EUROLYGA 2023

Lietuvos rankinio rinktinės kelias: kas laukia ir ko tikėtis?

Lietuvos vyrų rankinio rinktinė nukeliauti į Lenkiją bandys per Daniją, Baltarusiją bei Bosniją ir Hercegoviną. Su šių trijų šalių komandomis mūsų rankininkai kovos Europos pirmenybių atrankos varžybose. Dviem stipriausioms atrankos ekipoms bus įteikti bilietai į baigiamąjį turnyrą, kuris 2016 metų sausį bus surengtas penkiuose Lenkijos miestuose.

Vyrų rankinio rinktinė pradeda 2016 metų Europos pirmenybių atrankos varžybas.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Vyrų rankinio rinktinė pradeda 2016 metų Europos pirmenybių atrankos varžybas.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Oct 29, 2014, 2:19 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 6:42 AM

Lietuvos rinktinė yra viena iš 28 komandų, šią savaitę pradedančių kovą dėl 15 kelialapių į Europos pirmenybių baigiamąjį turnyrą.

Atrankos varžybose Senojo žemyno ekipos yra suskirstytos į septynias grupes. Teisę žaisti Lenkijoje iškovos po dvi stipriausias kiekvienos grupės komandas bei geriausia tarp užimsiančių trečiają vietą.

Be atrankos į baigiamąjį turnyrą pateko tik jo šeimininkė Lenkija. Tuo tarpu pernai Europos pirmenybių aukso medalius laimėjusi Prancūzijos rinktinė jokių lengvatų negavo ir privalo varžytis atrankos turnyre.

Šią savaitę visos komandos sužais po dvejas rungtynes. Trečiadienį ir ketvirtadienį vyks pirmojo turo varžybos, šeštadienį ir sekmadienį – antrojo. Lietuvos rankininkai startuos ketvirtadienį Danijoje, o sekmadienį Šiauliuose priims Baltarusijos komandą.

Trečiojo ir ketvirtojo turų rungtynės bus surengtos balandžio pabaigoje ir gegužės pradžioje. Tada lietuviai dukart išmėgins jėgas su Bosnijos ir Hercegovinos rankininkais. Du paskutinieji mačai įvyks birželio viduryje.

Visos trys Lietuvos rinktinės varžovės iškovojo kelialapius į 2015 metų pradžioje Katare vyksiančias pasaulio pirmenybes. Tačiau šių komandų autoritetas rankinio pasaulyje yra labai skirtingas.

Danija yra viena stipriausių rankinio valstybių, o jos vyrų rinktinė nuo 2006 metų laimėjo medalius aštuoniuose iš devynių Europos ir pasaulio čempionatų. Šių metų pradžioje danai tapo Senojo žemyno vicečempionais.

Baltarusijos rankininkai buvo smarkiai atsilikę nuo Europos lyderių, bet pasitempė, kai į jų komandą grįžo anksčiau keletą metų Slovėnijos rinktinėje žaidęs Siarhejus Rutenka. Baltarusiai žaidė praėjusiuose Europos ir pasaulio čempionatuose, bet juose dėl aukštų vietų nekovojo. Bosnijos ir Hercegovinos ekipa šiais metais pirmą kartą iškovojo kelialapį į pasaulio pirmenybes.

Bosniai neturi ryškių rankinio žvaigždžių, o jų pergalė planetos čempionato atrankos varžybose prieš Islandijos rinktinę buvo kone didžiausia šių metų pasaulio vyrų rankinio staigmena. Beje, traukiant Europos čempionato burtus Lietuvos rinktinė buvo trečiajame pajėgumo krepšelyje, Bosnijos ir Hercegovinos – tik ketvirtajame. Suprantama, iš pajėgiausio krepšelio lietuvių varžovais tapo danai.

Lietuvos rinktinė Europos pirmenybių baigiamajame turnyre dalyvavo tik kartą. 1998 metais Italijoje mūsų šalies komanda užėmė 9-ąją vietą.

Pasaulio pirmenybėse lietuviai irgi žaidė tik sykį – 1997 metais Japonijoje buvo užimta 10-oji vieta. Praėjusio Europos čempionato atrankos turnyre lietuviai varžėsi su Prancūzijos, Norvegijos ir Turkijos komandomis. Du kelialapius iškovojo prancūzai ir norvegai, o Lietuvos ekipa pasidalijo po pergalę su turkais ir grupėje liko trečia.

Europos čempionato atrankos grupės

1-oji: Kroatija, Norvegija, Nyderlandai, Turkija.

2-oji: Danija, Baltarusija, Lietuva, Bosnija ir Hercegovina.

3-oji: Slovėnija, Švedija, Slovakija, Latvija.

4-oji: Serbija, Islandija, Juodkalnija, Izraelis.

5-oji: Vengrija, Rusija, Portugalija, Ukraina.

6-oji: Prancūzija, Makedonija, Čekija, Šveicarija.

7-oji: Ispanija, Vokietija, Austrija, Suomija.

Pirmoji varžovė – Danijos rinktinė

Europos pirmenybės. Dalyvavo 10 kartų. Medalius laimėjo 6 kartus: aukso – 2008 ir 2012 m., sidabro – 2014 m., bronzos – 2002, 2004 ir 2006 m.

Pasaulio pirmenybės. Dalyvavo 20 kartų. Medalius laimėjo 4 kartus: sidabro – 1967, 2011 ir 2013 m., bronzos – 2007 m.

Olimpinės žaidynės. Dalyvavo 6 kartus. Geriausias rezultatas – 4-oji vieta (1984 m.). 2012 m. užėmė 6-ąją vietą.

Treneris. Po praėjusio Europos čempionato iš Danijos rinktinės trenerio pareigų pasitraukė nuo 2005 m. dirbęs Ulrikas Wilbekas. Jį pakeitė islandas Gudmunduras Gudmundssonas, iki tol treniravęs vieną stipriausių Europos klubų Manhaimo „Rhein Neckar“ (Vokietija). Vadovaujant šiam specialistui Islandijos rinktinė 2008 m. iškovojo olimpinių žaidynių sidabro medalius.

Lyderiai. Dauguma geriausių Danijos rankininkų žaidžia savo šalies arba Vokietijos klubuose, keli – Prancūzijos ir Ispanijos komandose . Rinktinės lyderiai yra vartininkas Niklasas Landinas („Rhein Neckar“), kairysis atsitraukęs Mikkelis Hansenas (Paryžiaus PSG, Prancūzija), kairysis kraštinis Andersas Eggertas („Flensburg-Handewitt“, Vokietija), dešinysis kraštinis Hansas Lindbergas („Hamburg“, Vokietija), linijos žaidėjas Jesperis Noddesbo („Barcelona“, Ispanija), kairysis atsitraukęs Nikolajus Markussenas („Skjern“, Danija).

Lietuva prieš Daniją. Šios komandos žaidė 4 oficialias rungtynes. Visas laimėjo Danijos rinktinė: 1996 m. Europos čempionato atrankoje – 24:20 ir 22:20 (abejos rungtynės vyko Danijoje), 1999 m. pasaulio čempionato atrankoje – 24:21 (Orhuse) ir 23:16 (Kaune).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.