaitė finišavo po 2 valandų 43 minutes ir 13 sekundžių. Tai – naujas „Danske Bank Vilniaus maratono“ moterų rekordas.

Antra finišavo baltarusė Natalija Grygorjeva (2:59:33) trečia – Austėja Miežytė (3:07:41).

V. Žūsinaitė po finišo vos tramdė ašaras. Apsupta žurnalistų ir fotografų bėgikė atsakė į kelis klausimus.

Vaida, debiutavote ir iškart pagerinote „Danske Bank Vilniaus maratono“ moterų rekordą. Tikėjotės tokios sėkmės?

– Tikėjausi, kad taip gali nutikti, bet pirmas bėgimas tokioje distancijoje dažniausiai būna neprognozuojamas. Džiaugiuosi, kad gerai bėgau, pamušiau rekordą, laimėjau pirmą vietą.

– Koks jausmas po 2 valandų ir 43 minučių?

– Raumenis traukia mėšlungis, norisi sėstis ir nesikelti, nes jėgų nebeliko. Jokioje kitoje distancijoje tokio jausmo nebūna. Bet žiūrovų sutikimas tokiomis gausiomis ovacijomis viską atpirko. Užplūdo emocijos, vos sulaikiau ašaras.

– Kaip švęsite pergalę?

– Ramiai. Su draugais. Dabar svarbiausia atsistatyti.

10 km distancijoje vyrų bėgime greičiausias buvo favoritu laikytas Petras Gliebus. Jis distanciją įveikė per 32 minutes ir 22 sekundes.

„Bėgau peršalęs, vakar turėjau temperatūros, bet kai lami, savijauta negali būti bloga. Tempas buvo geras, Paulius Bieliūnas tikrai gerai vedė. Bėgau už jo kokius 7,5 kilometro, pagreitėjau bėgdamas į Subačiaus kalną, nuokalnėje dar labiau pagreitėjau ir atsiplėšiau. Manau, labiau norėjau laimėti, turėjau daugiau valios nei varžovai ir finišavau pirmas,“- po finišo sakė įvairių distancijų dešimt kartų Lietuvos čempionas P.Gliebus.

Antras „Nestlé“ 10 kilometrų rungtyje buvo Paulius Bieliūnas (32 min. 48 sek.), trečias finišavo Karolis Urbelionis (33 min. 58 sek.).

Moterų bėgime nepralenkiamai bėgo penkiakovininkė Laura Asadauskaitė. Londono olimpinė čempionė trasą įveikė per 37 minutes ir 55 sekundes.

„Tokios distancijos seniai nebėgau ir specialiai jai nesiruošiau. Norėjau bėgti pusę maratono, bet po pasaulio čempionato dar skauda raumenis. Pora sunkesnių kalniukų buvo, bet trasoje jaučiausi labai komfortiškai. Bėgau su Justinu Kinderiu pasišnekučiuodami. Kadangi bėgau pirma, draskytis nereikėjo. Tai - geras sekmadienio rytas,“- po finišo šypsojosi L.Asadauskaitė.

Antra 10 kilometrų įveikė Lina Batulevičiūtė (39 min. 12 sek.), trečia atbėgo Loreta Kančytė (39 min. 17 sek.).

Vilniuje taip pat varžosi pusės maratono ir jo didenybės maratono (42 km 195 m) bėgikai.

21 kilometro distancijoje triumfavo Rasa Drazdauskaitė ir Darius Sadeckas.

Šis bėgikas distanciją įveikė per 1 val. 9 min. 13 sek., aplenkęs kitus prizininkus Vilių Aleliūną (01:12:14) ir bėgiką iš Ukrainos Serhiių Popovą (01:12:45).

Moterų bėgime užtikrintai bėgo olimpietė Rasa Drazdauskaitė. Ji trasą įveikė per 1 valandą 17 minučių ir 29 sekundes.

Antra finišo liniją kirto Milda Vilčinskaitė (01:20:57), trečia – Monika Gotčaitytė (01:31:16).

„Puiki šventė, labai daug žmonių, geras oras, puikus palaikymas. Žiauriai smagu, kad plojimais bėgikus pasitinka ne tik starto-finišo zonoje, bet ir visoje trasoje. Žmonės mane atpažįsta, palaiko šaukdami mano vardą. Palaikymas labai užveda. Kaip minėjau prieš varžybas, tikslų pagerinti asmeninį rezultatą nekėliau, svarbiausia buvo nugalėti,“- sakė R. Drazdauskaitė.

Greičiausia Lietuvos ilgų nuotolių bėgikė R. Drazdauskaitė tapo ir Lietuvos kariuomenės čempionato nugalėtoja. Maratono ir pusės maratono distancijoje rungiasi 224 Lietuvos kariai.

Didžiausias būrys bėgikų „Danske Bank Vilniaus maratono“ šventėje stojo prie „Rimi“ šeimos bėgimo 4,2 kilometro starto linijos.

Iš daugiau nei 5000 bėgimo entuziastų greičiausias buvo Paulius Bieliūnas. Jis distanciją įveikė per 13 minučių ir 17 sekundžių. Antrą vietą vyrų bėgime užėmė Simas Bertašius (13:34), trečias atbėgo Dalius Pavliukovičius (13:35).

Mini maratono bėgimą laimėjęs P.Bieliauskas keliomis valandomis anksčiau iškovojo antrą vietą 10-ies kilometrų bėgime.

„Bėgdamas 10 kilometrų palūžau psichologiškai, pabaigoje mane aplenkė ir likau antras. Mini maratone bėgau "va bank" su vienu tikslu – nugalėti. Norėjau kompensuoti antrą vietą 10 kilometrų bėgime, norėjau sau įrodyti, kad nesu mėmė,“- sakė dar ir atstatomąją treniruotę planuojantis P.Bieliūnas.

Moterų bėgime antrus metus iš eilės triumfavo Rasa Batulevičiūtė (14:58). Loreta Kančytė nuo nugalėtojos atsiliko beveik minute (15:46). Trečią vietą iškovojo Simona Janavičiūtė (16:57).

„Smagus bėgimas, graži šventė. Buvo sunku, bet žiūrovų palaikymas viską atpirko. Laiko nesekiau, tad komentuoti savo pasirodymo negaliu. Bet bus įdomu jį palyginti su praėjusių metų rezultatu,“- sakė etatine mini maratono distancijos čempione tampanti R.Batulevičiūtė.

Priminsime, kad šiais metais vyksta XI-asis Vilniaus maratonas. Šių varžybų rekordas – 2 valandos 21 minutė ir 15 sekundžių priklauso Kenijos bėgikui Richardui Rotichui. Šis rekordas pasiektas 2007 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.