EUROLYGA 2023

2015 metų Europos žaidynių Baku rengėjai nusilenkė V. Putinui

Kitais metais Baku vyksiančiose pirmosiose Europos sporto žaidynėse bus varžomasi 20 sporto šakų, tarp kurių bus ir keturios neolimpinės – paplūdimio futbolas, trijulių krepšinis, karatė ir sambo. Rusijoje sukurta ir šalies politiniu įrankiu tapusi sambo į žaidynių programą pateko tik prieš porą savaičių ne be užkulisinių intrigų.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Nenartavičius

Sep 18, 2014, 2:10 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 1:42 PM

Rusija pastaruoju metu buvo metusi milžiniškas pastangas ir resursus stumti sambo į olimpinių žaidynių programą, tačiau pasaulis į šią sporto šaką žiūri atsargiai, nes dvikovinių imtynių rungčių yra daugybė.

Europos olimpiniai komitetai (EOC) ir pirmąsias Europos žaidynes rengiantis Azerbaidžanas ne kartą atmetė siūlymus įtraukti sambo, bet neatsilaikė prieš politinį spaudimą.

Kalbama, kad lemtingas buvo Rusijos prezidento Vladimiro Putino skambutis Azerbaidžano prezidentui Ilhamui Alijevui.

V.Putinas yra Tarptautinės sambo federacijos garbės prezidentas.

Sambo sporto šaka buvo sukurta maždaug prieš 90 metų kaip Sovietų armijos kareivių treniravimo sistema, kurioje yra dziudo, džiudžitsu ir imtynių elementų. Savigyna be ginklo (SAMozaščita Bez Oružija) – taip išverčiamas jos pavadinimas.

Sprendimas apie sambo įtraukimą į Baku žaidynių programą buvo praneštas per EOC koordinacinės komisijos posėdį Baku rugsėjo pradžioje. Šioje komisijoje dirba ir buvęs Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentas Artūras Poviliūnas, kuris buvo nustebęs dėl tokio sprendimo.

„Sambo įtraukta kitų sporto šakų sąskaita. Kadangi bendras dalyvių skaičius nesikeis, nuspręsta, kad sumažės kitų dvikovų sporto šakų sportininkų“, - sakė A.Poviliūnas.

Pirmosiose Europos žaidynėse tarp 20 sporto šakų beveik trečdalis bus imtynių dvikovų šakos: karatė, sambo, dziudo, tekvondo ir imtynės (moterų, laisvosios ir graikų-romėnų).

A.Poviliūnas dalyvavo jau ketvirtajame komisijos posėdyje ir pamatė, kad per pusmetį Azerbaidžanas padarė didžiulį šuolį statydamas sporto bazes. Didžiausia arena – 65 000 vietų olimpinis stadionas – bus baigtas dar šiemet.

„Tokių varžybų, kurias rengs Baku, šiuo metu nerengtų jokia kita šalis. Dėl pasirengimo nėra jokių pastabų, galima tik baltai pavydėti, tačiau Europos žaidynių ateitis man atrodo neaiški“, - svarstė A.Poviliūnas.

LTOK garbės prezidento nuomone, būtų gerai, kad kitos žaidynės vyktų kur nors Vakarų Europoje, būtų paprastesnės, bet artimesnės europiečiams.

Tačiau kol kas kalbama tik apie vieną kandidatą į 2019 metų žaidynes – Rusijos miestą Kazanę, kuri yra Tatarstano sostinė ir dažnai save vadina Rusijos sporto sostine. Čia vyko 2013 metų vasaros universiada, kitais metais vyks pasaulio plaukimo čempionatas.

„Baku žaidynes rengia beveik ta pati britų komanda, kuri organizavo 2012 metų Londono vasaros olimpiadą, todėl jų profesionalumu nėra ko abejoti. Tačiau kol kas Europoje apie šias žaidynes mažai žinoma. Mūsų komisija rekomendavo organizaciniam komitetui daugiau dėmesio skirti reklamai, lėšų jie tam tikrai turi“, - sakė A.Poviliūnas.

Europos žaidynės vyks 2015 m. birželio 12-28 dienomis. Jose dalyvaus 6000 sportininkų iš visų Europos šalių. Varžybų šeimininkai apmokės delegacijoms atvykimo išlaidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.